smaczna wersja kaczki składniki 4 porcje 1 kaczka (lub 2 udka i 2piersi) 80 g suszonych śliwek bez pestek 200 g świeżych śliwek węgierek bez pestek ok 70 ml sosu sojowego ok 70 ml miodu 1/2 ostrej papryczki niewielka ilość oliwy z oliwek 1 cytryna, sparzona i wyszorowana 50 ml octu balsamicznego 4 ząbki czosnku kolendra świeża lub suszona trawa(...)cytrynowa ( nie jest niezbędna) przygotowanie piekarnik nagrzać do 170 stopni marynata Do garnka wlewać miód, dodać sos sojowy. Dorzucić drobno posiekane ząbki czosnku, ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki, suszone śliwki , odrobinę wody, gotujemy. Dodać sok z 1 cytryny. Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu. kaczka Kaczkę wyjąć
Stare Garyłyżeczka ciemny cukier brązowy 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka słodkiej papryka 1 łyżeczka soli 1 kg łopatki wieprzowej (z kością) 2x 1/4 szklanki sosu barbecue (+ dodatkowo do podania, w razie potrzeby) przygotowanie W misce wymieszać przyprawy, dodać sos barbecue, i tę pastę wmasować w umyte i osuszone mięso. Zawinąć mięso w folię(...)naczynia. Używając dwóch widelców porozdzielać mięso na drobne strzępy, odrzucić kości. Umieścić rozdrobnione mięso z powrotem w misie wolnowaru i dodać 1/4 szklanki sosu barbecue, wymieszać. Podgrzewać na programie low (80 - 90 st. C) 30-60 minut, aż będzie gorące. Podawać wieprzowinę z dodatkowym sosem barbecue, w razie potrzeby
Stare GaryOrientalne, bo i jest sos sojowy i imbir- głównie stosowane w Azji oraz chili. Reszta składników jest nasza, polska :) Dzięki połączeniu tych dwóch światów otrzymujemy bardzo soczyste mięso w aromatycznym sosie na bazie cytryny, miodu oraz imbiru. Szczerze przyznam, że ja i mój P. byliśmy baaardzo pozytywnie zaskoczeni efektem końcowym więc może i Wy dajcie się mile zaskoczyć? :) Piersi(...)kurczaka: * pierś z kurczaka- 3 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 2 ząbki * papryczka chili- pół łyżeczki * ciemny sos sojowy- 3 łyżeczki * pieprz- do smaku Sos: * woda- 250 ml * miód- 4 łyżki * cytryna- sok (6 łyżek) oraz skórka (1 łyżka) * imbir- łyżeczka Opłukane piersi z kurczaka zamarynować w sosie sojowym z dodatkiem, papryczki chili i pieprzu (minimum przez godzinę). Następnie przesmażyć
Kraina Miodem PłynącaPulpeciki w sosie pomidorowym z wołowiny, podawane z makaronem spaghetti to włoskie klimaty ale przecież równie dobrze będą smakować z puree ziemniaczanym, ryżem czy pieczywem… Ja najczęściej podaję tradycyjnie, z ziemniakami. Charakterystyczny smak i aromat sosu pomidorowego znakomicie podkreśla smak mięsa wołowego. Pulpeciki w sosie pomidorowym to bardzo proste i szybkie danie, serdecznie zapraszam. Pulpeciki w sosie pomidorowym(...)mięsa. Wbijam jajko. Doprawiam kminkiem, który nadaje wyrazistego smaku, papryką, solą i pieprzem. Wyrabiam na jednolitą masę. Formuję małe kuleczki które obsmażam na odrobinie oliwy na złoty kolor. Sos: W rondelku na oliwie podsmażam czosnek, dodaję zmiksowane pomidory, doprawiam solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wrzucam podsmażone pulpeciki do sosu i całość razem gotuję na małym ogniu ok. 40 min. Smacznego
UgotujmyTo.plMuszę przyznać, że najlepiej ostatnio smakuje mi makaron w aromatycznym sosie pomidorowym przygotowywany przez Małżonka. Podawany obowiązkowo z parmezanem i lampką czerwonego wina – w swojej prostocie i smaku – jest czystą kwintesencją kuchni włoskiej! Próbuję namówić Małżonka do zrobienia wpisu ale na razie jest zbyt pochłonięty sprawami technicznymi związanymi z blogiem Dlatego przedstawiam dzisiaj przepis na makaron z kurczakiem(...)sosie szpinakowym. Robiłam już podobny sos ale na bazie samej śmietany, a tutaj śmietanę wykorzystuję tylko do rozrzedzenia sosu. Jakoś bardzo pasuje mi połączenie szpinaku z pieczarkami, a dodatek ricotty to oczywisty wybór do takiej kombinacji… Makaron z kurczakiem i szpinakiem – składniki: 2 piersi z kurczaka ok. 10 średnich pieczarek 200 g szpinaku (można użyć mrożonego ale wtedy
