sosy - 72234 przepisów (strona:363/4816)

Makaron z brokułami 133

Dzisiaj ugotowałam makaron z brokułami. Pełny gar pysznego makaronu, w kremowym sosie. Sos do makaronu przyrządziłam z ulubionymi serami. Oprócz brokułów dodałam również pieczarki i szynkę. Makaron doprawiłam oregano i rozmarynem. Gotowe! Praktycznie i szybko. Makaron z brokułami to pyszne danie na kolację. Resztki swobodnie można zapakować w lunchbox do pracy. Makaron z sosem i brokułami Składniki(...)porcji 1 duży brokuł 250 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku po ½ łyżeczce suszonego oregano i rozmarynu 1 łyżka świeżego oregano 250 g gotowanej szynki 1 łyżka oleju Sos do makaronu 250 ml śmietanki lub mleka 250 g mascarpone 250 g żółtego sera, dojrzałego sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy dijon Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij

codojedzenia
Pieczarkowe wpadki i wypadki oraz zapiekanka pieczarkowo-ziemniaczana 137

Paryża . [źródło: kucharz.wieszjak.polki.pl ] Ale dość babrania się w historii okraszonej obornikiem ! Czas na przepis z wykorzystaniem tego szlachetnego grzyba. Prezentuję prostą i szybką w przygotowaniu zapiekankę pieczarkowo-ziemniaczaną z sosem beszamelowym . Przepis bierze udział w akcji kulinarnej Pieczarkowy Tydzień 2016 na Durszlaku i Mikserze kulinarnym . Składniki na 2 porcje - piekłam w 2 małych naczyniach do zapiekania : ZAPIEKANKA 3-4 ziemniaki(...)200g świeżych pieczarek  1 pomidor  sól, pieprz czarny, czosnek granulowany, ulubione zioła  - do smaku SOS BESZAMELOWY: 1  łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej - płaska sól i pieprz czarny - do smaku Przygotowanie skladników Ziemniaki ugotować w całości - lecz obrane ze skórki - na półtwardo. Ja użyłam nieutłuczonych ziemniaków, które zostały

Grunt to przepis!
Makaron z sosem a'la Caprese 155

Zapach bazylii, czerwień pomidorów, ciągnący się ser mozzarella - tak w skrócie można opisać i mam nadzieję zachęcić Was do zrobienia makaronu z sosem a'la Caprese. Składniki proponowanego przeze mnie sosu do makaronu, to składniki sałatki Caprese.  Klasyczny, prosty, pachnący bazylią, sos do makaronu, oparty na pomidorach. Mozzarella dodaje mu aksamitności, delikatności i fajnego efektu ciągnącego się sera(...)puszka pomidorów płaska łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku 10 dużych listków bazylii 220 g makaronu farfalle (kokardki) 1 kulka mozzarelli małe listki bazylii do ozdoby Wykonanie: Sos przygotowujemy na dużej patelni z pokrywką. Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na oliwie, do zeszklenia cebuli. Pomidory z puszki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy

Smak mojego domu
Lasagne szpinakowa 160

drobno posiekanych 125 g (1 kulka) mozzarelli, pokrojonej w plastry 1 pomidor, pokrojony w plastry odrobina parmezanu do posypania 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej świeżo starta gałka muszkatołowa sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA; 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na patelni rozgrzewamy(...)garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła, wsypujemy mąkę i przesmażamy. Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy mleko. Nie przerywając mieszania, ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy, aż sos będzie gęsty. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno foremki do zapiekania smarujemy odrobiną sosu, układamy pierwszą warstwę makaronu. Znów smarujemy sosem i wykładamy

My Culinary Art
Ziołowy ryż z dorszem w sosie pomidorowym 135

Ziołowy ryż z dorszem w sosie pomidorowym to udany mariaż kuchni włoskiej i azjatyckiej :) Chuda ryba w aromatycznym sosie podana z ryżem jaśminowym i dużą porcją superfood - niepozornej rukwi wodnej, która m.in. oczyszcza i wzmacnia organizm, działa antyrakowo, poprawia trawienie i wygładza zmarszczy.  Czas przygotowania: 20 minut Porcja: 3 Składniki: 200 g ryżu jaśminowego pęczek rukwi wodnej (rukoli, bazylii(...)pomidorów koktajlowych 1/2 szklanki czarnych oliwek 1/2 cebuli, posiekane 1/2 chili, posiekane 2 ząbki czosnku w plastrach 3 gałązki  macierzanki lub  tymianku 2 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki oliwy sól, pieprz i cukier do smaku Przygotowanie: Na oliwie zeszklij cebulę i czosnek razem z macierzanką. Dodaj pomidory

