sosy - 72234 przepisów (strona:359/4816)

Pieczona pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami 243

porzeczkowym z chilli i delikatne kluseczki ziemniaczane. Do tego zestawu pasują ziemniaczane kluski: kopytka, kluski śląskie lub gnocchi. Dziecko popijało obiad kompotem wiśniowym, dorośli pili Bordeaux, które było składnikiem sosu. Obiad bardzo nam smakował, syn z niecierpliwością czekał kiedy sfotografuję potrawę, żeby zjeść druga porcję;) Składniki: podwójna pierś z gęsi (1 kg) Składniki suchej marynaty: 1 łyżka nasion kolendry(...)goździków 1 łyżka przyprawy do piernika Przed pieczeniem posypać pierś: 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu Sos do pieczenia piersi: 2 łyżki miodu 1 szklanka (250 ml) kompotu z wiśni + 2 łyżki wiśni z kompotu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka masła Składniki na glazurowane buraczki: 0,5 kg ugotowany i obranych buraczków

Codziennik Kuchenny
Mintaj na obiad! 120

talerzu, chciałabym Wam zaprezentować. Pyszny, zdrowy obiad, w roli głównej mintaj, przygotowany w tradycyjny sposób, do tego komosa ryżowa z dodatkiem świeżych ziół i mocno aromatyczny dyniowo- szafranowy sos. Całość tworzy całkiem fajną i ciekawą kompozycję, i nagle danie z tak popularnej ryby, staje się całkowicie inne i unikatowe. Bardzo mi ten obiad przypadł do gustu. Może spróbujecie? Namawiam(...)niejednokrotnie pytacie mnie o ceramikę, która pojawia się na fotografiach. Czekam na Wasze opinie i bardzo o nie proszę- piszcie! A tymczasem zapraszam na rybkę ;-) WYKONANIE: Zaczynamy od przygotowania sosu. W rondlu na maśle podsmażamy obrany i zgnieciony czosnek, w raz z przyprawami - goździk, laska cynamonu, ziarna kardamonu. Dzięki temu zabiegowi aromat przypraw przejdzie do sosu, bo tłuszcz to najlepszy

SMYKWKUCHNI
Parówki w sosie pomidorowo-paprykowym 125

Parówki w sosie pomidorowym kojarzą mi się z jedzeniem w szkolnej stołówce. Miałam chyba szczęście, bo wspominam to dość miło. Kiedy chodziłam do podstawówki, to zdecydowana większość z nas miała wykupione obiady w szkolnej stołówce. Mieliśmy dwie tzw. długie przerwy przeznaczone własnie na zjedzenie obiadu. Do dziś pamiętam, że kiedy rozbrzmiewał dzwonek, to w stronę stołówki biegły tabuny głodnych dzieciaków(...)której wyczuwało się tylko smak cukru i to w niewielkiej ilości. Kompot chyba jednak wszędzie cieszył się złą sławą.  Jednym z moich ulubionych dań były własnie parówki w sosie pomidorowym, a do tego poduszone ziemniaki. Ten sos nie miał raczej nic wspólnego z tym, który przygotowuję teraz w domu, ale mimo to mnie smakował wybornie. Dzisiaj zapraszam

Codzienna kuchnia niecodzienna
NALEŚNIKI ZIOŁOWE ZE SZPARAGAMI I SALSĄ 145

Chciałabym Wam zaproponować np.na niedzielę przepyszne ,ziołowe naleśniki z zielonymi szparagami z dwoma sosami, jeden w środku sojowy a na wierzchu salsa.Cudowne,przepyszne ,można podać na przyjęcia.Gorąco polecam.Danie lekkie ,akurat na przyszły weekend ,dietetyczne.   Ciasto: ~~~~~~~~~~ 25 dag.maki 3 jajka 250 ml.mleka 250 ml.śmietany 18% po łyżce koperku i natki 0.5 papryki czerwonej olej do smażenia(...)sos-10dag.jogurtu greckiego         sos sojowy do smaku            sól jak potrzeba                   pieprz

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Gołąbki – przepisy na gołąbki 850

dużym garnku. Jonas je gołąbki przez cały dzień! Jeśli zostaną na drugi dzień, cała radość po stronie Jonasa. Kiedy planujemy odwiedzić dziadków, to babcia oczywiście przyrządza gołąbki z sosem pomidorowym, specjalnie dla swojego wnuka. Nic dziwnego, smakują wspaniale! Typowo polskie danie…wcale nie! Zdziwieni? Przyrządza je niemalże cała Europa, a i kraje azjatyckie jak na przykład Iran. Znane(...)kapusta jest delikatna i szybko się blanszuje. Nie mam problemu z oderwaniem liści w przeciwieństwie do białej kapusty. Podobne właściwości ma młoda kapusta . Oczywiście nieodzownym dodatkiem do gołąbków jest sos. Może być z suszonych grzybów, sos pomidorowy lub sos kurkowy. Czasami podaję gołąbki z dżemem z czerwonej borówki. Tak jedzą gołąbki Szwedzi . A jak już zdecyduję się na białą kapustę

