sosy - 72234 przepisów (strona:358/4816)

Jabłecznik z kremem z białej czekolady. 184

Witajcie Kochani! Dziś mam dla Was przepis na łatwe ciasto z jabłkami przełożone sosem karmelowym i delikatnym kremem z białej czekolady. Cisto jest soczyste, pachnące, łatwe w przygotowaniu, czyli idealne na jesienne popołudnie ;) Bardzo polecam! Składniki na jabłecznik z kremem z białej czekolady:  na formę o średnicy 20 cm KREM: 150 g białej czekolady 100 g śmietany(...)Czekoladę zalewamy śmietanką i topimy w kąpieli wodnej lub mikrofali. Studzimy i chłodzimy w lodówce (około 2-3 godziny). SOS KARMELOWY: 3 łyżki cukru 1 łyżeczka masła 100 g śmietany 30%      Cukier topimy na patelni o grubym dnie, następnie dodajemy masło i zalewamy śmietanką, mieszamy do połączenia (aż cukier się ponownie roztopi).  CIASTO: 180 g mąki

Rozpustne gotowanie
Curry z kurczakiem 128

Curry, czyli gęsty sos wywodzący się z samego serca Azji! Na zachodzie termin "curry" przywodzi na myśl przyprawę sporządzoną na bazie kurkumy. Jednak nie jest to jedyne właściwe rozumienie tego słowa. Termin ten używa się tez do nazwania listków curry, które wyglądem przypominają liście laurowe, a ich aromat jest zdecydowanie bardziej limonkowy. Trzecie znaczenie to po prostu sos. I wykonaniem(...)tego sosu zajmiemy się właśnie dzisiaj. Nie wykorzystamy jednak gotowej pasty, ani niczego w słoiczku, a zaczniemy od sporządzenia mieszanki przypraw niezbędnej do otrzymania pożądanej skali ostrości i odpowiedniego aromatu. W Polsce spotkać można gotowe mieszanki, które wykorzystywane są do potraw kuchni Subkontynentu, zwykle ich drugi człon to "masala" (hindi  मसाला) , w znaczeniu dosłownym to po prostu przyprawa

Kuchnia od dwojga
DYNIA PO TAJSKU 160

dyni hokkaido (u mnie dwie malutkie) - 250 ml mleczka kokosowego - kawałek imbiru (bardzo drobno pokrojony) - 1 trawa cytrynowa (zmiażdżona) - 3 ząbki czosnku (drobno pokrojony) - szalotka (drobno pokrojony) - olej sezamowy - sos sojowy bezglutenowy - tajski sos chili - łyżka oleju kokosowego - 4 liście kafiru - 1/4 łyżeczki mielonej kolendry - 1/4 łyżeczki kurkumy - świeża kolendra do posypania DYNIĘ WYDRĄŻ I POKRÓJ w niewielkie plastry, polej(...)odrobiną oleju sezamowego i sosu sojowego i wstaw do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut, po tym czasie dynia powinna być miękka i lekko zrumieniona. W MIĘDZYCZASIE PRZYGOTUJ SOS , na oleju kokosowym podsmaż posiekaną szalotkę, czosnek i imbir. Kiedy będą szkliste dodaj trawę cytrynową, liście kafiru, kolendrę oraz kurkumę. Po krótkiej chwili przyprawy będą wydzielały intensywny aromat

Kuchnia bezglutenowa Loli
Naleśniki z sosem bolognese 109

Przepis autorski (mój). Planowałam szybki obiad, więc padło na spaghetti bolognese, a że od dawna chodziły za mną naleśniki... zrobiłam duuużo sosu. Pierwszego dnia ekspresowo ugotowałam makaron, a następnego - bawiłam się z plackami. Przez cały dzień zajadałam się takim daniem i przyznam, że będzie powtórka i to baaardzo szybko. Zapewniam, że taka wersja każdemu przypadnie do gustu! Polecam! Placki naleśnikowe(...)Południa tak, aby aby było bardziej po włosku) 1 szklanka wody (*) 3/4 szklanki mleka 2 jajka   1/4 łyżeczki soli 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna; opcjonalnie) 2 łyżki oliwy Sos bolognese:   400g mięsa mielonego (najlepiej dobrej jakości, mieszanego, np. wołowo-wieprzowego) 1 cebula (duża) 3 ząbki czosnku   1 słoiczek pomidorów w sosie własnym (polecam ten - klik ) (**) 1/2 łyżeczki

