pyszne, lekkie i wegańskie danie na obiad. Robi się go szybko i nie wymaga wiele pracy. Kolorowe, chrupiące warzywa, uprażone orzechy nerkowca, cienkie nitki makaronu i słodko-pikantny sos tworzą bardzo smaczne połączenie, które swoim smakiem zyska wielu zwolenników. Jeśli podane składniki podzielimy na 3 porcje, to jedna będzie miała około 400 kcal. Składniki na makaron z warzywami po azjatycku(...)porcje): 100 g makaronu mie lub chow mein 2 garście żółtej fasoli szparagowej średniej wielkości cukinia duża papryka czerwona średniej wielkości marchew biała część pora 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki słodkiego sosu chili (domowej roboty, lub do kupienia w marketach na dziale z żywnością orientalną) łyżka oleju rzepakowego około 80 g orzechów nerkowca pieprz czarny, pieprz ziołowy, papryka
e-PrzepisyKulinarneWypróbowaliśmy wiele przepisów na sos kurkowy, ale ten wychodzi po prostu najlepiej. Możesz wymieszać go z makaronem, polać nim kaszę albo podać do mięsa i ryby. Przepis na sos kurkowy Składniki: 200 gramów świeżych kurek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., łyżeczka mąki pszennej, łyżka posiekanej natki pietruszki, masło pół na pół z olejem, sól(...)pieprz. Jak zrobić sos kurkowy? Kurki krótko opłucz pod bieżącą wodą, usuwając zabrudzenia, następnie osusz na papierowym ręczniku. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Na głębokiej patelni rozgrzej masło i olej, wrzuć czosnek i cebulę oraz kurki, smaż wszystko do lekkiego zrumienienia – jeśli grzyby puszą wodę, najpierw trzeba ją odparować. Śmietankę wymieszaj z łyżeczką mąki – dopilnuj, aby nie było
Kulinarna PolskaPrzepis na sos pomidorowo-paprykowy publikowałam już w pierwszym roku istnienia bloga. Dziś zapraszam na nieco inną wersję, bo z papryk, które wcześniej są pieczone. Sos jest łagodniejszy w smaku od tego z 2015 r. Zimą będzie można go doprawić według uznania, bo wiadomo, że latem i zimą mamy zupełnie inne upodobania smakowe 😉 Składniki (na ok. 3,5 l sosu(...)skórek. Usunąć z nich szypułki i podzielić na kawałki. Wrzucić do dużego garnka. Z papryk usunąć skórki i gniazda nasienne. Do pomidorów dodać papryki i ziele angielskie i sos, który z nich wycieka. Całość podgrzewać na palniku o średniej mocy pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Gdy płyn z warzyw zacznie wrzeć, zmniejszyć moc palnika i gotować bez pokrywki
Weekendy w domu i ogrodzieMakaron z cukinią, marchewką i suszonymi pomidorami podany w aromatycznym sosie przygotowanym na bazie jogurtu, sera i przyprawy curry. To wspaniały przepis na obiad dla całej rodziny, który przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Danie warzywne, do którego dodasz także inne warzywa, jak np. paprykę, pieczarki, kukurydzę. Możesz je podać z dowolnym makaronem, ryżem, a nawet kaszą(...)kuskus lub kaszą gryczaną niepaloną (jest delikatniejsza od palonej). Makaron z cukinią w kremowym sosie curry SKŁADNIKI: 1 cukinia – 360 g 1 marchew – 85 g 1 cebula – 130 g 2 ząbki czosnku – 6-7 g 4 suszone pomidory z zalewy w oleju + 1 łyżeczka tego oleju słodka i ostra papryka, sól, pieprz 2 łyżki oliwy
Zasmakuj KuchniSałatka z sałatą lodową, pomidorami i czerwoną cebulą, z dodatkiem chrupiącego boczku oraz grzanek, podana z sosem musztardowym na bazie oliwy. Do sosu użyłam zarówno musztardy delikatesowej, jak i musztardy francuskiej, gdyż uwielbiam jej gruboziarnistą konsystencję. Całość posypana jest posiekanym szczypiorkiem. Naprawdę nie trzeba wiele zachodu, aby otrzymać ciekawą w smaku sałatkę - wystarczy tylko kilka prostych składników(...)osób, które nie muszą liczyć kalorii. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 pomidory 1/2 czerwonej cebuli 100 g boczku surowego w plastrach ok. 50 g grzanek 1/2 pęczka szczypioru Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz Wykonanie: Sałatę lodową szatkujemy, myjemy na sitku pod bieżącą