codojedzenia
Pierś Kurczaka z Brokułem do Ryżu, Kaszy lub Makronu 649

makaronem. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania piersi kurczaka będziemy potrzebować: około 600 g piersi z kurczaka 1 brokuł (około 500 g) 250 g pieczarek 100 ml bulionu na sos: 300 ml bulionu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżka startego korzenia imbiru do smaku sól, pieprz olej(...)półplasterki. Dokładnie wypłukany brokuł pod bieżącą wodą, dzielę na małe różyczki. Czosnek drobniutko kroję ale możemy przecisnąć przez praskę, obrany korzeń imbiru ścieram na tarce o drobnych oczkach. Przygotowanie sosu: Na rozgrzanym oleju na patelni smażę pierś kurczaka, około 15 minut do miękkości mięsa, pierś podczas smażenia doprawiam solą i pieprzem. Następnie pierś przekładam do miski lub garnka. Następnie

Uwaga Babcia Gotuje
PLACUSZKI Z DYNI PIECZONE W PIEKARNIKU 204

Pieczone placuszki z dyni Hokkaido z sałatką włoską i sosem czosnkowym. Jesienny pyszny przepis na obiad bądź kolację. Danie idealne dla dzieci i  dla dorosłych. Placuszki z dyni są bardzo aromatyczne a dzięki upieczeniu, a nie usmażeniu, są zdecydowanie mniej kaloryczne. Gorąco Wam polecam! Placuszki podałam z chrupiącą sałatką włoską z pomidorkami. Sos czosnkowy, dodatkowo zaostrzy smak potrawy(...)Podczas tego weekendu miałam okazję robić je dla bratanicy Zuzi, która stwierdziła że: "Ciocia one są po prostu pyszne! ". Także polecam! ;-) Gotowe placuszki możecie podać np. z sałatką i sosem czosnkowym tak jak ja,a le również idealnie pasuje do nich kurczak w sosie curry, czy sos pieczarkowy - przepisy na moim blogu znajdziecie klikając w poniższe linki. PLACUSZKI Z DYNI

SMYKWKUCHNI
Wołowina w sosie ostrygowym 117

Phad nuea num mun hoy to mięsne, wołowe i aromatyczne danie. Każda restauracja tajska dodaje do niego swój bukiet warzyw, jednak podstawą dania jest wołowina i sos ostrygowy. Ważne by sos był gęsty, ciemny, aromat dymny i słodko-słony smak. Przepis Darii Ładochy. Składniki 300 g wołowiny (rostbef) 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu sojowego 200 g pieczarek 5 grzybów(...)shiitake (mogą być też świeże) 1/2 papryki czerwonej 1/2 pęczka szczypiorku 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu ostrygowego 4 łyżki oleju szczypta cukru trzcinowego pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby shiitake zalewamy gorącą wodą, kiedy woda ostygnie, grzyby będą gotowe. Wołowinę kroimy w cienkie plasterki i marynujemy

R'n'G Kitchen
Cannelloni ze szpinakiem i mięsem pod dwoma sosami 226

Delikatne danie, z włoskim akcentem, rurki cannelloni  nadziewane farszem mięsno- szpinakowym z serem, zapieczone pod dwukolorowym sosem, sycące w sam raz na jednodaniowy obiad lub ciepłą kolację. Polecam! Składniki: 25 dag makaronu cannelloni 40 dag świeżego szpinaku ½ kg mielonego mięsa wieprzowego 15  dag sera cheddar 1 jajko 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy Sól(...)pierz do smaku 1,5 szklanki sosu pomidorowego domowego Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 600 ml mleka Gałka muszkatołowa do smaku Suszony rozmaryn do smaku Biały pieprz do smaku 5 dag startego sera cheddar do posypania Świeża papryczka chili-niekoniecznie Jak wykonać ?  Cebulę i czosnek obrać posiekać , zeszklić na oliwie, dodać  mielone mięso, dusić

Wanilia i Kardamon
Pieczony batat z sosem cytrynowo-karczochowym 84

Jeśli lubicie pieczone ziemniaki i jesienne wieczory rozświetlane ciepłem włączonego piekarnika, to polecam Wam nieco zdrowszą wersję, czyli pieczonego batata. Podaję go posypanego startym parmezanem i z gęstym sosem cytrynowo-karczochowym. Cytryna jest kiszona , możemy ja kupić w sklepie orientalnym albo zrobić samemu. Stanowi doskonały dodatek do sosów, marynat i koktajli, ale nie można dodać jej za dużo(...)nadmiarze ma lekki posmak pasty do butów. Podobny sos robiła Trish Deseine, autorka przewodnika “ Paryskie Smaki ”, która słusznie jest nazywana Francuską Nigellą.   Składniki: 1 duży batat na osobę 50 g startego na tarce parmezanu do posypania Sos: słoik karczochów w oleju (odsączonych) pół marynowanej cytryny ząbek czosnku szczypta pieprzu   Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Zaczynamy od przygotowania

