naturalny cheddar i ser cesarski. Dodatki (do 8 porcji do wyboru): pomidor malinowy, grillowane pieczarki, sałata lollo bionda, nachosy, papryczki jalapeño, burak marynowany, czerwona cebula, słodkie pikle, Sos (3 porcje do wyboru): sos Big Mac, ketchup, pikantna salsa jalapeño, musztarda amerykańska, sos musztardowo-chrzanowy, sos majonezowy, pikantna salsa pomidorowo-paprykowa i sos majonezowo-cytrynowy. Później decydujemy się jeszcze(...)całkiem spoko, ale niczego też nie urywał. Mimo że nie mam zbyt dużego doświadczenia, bo w Maku stołuję się raczej od wielkiego dzwonu, to smak ichniejszego mięsa, jak i sosów jest mi znany. Dostępne w nowej ofercie bułki i dodatki są raczej w porządku. Klasyczne i takie, że każdy znajdzie coś dla siebie. Szczególnie na duży plus zasługują tutaj buraczki
Food Squarepapryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki przecieru pomidorowego masło do wysmarowania formy Sos beszamelowy: 3 łyżki masła o zawartości tłuszczu 82% 2 łyżki maki pszennej 1/2l mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania: 1. Mięso smażymy na małym ogniu(...)pomidorowy. 2. Pieczarki jeśli mniejsze przekrawamy na pół, jeśli większe na 4 części. Smażymy na łyżce oleju delikatnie posolone wraz z posiekanymi suszonymi pomidorami i pestkami dyni. 3. Sos beszamelowy: Do roztopionego masła dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, by nie było grudek. Powoli wlewamy mleko, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Cały czas mieszamy (na małym ogniu
Kuchnia w czekoladzieOstatni dzień mojego urlopu zaowocował szybkim daniem z makaronu i kurek. Wystarczyło dodać tylko trochę sera i śmietany a powstał pyszny sos, którym zajadała się cała rodzina. Polecam wszystkim wielbicielom makaronów oraz kurek - na pewno się nie zawiedziecie :-) Makaron z kurkami w sosie serowo-śmietanowym MAKARON Z KURKAMI W SOSIE SEROWO-ŚMIETANOWYM 400 g makaronu świderki 2 cebule około(...)wody). W tym czasie gotujemy makaron według wskazań z opakowania. Do cebuli i kurek dodajemy ser gorgonzola i często mieszając czekamy aż się rozpuści. Śmietanę lekko solimy, dodajemy łyżkę sosu serowego i mieszamy po czym mieszamy z kurkami i sosem na patelni. Doprawiamy solą i pieprzem, cały czas mieszając jeszcze chwilę podgrzewamy. Makaron odcedzamy i dodajemy do sosu - mieszamy. Przed
peggiwkuchnikolejne pyszności prosto z Tajlandii. Tym razem zapraszam Was na cielęcinę – niezwykle delikatne i przepyszne mięso. W połączeniu z fantastycznym słodkim sosem pieprzowym i makaronem chow mein tworzy fantastyczne danie, któremu nikt się nie oprze. Taka cielęcina w słodkim sosie pieprzowym z chow mein jest idealnym pomysłem zarówno na obiad, jak i np. danie na romantyczną randkę. Koniecznie spróbujcie(...)ząbki * marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * świeży imbir – 2 cm * olej sezamowy – 1 łyżka * kapusta pekińska – 1/3 szt * sos ostrygowy – 1 łyżka * sos sojowy – 1 łyżka * cukier brązowy – 1 czubata łyżka * mąką ziemniaczana – 1 płaska łyżka * pieprz ziarnisty – 1 łyżeczka * sól – do smaku
Ostra na SłodkoKuchnia włoska należy do moich ukochanych, nie wyobrażam sobie dobrego dania makaronowego czy pizzy bez pysznego sosu pomidorowego. Jak taki sos przygotować? Obecnie, kiedy to nie ma sezonu na pomidory, warto korzystać z pomidorów w puszkach. Jednak, przy zakupie, najlepiej wybierać te w całości, są one bowiem lepszej jakości niż krojone. Sos wzbogacić możemy dodając ulubione, suszone zioła, jak oregano(...)bazylia, bo te zioła pomidory uwielbiają. Sos pomidorowy może być także bazą do innych, bardziej treściwych sosów nie tylko do makaronów czy pizzy. Nadaje się do mrożenia, więc można zrobić więcej. Sos pomidorowy z ziołami Składniki: 400 g pomidorów pelati w puszce 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Czosnek