Di gotuje
Klopsiki po szwedzku z żurawiną i ziemniaczanym puree 146

szwedzkich klopsikach słyszał prawie każdy i niejeden miał okazję próbować ich w popularnym sklepie z wyposażeniem wnętrz ;) Te smakowite, małe, mięsne kuleczki otoczone gęstym sosem są prawdziwym przysmakiem. Obowiązkowo podawane z borówkowym dżemem lub (jak u mnie) z żurawinową konfiturą. Już od dawna za mną chodziły i nie raz myślałam, żeby przygotować je w domu. Przepis na szwedzkie klopsiki znalazłam(...)których używam przy robieniu tradycyjnych klopsików. Nowością może też być dla niektórych fakt, że kuleczek po podsmażeniu nie gotujemy. Żeby jednak było z czym je zaserwować, zrobiłam do nich sos na zasmażce z dodatkiem wołowego bulionu. Jeśli chodzi o „produkcję”, to klopsiki bardzo łatwo formuje się w kulki, nie rozpadają się, a po usmażeniu wciąż pozostają miękkie i soczyste

MyCookBook.pl
Sos do pizzy 194

sos pomidorowy na pizze nie witał u mnie już ponad rok. Ostatnio przed rozpoczęciem studiów w rodzinnym mieście, bo w domu mam piekarnik, ale na mieszkaniu nie miałem… To się na szczęście zmieniło. Co prawda piekarnik jest na poziomie zabawkowych piekarników z prawdziwie działającą grzałką, ale nie zmienia to faktu, że da się przygotować, np. pizzę, na którą leci(...)dzisiejszy sos do pizzy . W doniczkach rośnie mi (niedawno dziewczyna kupiła) kilka ziółek i mam nadzieję, że po przesadzeniu do większych, będą sobie radziły lepiej niż pozostawione w kupnych plastikach, bo świeże zioła dają niesamowity smak. Oczywiście można użyć suszonych, ale naprawdę daje to dużą różnicę! Łatwy sos do pizzy nie oznacza, że musi być słaby w smaku! Świeże zioła

Blendman
Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami / Aubergine, mushroom and tomato bake 179

Dziś przedstawiam pomysł na pyszny dodatek do dań głównych lub jako danie obiadowe dla wegetarian. Pyszny bakłażan w ziołowym sosie pomidorowym z grzybami zapieczony pod warstwą mozzarelli i parmezanu, na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie. Wykonanie dania jest bardzo łatwe, najpierw szybko podsmażamy plasterki bakłażana, zalewamy go szybkim sosem z pomidorami i grzybami, posypujemy serem i resztę roboty wykonuje(...)English Bakłażan zapiekany z grzybami i pomidorami (4-6 porcji) Składniki: 3 duże bakłażany, pokrojone w 1 cm plastry 150 g startej mozzarelli 100 g startego parmezanu Składniki na sos: 1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 250 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 2 x 400g puszki krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka

karmelowy
Makaron z pulpetami i bazyliowym sosem pomidorowym 160

Makaron fusilli z pulpetami i bazyliowym sosem pomidorowym. Trudno powstrzymać się od zjedzenia dwóch porcji. Pyszny, aromatyczny sos i delikatne pulpeciki. Dacie się skusić? Składniki na pulpety (porcja dla 3 osób): 350 g mielonej łopatki 1 czubata łyżka siekanej natki pietruszki 1 jajko 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka majeranku 2 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)płaskiej łyżeczki pieprzu 3/4 płaskiej łyżeczki soli 30 ml bułki tartej oliwa z oliwek do smażenia pulpetów Składniki sosu: około 8 łyżek oliwy extra vergine 1 duża cebula 4 duże ząbki czosnku 2 puszki pomidorów lub 1 kg świeżych pomidorów sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru duża garść siekanych liści bazylii Ponadto (3 porcje