Kuchnia MagdaLenySałatka z sałatą lodową, pomidorami i czerwoną cebulą, z dodatkiem chrupiącego boczku oraz grzanek, podana z sosem musztardowym na bazie oliwy. Do sosu użyłam zarówno musztardy delikatesowej, jak i musztardy francuskiej, gdyż uwielbiam jej gruboziarnistą konsystencję. Całość posypana jest posiekanym szczypiorkiem. Naprawdę nie trzeba wiele zachodu, aby otrzymać ciekawą w smaku sałatkę - wystarczy tylko kilka prostych składników(...)osób, które nie muszą liczyć kalorii. Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 pomidory 1/2 czerwonej cebuli 100 g boczku surowego w plastrach ok. 50 g grzanek 1/2 pęczka szczypioru Sos: 2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1 łyżeczka musztardy francuskiej sól, pieprz Wykonanie: Sałatę lodową szatkujemy, myjemy na sitku pod bieżącą
Kuchnia MagdaLenyCzas czytania: 2 min Dziś zdradzam Wam przepis na pulpety – najlepsze na świecie! Zupełnie inne od zapewne dobrze Wam znanych pulpetów w sosie pieczeniowym. Ta inspiracja na pochodzi z fantastycznej kuchni włoskiej. Moje dzieci wprost przepadają za nimi, a jest w nich sporo niespodzianek. Znajdziecie tam orzechy, aromatyczną skórkę z cytryny, serek ricotta, parmezan i dużo aromatycznych ziół. Pulpety(...)zatopione są w wyśmienitym sosie pomidorowo-winnym, który tak naprawdę przygotowuję w większej ilości. Sos jest tak pyszny, że wystarczy do niego chrupiąca bagietka. Do przygotowania pulpetów można użyć każdego rodzaju mięsa. Najważniejsze jest to, aby mięso było dobrej jakości i ze sprawdzonego źródła. Gorąco polecam i życzę smacznego! Print Pulpety - najlepsze! .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Majonez, jeden z najpopularniejszych sosów na świecie! Za wynalazcę obecnych proporcji majonezu uważa się księcia Richelieu (lub raczej jego kucharza). Skomponował sos w 1756 roku i na cześć zdobycia Port – Mahon nazwał go „mahonnaise”. W późniejszych latach stał się on bazą dla innych sosów. Tyle o historii. Majonez, to dość duża bomba kaloryczna(...)lubi jajek w majonezie, czy sosu tatarskiego? Czasami może zagościć na naszym stole, a szczególnie w okresie Świąt Wielkiejnocy! Majonez jest bardzo prostym sosem, pod warunkiem przestrzegania kilku zasad. Zrobienie go zajmuje tylko 10 minut. Składniki na majonez powinny mieć temperaturę pokojową. Olej należy dodawać po kropli do żółtek. W miarę kiedy majonez gęstnieje, olej można zacząć dodawać cienkim strumieniem
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Sos masala z wędzonym tofu, bardzo aromatyczna i smaczna potrawa pochodząca z kuchni indyjskiej. Fantastyczne danie obiadowe, sos jest dość gęsty, kremowy z dodatkiem mleczka kokosowego, które dodaje niesamowitego smaku, można oczywiście zastąpić je śmietaną, ale namawiam na spróbowanie właśnie z mleczkiem kokosowym. Znajdziecie tutaj również wspaniałą mieszankę aromatycznych przypraw, imbir, kolendra, chilli, kminek, czosnek(...)tego wędzone tofu. Spróbujcie koniecznie, niezbędnym dodatkiem do tego dania jest chlebek naan. Danie jest bardzo szybkie do przygotowania, wystarczy około ponad 30 minut i obiad już gotowy. Print Sos masala z tofu .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszny aromatyczny sos z dodatkiem tofu. Course Obiad Cuisine Indian Keyword mleczko kokosowe, tofu Prep Time
SprawdzonaKuchnia.plrybkę z tego przepisu? Jeśli nie jutro, to koniecznie zapiszcie ten przepis na później Przepis na 4-6 porcji. Składniki na łososia teriyaki: – 600g łososia – 4 łyżki sosu sojowego – 2 łyżki wody – 2 łyżki syropu z agawy/klonowego/miodu – sok z 1 limonki – 1 łyżka startego imbiru – 1 duży ząbek czosnku – 1/2 chili Składniki(...)łyżka oliwy – skórka z 1 cytryny – garść listków bazylii Dodatkowo: meksykańska salsa mango chili , sezam do posypania ŁOSOŚ: W dużej misce lub plastikowym pojemniku umieszczamy wszystkie składniki sosu: sos sojowy, wodę, syrop z agawy, sok z limonki, imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili, mieszamy. Łososia kroimy na podłużne porcje i skórą do góry umieszczamy
