sosy - 72234 przepisów (strona:389/4816)

Makaron w kremowym sosie pomidorowym z małymi klopsikami [PRZEPIS] 86

Rozkoszne klopsiki w kremowym sosie pomidorowym. Jeśli macie w domu małych smakoszy, oszaleją z radości. Duzi zresztą też. Przepyszne! Przepis na kremowy sos pomidorowy z klopsikami do makaronu Składniki: kilogram mielonej wieprzowiny, 2 jajka, bułka tarta, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 puszki pomidorów w zalewie, 2 łyżki serka mascarpone, sól, pieprz, bazylia suszona, oliwa, natka i parmezan do podania(...)Dodaj pomidory, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i gotuj pod przykryciem około 15 minut, następnie zmiksuj blenderem, dodaj serek mascarpone i mieszaj aż całkowicie się rozpuści, dopraw bazylią. Jeśli sos jest za gęsty, dodaj wodę. Z mięsa uformuj malutkie klopsiki, które delikatnie przesmaż (nie mają być mocno zrumienione), następnie dodaj do sosu i gotuj wszystko pod przykryciem około 5 minut

Kulinarna Polska
Klasyczne mule w sosie pomidorowym 162

Klasyczne mule w sosie pomidorowym to przepis stary jak świat. Bardzo często w ten sposób danie to przygotowują rybacy zaraz po powrocie z połowów. Ja pokażę Wam jak przygotować to danie w domowych warunkach… możecie być pewni, że nie zajmie nam to więcej jak 10 minut. Składniki świeże mule (1-1,5 kg) puszka krojonych pomidorów (ok. 400g) oliwa(...)ząbki czosnku szczypta cukru szczypta soli natka pietruszki Klasyczne mule w sosie pomidorowym – przepis Mule myjemy pod bieżącą wodą. Pamiętajmy, aby otwarte od razu wyrzucić, bo są zepsute. Wkładamy je do garnka, polewamy odrobiną oliwy, dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i gotujemy pod przykryciem ok. 4 minut. W tym czasie małże powinny nam się otworzyć. Musicie pamiętać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIECZARKOWY STROGANOFF 106

duża cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła  1 łyżka oliwy 50 ml brandy, whisky lub białego wina 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego  150 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mąki pszennej 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego  PRZYPRAWY: sól morska, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki(...)proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili w proszku DO PODANIA: sos sojowy, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, jogurt naturalny lub śmietana 18% WYKONANIE Cebulę kroimy w cienkie piórka, pieczarki oczyszczamy i odcinamy końcówki ogonków. Małe pozostawiamy w całości, większe kroimy w grube plastry, przekładamy do miski. Czosnek kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulkę

cool and minty
Pudding ryżowy z sosem waniliowym 69

Pudding ryżowy z sosem waniliowym jest to taki domowy, przepyszny deser dla każdego. Składniki na pudding: 100 g krótko ziarnistego ryżu 4 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki waniliowego budyniu w proszku bez cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego Składniki na sos waniliowy: 2 żółtka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mleka 50 g cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)dodatkowych 60 ml mleka i wlać do mlecznego ryżu. Dokładnie zamieszać i gotować jeszcze przez chwilę. Mieszając cały czas aż pudding zgęstnieje. Ponalewać do szklanych salaterek lub pucharków. Sos waniliowy został nam tylko do zrobienia i gotowe. W rondelku zagotować połowę mleka wraz z cukrem i wanilią, a następnie zmniejszyć palnik. Drugą połowę dokładnie utrzeć z żółtkami i mąką. Powoli

Smaczne Potrawy
MAKARON Z FASOLI MUNG Z WARZYWAMI W STYLU ORIENTALNYM 108

mung na sposób wegetariański - z warzywami takimi jak: marchewka, papryka, papryczka chili, por, imbir, czosnek, cebula, a do tego chrupiące orzechy ziemne oraz sezam. Całość przygotowana jest na bazie sosu z sosem sojowym oraz limonką. Pychotka! Jest to danie bardzo aromatyczne i znajdziemy tu połączenie przeróżnych smaków - ostrego, kwaśnego i słodkiego. Makaron z fasoli mung po obróbce termicznej staje się(...)przezroczysty i nie ma on specjalnego smaku oraz zapachu, dlatego idealnie komponuje się z tak wyrazistym sosem warzywnym. Danie to przygotowuje się w tempie ekspresowym, a smakuje naprawdę znakomicie! Nie tylko dla wegetarian... Składniki: 200 g makaronu z fasoli mung Radix-Bis 1 cebula 2 ząbki czosnku  ok. 3 cm świeżego imbiru 1 por 1 papryka 1 papryczka chili