UgotujmyTo.plPrzepyszna, soczysta, kaczka z chrupiącą skórką dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i wina Porto, na pewno zachwyci wszystkich biesiadników. Zaskakujące też jak łatwa jest w przygotowaniu, trzeba jedynie pamiętać o smarowaniu jej glazurą co jakiś czas w trakcie pieczenia. Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka(...)Możecie go znaleźć pod adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto (4 porcje) Przygotowanie z pieczeniem 3 godziny Składniki na kaczkę: kaczka o wadze 1,5-2kg 1/2 cebuli 4 ząbki czosnku ¼ cytryny kilka gałązek tymianku
karmelowypuszki 1 cebula 2 ząbki czosnku 100 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz Sos pomidorowy: 750 ml bulionu 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 szczypta papryki ostrej 1 szczypta pieprzu 4 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml śmietanki 30% Kiedy zobaczyłam składniki tego(...)przepisu w gazetce reklamowej Biedronki, od razu wydał mi się on niezwykle obiecujący. I nie zawiodłam się... a wprost przeciwnie pulpeciki wyszły rewelacyjne. Zmieniłam jedynie przepis na sos, ponieważ w oryginale był on oparty wyłącznie na pomidorach z puszki i bazylii...a ja jednak wolę do takich potraw bardziej zawiesiste sosy. Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Fasolę
Świat Domowej KuchniSzybkie i łatwe pierożki z ciasta francuskiego ze słodkim nadzieniem żurawinowo-jabłkowym z nutą cynamonu. Podane z szybkim sosem waniliowym tworzą doskonały poczęstunek dla świątecznych gości i na pewno nikt im się nie oprze :). Polecam! Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające się Boże Narodzenie we współpracy z serwisem z PierwszegoTloczenia.pl oraz Fooder.pl . Możecie go znaleźć(...)adresem http://gwiazdka.fooder.pl/przepisy?showBook=true wraz z ponad 100 przepisami z dotychczasowych opublikowanych bożonarodzeniowych e-booków. Scroll down for recipe in English Pierożki francuskie z jabłkami i żurawiną z sosem waniliowym (16 pierożków) Przygotowanie: 50 minut Składniki na pierożki: 2 opakowania ciasta francuskiego po ok. 250 g (rozmrożonego) 2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę 1 1/2 szklanki świeżej lub mrożonej
karmelowyrano do musli … w ciągu dnia podjadam … a od czasu do czasu gości jako dodatek do mięs . Dziś mam dla Was przepis na mięso z dodatkiem sosu żurawinowego. Grillowana pierś z kurczaka w połączeniu ze słodko – kwaśnym sosem tworzy fantastyczną całość , która zachwyci nie tylko wielbicieli nietypowych smaków! SKŁADNIKI - filet z kurczaka – 500 g - jogurt naturalny(...)łyżki - sól – do smaku - pieprz – do smaku - chili – do smaku - papryka ostra – do smaku - olej do smażenia – 2 łyżki SOS: - żurawina do mięs – ok. 250 g - mąka – 1 łyżka - masło – 1 łyżka - bulion – 0,5 szklanki - suszona żurawina – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta z kurczaka oczyszczamy. Kroimy w niewielkie kawałki
Ostra na Słodkokanapki … racuszków np. TYCH … SERNIKÓW ( to wiadomo ;) ) , ale też właśnie w postaci takich knedelków. Robi się je w 15 minut i smakują rewelacyjnie! DO tego pyszny sos żurawinowy …. podprażone orzechy … i gotowe! SKŁADNIKI: - ser biały – 500 g - masło – 60 g - jajko – 2 szt - kasza manna – 80 g - mąka – 40 g - sól(...)szczypta DODATKOWO: - orzechy – 50 g - masło – 2 łyżki SOS: - świeża żurawina – 150g - wanilia – 1 laska - cukier – 40 g - sok żurawinowy ” Paola ” – 75 ml - mąka kukurydziana – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KNEDLE: Ser rozcieramy drewnianą łyżką. Dodajemy masło , roztrzepane 2 jajka , kaszę manną , sól i trochę mąki. Dokładnie razem mieszamy. Oprószonymi mąką dłońmi