Be Fit Be StrongSos marinara to tradycyjny włoski sos na bazie dojrzałych pomidorów i ziół. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i jest wyśmienity pod warunkiem, że użyjemy dobrych pomidorów. Polecam pomidory pelati, mają bogaty smak, są obrane ze skórki i w całości zanurzone w passacie. Czy wiecie, że pelati to nie jest nazwa gatunku pomidora? Pelati oznacza(...)łyżka posiekanej natki pietruszki 3 łyżeczki przyprawy ziołowej – u mnie Vegeta Natur do sałatek i dipów (sól, cukier, czarny pieprz, suszone warzywa, czosnek, bazylia, koperek, natka pietruszki , imbir) SOS MARINARA 400 g pomidorów pelati w puszce 1 średniej wielkości czerwona cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki oliwy z oliwek papryka
Tajemnice SmakuSałatka z makaronu typu cienkie rurki (również będzie tu pasował makaron typu kolanka) z dodatkiem szynki, sera żółtego, selera sałatkowego ze słoika, kukurydzy oraz szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem chrzanu. Pyszna i pożywna sałatka, która może pełnić rolę kolacji lub lunchu. Jest bardzo prosta w przygotowaniu - składa się z 6 składników + sos. Makaron, szynka(...)żółty to zawsze dobre połączenie. Dodatek selera konserwowego sprawia, że sałatka staje się bardziej wyrazista, natomiast kukurydza dodaję odrobinę słodyczy. Całość dopełnia sos majonezowo-jogurtowy z dodatkiem chrzanu, który również nadaje wyrazistości i trochę ostrości, dzięki temu sałatka nie jest zbyt mdła. Uwielbiam takie sałatki! Składniki: ok. 150 g makaronu (kolanka, cienkie rurki) ok. 250 g szynki w kawałku
Kuchnia MagdaLenySałatka z makaronu typu cienkie rurki (również będzie tu pasował makaron typu kolanka) z dodatkiem szynki, sera żółtego, selera sałatkowego ze słoika, kukurydzy oraz szczypiorku, podana z sosem majonezowo-jogurtowym z dodatkiem chrzanu. Pyszna i pożywna sałatka, która może pełnić rolę kolacji lub lunchu. Jest bardzo prosta w przygotowaniu - składa się z 6 składników + sos. Makaron, szynka(...)żółty to zawsze dobre połączenie. Dodatek selera konserwowego sprawia, że sałatka staje się bardziej wyrazista, natomiast kukurydza dodaję odrobinę słodyczy. Całość dopełnia sos majonezowo-jogurtowy z dodatkiem chrzanu, który również nadaje wyrazistości i trochę ostrości, dzięki temu sałatka nie jest zbyt mdła. Uwielbiam takie sałatki! Składniki: ok. 150 g makaronu (kolanka, cienkie rurki) ok. 250 g szynki w kawałku
Kuchnia MagdaLenycontext":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","author":{"@type":"Person","name":"ProstePesto"},"name":"Pesto pietruszkowe sos z natki pietruszki i nerkowc\u00f3w","description":"Kolejna propozycja na pesto, tym razem pesto z natki zielonej pietruszki i orzech\u00f3w nerkowca. Przepyszna alternatywa dla tradycyjnego bazyliowego sosu.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/pesto-pietruszkowe.jpg","recipeCategory":["Kuchnia W\u0142oska","Makarony"],"recipeCuisine":[],"keywords":["makaron","makaron(...)pesto","natka pietruszki","orzechy nerkowca","pesto","pesto pietruszkowe","pesto z pietruszki","pietruszka","sos pesto","zielona pietruszka"],"datePublished":"2020-05-05T19:07:34+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"4","calories":"210 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["2 p\u0119czki natki pietruszki","1\/3 szklanki orzeszk\u00f3w nerkowca(mog\u0105 by\u0107 solone)","1 z\u0105bek czosnku BIO","sk\u00f3rka otarta
ProstePesto.pl