Naleśniki gryczane poznałam już przy Galette Bretonne , które robiłam jakiś czas temu. W mojej głowie narodził się pomysł, aby te naleśniki połączyć z hiszpańską mieszanką warzyw Iglotex i sosem z mięsem do spaghetti , który pozostał z poprzedniego dnia. Wiecie co? Trudno w to uwierzyć, ale wyszło pysznie! Przyjaciółka jak spróbowała, od razu pobiegła do domu by zrobić u siebie(...)użyłam przefiltrowanej z dzbanka Dafi ) 20 g masła rozpuszczonego sól Nadzienie: mieszanka warzyw na patelnię po hiszpańsku IGLOTEX (cukinia, ćwiartki ziemniaka, papryka, cebula, fasola szparagowa żółta, kukurydza) 2 łyżki sosu do spaghetti <--- z tego przepisu + dwie krople sosu tabasco sól papryka słodka czosnek majeranek chili tymianek oregano imbir w proszku odrobina kminku Wykonanie: Naleśniki
Blondynka Gotujewyobrażenie i serwujemy Wam przepis na domowy obiad w tradycyjnym stylu w ekspresowym tempie. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE Jeśli robicie też sos zacznijcie od ziemniaków. Jeśli interesują Was tylko kluski, przewińcie na dół przepisu. GOTOWANIE ZIEMNIAKÓW NA KLUSKI (20 min): ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, aby szybciej się ugotowały i wrzucamy(...)osolonej wody. Gotujemy na średnim ogniu od chwili zagotowania się wody ok. 15-20 min, aż będą miękkie. W czasie gdy się gotują, my zabieramy się za sos. Oczywiście można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy gorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też dobrze się nada – chodzi
Nerds KitchenProponuję proste - wbrew pozorom danie - klasykę kuchni włoskiej w trochę zmienionej formie. Klasyczna lasagne składa się z dwóch rodzajów sosów - bolońskiego i beszamelowego - ja przygotowałem to danie z pikantną wariacją na temat sosu bolońskiego i serkiem mascarpone, który moim zdaniem świetnie z nim kontrastował. Do przygotowania lasagni użyłem: płatów makaronu lasagne - użyłem zielonego makaronu szpinakowego, wyłącznie ze względu na jego(...)szczyptę bazylii. Przyprawiłem solą i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Całość pozostawiłem na małym ogniu na około 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż do uzyskania dość gęstego sosu. Wnętrze naczynia żaroodpornego wysmarowałem oliwą. Ułożyłem z nim płaty makaronu, dokładnie je wyścielając. Następnie posypałem makaron warstwą tartego sera mozarella, a następnie niewielką ilością parmezanu. Następnie dodałem warstwę sosu bolońskiego, równomiernie
Wyprawy kulinarnezapraszam na aromatyczną, pełną smaku wyprawę do Afryki, a konkretnie do Maroka. Polecam przygotowanie kefty marokańskiej z mielonego mięsa wołowego, przyprawionego w charakterystyczny dla Maroka sposób w towarzystwie aromatycznego sosu na bazie pomidorów i selera. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 puszek pomidorów krojonych, selera naciowego, 2 cebul, 4 ząbków czosnku, pęczka świeżej natki kolendry(...)uformowaniu mięsnych kulek przykryłem je szczelnie folią spożywczą i odstawiłem do lodówki na godzinę, aby mięso przeszło dokładnie aromatem zastosowanych przypraw. Po zamarynowaniu mięsa w lodówce przeszedłem do przygotowania sosu. W tym celu 5 łodyg selera naciowego pokroiłem w plasterki o grubości około 0,5 cm. Cebulę i 3 ząbki czosnku posiekałem w bardzo drobną kostkę. na głębokiej patelni rozgrzałem
Wyprawy kulinarnetłumaczeniu "smażony po tajsku". Można go przyrządzić ze wszystkim, co nam przyjdzie do głowy. Jedyne składniki, o których nie można zapomnieć to: pasta tamaryndowa (do kupienia w "Kuchniach Świata"), sos rybny, makaron ryżowy i jajko. Całą resztę dodajemy wedle gustu :) Poniżej przedstawiam moją bezmięsną wersję Pad Thai'a. Pyszności :) Składniki (dla dwóch osób): 100g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju (najlepiej(...)arachidowego) 3 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 2 czubate łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki pasty tamaryndowej 1 szalotka 1 dymka (w całości) 2 ząbki czosnku 1 kapusta Pak Choi 1 cm imbiru 8-10 szt. groszku cukrowego 1 czerwona papryczka chilli 1 jajko poszatkowane, uprażone orzeszki ziemne limonka do podania 1. Makaron przygotowujemy 1-2 minuty krócej niż