Smak mojego domu
Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem / Baked pasta with meat and bechamel 138

Można go nawet podawać na słodko, generalnie nie ma dla niego ograniczeń. Dziś proponuję danie, któremu nikt się nie oprze. Pyszny makaron (użyłam długie wstążki marki Lubella ) w mięsnym sosie z kiełbasą i mieloną wołowiną z dodatkiem pieczarek i papryki, a na koniec zapieczony pod beszamelem. Jest to idealny obiad dla całej rodziny, pyszny i sycący na długo, zapraszam! Scroll(...)down for recipe in English Makaron z mięsnym sosem zapiekany pod beszamelem (6-8 porcji) Składniki na makaron: 2 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 1 żółta papryka, z usuniętymi pestkami i pokrojona w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę

karmelowy
Kaczka stir fry z kapustą pak choi 248

Mięciutka, aromatyczna, mocno przyprawiona, prawidłowo wysmażona i rozpływająca się w ustach kaczka. Do niej – jednocześnie miękka i chrupiąca, charakterna kapusta pak choi. Łączy je wok. I sos. To naprawdę udany mariaż składników z Dalekiego Wschodu. Pak choi to chińska odmiana kapusty o charakterystycznych, grubych białych ogonkach liściowych i ciemnozielonej rozecie sztywnych liści. Na surowo jej nerwy smakują jak młoda kalarepa(...)kroimy w równe kawałki. Odkładamy osobno, do dwóch osobnych misek (tak samo postępujemy w wypadku użycia kapusty pekińskiej jeśli nie macie pak choi).   Skrobię mieszamy z zimną wodą, sosem sojowym, sosem ostrygowym, lekko solimy i mocno pieprzymy. Odstawiamy na bok. Czosnek i imbir obieramy, drobniutko siekamy. Makaron przygotowujemy według przepisu podanego na opakowaniu – najczęściej to krótkie gotowanie lub tylko

Karo in the Kitchen
Wołowina po Tajsku 154

część ) 3 papryczki chilli 1 cm startego imbiru lub pół łyżeczki w proszku 200 g pieczarek 100 ml bulionu lub jeśli nie mamy zastąpmy go zagotowaną wodą 4 łyżki sosu sojowego ciemnego  1 łyżka papryki słodkiej w proszku 2 łyżki sosu ostrygowego 1/3 łyżeczki pieprzu białego kilka małych marynowanych kukurydz 150 g makaronu chow mein 3 łyżki oleju sezamowego(...)Przygotowanie: Wołowinę kroimy jak na cienkie sznycle, a następnie na drobne paseczki (pamiętajmy by kroić ją zawsze wzdłuż włókien ), w misce łączymy imbir, 2 łyżki sosu sojowego i 1 łyżkę sosu ostrygowego, mieszamy i marynujemy wołowinę na 60 min. Paprykę i pieczarki obieramy, kroimy w drobne paseczki, kukurydzę dzielimy na mniejsze kawałki. Dymkę siekamy tylko zieloną część. W międzyczasie przygotowujemy

