orzeszków nerkowca 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka Szczypta sproszkowanego chilli/ płatków chilli/ lub połowa świeżej, czerwonej papryczki chilli - opcjonalnie 1,5 łyżki sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego płaska łyżeczka brązowego cukru 1-2 łyżki wody pieprz sól olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno w kostkę, a paprykę w cienkie paski(...)stron, po czym wyjąć i przełożyć na talerz. Wrzucić cebulę, przesmażyć lekko, dodać paprykę smażyć kolejną minutę, a na końcu czosnek i smażyć kolejną minutę. Zdjąć z ognia, dodać sos rybny, sos sojowy, cukier i chilli ( jeśli używamy) – wszystko wymieszać. Dodać mięso i orzeszki oraz wodę, aby zwiększyć objętość sosu i jeszcze raz wszystko przesmażyć chwilę, aby każdy składnik
Calzonella.compiątek zjawił się kurier w wielką paką produktów od Josepha "Józka" Seeletso (pewnie widzieliście zdjęcia na fb;). Było w niej kilka rodzajów ryżu, sosy oraz przeurocze fartuszki i czapka - teraz będę wyglądać jak prawdziwy kucharz:) W kulinarnych planach na weekend miałam polędwiczkę, a że w paczce znalazł się sos słodko-kwaśny, więc pomysł na danie był jednoznaczny. Wyszło smakowicie:) Składniki(...)czosnku 1 mała cukinia 1 papryka (dałam pół zielonej i pół czerwonej) 2 łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej) 3 łyżki oleju sezamowego sól pieprz 1cm kawałek imbiru 1 słoik sosu słodko-kwaśnego (400ml) albo można przygotować własny sos słodko-kwaśny: sok z limonki 2 łyżki octu jabłkowego 3 łyżki wody 4 łyżki cukru trzcinowego 4 łyżki sosu sojowego
Obiad gotowyTradycyjne polskie ziemniaki z mięsem w beszamelowym sosie pod złocistą serową skorupką. Czas wykonania: 1 h 20 min Ilość porcji: 6-8 Składniki: 1 kg ziemniaków 1 mała czerwona cebula 260 g mięsa mielonego (z szynki) 2 łyżki oliwy 1 duży ząbek czosnku 100 g pieczarek 50 g papryki czerwonej 50 g papryki zielonej zioła prowansalskie(...)opcjonalnie) ½ łyżeczki papryki mielonej 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Sos beszamelowy: 300 g sera żółtego 50 g masła (¼ kostki) 3 łyżki mąki 500 ml mleka jajko szczypta soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Ugotować ziemniaki na półtwardo (30 – 40 min). Pokroić cebulę w kostkę i smażyć ją z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na oliwie
KuchniaWeDwoje.plmakaronu 150 g szynki ½ pęczka natki z pietruszki 150 g bakłażana 80 g czarnych oliwek 50 g sera żółtego ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżka oleju Sos: 250 g serka ricotta 2 jajka 100 ml mleka 100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 50 g sera żółtego 400 g pomidorów w kawałkach z puszki Przygotowanie: Makaron ugotować(...)dente w osolonej wodzie. Sos: W dużej misce wymieszać składniki na sos – sos powinien mieć jednolitą konsystencję, więc należy najpierw roztrzepać, jajka z mlekiem, śmietanką i serkiem ricotta, a dopiero później dodać starty ser żółty, pomidory i wymieszać. Do drugiej miski przełożyć przelany zimną wodą i odsączony makaron. Dodać pokrojoną
KuchniaWeDwoje.plDietetyczna ryba z warzywami z piekarnika pod beszamelowym sosem. Czas wykonania: 1h 30 min Ilość porcji: 2 Składniki: 4 filety z rybne (duże) ½ cytryny Farsz: 200 g sera feta ½ papryki czerwonej ½ pęczku koperku ½ pęczku natki pietruszki 2 ząbki czosnku 1 jajko Sos: 1 łyżka masła 2 łyżki mąki 250 ml mleka (1 szklanka) ½ łyżeczki pieprzu ziołowego(...)kostkę paprykę i posiekane zioła – wymieszać. Nafaszerować każdy kawałek ryby masą i nadziać na patyczki po 4 sztuki. Ułożyć szaszłyki w naczyniu żaroodpornym. Sos: W garnku rozpuścić masło, wlać mleko wymieszane wcześniej z mąkę, doprawić solą, pieprzem, gałką oraz tymiankiem – wszystko ze sobą połączyć mieszając do czasu zagotowania. Następnie polać