Tajskie smakiStanowi go mięso z kurczaka w przyprawie kebab, sałata pekińska, ogórek, pomidor (lub inne ulubione warzywa) i ubóstwiany sosik np. czosnkowy. W piekarniku zapiekamy sam spód z sosem pomidorowym, a resztę składników układamy dopiero po upieczeniu. Efektem jest bardzo smaczne, całkiem zdrowe (jak na pizzę:) i wyśmienite danie, które można zajadać bez końca :) Składniki: Ciasto na pizzę(...)drożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki sól łyżka oliwy Sos pomidorowy: Łyżka koncentratu pomidorowego Łyżka wody 2 łyżki ketchupu Oregano, bazylia Farsz: Podwójna pierś z kurczaka Pomidor Ogórek Papryka Kapusta pekińska Cebula Oliwa Przyprawa kebab Śmietanowy , Koperkowy lub Czosnkowy sos do polania pizzy Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w szklance ciepłej wody. Uważamy
Kolizje SmakówJesteśmy wielkimi fankami makaronu i uwielbiamy go w każdej postaci! Niemal tak często jak spaghetti gości na naszym stole cannelloni – makaronowe rurecznik nadziane rozmaitym farszem. Dzisiaj tradycyjnie z sosem boloński z dodatkiem groszku zapiekane pod beszamelem.Pychota!! Czas przygotowania: 70 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Na makaron Około 18-20 rurek makaronu cannelloni ( z całego opakowania zostały mi tylko 4 puste(...)rurki) 500g mięsa mielonego 100g żółtego sera 2 cebule 2 ząbki czosnku Puszka pomidorów Oliwa z oliwek Świeżo mielony pieprz, sól morska, oregano, bazylia, brązowy cukier, gałka muszkatołowa Sos beszamelowy 70g masła 4 łyżki mąki Ok. 600 ml mleka Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebule obieramy oraz bardzo drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. W trakcie smażenia dorzucamy
Kolizje SmakówKolejna wersja tak uwielbianej przez nas sałaty. Bardzo fajna kompozycja smakowa: pikantość sera przełamana słodyczą dojrzałej gruszki, z dodatkiem orzechów a całość uzupełniona prażonymi ziarnami i polana sosem balsamico. Pyszna, lekka kolacja. Oj było smakowicie... Do tego idealnie pasuje lampka czerwonego, wytrawnego wina... :-) Składniki na 4 porcje: - sałata lodowa - kilka garści ruccoli - kilka garści roszponki - kilka rodzajów sera z niebieską(...)mnie 4 rodzaje, np.lazur złocisty, zwykły, gorgonzola, itp. - ok.1/2 miękkiej, dojrzałej gruszki (na osobę) - ziarna prażone na patelni - kilka orzechów włoskich (u mnie pecan, z chwilowego braku włoskich) - gęsty sos balsamico (do dekoracji) Sos do sałaty: - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 1 łyżeczka musztardy dijon - 2 łyżki octu balsamicznego - 6-8 łyżek oliwy z oliwek - 2 łyżeczki ksylitolu (lub miodu, ew.cukru
Smaczne ZdroweCannelloni czekało cierpliwie w swojej kolejce :) doczekało się- jeżeli kochasz lazanię , mięso mielone to ten obiad jest dla Ciebie...Przepysznie kremowy sos , połączony z faszerowanym makaronem to uczta.... Jako ciekawostka- w Katalonii 26 grudnia cannelloni jest faszerowane pozostałym mięsem z Świąt Bożego narodzenia. Kochani, na koniec napiszę Wam- że warto zjeść faszerowane cannelloni- a farsz - to nic innego jak Wasz(...)ząbki czosnku 1 łyżka bazyli suszonej pieprz, sól, 150-200 gr serka philadelfia 2-3 łyżki oliwy z oliwek 12 tub makaronu cannelloni * kostka parmezanu Składniki na sos pomidorowy znajdziecie tutaj Wykonanie: Pieczarki kroimy w cienkie plastry, szatkujemy cebulę. Na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki i cebulkę- około 5 min. W międzyczasie zaczynamy robić sos pomidorowy- przepis na najlepszy
