sosy - 72234 przepisów (strona:392/4816)

Roladki drobiowe ze szpinakiem i fetą w sosie pieczarkowym 1376

Roladki drobiowe w sosie pieczarkowym Miękkie i soczyste roladki z kurczaka wypełnione pysznym szpinakowym farszem i zanurzone w aromatycznym sosie pieczarkowym to wspaniały pomysł na obiad. Polecam!     Składniki: 2 filety z kurczaka 100g świeżego szpinaku pół opakowania sera typu Feta 1 mała cebula kilka pieczarek Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego, papryka słodka i ostra(...)zalewamy wodą lub bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około pół godziny *** *** Następnie dodajemy śmietankę wymieszaną uprzednio z kilkoma łyżkami sosu z patelni, mieszamy i zagotowujemy. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką *** *** Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody

Blog z Apetytem
Schab w sosie cebulowo-chrzanowym 119

Aromatyczny i wyraźny w smaku duszony schab w sosie cebulowo-chrzanowym. Idealne danie na łatwy i szybki do przygotowania obiad, który na pewno posmakuje osobom lubiącym dobrze przyprawione mięso. Schab wieprzowy w sosie to często spotykany posiłek w niemalże każdym domu. U mnie danie wyróżnia się ze względu na dodany do sosu chrzan, który przyjemnie zaostrza smak. Kupując schab, wybierajcie(...)mniejsze kawałki, wtedy będziecie pewni, że nie pochodzi on ze starej sztuki. Młode mięso jest smaczniejsze, szybciej daje się przetworzyć i po przyrządzeniu jest delikatne i kruche. Schab w sosie cebulowo-chrzanowym najlepiej smakuje podany z ziemniakami lub kaszą jęczmienną. Składniki: 1 kg schabu wieprzowego  2 duże cebule  3 ząbki czosnku  2 - 3 łyżki chrzanu

Kuchcik gotuje
Sałatka z tortellini i brokułem 1453

Sałatka z tortellini i brokułem – to prosta w wykonaniu sałatka z domowym, sosem czosnkowym . Sprawdzi się jako sałatka na imprezę , czy sałatka do grilla . Jest też dość sycąca, więc idealnie nada się również na obiad lub w pudełeczko do pracy. Połączenie brokuła z makaronem oraz sosem czosnkowym to propozycja nie do odrzucenia, a to wszystko uwieńczone chrupiącymi migdałami(...)brokułem – Składniki: 1 brokuł (ok. 500g) 125g tortellini (u mnie z ricottą i szpinakiem) 6 pomidorów (u mnie śliwkowe, ok. 500g) 250g sera typu feta duża garść migdałów Sos czosnkowy – Składniki: 3 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego 2-3 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek 1 łyżka soku z cytryny

Kulinarne Przeboje
Kurczak pieczony na płasko, jak to zrobić ? 143

płasko. Co znaczy na płasko ? Nie, nie łamiemy go siłą i kładziemy na płasko, trzeba nożyczkami wyciąć mu kręgosłup i wtedy ręką lekko go rozpłaszczyć. Do takiego kurczaka wymyśliłam sos, pełny aromatów wakacyjnych, pyszny. Zapraszam do przeczytania przepisu :)   Kurczak pieczony na płasko 1 kurczak ( u mnie waga 1,70 kg ) 4 ząbki czosnku kilka pieczarek 1 łyżka rozmarynu kilka(...)kurczaka. Do miski do blendera wlałam pomidory + koncentrat pomidorowy, rosół oraz dodałam rozmaryn, obrany czosnek, sól i pieprz i wszystko dokładnie zblendowałam, spróbowałam czy ok i dosoliłam minimalnie. Uzyskany sos wylałam do formy obok kurczaka, pędzelkiem nałożyłam i na niego trochę sosu. Teraz warzywa, pieczarki poprzecinałam na połówki i poukładałam koło kurczaka, szparagi połamałam na mniejsze kawałki, seler naciowy pokroiłam

Kuchnia na wzgórzu
Zapiekanka – jak wykorzystać resztki sosu bolognese 250

Dzisiaj mam dla Was bardzo fajny przepis na wykorzystanie resztek sosu bolognese. Zapiekanka z naleśników faszerowanych bolognese i serem to kolejny pomysł na wykorzystanie resztek ale i na nadziewane naleśniki. Co prawda naleśniki u mnie nie poleżą ale sos bolognese faktycznie gotuję praktycznie z podwójnej porcji. Zapiekanka jest bardzo fajnym daniem, a tą można przygotować na dzień wcześniej i potem(...)dostosowane do diety. Ja akurat użyłam pszennych naleśników, choć te z mąki cieciorki bardzo lubię ale akurat skończyły mi się jej zapasy. Jeśli się okaże, że macie za mało sosu bolognese to zawsze możecie zrobić burgery bolognese . Zapiekanka z naleśników Składniki: 8 naleśników, tutaj przepis resztki sosu bolognese, około 600 g, tutaj przepis 150 g żółtego sera 200 g mozzarella