KuchniaWeDwoje.plKolejny pomysł na tartę na słono dla całej rodziny – tym razem z dodatkiem mięsnym i warzywnym oraz sosem koperkowym. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 – 8 kawałków Składniki na ciasto: 250 g mąki pszennej 150 g masła (zimnego) 1 jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka soli Dodatki(...)cukinii 300 g fileta z kurczaka 2 łyżka olej rzepakowy przyprawa do kurczaka 1 łyżeczka soli Sos: 200 ml śmietanki 18% 2 jajka pęczek koperku skórka z limonki sól pieprz Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej łyżeczkę soli, masło i wszystko posiekać. Wbić jajko, wlać łyżkę mleka i zagnieść
KuchniaWeDwoje.plpotrawa z bakłażanem. Jest ona nazwana zapiekanką arabską, ponieważ zawiera harissę – ostrą pastę używana w Tunezji z dodatkiem indyjskiej przyprawy garam masala. Ciekawe połączenie ostrego sosu z lekko słodkawym mięsem. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g bakłażana (2 sztuki) 125 g sera mozzarella 250 g mięsa mielonego(...)gotować. Między czasie zmiksować wszystkie produkty na harissę i dodać 1 łyżeczkę. Całość wymieszać i gotować przez około 30 minut do czasu, aż sos zgęstnieje. Na suchej patelni podprażyć orzech. Do naczynia żaroodpornego wlać 3 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarować na spodzie. Następnie ułożyć warstwowo: bakłażany, mięso, sos pomidorowy, kolejną warstwę bakłażanów
KuchniaWeDwoje.plObiad, który jest cudownie prosty i delikatny w smaku, taki „babciny”. Pulpeciki z mięsa z piersi indyka i kaszy jaglanej, w sosie pomidorowym. Danie podaję posypane obficie natką pietruszki. Z przepisu wychodzi 8 średniej wielkości pulpetów (dla dwóch osób). Pulpety: 50 g kaszy jaglanej 200 g mięsa z piersi indyka 1 mała cebula 1 mała marchewka szczypta soli(...)szczypta pieprzu 1 łyżka bułki tartej 1 jajko olej do smażenia Sos pomidorowy: 200 g pomidorów krojonych z puszki 200 g passaty pomidorowej 1 mały ząbek czosnku szczypta soli szczypta pieprzu 1 łyżka śmietany 18% Dodatkowo: garść drobno posiekanej natki pietruszki Kaszę jaglaną wyłożyć na sitko i przepłukać najpierw zimną, a następnie gorącą wodą. Ugotować ją do miękkości w osolonej
Bullioserami i pesto Podobno zbliżają się arktyczne mrozy. Przyda się więc coś gorącego. Co powiecie na zapiekankę makaronową? Proponuję muszle wypełnione mozzarellą, ricottą i aromatycznym pesto zapiekane na pikantnym sosie pomidorowym. Mówię Wam. Bierzcie pełny talerz, bo to niebo w... ustach :) Składniki: 16 muszli makaronowych 150 g mini mozzarelli całe pesto z bazylii (przepis poniżej) 80 g ricotty 3 łyżki(...)startego sera pecorino 5 pomidorków koktajlowych sos pomidorowy (przepis poniżej) Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostrożnie odcedzić, żeby nie uszkodzić muszli. Mozzarellę pokroić na połówki, wymieszać z pesto i ricottą. Masą napełnić muszle. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na dnie naczynia rozprowadzić 3/4 sosu pomidorowego. Na sosie ułożyć makaron (nadzieniem do góry). Resztę sosu i pomidorki, rozłożyć
Pełny talerzUwielbiam taką sałatkę ze względu na piękny, różowy kolor sosu, który jest do niej podawany. To sałatka świąteczna, ale można ją jeść cały rok. Dodatek śledzia jest opcjonalny, jeśli wolisz wersję jarską, to po prostu pomiń ten krok. Jeśli podajesz sałatkę w dużej misce dla wszystkich to śledzia dodaj do środka i obok podaj miseczkę z sosem, a jeśli robisz(...)indywidualne porcje to każdą porcję udekoruj sosem i śledziem. Składniki: mały słoik tartych buraków (odsączonych, ale zostawiamy trochę soku do sosu) po 2 ugotowane i obrane ziemniaki, jajka i marchewki, pokrojone w kostkę 3 kiszone ogórki pokrojone w kostkę cebula pokrojona w kosteczkę jabłko obrane, pokrojone i skropione sokiem z cytryny, żeby nie ciemniało pół pęczka posiekanej natki
