świetny sos barbecue jest idealny do wszystkich rodzajów mięs z grilla. Idealne połączenie napoju z bogatym w pomidory ketchupem jest sekretem tego sosu. Składniki: 2 szklanki bogatego w pomidory ketchupu 1 ½ szklanki Dr Pepper ¼ szklanki octu z jabłek ¼ szklanki brązowego cukru 1 łyżka masła 2 łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżeczki łagodnego chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki sól(...)smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć w rondelku i gotować na średnim ogniu przez około 10-12 minut często mieszając. Zdjąć z ognia, ostudzić. Powinno nam wyjść około 3 ½ kubka sosu. Dr. Pepper sosem do mięs z grilla is a post from: naRuszcie.pl The post Dr. Pepper sosem do mięs z grilla appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieteż szybką owsianką z suszonymi owocami. Makaron z tuńczykiem - szybki i prosty, zostałam zainspirowana przez koleżankę z pracy ;) Składniki (około 3 porcje): puszka pomidorów puszka tuńczyka we własnym sosie lub wodzie puszka groszku (ważne, żeby nie było w składzie cukru) puszka kukurydzy (ważne, żeby nie było w składzie cukru) sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia wg. smaku makaron razowy(...)Sposób przygotowania: Pomidory kroimy i wrzucamy wraz z sokiem na teflonową patelnie smażymy, aż sos nam się zredukuje, przyprawiamy makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu do pomidorów dodajemy odcedzonego tuńczyka, kukurydzę, groszek oraz makaron smażymy mieszając, aż pomidory lekko oblepią makaron ;) Sałatka z łososiem - dopiero dwa razy w życiu jadłam łososia i jestem nim zachwycona! ! ! niebo w gębie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki: 1 opakowanie pasty Massaman Curry 1 puszka mleka kokosowego 1 pierś kurczaka 6 dużych białych pieczarek 8 małych młodych ziemniaków garść orzechów nerkowca pęczek zielonej pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru lub syropu klonowego Metoda: Kurczaka kroimy w małe kawałki. Pieczarki obieramy i dzielimy na 8 części. Pieotruszkę drobno posiekamy. Ziemniaki(...)momentu, gdy cały kurczak pokryty jest pastą. Smażymy, aż kurczak zacznie zmieniać kolor na biały. Dodajemy puszkę mleka kokosowego, pieczarki i ugotowane ziemniaki. Po chwili doprawiamy do smaku - sosem sojowym i rybnym oraz cukrem/syropem*. Gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso i ziemniaki będą całkiem ugotowane. Jeżeli sos jest zbyt gęsty podlewamy wodą z ziemniaków. Ostatnie dodajemy orzechy nerkowca (zostawiamy
MamaOskarkaPyszna, ale również czasochłonna zapiekanka z ziemniakami, kalafiorem, pieczarkami, cebulą mięsem z kurczaka, sosem beszamelowym i mozzarellą . Mimo wszystko warto spróbować ;-) Tym bardziej, że zapiekankę można przygotować częściowo lub w całości już dzień wcześniej, a na następny skończyć bądź podgrzać. Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI Na zapiekankę 800-900 g ziemniaków (najlepiej młodych) 1 kalafior 1 duża pierś z kurczaka(...)pieczarek 1 cebula 1 kulka mozzarelli przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, przyprawa do ziemniaków dodatkowo: oliwa, masło lub margaryna Na sos beszamelowy 1,5 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 1 szklanka mleka 2-3 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa 85 g sera żółtego WYKONANIE Ziemniaki umyć i gotować w mundurkach około 10 minut, następnie
Passions hobbies lifenich należą do kluczowych komponentów potrawy, od których bierze ona swój bardzo specyficzny smak. Chociaż przygotowanie tego dania wymaga odrobiny wprawy i pewnej koordynacji działań (wszystkie 3 składowe: kaczka, sos i makaron powinny być gotowe mniej więcej w tym samym czasie), to efekt jest zdecydowanie wart włożonych starań. Przepis mocno inspirowany podobnym, który można znaleźć w książce Podróże kulinarne – Kuchnia(...)francuska. Pierś z kaczki ze szpinakiem, risoni i sosem figowym 2015-02-23 13:48:35 Oryginalna w smaku pierś z kaczki podana ze szpinakiem i makaronem risoni oraz z sosem figowo-cebulowym. Inspirowane głównie kuchnią francuską danie utrzymane w słodkim śródziemnomorskim klimacie. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 małe lub 1 duża pierś z kaczki (500g