Moja smaczna kuchniamnie tak pozytywnie nie zachwyciło smakiem jak prezent , który dostałam ostatnio od znajomych, którzy przywieźli go z wycieczki do Paryża. Dostałam pięknie zapakowany, w firmowy papier i torebkę sos vinegrette Maille. Co może być niezwykłego w vinegrette? Połączenie go z owocową nutą marakui i mandarynek, jak dla mnie wprost zniewalające. U nas w wybranych sklepach można dostać podstawowe(...)rodzaje musztardy tej firmy. Bardzo żałuję, że tylko tyle bo, zachęcona sosem, chciałabym spróbować też połączeń np. ziół czy owoców w musztardzie. Skoro już o niestandardowych smakach "mowa" zapraszam na sałatkę, która powstała specjalnie do tego sosu. SAŁATKA MAILLE Składniki: Miks sałat z roszponką filet drobiowy 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki oliwy 1/2 melona 1/2 ćwiartki
Bon appetit mon amiedomu - możemy dokładnie kontrolować co jemy! Mój domowy burger to porządny kawał mięsa, duża ilość warzyw - pomidor, rzodkiew, ogórek, cebula, jarmuż oraz ser gouda i chedar, w delikatnym sosie jogurtowo - musztardowym! Wszystkie składniki są zdrowe, lekkie i tworzą niesamowite połączenie smakowe! Domowe burgery z jarmużem w sosie jogurtowo - musztardowym Składniki na sos: jogurt naturalny musztarda sarepska majonez (opcjonalnie) przyprawy(...)sól himalajska, pieprz Przygotowanie sosu jest banalnie proste: mieszamy po 1 łyżce jogurtu, musztardy i majonezu oraz doprawiamy do smaku szczyptą soli i pieprzu. Składniki: 2 bułki razowe garść świeżego jarmużu 1/2 pomidora 2 rzodkiewki ogórek 1/2 czerwonej cebuli 250 g mięsa mielonego (z łopatki wieprzowej) 1 jajko 1 łyżka siemienia lnianego 2 plasterki sera gouda ser chedar musztarda
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!czosnku 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki miodu 2 płaskie łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka octu winnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego SOS: sos zlany z pieczenia 1 szklanka wody pieprz sos sojowy jasny 1 łyżka śmietany kremówki mąka do zagęszczenia ewentualnie sól WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Czosnek obrać(...)było dobrze obtoczone. Naczynie z mięsem zafoliować i wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin. Po tym czasie przełożyć je do rękawa, zlać do niego cały sos, rękaw dokładnie zawiązać z obu stron, ułożyć na blaszce, wierzch przekłuć w kilku miejscach. Piec w temperaturze 180 stopni przez 80-90 minut. Rękaw przeciąć (ostrożnie, aby się nie sparzyć), mięso przełożyć
Kuchenne zapiski Edytynabrały masy, więc postanowiłam być dzielna i stawić im czoło. I kiedy zaczęłam zastanawiać się nad połączeniami smaków, nadeszła wena. Oto jej efekt. TARTA Z BRUKSELKĄ, KLONOWYM BOCZKIEM I SOSEM SEROWYM Na ci asto 300g mąki szczypta soli szczypta proszku do pieczenia czubata łyżeczka suszonego tymianku cytrynowego (nasz!) 100g masła w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek zimnej wody trochę(...)mąkę i mieszając miotełką, trzymamy na ogniu do otrzymania złocistej zasmażki. Dolewamy śmietankę, a potem mleko- po każdym dolaniu dokładnie mieszając. Ucieramy na drobnej tarce ser i dorzucamy do sosu. Łączymy sos z serem i cały czas mieszając wbijamy jajko. Kiedy sos jest gładki i jednolity, solimy i pieprzymy, oczywiście jeżeli mu czegoś brakuje. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Nakłuwamy dość
les mirabellesnaleśniki w pomarańczowym wydaniu. Tylko na pierwszy rzut oka wydają się skomplikowane, ale tak naprawdę robi się je równie łatwo i szybko jak klasyczne naleśniki. Pamiętajcie, aby podczas przygotowania sosu być ostrożnym. Karmel jest bardzo gorący i nie należy wkładać palców do patelni, ani kosztować łyżką. SKŁADNIKI: Naleśniki: Smażone na patelence o średnicy 10 cm. Wyszło 20 naleśników. olej(...)mąki pszennej 1 jajko 100 ml mleka 200 ml soku pomarańczowego starta skórka z jednej pomarańczy 2 łyżki cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Sos pomarańczowy: pół szklanki cukru 1 szklanka soku pomarańczowego pół kostki zimnego masła obrana skórka z jednej pomarańczy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Naleśniki: 1. W dużej misce mieszamy mąkę, cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia
W kuchni Katiegrzybów mun cebula mąka olej do smażenia, sól Pokrojone mięso usmażyć na gorącym tłuszczu maczając je wpierw w mące. Sos : 1/2 szklanki wody łyżka sosu sojowego 3 łyżki cukru 3 łyżki octu ryżowego Tao Tao około pół szklanki keczupu łyżka sosu chili słodko-kwaśnego Tao Tao łyżeczka mąki ziemniaczanej(...)umyte pieczarki pokroić w małą kostkę Ze składników na ciasto przygotować masę w której będziemy maczać pokrojone mięso, smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor W garnuszku zrobić sos mieszając wodę, sos sojowy, cukier, ocet, keczup i mąkę ziemniaczaną Na patelni rozgrzać olej i przez około 5 min. smażyć paprykę, cebulę i grzyby mun ( ugotowane wg przepisu na opakowaniu
Proste Potrawywygodna, możemy ją sobie oprzeć na małej patelni i bezpośrednio do niej ścierać produkty. Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo szatkownicę możemy kupić już od 30zł. Shaker do sosów i dressingów Wstrząśnięte, nie zmieszane. Takie lubi James Bond, takie lubię ja. Shaker to wygodne urządzenie do przygotowania klasycznego sosu winegret, sosu czosnkowego czy jednego z moich ulubionych - sosu(...)chilli. Silikonowa nakładka jest tylko wciskana, nie wymaga żadnego dokręcania oraz bardzo łatwo opłukać ją z resztek sosu. Sam pojemnik jest bardzo elegancki i bez oporu postawiłabym go na stole z przygotowanym sosem. Mały dzióbek ułatwia nalewanie. Miło wreszcie przygotowywać sos w dedykowanym pojemniku a nie w szklance :) Jak to wygląda cenowo? Zgodnie z ceneo shaker możemy kupić już
Gotowanie i blogowaniezapowiadałam dziś prezentuję deser z wykorzystaniem sosu wiśniowego: klasyczna włoska panna cotta pachnąca wanilią. Śnieżnobiała śmietanka nie tylko wizualnie świetnie komponuje się z wiśniami, ale także wspaniale smakuje. Dodatkowo jest bardzo łatwa w wykonaniu. Śmietanę podgrzewamy z laską wanilii i cukrem, dodajemy żelatynę, rozlewamy do przygotowanych naczynek i odstawiamy do stężenia. Potem dekorujemy sosem z wiśni i już możemy delektować(...)się wspaniałym deserem. Jeśli więc szukacie pysznego i prostego, ale też efektownego deseru, to panna cotta z wiśniowym sosem będzie idealna :) Składniki (na 4 porcje): Panna cotta: 400 g śmietany 30% 1 i 3/4 lekko czubatej łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii ok. 2 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki wody (do żelatyny) Sos wiśniowy: 200 g wiśni (waga wydrylowanych owoców
MyCookBook.plOpiekane kawałki kurczaka z pieca tandoor, ugotowane w gładkim i kremowym sosie pomidorowo-maślanym. W Indiach to danie nosi nazwę Murgh Makhani. U nas to kurczak maślany – coś naprawdę nieskomplikowanego i pysznego, co łatwo zniszczyć jedynie brakiem odpowiednich przypraw i wysmażonym na wiór kurczakiem. Potrawę w latach 50-tych ubiegłego wieku wymyślił Kundan lal Gujral, który był właścicielem popularnej restauracji(...)Moti Mahal w Delhi. Restauracja podawała głównie kurczaki. Żeby nie marnować resztek mięsa, które nie schodziły przy zamówieniach a już były upieczone, kucharz na kolejny dzień wymyślił taki sos, który raz upieczone mięso dopełni, odświeży i pokaże z innej strony. Butter chicken znajdziecie dzisiaj pod każdą szerokością geograficzną – to jedno z lżejszych curry, średnio pikantne i zbalansowane, odpowiednie nawet
Karo in the Kitchenkawałek imbiru 1/3 szklanki orzeszków ziemnych 1 mała papryka 3 cebulki dymki Sól, pieprz do smaku Opcjonalnie: 2 papryczki chili (lub więcej, jeśli chcemy aby wypaliło nam buzię :D) Sos: 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu jabłkowego (lub innego – używamy takiego jaki mamy w domu) 1 łyżka sosu piri-piri albo pasty chili (można dać mniej lub pominąć(...)podoba, większe bądź mniejsze. Siekamy też pobieżnie orzeszki ziemne. Pamiętajmy od czasu do czasu zamieszać kurczaka, żeby się nie przypalił ;) Pewnie jeszcze mamy chwilę czasu, więc zajmujemy się zrobieniem sosu. Nic prostszego: mieszamy wszystkie składniki na sos ze sobą. Erytrol można zastąpić innym dozwolonym słodzidłem, np. ksylitolem. Ale nieważne jaki, musi być w proszku – zmielony w młynku do kawy
Jak gotować i nie zwariować