Ostra na Słodkowymarzyłam! Doprawione całym sercem – więc musiało się udać! ___________________________________________________________________________________________ Mam dla Was przepis na niesamowicie pyszną pierś z gęsi … marynowaną wcześniej w ziołach … z obłędnym ( naprawdę obłędnym! ) sosem z czarnej porzeczki na bazie karmelu i białego wina …. ze smażonymi kluseczkami ziemniaczanymi z palonym masłem i chrupiącą ziemią orzechowo – piernikową! Brzmi obłędnie, prawda? I tak samo smakuje(...)szczypta * majeranek – 1 łyżeczka * cząber – 1 szczypta * goździki – 2 szt * sok z cytryny – 1 łyżka * olej – 3 łyżki * sól – do smaku SOS: * cukier – 2,5 łyżki * białe , wytrawne wino – 100 ml * piwi Książęce Chlebowo – miodowe – 50 ml * Fondo – 1 łyżka * delikatny bulion warzywny – 100 ml * czarne porzeczki
Ostra na Słodkopomarańczowo-jabłkowej (przepis poniżej lub konfitura pomarańczowa ze sklepu), 2 łyżki octu jabłkowego ( najlepiej domowego ), 4 łyżki cydru lubelskiego, ½ łyżeczki pieprzu Cayenne, sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Sos: ½ czerwonej cebuli, 1 łyżka oliwy, sos owocowy pozostały po grillowaniu polędwicy. Dodatki: Grillowana cukinia, grillowane jabłko, mix sałat i świeży tymianek. Warzywa skropić oliwą, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem(...)minut, co jakiś czas obracając. Uważać, żeby soki nie wyciekły z folii. Wyjąć polędwiczkę z foli, grillować na złoty kolor z każdej strony (10-15 minut). Przygotować sos: na patelni zeszklić czerwoną cebulę pociętą w pióra z dodatkiem oliwy. Dodać owocowy sos z pieczeni, zredukować w celu uzyskania gęstego sosu. Jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać trochę soku
SzczyptaSmaQdrożdżowego ciasta z nadzieniem z jagnięciny. Z podanych składników wychodzi 12 pierożków, którymi spokojnie najedzą się trzy osoby (ja zjadłam 3 pierożki i jestem najedzona :)). Do pierożków zrobiłam sos majonezowo-jogurtowy z kolendrą, ale możecie je podać z sosem czosnkowym lub w ogóle pominąć - i tak są wyśmienite :) Danie klasycznie przyrządza się z jagnięciną, ale możecie je również przygotować(...)łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta mielonego kminu rzymskiego (kuminu) 1/2 łyżeczki ostrej papryki kilka główek goździków, zgniecionych sól, pieprz do smaku 1 łyżka oleju arachidowego Składniki na sos z kolendrą: 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka drobno posiekanej cebuli odrobina soku z cytryny świeżo mielony pieprz
My Culinary Artwymaga długiego siedzenia w kuchni. Składniki: opakowanie makaronu penne 500 g 0,5 kg mięsa mielonego marchew + groszek ze słoika puszka kukurydzy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku sos pomidorowy 500 g ser do starcia sól, pieprz, bazylia, słodka zmielona papryka Składniki na sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 ząbki czosnku łyżeczka cukru sól(...)Mięso mielone smażymy na patelni razem z cebulą pokrojoną w drobną kostkę oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy wszystko będzie już podsmażone na patelnię wlewamy sos pomidorowy i także doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz słodką papryką. Mięso z sosem mamy gotowe. Teraz zabieramy się za sos czosnkowy. Do miseczki dodajemy majonez, jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek
upichciczeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso i przesmażyć lekko z dodatkiem słodkiej papryki, soli i ziół prowansalskich. Zalać sokiem pomidorowym i zagotować. Doprawić ostra papryką. Przygotować sos beszamelowy: W garnuszku roztopić masło, dodać mąkę i zaparzyć. Wlać mleko i ciągle mieszając zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Surowe płaty lasagni obgotować przez(...)niewielkie różyczki i obgotować w posolonej i posłodzonej wodzie. Ma być al dente, żeby nie rozleciał się. Na dno foremki do zapiekania wlać trochę sosu beszamelowego. Na nim ułożyć 3 płaty lasagni. Na płatach wyłożyć połowę mięsa z sosem pomidorowym. Na mięsie kolejne 3 płaty i zalać je połową sosu beszamelowego. Na sos wyłożyć
Codzienna kuchnia niecodzienna