trzecie niewątpliwie) zasługuje na opisanie! Niemcy być może nie przyrządzają go w domu, ale na pewno dyskutują, który bar w mieście ma najlepsze kiełbaski, a który robi najlepszy sos. I co w tym sosie powinno być. Dyskutują również o historii tego dania. Wg najpowszechniej uznawanej wersji currywurst został wymyślony przez panią Hertę Heuwer. Ta zapobiegliwa i sprytna mieszkanka dzielnicy Charlottenburg(...)ciężkich tuż powojennych czasach, dostała od brytyjskich żołnierzy kilka egzotycznych wtedy składników i eksperymentując z nimi uzyskała w efekcie sos. Połączyła go z ulubionymi przez Niemców kiełbaskami i zaczęła sprzedawać smaczną i tanią przekąskę na ulicy. W krótkim czasie zyskała ona dużą popularność zwłaszcza wśród robotników odbudowujących niemiecką stolicę. Dzisiaj currywurst jest jedną z turystycznych atrakcji i doczekał się nawet
zadanie-gotowanieKolejny przepis z serii przepisów podstawowych. Tym razem jest to sos beszamel. Klasyczny i idealny do zapiekanek. Osobiście po prostu go UWIELBIAM! Używam do praktycznie zawsze do zapiekanek. Są wtedy cudownie kremowe Proporcje w tym przepisie podane są na przygotowanie standardowej zapiekanki. Można go dowolnie modyfikować. Zasada jest jedna: ile łyżek masła tyle łyżek mąki. Ilość mleka zależy od tego(...)bardzo gęsty sos chcemy uzyskać. Sos beszamel Składniki: 5 łyżek masła 5 łyżek mąki 800 ml mleka czosnek granulowany pieprz sól W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło i dodajemy mąkę. Cały czas mieszamy i zasmażamy aż powstanie gładka masła. Następnie stopniowo wlewamy zimne mleko, cały czas mieszamy aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Mieszamy i gotujemy
PatiGotujeszklanki białego, wytrawnego wina; 1 łyżeczka drobno posiekanego, świeżego rozmarynu; 1/2 szklanki drobno startego parmezanu do oprószenia po wierzchu; 1 łyżka oliwy z oliwek; Kilka listków bazylii; Sól; Pieprz. Sos pomidorowy: 2 puszki krojonych pomidorów wraz z zalewą (każda po 400 g); 1 laska selera naciowego; 1 średnia marchewka; 1 ząbek czosnku; 1 mała cebula; 1/4 szklanki oliwy z oliwek(...)osuszyć, drobno posiekać. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z ewentualnych błon i nadmiaru tłuszczu, pokroić w niewielką kostkę. Parmezan zetrzeć na tarce o najdrobniejszych oczkach (na pył). Przygotować sos pomidorowy. Na rozgrzaną, na patelni oliwę (1/4 szklanki) wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i krótką chwilę razem podsmażać. Do podsmażonej cebuli
Gospodyni Miejskapodania na obiad. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania surówki, będziemy potrzebować: główka młodej kapusty (około 500 g) ogórek sałatkowy (około 300 g) 2 łyżki sezamu pęczek koperku na sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy lub oleju sól do smaku Link do filmu z przepisem : Surówka z młodej kapusty Przygotowanie : Oczyszczoną zwierzchnich liści kapustę(...)dokładnie ogórka, przekrawam wzdłuż na pół i kroję razem ze skórka w cienkie półplasterki. Pokrojonego ogórka dodaję do kapusty. Umyty koperek drobno kroję i dodaję do surówki. Teraz przygotuję sos: Do miseczki wlewam sok z cytryny, sos sojowy, oliwę lub olej, doprawiam szczyptą soli i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Do surówki dodaję sezam, sos i całość dokładnie mieszam. Surówkę
Uwaga Babcia GotujeObiad w 30 minut? Proszę bardzo! Pyszne pulpeciki w sosie chińskim podane z makaronem spaghetti. Oczywiście rodzaj makaronu może być tutaj zależny od Waszego wyboru, wydaję mi się, że najlepiej użyć świderek lub muszelek, ale każdy makaron się nada :) Jeśli lubicie sosy, to polecam Wam zrobić dwa razy więcej sosu niż w przepisie, ponieważ proporcje w tym przepisie, są dość(...)małe, po to aby nasz sos tylko lekko nadał smak makaronowi. Składniki: * makaron * 500 g mięsa wołowego wieprzowego * 3 łyżki sosu sojowego * 1 łyżka maggi * 2 łyżki miodu * sezam (opcjonalnie) * wegeta, pieprz Makaron gotujemy al dente. Mięso przyprawiamy wegetą oraz pieprzem (około łyżeczki przypraw), formujemy małe kuleczki i pieczemy w piekarniku przez 15 minut. Na patelni mieszamy sos sojowy