Ugotowane pozamiatane
Makaron razowy z sosem bolońskim 149

Dziś pora na kolejny przepis z cyklu zdrowych posiłków :) Tym razem pokażę Wam przepis na makaron razowy z sosem bolońskim :) Do przygotowania tego przepisu zainspirował nas przepis znaleziony w książce " Dieta Fit Kuchnia według Natalii Gackiej " (nasz opinia i recenzja książki, już niedługo na blogu). Jednak w kuchni nie ma nigdy nic tak samo... więc delikatnie zmodyfikowaliśmy ten przepis. Makaron(...)razowy z sosem bolońskim - składniki: 200g makaronu razowego do spaghetti 1 puszka pomidorów w puszce 500g mięsa mielonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka sól pieprz bazylia oregano olej Makaron razowy z sosem bolońskim - przepis: Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy posiekany czosnek. Na patelnię dodajemy mięso mielone

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z indykiem, sosem miodowo – balsamicznym i płatkami parmezanu 213

Kolorowa, sycąca i bardzo zdrowa sałatka z indykiem, pomidorkami koktajlowymi, płatkami parmezanu i słodko – kwaśnym sosem. Polecam podać ją z chrupiącym, żytnim pieczywem na zakwasie. Sałatka z indykiem, pomidorami i płatkami parmezanu porcja dla 2 osób Składniki: 4 garście rukoli pierś z indyka garść małych pomidorków koktajlowych 4 łyżki pestek dyni około 10 płatków parmezanowych sos: 1/4 szklanki oliwy(...)oliwek 1 łyżeczka ostrej musztardy dijon 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżka miodu szczypta kurkumy sól, pieprz zagęszczony sos balsamiczny Przygotowanie: Rukolę umyć i osuszyć. Większe pomidorki przekroić na pół. Pestki dyni uprażyć na patelni. Indyka pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oliwy z dodatkiem soli i pieprzu. Przygotować sos. Wymieszać wszystkie składniki oprócz zagęszczonego sosu balsamicznego. Na talerzu

Jaglusia
Sajgonki z kurczakiem 181

pyszne! W sajgonkach możemy schować rożne składniki z łatwością zmieniając ich smak.   Składniki: 2 piersi z kurczaka olej do smażenia sól, czarny pieprzem 2 łyżki sosu rybnego łyżeczka sosu chili Sambal Oelek łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku ½ opakowania grzybów mun ½ słoiczka pędów bambusa opakowanie makaronu ryżowego pół pęczka natki pietruszki lub kolendry około 25-30 arkuszy papieru ryżowego(...)Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Makaron ryżowy razem z grzybami mun zalewamy wrzątkiem z dodatkiem łyżki sosu sojowego. Zostawiamy pod przykryciem na kilka minut a następnie odsączamy Na rozgrzany wok wlewamy nieco oleju i przesmażamy posiekany w cienkie plasterki czosnek. Po około 30 sekundach dodajemy sos Sambal

Pyry na Gaz
Lasagne. 134

się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek - dokładnie ze sobą mieszamy. Tak przygotowany sos przelewamy na patelnię do mięsa, podgrzewamy do momentu aż wyparuje woda z pomidorów i sos będzie miał dobrą, gęstą konsystencję. Do naczyń do lasagne wykładamy: warstwę sosu, płat makaronu, następną(...)warstwę sosu, ser, płat makaronu, sos, ser (powtarzamy do momentu aż nam się skończy sos. Lazanię zapiekamy 35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. *Do typowej lazanii dodaje się sos beszamelowy, ale z racji tego, że mój mąż za nim nie przepada u mnie go nie ma. Smacznego

Moje-pitraszenie
KOFTA CURRY 138

się gotuje przygotowujemy kofty z mielonej wołowiny. Uformowane kotleciki podsmażamy na dużym ogniu, zalewamy pokrojonymi pomidorami, dodajemy startą cebulkę, czosnek i imbir. Dolewamy mleczko kokosowe i chwilę gotujemy, aż sos lekko zagęści się i zredukuje. Przed podaniem posypujemy listkami kolendry lub bazylii i opcjonalnie także z odłożonymi wcześniej świeżymi pomidorami. Dzięki tym zabiegom danie nie tylko wybornie smakuje(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku starty na tarce o drobnych oczkach ¹⁄₂ cebuli startej na tarce o drobnych oczkach sól, pieprz 1 łyżka oleju kokosowego lub oliwy SOS CURRY 2 świeże pomidory (bardzo dojrzałe) sparzone we wrzątku, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę 1 łyżeczka startego świeżego imbiru ¹⁄₂ cebuli startej na tarce o małych oczkach 1 ząbek czosnku

cool and minty