Kuchnia MagdaLeny
GOŁĄBKI WIGILIJNE 206

Składniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej 50 g suszonych grzybów 2 duże cebule 3 średnie ziemniaki 1 główka białej kapusty sól, pieprz olej do smażenia 1 kostka bulionowa grzybowa Sos: wywar z grzybów 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz Wykonanie: Farsz: Suszone grzyby płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, następnie przenosimy(...)następnie zestawiamy z ognia i zaczynamy bardzo powoli spuszczać parę. Szybkowar otwieramy dopiero wtedy, gdy zawór bezpieczeństwa opadnie. Gołąbki przenosimy do naczynia, a z pozostałego płynu robimy sos grzybowy. Wersja z piekarnika: Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pozostałe liście kapusty, a na nich, jeden koło drugiego, układamy przygotowane gołąbki. Zalewamy wodą pozostałą po gotowaniu grzybów, zakrywamy naczynie i wkładamy

Kuchnia MagdaLeny
PIZZOWE BUŁECZKI 105

Zakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego gustu(...)plastrach 100 g salami w plastrach ok. 20 szt. czarnych oliwek 4-5 łyżek kukurydzy z puszki 200 g tartej mozzarelli oregano           Sos: 1 puszka pomidorów krojonych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym (z koperkiem) 177

Kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym (z koperkiem) Proste, pyszne danie, które doskonale syci. Taka kasza jęczmienna w sosie pieczarkowym z koperkiem idealnie nadaje się na obiad. Pamiętajcie tylko, aby całość dobrze doprawić do smaku. Pyszne, zdrowe (ja zagęszczam sos jogurtem, ale oczywiście możecie użyć śmietany) i szybkie danie. Jeśli lubcie kaszę i sosy grzybowe, to ta propozycja powinna Wam posmakować(...)półplasterki, dodajemy do cebuli i chwilę smażymy. Pod koniec doprawiamy całość sola i pieprzem. Dolewamy bulion, dusimy pod przykryciem, pod koniec dodajemy koperek. Jeszcze chwilę dusimy i zagęszczamy sos mieszanką jogurtu (lub śmietany) z mąką i niewielką ilością wody, mieszamy. Dodajemy ugotowaną kaszę, mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy do smaku (pamiętajcie, że sos ma być wyrazisty – ja nie żałuję

Słodkie okruszki
Kotlety jajeczne z boczkiem i sosem chrzanowym 91

Kotlety jajeczne z boczkiem i sosem chrzanowym   Składniki na 5-6 kotletów   100g przesmażonego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 1 łyżka oleju roślinnego do smażenia 6 jaj na twardo 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia 4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 jajko sól, pieprz olej roślinny do smażenia   Sos:   2 łyżki masła(...)mięsnego lub warzywnego 2-3 łyżki tartego chrzanu (w zależności od ostrości) 100 ml śmietanki 18% UHT sól, pieprz   Przygotowanie:   Przygotowanie dania zaczynam od sosu. W rondelku rozpuść masło, kiedy zacznie się pienić wsyp mąkę pszenną. Za pomocą rózgi połącz masło z mąką. Wolnym strumieniem wlewaj wywar i energicznie mieszaj

kuron.com.pl
Pulpety na ostro w sosie pomidorowy 117

Pulpety na ostro w sosie pomidorowy Dzisiaj polecam pulpety na ostro w sosie pomidorowym. Pulpety na ostro w sosie pomidorowy Składniki na 4 porcje: 50 g mięsa mielonego cebula łyżka mielonej kolendry 3 ząbki czosnku łyżeczka kminku mielonego 4 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżeczka imbiru łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki papryki chili jajko 4 łyżki bułki tartej sól pieprz oliwa Składniki(...)sos: cebula 2 łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki kminku mielonego ½ łyżeczki cynamonu pomidory krojone w puszce Wykonanie: Mięso włożyć do miski, pokrojoną cebulę, kolendrę, posiekany czosnek, kminek, pietruszkę, imbir, paprykę, chili, jajko i tartą bułkę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać i uformować małe pulpeciki. Smażyć na rozgrzanej oliwie. Artykuł Pulpety na ostro w sosie pomidorowy pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
PIZZOWE BUŁECZKI 106

