sosy - 72234 przepisów (strona:361/4816)

Jajka, ziemniaki, szpinak i kozi ser – zapiekane w pikantnym pomidorowo-paprykowym sosie 154

Comford food? Dla mnie to na pewno jajka i pomidory – w niezliczonych kombinacjach smaków i dodatków. Sos z dzisiejszego przepisu jest nieziemski – pikantny i wyrazisty, ale nie ostry, z każdym smakiem mocno wyczuwalnym i odróżnialnym. Syte, lekkie i wytrawne danie na obiad czy ciepłą kolację. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę – drobniej niż do zupy. Szpinak zostawiamy w całości – jeśli(...)pomidory Lima. Dodajemy sól, ostrą i słodką paprykę, płatki chili i ziołowy pieprz oraz bulion albo rosół. Całość gotujmy 15-20 minut na średnim ogniu, aż pomidory się rozpadną. Sos blendujemy ręcznym blenderem na gładko. W międzyczasie na patelni którą można bez problemu wstawić do piekarnika rozgrzewamy pozostałą oliwę i smażymy ziemniaki – muszą się zrobić takie, jak frytki – zrumienione

Karo in the Kitchen
SŁOIKI Z SERCEM- CO MOŻNA WŁOŻYĆ DO SŁOIKÓW NA WAKACJE 144

słoików, wybierając się na biwak.  Ja przygotowując słoiki, kieruje się zasadami , które przekazała mi kiedyś moja Babcia.    W słoiki, możemy przygotować praktycznie wszystko.  *Gołąbki w sosie pomidorowym *Duszone kawałki kurczaka z warzywami *Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym *Pulpeciki drobiowe z sosem koperkowym *Gulasz wieprzowy z warzywami *Karkówka w sosie pomidorowym *Flaczki *Fasolka po bretońsku *Leczo *Żeberka(...)sosie z warzywami *Równie dobrze możemy też zawekować zupy z wkładką mięsną. Przygotowując słoiki z warzywami, dla pewności nie daję cebuli ( warzywa,które może skwaśnieć i zepsuć danie). Nie zabielam też sosów śmietaną, zagęszczam je mąką. Wiem, że szkoły są różne, niektórzy cebulę dają do wszystkiego, ja tylko do lecza.  Co do wekowania słoików...Gotując np pulpety nie wyłączając

Z Majeczką w kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 155

urki obecne na naszych stołach oznaczają jedno — lato w pełni! Na śniadanie jajecznica z kurkami, na obiad mięsa w kurkowym sosie, a na kolację sałatki z pysznie zrumienionymi kurkami — tak to wygląda w mojej kuchni. Żeby z tego kurkowego szaleństwa stała się zadość, przedstawiam kolejny sposób w tym sezonie na ich wykorzystanie — pyszny i kremowy(...)sos kurkowy, pachnący rozmarynem. Wprost idealnie komponuje się on z rozpływającymi się w ustach polędwiczkami wieprzowymi i delikatnym purée ziemniaczanym. Danie podałem z pękiem pieczonych warzyw korzeniowych. Brzmi pysznie? No to do dzieła! PS. Danie powstało na specjalne życzenie Gruszka i pietruszka — fantastycznej inicjatywy, wspierającej lokalnych rolników i dostarczającej prosto pod Wasze drzwi znakomite ekologiczne produkty . Więcej o inicjatywie

Food Square
Kurczak z sosem jagodowym / Chicken with blueberry sauce 184

Dziś przedstawiam doskonały przepis na przepyszny, łatwy i przyjemny letni obiad. Udka z kurczaka pieczone w sosie z jagód, z porto, aromatycznymi imbirem i rozmarynem. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i jeżeli posiadasz patelnię dostosowaną do zapiekania w piekarniku, danie staje się praktycznie jednogarnkowe. Chrupiące udka, delikatnie słodki sos jagodowy z aromatem rozmarynowym na pewno przypadnie do gustu całej(...)Podałam je z nieziemskim puree z kalafiora Gorodna Ramsaya , pycha! Jedynym minusem są fioletowe zęby po obiedzie, ale zapewniam, że warto Scroll down for recipe in English Kurczak z sosem jagodowym (4 porcje) Składniki: 4 udka z kurczaka 2 łyżki oleju roślinnego sól i pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 cebula, pokrojona w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, drobno posiekane

karmelowy
Kurczak w sosie koperkowym 181

Mięsny wtorek   Dziś zapraszam na pysznego kurczaka w sosie koperkowym po szwedzku. W oryginalnym przepisie była to potrawka z jagnięciny z sosem koperkowym, ale ponieważ K. nie przepada za owieczką, a miał to być obiad dla nas obojga dlatego też zdecydowałam się na wersję z kurczakiem. Jednak jestem pewna, że jeszcze kiedyś  wypróbuję przepisu z baraniną. Koperek zwany(...)jest bazylią północy i bardzo często wykorzystywany jest w kuchni skandynawskiej. Innym charakterystycznym smakiem tamtejszej kuchni jest łączenie smaków słodkich i kwaśnych, co idealnie oddaje sos, który dziś przygotowałam.  Słodko - kwaśny sos koperkowy okazał się fantastyczny i później wyjadałam go tylko z ryżem i muszę przyznać, że smakował wyśmienicie! Polecam! Składniki :  3-4 wyfiletowane udka z kurczaka (opcjonalnie

