sos mięsny - 4565 przepisów (strona:96/305)

Surówka z orientalnym sosem 131

Surówka powstała, jako dodatek do orientalnego, mięsnego dania. Świetnie skomponowała się z ostrym i słonym smakiem, więc postanowiłam ją wypróbować i w innych zestawieniach- sprawdziłam się

Pichceniomania
Greckie souvlaki 128

Tradycyjne greckie szaszłyki robione z różnych rodzajów marynowanego mięsa. Podawane są samodzielnie z greckim sosem tzatziki i np. grillowanymi warzywami lub w chlebkach pita. Wyśmienite a

wyzwania kuchenne
Schab pieczony w musztardzie 154

Co u Was dobrego dziś na niedzielny obiad? U mnie tradycyjny schab, pieczony w sosie własnym z dodatkiem musztardy.   Składniki: 1 kg schabu 2 łyżki

Tradycyjna Kuchnia
Potrawka z kurczaka w białym sosie 221

Potrawka z kurczaka w białym sosie, z ryżem, z gotowaną marchewką z groszkiem… czy ktoś jej nie jadł w dzieciństwie? Mięciutkie mięso, delikatny sos, słodka

Pociąg Do Kuchni
Schab pieczony na patelni. 156

Lubię w ten sposób przyrządzać kawałek , dobrego chudego mięska. Idealny na kanapki i z sosem na  obiad. W galarecie też go robiłam , smakuje idealnie. Składniki

Eli Gotowanie
Boczek długo pieczony / boczek pieczony w niskiej temperaturze 244

kawałek boczku ze skórą (około 1,5 kg), 2 łyżki miodu gryczanego, 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman, 5 ząbków czosnku, 1 chili, Boczek umyć, osuszyć. Skórę

królestwo garów
pieczone klopsiki 136

znudziło się wam smażenie kotletów mielonych? to je upieczcie! w dodatku w pysznym pomidorowym sosie. pora ku temu wyjątkowo sprzyjająca - lekkie ochłodzenie, dzięki czemu użycie piekarnika

Eksperyment sobotni
Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym 150

Smaczne delikatne kotlety z mięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania. Z podanych proporcji można przygotować

Trzeci talerz
Duszone mięsa w owocowym sosie 134

Biłam i biję się z myślami, czy dobrze zrobiłam dodając zdjęcie do tego posta. Sos na zdjęciu wyszedł fatalnie, nie takiego efektu oczekiwałam :( Cóż raz się

ClauditteMissCooking
Piersi w marynacie egzotyczno europejskiej wypełnione serem 91

Składniki na marynatę: 1/2 słoiczka musztardy francuskiej 100 g zielonej pasty curry 3 łyżki sosu tajskiego słodko-pikantnego  Składniki: 1 kg piersi z  kurczaka

ClauditteMissCooking
Makaron w sosie grzybowym i mięsem z indyka 104

SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża łyżka masła 1 cebula biała 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku pęczek kopru 400 ml jogurtu naturalnego

ClauditteMissCooking
Wołowina z sosie słodko ostrym. 141

SKŁADNIKI: 1 kg wołowiny 1 duża marchewka 5 listków laurowych 2 ziarenka ziela angielskiego 1 litr wody 1 łyżka mielonej papryki słodkiej 200 g koncentratu pomidorowego

ClauditteMissCooking
Drobiowe wątróbki z warzywami...Fegato di volatili con verdure ... 153

 Składniki:                         

w mojej kuchni
Nuggetsy z kurczaka z domową salsą pomidorową 253

Taki domowy fast food wszystkich zadowoli w weekendowe popołudnie. Zamiast pikantnej salsy można podać sos czosnkowy przepis tutaj  (klik)  Aby zmniejszyć ilość tłuszczu

IMPRESJA SMAKU
Pulpety w sosie koperkowym 196

Wyciągnięte z przepisów mojej babci:) Składniki: Makaron (moim zdaniem najlepszy jest makaron penne do sosów), 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, szklanka mleka, pół dużej śmietany, serek

Kuchnia Pełna Pasji
Gulasz wołowy w sosie Jack Daniel's BBQ 177

Witajcie w Nowym Roku !!! Dziś mam okazję zaprezentować Wam mój przepis na gulasz w sosie Jack Daniel's BBQ. Pyszne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Idealne na

kulinarnyJa
KOTLECIKI DROBIOWE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI 208

Połaczenie smaków baaardzo ciekawe, moje dzieciaki zajadaja sie nimi bez końca, wyjątkowo smaczne z sosem czosnkowym Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 2 jajka 1/2 szklanki