Niezły Młynek
Stek Salisbury – czyli skąd się wzięły hamburgery 224

indyczego, możecie kupić mieloną wołowinę, albo wołowinę wymieszać 1:1 z indykiem) ogrzewamy do temperatury pokojowej. Mieszamy je z płatkami owsianymi, całym jajkiem, solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem i cebulą, sosem Worcestershire i sosem sojowym. Masę wyrabiamy ręcznie – dodajemy wodę i zagniatamy mięso z dodatkami do sklejenia, około 4-6 minut. Dzielimy mięso na 6 równych porcji i formujemy spore, dosyć(...)tartą bułką. Pieczarki oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem, przycinamy trzonki równo z kapeluszem i kroimy grzyby na cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i na gorącym tłuszczu rumienimy grzyby. Zalewamy je sosem pieczeniowym rozmieszanym w wymaganej ilości wody, zagotowujemy razem. Doprawiamy do smaku solą (lekko) i pieprzem. Odstawiamy i trzymamy w cieple. Steki smażymy po 2-3 sztuki na raz, na niewielkiej

Karo in the Kitchen
Naleśniki z mięsem mielonym, cukinią i grzybami zapiekane w sosie chrzanowym 157

naleśniki to totalny spontan, jaki lubię w kuchni. Najpierw miałam je zapiec tradycyjnie w sosie pomidorowym, jednak w trakcie przygotowywania farszu koncepcja zmieniła się o 180 stopni. W lodówce stał samotny serek śmietankowy o smaku chrzanowym i postanowiłam go wykorzystać jako bazę do sosu, który wyszedł delikatny, z lekko wyczuwalną nutą chrzanu. Świetnie uzupełnił smak farszu, czyli mięsa mielonego(...)cukinii 300g grzybów leśnych lub pieczarek (świeże lub mrożone) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka oleju Sól Pieprz Sos chrzanowy: 150g serka śmietankowego o smaku chrzanowym 5 łyżek jogurtu naturalnego 5 łyżek mleka krowiego pieprz Dodatkowo: 100g sera żółtego lub mozzarelli Przygotowanie: Naleśniki: W misce umieścić wszystkie składniki

Fabryka pomysłów
Pieczona pierś gęsi z glazurowanymi buraczkami 248

porzeczkowym z chilli i delikatne kluseczki ziemniaczane. Do tego zestawu pasują ziemniaczane kluski: kopytka, kluski śląskie lub gnocchi. Dziecko popijało obiad kompotem wiśniowym, dorośli pili Bordeaux, które było składnikiem sosu. Obiad bardzo nam smakował, syn z niecierpliwością czekał kiedy sfotografuję potrawę, żeby zjeść druga porcję;) Składniki: podwójna pierś z gęsi (1 kg) Składniki suchej marynaty: 1 łyżka nasion kolendry(...)goździków 1 łyżka przyprawy do piernika Przed pieczeniem posypać pierś: 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu Sos do pieczenia piersi: 2 łyżki miodu 1 szklanka (250 ml) kompotu z wiśni + 2 łyżki wiśni z kompotu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka masła Składniki na glazurowane buraczki: 0,5 kg ugotowany i obranych buraczków

Codziennik Kuchenny
Mintaj na obiad! 123

talerzu, chciałabym Wam zaprezentować. Pyszny, zdrowy obiad, w roli głównej mintaj, przygotowany w tradycyjny sposób, do tego komosa ryżowa z dodatkiem świeżych ziół i mocno aromatyczny dyniowo- szafranowy sos. Całość tworzy całkiem fajną i ciekawą kompozycję, i nagle danie z tak popularnej ryby, staje się całkowicie inne i unikatowe. Bardzo mi ten obiad przypadł do gustu. Może spróbujecie? Namawiam(...)niejednokrotnie pytacie mnie o ceramikę, która pojawia się na fotografiach. Czekam na Wasze opinie i bardzo o nie proszę- piszcie! A tymczasem zapraszam na rybkę ;-) WYKONANIE: Zaczynamy od przygotowania sosu. W rondlu na maśle podsmażamy obrany i zgnieciony czosnek, w raz z przyprawami - goździk, laska cynamonu, ziarna kardamonu. Dzięki temu zabiegowi aromat przypraw przejdzie do sosu, bo tłuszcz to najlepszy

SMYKWKUCHNI