Codzienne Gotowanie
Lasagna 155

Opis: Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu, który jest krojony w szerokie płaty. Potrawa polega na układaniu warstwowo makaronu, sosu bolognese lub pomidorowego, startego sera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku 500 g obranych(...)się zrumieni. Następnie dodajemy mięso. Smażymy ok. 10-15 min. Następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, bazylią, oreganem oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na „wolnym ogniu”. Przygotuj sos beszamel. W małym garnku rozpuść masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dodajemy zimne mleko i całość gotujemy na małym ogniu, do zgęstnienia, ale stale mieszając. Dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 126

urczak w słodko-kwaśnym sosie to jedno z moich ulubionych dań. Coś w tym połączeniu niesamowicie mnie kręci i to chyba jedna z tych potraw, które mógłbym jeść na okrągło. Sos zawsze robię sam. Zajmuje to niewiele więcej czasu niż odkręcenie słoiczka i odgrzanie go, a smak jest o niebo lepszy, zapewniam. Moja wersja tego dania nie bazuje na żadnym(...)oryginalnym chińskim przepisie. Po prostu przyrządzam go tak, jak lubię najbardziej. Do sosu możecie również dorzucić pędy bambusa, ja je pomijam ze względu na to, że za nimi nie przepadam. Świeżego ananasa można także zastąpić tym w syropie — wtedy pamiętajcie o zredukowaniu ilości dodawanego cukru, albo całkowicie z niego zrezygnujcie. * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g piersi z kurczaka

Food Square
Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem 475

pieprz cayenne) 2 ząbki czosnku z przypraw: 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku do smaku sól, pieprz olej do smażenia przygotowanie sosu około 40 minut, zapiekanie około 40 minut Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem Przygotowanie: Obrane ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie, od momentu zagotowania około 15 minut(...)żeby ziemniaki były podgotowane ale nie ugotowane. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Teraz przygotuję składniki na sos: Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół, usuwam nasiona i drobno kroję. Umyty seler naciowy kroję w cienkie plasterki, oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Umyte pieczarki

Uwaga Babcia Gotuje
Kefta Mkaouara 176

czyli marokańskie klopsiki w sosie pomidorowym z jajkami. Dziś jest ostatni dzień trwającego przez cały czerwiec Festiwalu Kuchni Arabskiej organizowanego przez Malwine z bloga Filozofia Smaku. Z tej okazji wspólnie z Anią postanowiłyśmy przygotować tradycyjne marokańską keftę - aromatyczne klopsiki w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem jajek to fantastyczne połączenie, które mam nadzieje również Wam przypadnie do gustu;)  Składniki(...)łyżeczka soli 0,25 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej) 1 łyżeczka suszonej kolendry (można użyć świeżej) garść bułki tartej 1 jajko Na sos 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzy kajeńskiego sól, pieprz kolendra i/lub pietruszka do przybrania 3-4 małe

Codzienne Gotowanie
Małe kalmary faszerowane fetą 171

Pyszne, faszerowane kalmary. Danie nieco pracochłonne, ale warte zrobienia. Jeżeli nie mamy Ouzo, dodajmy do pomidorów bulion i doprawmy sos mielonym anyżkiem. Podawać np z ryżem.  A tutaj inne przepisy na dania z małymi kalmarami Kalmary faszerowane po włosku z grilla Greckie faszerowane ryżem W sosie pomidorowym, z makaronem składniki 600 g oczyszczonych małych kalmarów (ok 20 szt) farsz(...)świeżego szpinaku 200 g fety 2 - 3 ząbki czosnku sól, pieprz papryka w płatkach na sos ok 400 g pomidorów z puszki 1/3 - 1/2 szklanki ouzo (lub bulionu) pokrojone macki sól, pieprz dodatkowo wykałaczki przygotowanie Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli to konieczne oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć

Stare Gary
PIECZONY KALAFIOR Z SOSEM SEROWYM 140

Pieczone różyczki kalafiora otulone kremowym sosem serowym, to danie które zasmakuje każdemu - i dzieciom i dorosłym. Idealnie sprawdzi się jako rodzinny obiad lub ciepła kolacja. Pieczenie wydobywa z kalafiora głębię smaku, nadaje mu intensywności i ciekawej tekstury. Jeśli jednak nie chcecie rozgrzewać piekarnika możecie kalafiora ugotować na parze lub w osolonym wrzątku. Możecie zrezygnować z dodatku makaronu i zastąpić(...)SKŁADNIKI na 4 porcje ½ główki kalafiora 1 szklanka makaronu np. muszelki, penne, garganelli 3 łyżki oliwy sól morska świeżo zmielony czarny pieprz słodka papryka w proszku chili w proszku SOS SEROWY 1 szklanka startego na tarce sera np. gruyere, cheddar + 2-3 łyżki do posypania 25 g masła  25 g mąki pszennej ( ok 2 płaskie łyżki

cool and minty
GULASZ WIEPRZOWY Z BATATAMI I PAPRYKĄ 151

dodatkiem podsmażonego chudego boczku, batatów i papryki. Świetnie smakuje posypany posiekaną natką pietruszki i suszonym oregano. Prosty do przygotowania i świetny do odgrzewania.  Jeśli nie chcecie zagęszczać sosu mąką, możecie łyżką wybrać z niego 1/3 - 1/2 szklanki ugotowanych batatów, zmiksować je na gładkie puree i z powrotem dodać do rondla. W ten sposób naturalnie i zdrowo zagęścicie sos. Taki(...)gulasz przygotujecie też z polędwiczek wieprzowych - ugotuje się znacznie szybciej, bo już po 40 minutach mięsko zacznie się rozpadać, a sos nabierze głębokiego smaku i aromatu. Warto pamiętać, że w szybszej wersji dynię dodajemy do podsmażonej polędwiczki już na początku, a nie w połowie gotowania jak to ma miejsce gdy gotujemy szynkę lub łopatkę. SKŁADNIKI / 4 porcje

cool and minty
PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 186

Domowe, orientalne pierożki wypełnione pikantnym farszem z ugotowanego mięsa kaczki i rosołowych warzyw. Doprawiłam je czosnkiem, imbirem i świeżą kolendrą, a po ugotowaniu podałam z ciepłym sosem śliwkowym oraz orzeźwiającą i bajecznie kolorową salsą z mango. Sekretem pierożków jest zarówno delikatne, soczyste nadzienie jak i  miękkie  elastyczne ciasto, które dobrze się wyrabia i nie rozkleja, ani podczas lepienia(...)małej czerwonej cebuli / pokrojonej w drobną kosteczkę garść posiekanych listków kolendry lub natki pietruszki sok z 1/2 limonki 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SOS ŚLIWKOWY 5 suszonych, niewędzonych śliwek lub 3-4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki  1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka syropu klonowego

cool and minty
SAŁATKA WIOSENNA 135

Wiosenna sałatka z ugotowanych na parze różyczek brokuła, sałaty lodowej, plastrów chrupiącej rzodkiewki, ogórka i jajka. Doprawiona pysznym sosem na bazie majonezu, musztardy ziarnistej i tartego parmezanu. Sos jest gęsty, kremowy, idealnie skomponowany. Dzięki niemu lekka sałatka jest wyrazista i pełna smaku. Jeśli chcecie, aby dressing był mniej kaloryczny, możecie w równych proporcjach wymieszać majonez z jogurtem, lub przygotować równie(...)smaczny sos jogurtowy. Do sałatki pasuje kawałek bagietki posmarowanej oliwą i opieczonej na suchej patelni. Sprawdzi się jako przekąska do pracy lub lekka kolacja w gronie przyjaciół. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⁄₄ główki sałaty lodowej ¹⁄₂ brokuła podzielonego na różyczki ¹⁄₂ pęczka rzodkiewki ¹⁄₂ ogórka ¹⁄₃ papryczki chili 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 jajka / ugotowane (5 minut od momentu zagotowania wody

cool and minty
Spaghetti pomidorowe z oliwkami 151

Obiad bezmięsny, pożywny i pięknie się prezentuje:) Sos do spaghetti jest wyjątkowy dzięki aromacie czarnych oliwek, octu winnego i cukru trzcinowego. Musicie wypróbować je na obiad:) Składniki: sos: 1/2 szklanki pikantnego dobrego ketchupu 1,5 szklanki passaty łyżeczka sosu pikantnego chili - wolicie ostrzejszy smak, dajcie więcej 1 duża cebula 10 czarnych wydrylowanych oliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu winnego(...)bazylia, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka ostra i słodka - według uznania połowa opakowania makaronu spaghetti parmezan do posypania garść świeżej roszponki Wykonanie: W misce wymieszaj ketchup z passatą, dodaj pikantny sos chili i ocet winny. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek - gdy będzie bardziej płynna znaczy że jest nagrzana - wrzuć drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Przesmaż aż się ładnie zeszklą

Zasmakuj Kuchni