codojedzenia
Sos pomidorowy do pizzy 103

Sos pomidorowy do pizzy Pizza jest częstym daniem w moim domu, dlatego przygotowywanie sosu pomidorowego do niej jest przyjemne i niezmienne. Jeżeli jest to pora letnia to mile widziane będą świeże i bardzo dojrzale pomidory, a jeżeli nie jesteśmy w sezonie to proponuję zrobić sos z pasty pomidorowej, która zawiera powyżej 90% pomidorów.  Gotowy sos przelać do słoiczków(...)przechowywać w lodówce, można również zamrozić w plastikowych pojemniczkach.  Tak przygotowany sos może być bazą do wielu dań, nie tylko pizzy, może to być sos do spaghetti albo dodatek do zapiekania warzyw jak zaprezentowałam to w  poprzednim  przepisie. Zapraszam. Składniki: 500 g pasty pomidorowej 5-6 ząbków czosnku 2 łyżeczki oregano 2 szczypty soli morskiej (opcjonalnie

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z brokułem i sosem czosnkowym 155

dzisiaj przedstawiam na blogu od dawna jest ulubioną sałatką w mojej rodzinie. Jest wieloskładnikowa, a przez to treściwa i smaczna. Mimo tylu składników, robi się ją szybko. Dobrze jest sos podawać oddzielnie i dopiero na talerzu dozować dowolną jego ilość.  Składniki: różyczki średniej wielkości brokuła mała puszka (210 ml) kukurydzy kilka ogórków z zalewy musztardowej (lub korniszony, ogórki kiszone(...)konserwowe ) 1 słoik selera konserwowego 200 g żółtego sera twardego mały pęczek rzodkiewek Sos: słoiczek sosu czosnkowego 1 ząbek czosnku śmietana gęsta szczypta soli pieprz ¼ łyżeczki imbiru mielonego Wykonanie: Różyczki brokuła bardzo krótko obgotowałam w gorącej wodzie. Ogórki pokroiłam na talarki. Jeśli są większe, to trzeba pokroić w drobną kosteczkę. Seler odcedziłam z zalewy. Ser starłam na tarce jarzynowej

Kuchnia u Krysi
Makaron z cukinią i kurczakiem 178

całość smażymy razem przez kolejne 5 minut. Dodajemy śmietanę i wszystko dusimy na wolnym ogniu ok. 2 minut. Na talerze wykładamy ugotowany i odcedzony makaron, a wierzch polewamy przygotowanym sosem. Smacznego! Artykuł Makaron z cukinią i kurczakiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona cielęcina w sosie własnym z kluskami śląskimi 458

tłuszczu przed pieczeniem. Tak też zrobiłam z moją pieczenią, dodatkowo można polewać ją masłem podczas pieczenia, oraz piec w naczyniach z przykrywką, zabezpieczy to wyparowanie soków. Taką pieczeń w sosie własnym, można podać na ciepło, na obiad z ulubionymi dodatkami. Polecam serwować również na zimno ,,Pieczeń z łopatki cielęcej w rozmarynie” . Składniki na pieczeń: 0,5 kg łopatki cielęcej(...)łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 duża szalotka 4 gałązki rozmarynu pieprz sól dratwa lub sznurek jutowy Składniki na sos: 1 łyżka mąki pszennej woda pieprz sól Składniki na kluski śląskie (około 3 porcje): 2 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej 0,5 kg ziemniaków 1 jajko sól Przygotowanie: PIECZEŃ Przepis na przyrządzenie pieczeni znajdziecie Tutaj. SOS Odcedzony

Kierunekuchnia
Gołąbki z kapustą włoską bez zawijania 150

sera typu grana padano sól, pieprz, majeranek, kmin rzymski tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa) 1 łyżeczka masła do ryżu i trochę masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego Składniki na sos: 1 litr passaty pomidorowej 1 cebula sól, pieprz, majeranek, szczypta cukru 150 ml śmietanki 30% tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa) kawałek żółtego sera Wykonanie: 1. Zaczynamy od zmielenia mięsa(...)łączymy i formujemy takie oto kotleciki. Wychodzi ich bardzo dużo. 7. Następnie kotleciki zwane dalej gołąbkami - przesmażamy z obu stron. Usmażone odkładamy na półmisek. 8. Teraz zabieramy się za sos. Kroimy cebulę w drobną kostkę i przysmażamy na oliwie w w garnku. Sypiemy sporo majeranku.  9. Gdy cebulka się przysmaży, to wlewamy passatę pomidorową, dajemy szczyptę cukru, solimy, pieprzymy