Klasyka Gotowaniaodsłon! Na blogu możecie spotkać je w burgerach, zapiekance, zupie czy niezwykłych kotletach mielonych (sprawdź je wszystkie TUTAJ ), a dziś do paczki dołączają smakowite i aromatyczne pieczone klopsiki w sosie pomidorowym, inspirowanym włoską Marinarą ;) Malutkie mięsne kuleczki kryją w sobie mnóstwo smaku i ziołowego aromatu, a ponadto są niezwykle soczyste dzięki wmieszanym pieczarkom. Całość skąpana w pysznym sosie pomidorowym(...)dania Meatball pasta , najlepiej znanego w Ameryce i Wielkiej Brytanii z mocno włoskimi korzeniami. Rolujcie klopsiki, to będzie naprawdę wspaniały i aromatyczny obiad! :D Pieczone klopsiki z pieczarkami w sosie pomidorowym Potrzebujesz: Klopsiki: 500g mięsa mielonego 200g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 duża gałązka świeżego rozmarynu 1 małe jajko 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki oleju
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 5 plastrów schabu, 50 dag pieczarek, około 500-600 ml wody + 2 łyżki sosu sojowego, średnia cebula, 1/2 łyżeczki tymianku, sól, pieprz, 1/2 łyżki oleju, łyżka masła, ząbek czosnku, łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Każdy plaster schabu kroję(...)pół, następnie wzdłuż, aby mięso było cieńsze. Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oleju z dodatkiem tymianku, często mieszam. Zalewam wodą z sosem sojowym, doprawiam solą według własnego smaku. Kiedy zacznie się gotować, wkładam mięso, ponownie zagotowuję. Zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 60 minut. W trakcie kilka razy mieszam mięso. Pieczarki podsmażam na maśle z dodatkiem soli
JejKuchniaSos tatarski, najlepszy do jajek, mięs, ryb i na kanapki. Niezbędny na świątecznym stole, zarówno podczas Wielkanocy, kiedy podajemy go głównie do jajek, jak i w Święta Bożego Narodzenia, gdy smakuje najlepiej u boku wszelkiego rodzaju ryb i sałatek. Mi sos tatarski bardzo smakuje podczas letnich posiedzeń przy grillu, jako dodatek do kiełbasy, lub szaszłyka z grilla. Składniki(...)sos: szklanka majonezu pół szklanki śmietany 18% pół szklanki grzybków marynowanych pół szklanki ogórków konserwowych pół większej cebuli spora garść świeżego szczypiorku sól i pieprz do smaku Przygotowanie sosu: Grzybki, cebulę i ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Szczypior siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos odstawiamy do lodówki na noc, do przegryzienia
NiePieprz.plznosicie trzeć chrzanu, to albo kupcie sobie robota, który zrobi to za was, albo czytajcie składy i śmiało korzystajcie z chrzanów sklepowych. Obiecałam wam najlepszy sos chrzanowy na świecie. Nie jest dietetyczny, koło wegańskiego nawet nie stał, za to jest genialny. Przepis został podstępem zapierdzielony byłemu, ale jak mądrość narodów naucza, co byłego to ogólnoświatowe. Trochę zmodyfikowałam i złagodziłam(...)były miał spaczone kubki smakowe i trochę nierówno pod sufitem i robił wersję tak ostrą, że ściągała tapety ze ściany. Zapraszam na IDEALNY SOS CHRZANOWY Potrzebujemy: 6 ugotowanych żółtek pęczek szczypiorku ½ łyżeczki cukru 1 szklankę gęstej i kwaśnej śmietany ½ szklanki majonezu 3 kopiaste łyżki tartego chrzanu ze słoiczka (jak używacie świeżo tartego, to 2 łyżki max) sól, pieprz. Żółtka rozgniatamy
ladykitchennaczynia. Na tej samej patelni obsmażyć szalotki, marchewki i seler, wlać mleko. Gotować chwilkę, tak długo żeby leciutko zredukować ilość płynu. Dokładnie wymieszać, żeby wszystko z patelni było w sosie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać wszystko na schab. Obsypać suszoną natką pietruszki. Przykryć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 1,20 minut(...)Sos nie wygląda najpiękniej więc trzeba lekko zaczarować Wyjąć mięso i marchewki, natomiast resztę przelać przez sitko. Zostawić czysty sos. Jeśli sos będzie za rzadki, można zagęścić mąką. Łyżkę mąki wymieszać w minimalnej ilości wody i wlać do gotującego się sosu. Zagotować i wlać sos do mięsa. Podawać z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam bardzo, smacznego Jeżeli macie garnek