Kulinarna PokusaPrezentowane poniżej danie może robić wrażenie przede wszystkim barwnym wyglądem. Połączenie mocno czerwonego sosu pomidorowego z zieloną brukselką (i ew. natką pietruszki do dekoracji) przyciąga uwagę i działa na zmysły. Poza tym stanowi ono dobrze sprawdzoną kompozycję smaków – wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, żółtego sera i mięsa z kurczaka. Być może pewne obawy niektórych może budzić brukselka – ma ona bowiem(...)pewnym stopniu także niedostateczne doprawienie – w takiej sytuacji faktycznie nie będzie dobrze. Proszę mi jednak wierzyć, że ugotowana al dente w osolonej wodzie brukselka z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego naprawdę doskonale smakuje. W szczególności należy jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do np. ziemniaków czy ryżów określonych rodzajów i marek, brukselki nie gotujemy wg z góry ustalonego czasu, tylko każdorazowo
Kulinarna Pokusadanie jest rarytasem. Składniki: opakowanie makaronu cannelloni 0,5 kg mięsa mielonego puszka groszku 30 dag pieczarek 2- 3 ząbki czosnku 4 cebule 40 dag żółtego sera 1 sos boloński ze słoiczka (można wykonać samemu) sól, pieprz, majeranek, oregano dodatkowo składniki potrzebne do zrobienia sosu beszamelowego. Produkty jak i wykonanie sosu znajdziesz TUTAJ . Sposób: 1. Cebulę i pieczarki pokroić(...)kawałki, dołożyć cebule, pieczarki, czosnek, majeranek, oregano pieprz, całość podsmażyć, na koniec dodać puszkę groszku oraz 3 łyżki startego żółtego sera, 2. Nie ugotowane rurki nadziewamy farszem, 3. Sporządzamy sos beszamelowy , wlewamy go na spód naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem, 4. Na sosie układamy jedną warstwę rurek z farszem, 5. Całość polewamy sosem bolońskim (rurki muszą być całkowicie pokryte farszem
Kuchenne aromatykosteczkę dodajemy do pozostałych składników. Paprykę myjemy, kroimy w kostkę dodajemy do salaterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ser żółty kroimy w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos: ząbek czosnku wyciskamy przez praskę, dodajemy oliwę z oliwek, paprykę, sól oraz pieprz. Mieszamy. Sos dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy wszystkie składniki z sosem. Nachosy wkładamy gdzie nie gdzie pomiędzy składniki
Kuchnia Pełna Pasjibędzie surowe. Czosnek i cebulę obieramy, kroimy drobno. Dodajemy do mięsa, szklimy na złoty kolor. Paprykę myjemy i kroimy dodajemy do mięsa z cebulą, dodajemy także brokuła. Przygotowujemy sos. Śmietanę z jogurtem mieszamy z jajkami. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ser żółty trzemy na tarce i dodajemy do sosu, dokładnie mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki, dodajemy(...)sos i pozostałe składniki. Wierzch zapiekanki posypujemy serem żółtym. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 180*C. Zapiekamy całość ok 15min. Smacznego
Kuchnia Pełna Pasjimnie do podzielenia się z Wami tym przepisem. Na porcję dla dwóch osób będziecie potrzebować: - 250g krewetek (u mnie było 18 sztuk) - opakowanie makaronu ryżowego wstążki - 4-5 łyżek sosu sojowego - sok z połowy limonki - około 2 łyżki miodu - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - dwie garście sezamu - czerwona papryka - 3 średnie marchewki - imbir, czosnek, papryczka chilli - sól, garść natki pietruszki Krewetki(...)krewetki i smażymy około 3-4 minut aż się zarumienią. Po tym czasie dodajemy paprykę i marchewkę solimy i smażymy kolejne 3 minuty. Następnie dodajemy wymieszane ze sobą składniki sosu (sos sojowy, miód, limonka i koncentrat), sezam i pokrojoną drobno natkę pietruszki. Jeśli sos jest za ostry dodajemy miodu lub soku z limonki. Jeśli jest zbyt delikatny możemy dodać sosu