Kawa z mlekiem
Kurczak w sosie orzechowym z batatami i chili 310

razem przepis na obiad jest na życzenie mojego średniego syna, który jest wielbicielem masła orzechowego z ziemnych orzeszków. Uwielbia je do wszystkiego i podsunął mi pomysł na kurczaka w sosie orzechowym. Oczywiście dla niego sam sos z kurczakiem już by wystarczył ale ja musiałam dodać temu daniu odrobinę finezji w postaci batatów, chili i suszonych pomidorów. Pewnie tak bym mogła(...)dodawać i dodawać…Lubię kolorowo! Sos orzechowy jest smaczny i często go robię jako dip do grillowanego mięsa. W tym przepisie wszystkie składniki włącznie z mięsem powędrowały do wspólnego garnka. To danie widziałam kiedyś gotowe w słoiku, nawet jadłam kiedyś i bardzo mi smakowało. Postanowiłam odtworzyć ten smak i myślę, że mi się to udało. Mam nadzieję, że Przypadnie

codojedzenia
Fasolka po bretońsku 139

Królowa dań z fasoli może być tylko jedna. Fasolka po bretońsku z sosem worcestershire na pewno przypadnie każdemu do gustu. Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Przyszła więc pora na jego przygotowanie także w mojej kuchni. Jednak postanowiłem nieco wzbogacić ten sprawdzony przepis wyjątkowym sosemsosem, który możecie spotkać w wielu poprzednich moich przepisach(...)czym mowa? O sosie worcestershire. Nadmienię tylko, że fasolka po bretońsku to danie, które sprawdza się na obiad jak i na kolację. Owszem… Brytyjczycy fasolę po bretońsku jedzą nawet na śniadanie, ale w mojej ocenie nie jest to fajny zwyczaj. Mam nadzieję, że mieszkańcy wysp nie będą mieli mi tego za złe. Przygotowanie fasolki po bretońsku wymaga

Kuchennyviral.pl
SZYNKA W SOSIE PIECZARKOWYM ZE ŚMIETANĄ 143

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki na sos: 40 dag szynki wieprzowej, 40 dag pieczarek, 300 ml bulionu, 2 łyżeczki sosu sojowego, 2 liście laurowe,  3 ziarna ziela angielskiego, łyżka śmietany, łyżeczka mąki ziemniaczanej +odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu. Składniki marynaty do mięsa: 2 łyżki oleju(...)najlepiej na całą noc). Mięso podsmażam do zarumienienia, następnie dodaję pieczarki pokrojone w połówki, smażę jeszcze około 7 minut. Całość zalewam gorącym bulionem, dodaję liście laurowe, ziele angielskie i sos sojowy. Gotuję na małym ogniu około 30-35 minut. Śmietanę mieszam z mąką, odrobiną zimnej wody i kilkoma łyżkami sosu, wlewam do garnka, energicznie mieszam. Gotuję jeszcze przez chwilę

JejKuchnia
Placuszki twarogowe z sosem wiśniowym 141

pancakes czy kolacyjne racuszki. Smakują każdemu i nigdy nie masz ich dość. Dziś mam dla Was przepis na szybkie, proste i smaczne placuszki twarogowe. Do placuszków koniecznie zróbcie wiśniowy sos. Zimą do przygotowania sosu wybierzcie mrożone owoce od Poltino. Mrożone owoce warto mieć zawsze w zamrażarce. U mnie sprawdzają się zarówno do słodkich śniadań, szybkich koktajli owocowych czy właśnie takich(...)sosów. Placuszki twarogowe przygotować możecie zarówno na śniadanie, jak i kolację. Dobrze smakują na ciepło i zimno, dlatego warto przygotować więcej  i zabrać do lunch boxa. PRZEPIS  NA PLACUSZKI TWAROGOWE  Z SOSEM WIŚNIOWYM Składniki na placuszki: 120 g twarogu 70 ml mleka 1 jajko 1 łyżka cukru 100 g mąki pszennej szczypta soli Składniki na sos wiśniowy

kolorowotorcikowo
Mięsno-warzywne klopsiki w sosie pomidorowym 262

Mięsno-warzywne klopsiki w sosie pomidorowym Podrzucam dziś inspiracje na przepyszny a zarazem w miarę szybki obiad. Aromatyczne i soczyste klopsiki z mięsa mielonego i warzyw utopione w pomidorowym sosie. Danie można podać z ryżem, makaronem, kaszą lub ziemniaczkami.   Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 1 czerwona papryka 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula(...)minut na małym ogniu *** *** Po tym czasie na patelnie dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Do szklanki wlewamy 1-2 łyżki śmietanki i dodajemy tyle samo sosu z patelni, mieszamy i całość wlewamy na patelnie. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką mieloną. Przed podaniem możemy danie posypać posiekaną zieloną pietruszką *** *** Potrawę podajemy

Blog z Apetytem