Kuchnia PokoleńIndyjski sos miętowy robiłam już jakiś czas temu do obiadu i zakochałam się w nim ❤ Gdy otrzymałam paczkę przypraw od Evita-smak orientu , a w niej przyprawę garam masala, od razu pomyślałam o tym sosie. Tym razem postanowiłam dodać go do sałatki...i to był bardzo dobry pomysł bo dzięki temu sałatka stała się orzeźwiająca. Pomysł na sałatę był bardzo(...)winogrona 😉 Składniki: 1 filet z kurczaka 1 op. mieszanki sałat ok. 15 szt. winogron czerwonych 1/2 op. kiełków brokuła garść nasion słonecznika przyprawa do kurczaka oliwa do smażenia Sos: 200 g jogurtu naturalnego 10-15 listków mięty 1 łyżka soku z cytryny skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala Evita sól szczypta chili Wykonanie sosu → klik
Kuchnia MagdaLenysos to kwintesencja prostoty – zarówno w doborze składników jak i techniki wykonania. Tylko pięć komponentów i… lekko odwrócone myślenie o gotowaniu. Zaintrygowani? Sprawdźcie ten sos do kurczaka, indyka, kaczki, wołowiny i do wieprzowiny, do warzyw gotowanych, tych na parze i pieczonych, do zielonych sałatek, grzanek, smażonych i pieczonych ryb i do gotowanych jaj. Gotowanie. Infuzja. Dwa proste kulinarne pojęcia(...)jeśli jesteście stałymi czytelnikami bloga – na pewno już znacie. Ten sos to naprawdę tylko 5 składników – świeży jędrny szczypior, czosnek, świeży imbir, olej i sól. Cały jego smak to zastosowanie tych dwóch technik – gotujemy olej – rozgrzewamy go bardzo mocno, prawie do momentu dymienia i zalewamy nim przygotowane wcześniej składniki – to składniki momentalnie zaparza, bez strat w ich dobroczynnych dla zdrowia
Karo in the KitchenKurczak w egzotycznym sosie w 30 minut? Tak, to możliwe! To super szybkie danie jest dla mnie ratunkiem na dni, kiedy zupełnie nie mam czasu na długie stanie w kuchni. Czas przygotowania kurczaka w sosie z mango, jest jego niewątpliwą zaletą ale przy tym danie jest zdrową i pożywną propozycją obiadową. Aksamitny sos z mango rozgrzeje, doda sił i poprawi(...)humor, zresztą, wystarczy tylko spojrzeć na ten cudowny, słoneczny kolor! Zapraszam do wypróbowania przepisu. Kurczak w aksamitnym sosie z mango Drukuj Porcje: 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1/2 cebulki 1 ząbek czosnku 1/2 dojrzałego mango 1 papryka podłużna 1 papryczka chili 4 łyżki posiekanej kolendry 2 cm świeżego korzenia imbiru 2 piersi z kurczaka 2 łyżki oleju
Book of spellsDziś zapraszam Was na przepis na pyszny obiad dla całej rodziny – kurczak w paprykowo-pomidorowym sosie (na bazie ajvaru). Tak przygotowane piersi z kurczaka są niezwykle aromatyczne, miękkie i dosłownie rozpływające się w ustach. Tego typu sosy możecie podać zarówno z ryżem (moja propozycja), jak i tradycyjnie z ziemniakami, a nawet po prostu ze świeżym pieczywem. Smak kurczaka(...)całego sosu podkreśliłam wspaniałymi produktami firmy Podravka . Znam i cenię produkty tej firmy już bardzo długo. A tytułowy ajvar po prostu uwielbiam. Do tego pyszne przyprawy. Z takimi produktami każde danie musi się udać. Polecam zajrzeć na stronę Podravka, gdzie znajdziecie również wiele pysznych inspiracji kulinarnych. A teraz zapraszam Was na mój przepis. Spróbujcie. Moje rodzina była bardzo zadowolona
Słodkie okruszkiDawno nie było nowego przepisu na polędwiczki wieprzowe . Proponuję polędwiczki w sosie marsala. Często używam wino marsala w mojej kuchni. Ostatnio do kaczki . Dlatego czułam się bardzo bezpiecznie aby przyrządzić sos na bazie marsala. Czasami trzeba zaufać wewnętrznym uczuciom i tylko go for it! Polędwiczki w sosie marsala, potrawa nieplanowa…Planowałam grillowane polędwiczki wieprzowe ale ogarnęło mnie wieczorne lenistwo(...)miałam jasną wizję, co przyrządzę na obiad. Stres w kuchni to ostatnia rzecz jaką bym chciała doświadczyć. Gotowanie powinno być bezstresowe i prowadzić do nowatorskich pomysłów jak polędwiczki w sosie marsala. Jak to się mówi idea powinna dojrzeć jak wino. Polędwiczki marsala Składniki: 600 g polędwiczki wieprzowej 3 szalotki 1 mały czosnek solo 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka świeżego
codojedzenia