Dziś po raz kolejny proponuję doskonały przepis na moje ukochane mule Jak zwykle szybkie i łatwe w przygotowaniu, w sosie śmietankowym z wyczuwalnym curry. Przepyszne! Przepis pochodzi z książki „The Collection” niezawodnego Michela Roux. Sam autor poleca podanie ich z ryżem, ja jednak wolę je z chrupiącymi grzankami, którymi można zebrać resztki doskonałego sosu. Polecam! Scroll down(...)recipe in English Mule w śmietankowym sosie curry (4 porcje) Składniki: 2 kg świeżych małży, oczyszczonych 300 ml białego wytrawnego wina 60 g masła 100 g cebuli, drobno posiekanej 1 łyżka curry Madras w proszku 40 g mąki 1 bouquet garni (związane: natka pietruszki (lub łodygi pietruszki), kilka gałązek tymianku i liść laurowy) 300 ml śmietanki 36% sól i pieprz
karmelowywędzonych grubości (4-5 mm) papryka konserwowa 1 mała cebula 2-3 łyżki ketchupu pikantnego i majonezu, około 100ml śmietany słodkiej 12% WYKONANIE: Ketchup, majonez i śmietankę dokładnie mieszamy - sos filet kroimy w drobną kostkę smażymy z przyprawą gyros i drobno posiekaną cebulą, wrzucamy na dno miski, "piszemy" sosem, kroimy bardzo cienko kapustę dodajemy do naczynia- popisać sosem, następnie warstwa(...)pokrojonych w drobną kostkę ogórków, kapusta pekińska-popisać sosem, przesmażona pokrojona w kostkę szynka, kapusta-popisać sosem, pokrojone w kostkę jajka, kapusta-popisać sosem, pokrojona w paski papryka konserwowa-popisać sosem GOTOWE
Kuchnia BeatyRoladki z indyka w sosie serowym to danie, które przyrządzimy w pół godziny. Pięknie prezentuje się na talerzu, a jest wyjątkowo proste do przygotowania – świetne dla początkujących, którzy chcą przygotować coś extra na romantyczną kolację. Ja podałam indyka – ale tak samo można przygotować pierś z kurczaka. Sos serowy, który podajemy do roladek robi się błyskawicznie – ugotujemy(...)baby 2 łyżeczki tartego parmezanu 50 g sera gorgonzola 8-10 pomidorów suszonych z zalewy 4 plastry szynki dojrzewającej np. parmeńskiej, serrano granulowany czosnek, sól morska, świeżo mielony pieprz Sos serowy: 150 g sera gorgonzola 1 łyżka tartego parmezanu 1/4 szklanki śmietany kremówki 30% 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic
Poezja smakuSKŁADNIKI marynata do mięsa: 220 g sosu czarnego chilli TaoTao- Czarny sos powstał z miłości do chili, wyrazistego ostro-słodkiego smaku i niezapomnianych impresji kulinarnych podczas dalekomorskiej podróży. Idealny do marynowania wołowiny i wieprzowiny, wspaniały jako dip do grillowanej piersi z kurczaka, do kanapek i zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu(...)sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny chiński sos sojowy, wzbogacony o aromat grzybów. Świetnie nadaje się do podkreślenia smaku zup i sosów, może być również stosowany jako składnik marynat. Idealny zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. 5 ząbków czosnku - pokroić w plasterki 5 suszonych w całości papryczek chilli - rozkruszyć 3 papryczki pepperoni świeże - pokroić na krążki
ClauditteMissCookingkaczka 3 ząbki czosnku kilka ziaren jałowca kilka ziaren czarnego pieprzu liść laurowy szczypta tymianku sól 150 ml bulionu warzywnego 2 łyżki oleju łyżeczka masła 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego Przygotowanie: Kaczkę skropić olejem, natrzeć solą, tymiankiem ( najlepiej bejcować całą noc ) dodać liść laurowy, rozgnieciony czosnek razem z szupkami, kilka ziaren jałowca, pieprzu. Włożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki(...)godzinę ) . Następnie dolać ciepły bulion i piec jeszcze z 2 godz często podlewając. Wyluzować kaczkę z kości, pokroić na kawałki ( oczywiście lubiący obgryzać kosteczki tego nie robią ). Do powstałego sosu dodać 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczkę octu i szczyptę brązowego cukru, łyżeczkę masła, energicznie mieszając nieco zredukować sos. Polać kaczkę sosem ( ja włożyłam do garnka z sosem całe mięso