Ugotowane pozamiataneJest to bardzo ważny etap, który u możliwia mięsiwu, wchłonięcie z powrotem wypieczonych soków. Teraz możemy wyjąć schab z piekarnika i podać na gorąco, podlewając porcje sosem, lub na zimno Jeżeli podajemy schab na gorąco, warto z sosu z pod pieczeni, przyrządzić śliwkowy sos. Sos śliwkowy ( składniki nie ujęte w przepisie) W garnku roztapiamy(...)masła, wrzucamy na masło garść suszonych śliwek, smażymy je przez dwie minuty i dodajemy sos z pod pieczeni (jedną łyżkę wazową), oraz 250 ml słodkiej śmietany( najlepiej 30%). Całość zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, (oczywiście wcześniej próbujemy czy jest taka potrzeba, przecież sos z pod pieczeni jest już przyprawiany) i gotowe. Sosem polewamy porcję upieczonego schabu
Miód i pieprzząbki czosnku 0,5 pora (150 g) 1 bakłażan 1 papryka 1 kg ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów olej do smażenia oraz podlewania między warstwami sól pieprz słodka papryka sos beszamelowy 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 0,5 l mleka sól pieprz gałka muszkatołowa Składniki pozwalają na wykonanie 6 optymalnych lub 4 dużych porcji obiadowych. Przygotowanie . 1. Mięso: Filety(...)żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, mięso mielone z indyka, bakłażan, paprykę. Co drugą warstwę podlewać olejem oraz doprawiać do smaku solą i pieprzem. Opcjonalnie można dodać przeciśniętego czosnku. 4. Sos beszamelowy: W garnku rozpuścić masło wraz z mąką i dobrze wymieszać. Kiedy będzie lekko zrumienione, stopniowo dodawać mleka, cały czas mieszając. Nie można dopuścić do powstania grudek. Po około
Pij soki wyciskanewykorzystuje dużą drewnianą deskę, posypaną mąką, na której formuje okrągły placek. Domowa pizza przy dobrze rozgrzanym piekarniku powinna się piec nie dłużej niż 10 minut. Warto również przygotować prawdziwy sos pomidorowy, chociaż powiem Wam szczerze, że mi najbardziej odpowiada ta szybka wersja. Wypróbujcie oba i dajcie znać, który Wam bardziej odpowiada. Domowa pizza Składniki Ilość porcji: 2 Składniki pizzy(...)Papryka różne kolory Salami Czerwona cebula Ciasto do pizzy: Drożdże – 30 g Mąka typ 450 – 400 g 1 łyżka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek Sól Szybki sos pomidorowy: Koncentrat pomidorowy – 100 g Bazylia Sól i pieprz Sos pomidorowy: Puszka krojonych pomidorów – 1 szt. Czerwona cebula – 1 szt. Czosnek – 3 ząbki 1/2 kieliszka czerwonego
ale PysznieKurczak z warzywami z grilla z kaszą kuskus i fasolką szparagową. Letni obiad w którym każdy znajdzie coś dla siebie co lubi bardziej. Z zielonym sosem z rukoli który zrobimy w dwie minuty. Grill nie musi być nudny i monotonny. 1 pierś z kurczaka 1 cukinia mała 1 papryka czerwona 6 pomidorków koktajlowych 15 dkg fasolki szparagowej 1/2 szklanki kaszy(...)kuskus marynata mięsa: sól, pieprz cytrynowy 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu balsamico 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1/2 łyżeczki przyprawy greckiej 2 łyżki oliwy sos: 2 garście rukoli 1/4 pęczka koperku 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 1 ząbek czosnku Pierś kroję na trzy kawałki, przekładam do miseczki, dodaję ocet balsamiczny, sos balsamiczny, paprykę wędzoną, pieprz cytrynowy
wesoła kuchniaPolędwica to smaczne,delikatne i chude mięso - sposobów na przygotowanie jest mnóstwo,za każdym razem możemy wyczarować z niej inne danie.Tym razem serwowałam pyszną polędwiczkę z sosem musztardowym ....aż żal,że miałam mały kawałek.Podana z niepaloną kaszą gryczaną to istna rozkosz dla Naszego podniebienia. 1 polędwica wieprzowa Marynata: 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka(...)ketchupu pikantnego sól,pieprz łyżka smalcu do obsmażenia Sos: 200 ml rosołu bądź bulionu warzywnego ( woda też może być) 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki ostrej musztardy ( u mnie rosyjska) 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarenkami gorczycy pieprz Przygotować marynatę: sos sojowy wymieszać z ketchupem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Umytą i osuszoną
Niespełnione zdolności kulinarne