SzczyptaSmaQ
Pulpety z papryką i pieczarkami 129

Pulpety z  papryką i pieczarkami podaję najczęściej z kaszą jęczmienną. Moim zdaniem wszystkie sosy oparte na papryce, sprawdzają się znakomicie   z kaszami .  Składniki pulpetów: 500 g mielonej karkówki 2 ząbki czosnku pół cebuli 60 ml bułki tartej (1/4 szklanki) 1 jajko sól i pieprz do smaku oliwa do smażenia pulpetów Składniki sosu: 1 czerwona papryka(...)stron (do obsmażania nie wkładamy na patelnię wszystkich pulpetów na raz). Pulpeciki powinny się apetycznie przyrumienić. W środku mogą pozostać surowe. Podsmażone pulpety odkładamy na talerz. Wykonanie sosu: Papryki kroimy na krótkie, cienkie paseczki. Pieczarki kroimy na ćwiartki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oliwę ze smażenia pulpetów wrzucamy cebulę, solimy do smaku i podsmażamy do jej zeszklenia

Smak mojego domu
Gołąbki 131

Gołąbki 2016-04-08 13:15:32 Ilość porcji: 14 Klasyka polskiej kuchni – tradycyjne gołąbki z mięsem mielonym i ryżem, zawinięte w liście kapusty i polane sosem pomidorowym. Można spotkać także gołąbki z kapusty włoskiej, pieczone w piekarniku, gotowane bez sosu, czy oszukane. Gołąbki to danie, które niewątpliwie wszyscy chętnie zajadają. Jednak nie każdy chętnie je robi, gdyż są pracochłonne(...)przygotowania 1 hr Czas gotowania 1 hr Czas całkowity 2 hr Składniki 700 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g ryżu 1 duża główka kapusty 2 jajka czarny pieprz sól Sos pomidorowy 3 litry bulionu mięsnego 200 g koncentratu pomidorowego 30% 5 listków laurowych 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 3 łyżki mąki 1/2 łyżeczki cukru pieprz czarny sól Instrukcje

Wędrówki po kuchni
Chińskie pierożki z czerwonej soczewicy 159

ząbki czosnku olej kokosowy pieprz, sól - ciasto  200 g mąki tortowej  130 ml wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju (ja użyłam z siemienia lnianego) - sos   2 łyżki sosu sojowego ciemnego   2 łyżki sosu sojowego jasnego   1 łyżeczki soku z limonki   2 łyżki wody  1 ząbek czosnku   3 cm świeżej chili(...)dodajemy pokrojona w kosteczkę czerwoną paprykę, jak zmięknie dodajemy suszone pomidory i na koniec ugotowaną soczewicę. Całość przyprawiamy czosnkiem, papryczką wędzoną, pieprzem i solą. Na koniec dodajemy sezam.  Sos: w miseczce mieszamy, sos sojowy ciemny i jasny, sok z limonki, wodę, sprasowany czosnek i świeżą chili pokrojoną w cieniutką kosteczkę. Najlepiej sos przygotować ok. 2 h wcześniej. Ciasto

Łycha smaków
Klopsiki z grzybami w sosie pieczarkowym wg Aleex 115

danie to typowe połączenie 2 w 1. Bardzo nam smakowały kotlety z grzybami i sos pieczarkowy w nowej wersji, które robiłam wcześniej. Postanowiłam więc połączyć te smaki i stworzyć coś, co będzie ze sobą świetnie współgrało. Przygotowanie pulpecików w sosie grzybowym zajęło mi niewiele czasu. I dobrze, bo większość soboty spędziłam przed telewizorem, oglądając relację z Paryża. Nie mogłam uwierzyć(...)mięsa mielonego z szynki lub z łopatki • 30 dag pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz, czosnek, przyprawa do mięs Knorr’a • jajko • 1/2 małej bułki, np. kajzerki • olej Na sos: • ½ kg pieczarek • 1 cebulka • sól, pieprz • zupa borowikowa Knorr’a • olej Sposób przygotowania: 1. Przygotować pulpeciki: Pieczarki obrać, oczyścić i opłukać. 2. Grzyby pokroić na kawałki. 3. Na patelni rozgrzać

W mojej kuchni
Sałatka z wędzonym kurczakiem na bazie sałaty lodowej 310

przepis. składniki: 1 średnia główka sałaty lodowej 350 g wędzonej piersi z kurczaka 200 g sera sałatkowego typu feta 250 g pomidorków cherry 1 mała puszka czerwonej fasoli sos 8 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka pikantnego keczupu 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano zioła włoskie do smaku Przygotować sos. Do miseczki przełożyć jogurt, keczup i majonez(...)Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Gotowy sos odstawić aby smaki się przegryzły. Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski. Wędzonego kurczaka pokroić w średnią kostkę. Czerwoną fasolę przepłukać i osączyć na sicie. Ser również pokroić w średnią kostkę. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki przełożyć do porwanej sałaty. Delikatnie wymieszać. Gotową sałatkę połączyć z sosem tuż