Gaździnka warzypierś kurczaka 1 por papryka żółta 2 ząbki czosnku 150 g fasolki szparagowej pesto z pomidorami i bazylią ( KOTANYI - mieszanka przypraw ) sól, pieprz, słodka papryka szczypta chili kilka kropel sosu sojowego puszka pomidorów bez skórki w sosie szczypiorek Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do miski, przyprawić ( czosnkiem, solą, pieprzem, sosem sojowym, papryką(...)czasie pokroić paprykę i pora, a fasolkę szparagową ugotować. Na rozgrzanej patelni z 2 -3 łyżkami oleju usmażyć kurczaka, dodać pora, paprykę, podsma żyć, a na końcu sos pomidorowy z pomidorami ( doprawić w razie potrzeby ). Wszystko wymieszać i dusić, aż sos lekko zgęstnieje. Wyłączyć ogień spod patelni i wmieszać do sosu fasolkę. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, polać
Gaździnka warzyPierwsza przyleciała do nas ze Stanów Zjednoczonych. Sproszkowana, zamknięta w gigantycznych rozmiarów puszce wzbudziła konsternację. Po zmieszaniu z wodą dziwna z wyglądu papka pokryta została równie zaskakującym sosem - pierwotnie także sproszkowanym. Po pół godzinie oczekiwania i niecierpliwego kręcenie się po kuchni wyjęliśmy z piekarnika coś co wbrew oczekiwaniom nie wzbudziło naszego zachwytu, a tym bardziej apetytu. Pizza, tak zachwalana przez(...)smaczniejsze doświadczenia. Jakież było nasze zdziwienie, gdy dotarło do nas, że tradycyjna pizza to jednak nie gruby mały placek z keczupem, a pyszne chrupiące ciasto z aromatycznym sosem i dodatkami, i bez keczupu! Dla mnie jednak od planowanych lub spontanicznych wypadów do pizzerii, najmilsze były chwile, gdy domową pizzę piekła dla mnie Mama. Kwadratową, na blasze
KUCHARNIATamte wyspy pozostaną wspomnieniem. Ja zrobię inne. Może posmakują moim gościom tak jak mnie, wtedy przed laty... To będzie moje pożegnanie z wakacjami. Cytrynowy śnieg na bazyliowym sosie to moja wersja pływających wysp. Dość odległa od oryginału. Przepis znalazłam na tej stronie (klik) i od razu wiedziałam, że muszę go zrobić. Przepis nie jest trudny, choć samo wykonanie(...)czasochłonne, ale wyłącznie dlatego, że składa się z kilku etapów, kiedy masa się chłodzi lub tężeje. Najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, wówczas zarówno cytrynowy śnieg, jak i sos, będą wystarczająco schłodzone. Dla mnie to idealny, lekki deser - bardzo lubię cytrusowe smaki, a tu ich nie brakuje. Dodatkowo bardzo zaintrygował mnie sos bazyliowy - jest wyjątkowy. Smak bazylii ostatecznie pozostaje echem
KUCHARNIAkarmelki z brandy po sześciopiętrowy tort grapefruitowy. Jej ostateczną propozycją okazał się jednak Grapefruit Fluff skomponowany z grapefruitowej bezy, na której spoczywa waniliowa panna cotta, całość otula lekko solony sos karmelowy z brandy, a smak słodyczy przełamują cząstki grapefruita. Październik 2010 - przepis na Grapefruit Fluff ukazuje się w New York Times , w prowadzonej przez Amandę Hesser rubryce Recipe Redux(...)Smaki, konsystencja, proporcje i struktura każdego ze składników idealnie ze sobą współgrają. Każda łyżeczka jest porcją prawdziwej rozkoszy - od gładkiej i kremowej panna cotty , przez aksamitny i uzależniający sos karmelowy, po rozpływającą się na podniebieniu kruchość bezy. A grapefruit? Grapefruit gra pozornie rolę drugoplanową, ale zaskakująco dobrze przełamuje słodycz całości. Oddając mu należny szacunek stwierdzam, że jest stworzony
KUCHARNIAoknem. Nie wiem jak u Was, ale u mnie jest biało i mroźno. Zrobiłam listę zakupów i wybrałam się do pobliskiego sklepu. Trudności pojawiły się przy wyborze jednego z sosów, ale postawiłam na łagodniejszy smak ze względu na mojego męża. Jako włoski smak postanowiłam przygotować nie typowe spaghetti z użyciem sosu Tandoori Curry firmy Pataks. Spaghetti Tandoori Curry Składniki(...)makaron spaghetti 500 g mięsa mielonego z kurczaka sos Tandoori Curry Pataks 50 g startego parmezanu szczypta soli 1 łyżeczka czosnku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki papryki ostrej jajko bułka tarta olej Sposób przygotowania: Najpierw gotujemy makaron al dente. W momencie gdy makaron się gotuje przygotowujemy pulpeciki. Bierzemy mięso mielone z kurczaka, dodajemy jajko, bułkę tartą