Zakręcone bułeczki z ciasta pizzowego z dodatkami aż po brzegi ... szynką, salami, oliwkami, kukurydzą oraz mozzarellą i domowym sosem pomidorowym. Są znakomite! Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa, a także jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły, gdyż dobrze smakują również na zimno. Nawet na drugi dzień po podgrzaniu w piekarniku są bardzo dobre. Dodatki możecie komponować według Waszego gustu(...)plastrach 100 g salami w plastrach ok. 20 szt. czarnych oliwek 4-5 łyżek kukurydzy z puszki 200 g tartej mozzarelli oregano           Sos: 1 puszka pomidorów krojonych 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
SPAGHETTI ALLA BOLOGNESE - SOS BOLOŃSKI 94

jedno z najsłynniejszych dań kuchni włoskiej - ugotowany al dente makaron z gęstym sosem. Oto prosty i szybki przepis na spaghetti alla bolognese. Tradycyjnie sos ten gotuje się nawet kilka godzin, no ale kto ma tyle czasu w dzisiejszym świecie? J heh Ten sos naprawdę robi robotę, dlatego jeśli korzystacie jeszcze ze sztucznych wytworów tej potrawy, to porzucicie je od razu(...)przygotowanie tego dania od A do Z wcale nie jest trudne. Ten sos wykorzystuję także do lasagne ;)  SKŁADNIKI: ( 3-4 porcje) ·        500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego ·        1 średnia cebula ·        2 ząbki czosnku ·        1 passata

Calzonella.com
Mięso w sosie musztardowym 108

Niepozorna musztarda potrafi zastąpić w kuchni szereg przypraw. Warto o niej pamiętać nie tylko z okazji grillowanej kiełbasy, ani sosu vinaigrette do sałatki. Intensywny aromat musztardy dodaje potrawom niepowtarzalnego smaku. Kwasowość natomiast sprawia, że wykorzystana do mięs, czyni je wyjątkowo kruchymi. Marynowanie Najczęściej musztardę do mięs wykorzystuję do wykonania marynaty. Musztardę sarepską mieszam z olejem rzepakowym, solą, pieprzem, majerankiem(...)tymiankiem. Jeśli chcę uzyskać smak ziołowy. Jeśli nie, zamiast ziół dodaję garam masala, curry i mieloną kolendrę, a zamiast soli – sos sojowy. Aby uzyskać słodko-kwaśną marynatę mieszam musztardę z oliwą, miodem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Mięso staram się marynować dzień przed jego obróbką termiczną. Przez 24 godziny marynata wnika tylko na milimetr w głąb mięsa. Powinniśmy marynować

Kucharzyca
Pyszny makaron w kremowym sosie z brokułami i szynką [PRZEPIS] 169

Lubią go wszyscy, a szczególnie dzieci. Makaron w kremowym sosie z brokułami świetnie sprawdzi się na szybki obiad. Składniki: 250 gramów ulubionego makaronu (u nas spaghetti), ćwierć kostki masła, duża cebula, 2 ząbki czosnku, średniej wielkości brokuł, 150 gramów szynki, dwie łyżki mąki, około 0,8 litra mleka, 100 gramów sera żółtego, sól, pieprz. Zrób tak: makaron ugotuj w osolonej(...)posiekaną cebulę, pod koniec dorzuć posiekany czosnek. Do cebuli z masłem dodaj mąkę, zasmażkę dokładnie wymieszaj, następnie powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając rózgą, aby rozbić wszystkie grudki. Gdy sos się zagotuje i zgęstnieje, dodaj szynkę pokrojoną w paseczki i brokuła oraz pokrojony ser. Jeśli sos jest za gęsty, dolej mleko. Wszystko dokładnie połącz i gotuj pod przykryciem około

Kulinarna Polska
Krewetki z makaronem w sosie Teriyaki 372

Krewetki z makaronem w sosie Teriyaki Krewetki z warzywami, chińskim makaronem oraz smacznym i aromatycznym sosem teriyaki to przepyszna propozycja na oryginalny i szybki w przygotowaniu obiad lub kolację. Polecam!     Składniki: 20-30 sztuk krewetek (można użyć mrożonych) 200g makaronu chińskiego Chow Mein lub Mie lub VonTon (waga po ugotowaniu) sos Teriyaki – około 10 łyżek 2 łyżki(...)groszku konserwowego lub mrożonego, opcjonalnie: grzyby chińskie, kiełki fasoli mung, pędy bambusa     *** Krewetki obieramy z pancerzy i ogonów (jeżeli używamy mrożonych to rozmrażamy) *** *** Krewetki zalewamy pięcioma łyżkami sosu Teriyaki, dodajemy starty imbir oraz przciśnięty czosnek, mieszamy i pozostawiamy w tej marynacie na około 10 minut *** *** Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i smażymy na nim zamarynowane krewetki

Blog z Apetytem