Monia miesza i gotuje
Schabowe roladki sosie 126

Schabowe roladki, koniecznie w pysznym sosie. Roladki schabowe nadziewane mozzarella, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Są po prostu wspaniałe. Mięciutkie roladki, ciągnąca mozzarella i smak suszonych pomidorów. Rozkosz dla podniebienia. Ale to jeszcze nie koniec! Jak schabowe roladki to koniecznie w sosie. Nie bójcie się eksperymentować! Dzisiejszy sos zawiera inspirację z wielu kuchni i jest naprawdę wyśmienity. Roladki aż się prosiły(...)żeby je w nim zanurzyć. Lubicie przyrządzać roladki? Ja bardzo! Co powiecie na przepis roladki wieprzowe w sosie jabłkowym? Jak widzicie możliwości na wykorzystanie schabowych jest wiele. Schabowe roladki Składniki: 10 roladek 10 kotletów schabowych, rozbitych sól, pieprz i oregano do smaku około 250 g mozzarella 10 suszonych pomidorów w oleju 2 garście świeżego szpinaku olej do smażenia

codojedzenia
Marynowane piersi kacze z sosem pomarańczowym. 123

Bardzo rzadko przygotowuję kaczkę, ale na świąteczny obiad warto się postarać! Chcę zaproponować kaczuszkę z pysznym sosem pomarańczowym (zdjęcie gotowej potrawy później). SKŁADNIKI: 3 piersi z kaczki 1 łyżka masła klarowanego sól, pieprz MARYNATA: 3 łyżki oliwy z oliwek sok z jednej pomarańczy  otarta skórka z 1/2 wyparzonej pomarańczy 4 goździki kilka ziaren kolendry szczypta chili 1 łyżeczka miodu(...)smażymy osuszone papierowym ręcznikiem piersi najpierw od strony skóry 7-8 min. następnie z drugiej strony około 5 min., piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 stopni, do naczynia żaroodpornego wlewamy sos powstały podczas smażenia mięsa, wkładamy piersi, posypujemy solą i pieprzem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy do godz, zależnie od wielkości filetów(mówią, że mięso powinno być różowe

Kuchnia Beaty
Cannelloni przepis 140

kostkę 1 jajko 2 garście startego sera mozzarella 5 przeciśniętych ząbków czosnku sól, pieprz do smaku Beszamel: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 2,5szkl. mleka sól, pieprz Sos pomidorowy: 1 litr soku pomidorowego garść świeżej, lub suszonej bazylii 5 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę sól, pieprz do smaku Przygotowanie cannelloni: W misce mieszamy wszystkie składniki nadzienia, odstawiamy do lodówki(...)pół godziny. Sos pomidorowy wlewamy do garnka, doprawiamy do smaku ziołami i przyprawami, zagotowujemy. Odstawiamy. Masło roztapiamy w garnku, dodajemy mąkę, mieszając cały czas, do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy mleko, ciągle intensywnie mieszając, przyprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli sos jest za gęsty, dolewamy stopniowo mleko ( powinien mieć konsystencję gęstej śmietany ). Do naczynia żaroodpornego, w którym będziemy zapiekali makaron, wlewamy część

NiePieprz.pl
Create Your Taste w McDonald's - Czy nadchodzi burgerowa rewolucja? 108

naturalny cheddar i ser cesarski. Dodatki (do 8 porcji do wyboru): pomidor malinowy, grillowane pieczarki, sałata lollo bionda, nachosy, papryczki jalapeño, burak marynowany, czerwona cebula, słodkie pikle,  Sos (3 porcje do wyboru): sos Big Mac, ketchup, pikantna salsa jalapeño, musztarda amerykańska, sos musztardowo-chrzanowy, sos majonezowy, pikantna salsa pomidorowo-paprykowa i sos majonezowo-cytrynowy. Później decydujemy się jeszcze(...)całkiem spoko, ale niczego też nie urywał. Mimo że nie mam zbyt dużego doświadczenia, bo w Maku stołuję się raczej od wielkiego dzwonu, to smak ichniejszego mięsa, jak i sosów jest mi znany. Dostępne w nowej ofercie bułki i dodatki są raczej w porządku. Klasyczne i takie, że każdy znajdzie coś dla siebie. Szczególnie na duży plus zasługują tutaj buraczki

Food Square
Lasagne z warstwą pieczarek 180

papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki przecieru pomidorowego masło do wysmarowania formy Sos beszamelowy: 3 łyżki masła o zawartości tłuszczu 82% 2 łyżki maki pszennej 1/2l mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: 1. Mięso smażymy na małym ogniu(...)pomidorowy. 2. Pieczarki jeśli mniejsze przekrawamy na pół, jeśli większe na 4 części. Smażymy na łyżce oleju delikatnie posolone wraz z posiekanymi suszonymi pomidorami i pestkami dyni.  3. Sos beszamelowy: Do roztopionego masła dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, by nie było grudek. Powoli wlewamy mleko, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy (na małym ogniu

Kuchnia w czekoladzie