Projekty ze smakiemLubicie mięsa na słodko? Ja bardzo. Dziś propozycja z kurczakiem. Ponieważ w moim domu nie wszyscy lubią słodkie sosy... sos przygotowuję osobno. Normalnie można składnikami obłożyć kurczaka po lekkim zarumienieniu skórki. 1 kurczak przyprawa do kurczaka Kurczaka myjemy, kroimy na części. Posypujemy i nacieramy przyprawą i odstawiamy, najlepiej na kilka godzin. Jak nie mamy tyle czasu, trudno(...)przykryciem około 30 minut. Po tym czasie kurczak powinien być już dość miękki. Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy aż do zarumienienia około 15-20 minut. Jeżeli nie robimy sosu osobno - chwilę po zdjęciu pokrywki - wykładamy na kurczaka rodzynki, jabłka i żurawinę. Jeżeli jest tak potrzeba podlewamy delikatnie wodą. Sos: 3 małe kwaśne jabłka 3/4 szklanki rodzynek ¾ małego słoiczek żurawiny
Humanistka w kuchniszpinaku, - 2 duże pomidory, - oliwa, - 30 dkg sera żółtego (może też być pleśniowy, biały - według upodobań i możliwości), - 6 ząbki czosnku, - przyprawy: sól, pieprz, papryka suszona, a do sosu dodatkowo szczypta tymianku, bazylii i oregano. Przygotowanie: 1. szpinak smażymy ma oliwie dodając 4 ząbki wyciśniętego czosnku, soli, pieprzu, papryki suszonej aż będzie miękką, lekko wilgotną masą. Pod koniec dodajemy(...)połowę sera (startego). 2. Sos z pomidorów uzyskujemy obierając pomidory (wcześniej sparzone wrzątkiem), krojąc je drobną i smażąc na oliwie z pozostałym czosnkiem i przyprawami (tymianek, bazylia, oregano, sól, pieprz, papryka) dopóki nie rozpadną. Wtedy sos z grudkami pomidorów blendujemy lub przecieramy na sitku. 3. Kiedy już mamy powyższe składniki: - 1/4 sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, - rurki makaronu
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyhansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 6 suszonych grzybów mun 100 g makaronu ryżowego 1 marchewka 400 g mięsa mielonego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego ¼ łyżeczki suszonego imbiru ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 mała cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 opakowania papieru ryżowego do sajgonek olej sól, pieprz Grzyby mun zalać(...)dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy startą na małych oczkach marchewkę, drobno pokrojoną cebulkę, czosnek oraz imbir, chwilę smażymy. Dodajemy mięso i grzyby. Gdy mięso nie będzie już surowe dodajemy sos sojowy, ocet i makaron. Dokładnie mieszamy i chwilę jeszcze smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na końcu dodajemy natkę. W szerokim talerzu przygotować ciepła wodę, w której będziemy zanurzać
kulinarnyswiatdominajlepszą pizzę w okolicy, i z ciasta bez mleka, i nie dziwią się, że bez sera, i nawet stają na głowie, żeby zrobić Ci ją pyszną, soczystą, z podwójnym sosem i dodatkami, i przywożą zawsze gorącą prosto z pieca, to prędzej czy później następuje wpadka taka, że czekasz na nią 1,5 godziny... Czyli - prędzej czy później dochodzisz do tego(...)innych wariacji w temacie ciasta drożdżowego, bo po prostu to lubi - :* Ok, ciasto przykrywamy i odstawiamy na chwilę w jakieś ciepławe, nieprzewiewne miejsce (np. przy kaloryferze) i teraz produkujemy: SOS DO SMAROWANIA PIZZY U nas sprawa jest banalna - lejemy na patelnię sok pomidorowy (Biedronka, 2 złote), do tego bazylia i olej, trzyma się to na średnim ogniu, aż trochę
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdość długo...nie miałam sprawdzonego przepisu, godnego polecenia. Dlatego postanowiłam wypróbować jeden z wielu przepisów znaleziony na innym blogu kulinarnym - www.olgasmile.com. Efekt...? ...ale zacznijmy od początku... Składniki do przygotowania sosu słodko kwaśnego: pół marchewki pół papryki czerwonej, pół szklanki kukurydzy, 4 plastry ananasa z puszki, pół cebuli, 200 ml sosu pomidorowego, 1/3 szklanki wody, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, pierś(...)kurczaka, cukier, sól, pieprz. Przygotowanie: 1. Na patelni rozgrzewam 2 łyżeczki cukru. Następnie dodaję pół szklanki soku z ananasa i sos pomidorowy. 2. Marchewkę kroimy w słupki, paprykę w paseczki, cebulę w piórka. Dodajemy do sosu. Gotujemy kilka minut. 3. Ananasa kroimy w kostkę, dodajemy wraz z kukurydzą do sosu. 4. Pierś kroimy w kostkę smażymy na oddzielnej patelni
Mój Smak na Życie