Gotuj z Natkątorebki. W zeszły weekend w końcu nadszedł dzień zmierzenia się z pomysłem. Składniki: 1/2 kg chudych i mięsnych żeberek wieprzowych 100-150 ml coca-coli 2 łyżeczki sosu sojowego 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki keczupu sól, pieprz chili (może być sporo) cząber, tymianek, rozmaryn Przygotowanie: Umyte żeberka pokroiłam na paski. Posoliłam i popieprzyłam i przyprawami(...)Jedną łyżeczkę sosu sojowego wymieszałam z keczupem i drobno startym czosnkiem. Posmarowałam żeberka powstałym, gęstym sosem. Żeberka wstawiłam do lodówki na całą noc. Następnego dnia obtoczyłam delikatnie w mące i krótko obsmażyłam na odrobinie oleju (wraz z posiekaną cebulą). Przełożyłam do rękawa do pieczenia. Zalałam colą wymieszaną z łyżeczką sosu sojowego i podsmażoną cebulą. Żeberka piekłam w temperaturze
Kuchnia po mojemuulubionych zajęć, a im większe kluski tym mniej lepienia ;) Składniki (na 8 mega klusków): 5-6 średnich ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana (ilość - na oko) sól Składniki na sos serowo - warzywny do klopsów: 3/4 kostki serka topionego (naturalny, gouda) 1/2 marchewki 1/4 papryki czerwonej 3-4 plasterki pora 2 spore różyczki brokuła wywar z gotowania klopsów kawałek pietruszki(...)głowy ;) A dzięki temu, że klopsy były w samym wywarze - niedoprawione mogłam zadecydować jak je podać. Od Męża usłyszałam: zrób je inaczej niż zawsze (przeważenie jemy klopsy w sosie koperkowym bądź pomidorowym). Złapałam smaka na serową nutę, ale też nie mogłam nie wykorzystać możliwości podania dziecku (i nam oczywiście) warzyw. Na czas doprawiania sosu wyjęłam klopsy. Zagotowałam bulion wraz
Kuchnia po mojemukolejną wersję karkówkę :) Tym razem duszoną w rękawie (lub naczyniu żaroodpornym) w pysznej ketchupowej zalewie. W finale otrzymamy mięciutkie, soczyste, bardzo smaczne mięsko w ketchupowo-pieczeniowym sosie. Składniki: 1 kg karkó wki sól pieprz majeranek 2 cebule 1/2 szklanki ketchupu 1 łyżka oleju 1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu) śmietana 12% Wykonanie: Karkówkę kroimy w niezbyt(...)szklanki wody. Zagotowujemy. Przygotowaną zalewą zalewamy karkówkę w rękawie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 60 minut. Po tym czasie karkówkę przekładamy na talerz, a sos przelewamy do garnka i zagotowujemy. Łyżkę mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, wlewamy gotującego się sosu ciągle mieszając. Na koniec możemy dodać do sosu 1-2 łyżki śmietany wcześniej zahartowanej odrobiną sosu
Walijskie Pichcenieżaroodpornego posypać papryką słodką, wlać 1 szklankę wody i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 1,5 godziny.(bez przykrycia) Od czasu do czasu polewać mięso sosem, który powstał podczas pieczenia. Karkówkę wyjąć, a sos zlać do małego garnka. Do sosu dodać puszkę pomidorów i 1/2 szklanki wody. Gotować chwilę na wolnym ogniu. Zblendować sos, dodać majeranek(...)sól, pieprz i bazylię. Gdyby sos był zbyt rzadki możemy zagęścić. 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w małej ilości wody i wlać do sosu. Zagotować. Mięso pokroić w plastry i polewać gorącym sosem
O kuchni z uczuciemtradycyjnych przygotowałam takie nadziewane. Przepis pochodzi z "Oliwii", tylko nie wiem z którego numeru, ani rocznika. Bardzo fajny pomysł na szybki obiad. Można podać w wersji wegetariańskiej polane sosem i zapiekane z żółtym serem. Do moich ziemniaków przygotowałam pulpety nadziewane pieczarkami , a resztę pieczarek pozostałych z nadzienia polałam sosem i podałam razem z łódeczkami ziemniaczanymi i pulpetami. Rewelacja(...)polecam. Składniki: 4-6 dużych ziemniaków Farsz: 10 dag białego sera 1/2 szklanki mleka 2 jajka łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz 15 dag żółtego sera Sos: 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 1/2 szklanki mleka sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki obieram i gotuję w osolonej wodzie na półmiękko. Odcedzam i odstawiam
Bea(u)ty kitchen