Smaki Edytykońca wiedziałam jak je przyrządzić – a nie miałam ochoty na typowo smażoną rybę. Sposób azjatycki to był strzał w dziesiątkę. Połączenie kolendry, chili, imbiru, dymki i sosu sojowego sprawdza się zawsze. Ryba była fantastyczna – ugotowana na parze, lekko ostra, lekko orzeźwiająca z charakterystycznym posmakiem jaki daje kolendra. Na pewno taki sposób na rybę zagości u mnie na stałe(...)świeże dorady (każda o wadze ok. 350-400 g) 1/2 pęczka kolendry 1 papryczka chili 1 dymka 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek imbiru 1,5 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka sosu rybnego sok z jednej limonki skórka otarta z jednej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content
Poezja smakuniewielkim ogniu. W trakcie podgrzewania dosypujemy mąkę i mieszamy całość. Po dokładnym wymieszaniu zalewamy oliwę z mąką 1/4 szklanki mleka migdałowego. Mieszamy. Gdy w trakcie mieszania konsystencja sosu stanie się bardzo gęsta, dolewamy kolejne 1/4 szklanki mleka. Stale mieszamy. Po raz kolejny do uzyskania bardzo gęstej konsystencji, tuż przed zagotowaniem się sosu. Dolewamy wtedy ponownie 1/4 szklanki mleka. Czynność powtarzamy(...)jeszcze z ostatnią porcją mleka. Gdy po dolaniu całej szklanki sos stanie się gęsty w trakcie mieszania, zdejmujemy go z ognia. Dodajemy do niego sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Odstawiamy do wystygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni C. Do brytfanny (najlepiej, gdy wielkością przypomina ona płat makaronu lasagne) wlewamy na spód cienką warstwę sosu. Kładziemy na nią płat makaronu. Zalewamy
Weganizm infantylnyDziś proponuję łososia na sposób azjatycki. Pomysł zaczerpnięty z programu Master Chef. Rybka wyszła naprawdę pyszna. Bardzo aromatyczna i delikatna. Danie można również przygotować używając gotowego sosu Teriyaki np. Tao Tao, jednak moim zdaniem przygotowany samemu smakuje o niebo lepiej. Polecam. Łosoś teriyaki Składniki dla 2 osób Składniki: Około 400g fileta z łososia(...)dość duże i grube kawałki) 1/3 korzenia imbiru 1/2 cebulki dymki (zielonej części) 1/2 papryczki chili 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 cytryny 1/2 limonki 50 ml sosu sojowego ciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 40 ml białej wódki 40 ml octu ryżowego 50 ml miodu oleju 2 woreczki ryżu basmati Przygotowanie: Rybę kroimy
Mania Gotowaniamyśl taka zaświtała mi w głowie J Po dokładnym researchu różnych przepisów zabrałam się za pieczenie. Babeczki wyszły przepyszne! Bardzo zbliżone do oryginału. Najlepsze są zdecydowanie jeszcze cieplutkie, polane sosem. Musicie się skusić bo są naprawdę rewelacyjne. Cinnabon rolls Składniki: Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru Szczypta soli 45 g świeżych drożdży(...)kroimy na grube (około 3 cm) plastry. Układamy spiralne kawałki w okrągłej blaszce w ok. 3 cm odstępach. Odstawiamy zawijasy na około 40 minut do wyrośnięcia. Przygotowujemy karmelowy sos. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do masła cukier i miód, mieszamy aż składniki się połączą i sos będzie gładki. Orzechy siekamy. Dodajemy do sosu. Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia
Mania Gotowaniasoczyste, doprawione ta jak lubię, i przede wszystkim zdrowsze. Kotlet gra tu zdecydowanie główną rolę, co jest rzadkością w tych serwowanych w knajpach, gdzie dominują sałatki i rozmaite sosy odwracające naszą uwagę od smaku „mięsa”. Zdecydowanie polecam !!! Najlepsze amerykańskie hamburgery Składniki na 4 burgery: · 400 g dobrej jakości mielonej wołowiny (używam(...)cebuli drobno posiekanej · przyprawa do hamburgerów · 1 łyżka sosu worcestershire · gałka muszkatołowa · pieprz Cayenne · czosnek granulowany · 1 łyżka
Mania Gotowania