Z Majeczką w kuchni
Burgery wędzone. Mięsna kanapka 164

naprawdę to one nie są wędzone, są tylko muśnięte dymem wędzarniczym z butelki wymieszanym z odrobiną oleju. Burgery smakują jakby faktycznie spędziły pewien czas w wędzarni. Polecam, gdyż ta mięsna kanapka jest smaczna i sycąca, zamiast tradycyjnej buły wykorzystałam żytni chleb ze słonecznikiem. 250 g mielonej wołowiny 1 cebula pokrojona w kosteczkę 2 ząbki czosnku szczypta pieprz cayenne 1/3 łyżeczki(...)Chleb kroimy na pół i grillujemy z obu stron. Burger układamy na posmarowanym sosem i obłożonym mixem sałat grillowanej kromce chleba, na nim układamy plasterki pomidora i ogórka, oraz natkę pietruszki, przykrywamy drugą kromką chleba, dociskamy i spinamy wykałaczką. Smacznego.   The post Burgery wędzone. Mięsna kanapka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos żurawinowy 190

Sos żurawinowy według tego przepisu robię już od kilku miesięcy i robię go dosyć często. Jest bardzo smaczny, zbilansowany w smaku, w miarę kwaśny, gładki, bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Używam go przeważnie do dań mięsnych (np. do smażonej piersi z kaczki, lub piersi indyka , bo z nimi smakuje po prostu pysznie!). Do dań słodkich nadaje się także(...)lodami . Jak już wspomniałem, jest idealny w smaku, a wszystko to dlatego, że jest na bazie czerwonego wina ! Wersję z czerwonym winem zobaczyłem u znajomych i robiony przez nich sos był naprawdę niesamowity w smaku. Od tego czasu sos z żurawiny robię tylko w taki sposób. Inne przepisy na sosy są TUTAJ. Sos żurawinowy - przepis: Składniki: 300 g świeżej

Kuchnia Łukasza
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 248

Dzisiejszy dzień zapowiadał się niewinnie, w planie miałam tylko pójść na pocztę wysłać list, ale w drodze powrotnej wstąpiłam do mojego ulubionego sklepu mięsnego i kupiłam 1,5 kg świeżej łopatki wieprzowej, szczerze nie wiem czemu akurat łopatkę, bo nawet nie miałam pomysłu co z niej zrobić... i tak sobie wracając, zaczynałam myśleć co z ta moją łopatką dalej począć(...)ryba też zwierzę i uczucia ma...  Ja bym nie potrafiła jej zabić... :)  ), więc tak chodząc miedzy tymi straganami wymyśliłam, że moja łopatka zamieni się w roladki w sosie musztardowo-miodowym... Poza tym kupiłam jeszcze jemiołę na święta i stwierdziłam że zrobię sama stroik na świąteczny stół, oraz pokusiłam się o kupno orzechów włoskich w ŁUPINACH

Zainspiruj się kuchnią
Köttbullar - kuleczki z mielonego mięsa, fastfood z Ikea 126

miały tę ładną gładką powierzchnię, której nie udało mi się uzyskać przy pierwszym podejściu spotkaniu z kottbullarami . Patentem na to jest wstępne gotowanie! kuleczki z mielonego mięsa z sosem à la Ikea 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego, 1 czerstwa bułka, 0,5 szklanki słodkiej śmietanki, 1 jajko 0,5 dużej cebuli, 1 łyżka posiekanej natki(...)krem, wymieszaj z odłożoną resztą masy mięsnej. Lep kuleczki wielkości orzechów włoskich. Jeśli masa będzie za rzadka dodaj kilka łyżek bułki tartej. Wrzucaj partiami na wrzącą wodę, i gotuj na małym ogniu 15 minut. Odcedź i pozostaw do ostudzenia i obeschnięcia na 15 minut. Następnie obsmaż je na patelni. Podawaj z brązowym sosem, borówkami i frytkami. brązowy

Eksperyment sobotni
Wieprzowina QAFP z jesiennymi warzywami w adżice 255

więc dziś do przepisu na adżikę.  Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotkać przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Adzika doskonale komponuje się z daniami warzywnymi czy mięsnymi,  z dodatkiem ryżu czy też makaronu. T ym razem wykorzystam ją w  daniu mięsnym(...)czosnek kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Zmiksowane warzywa przelewamy do garnka, dodajemy oliwę, ocet, cukier i sól. Gotujemy przez około 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Z fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut. Bakłażana kroimy w plastry i również parujemy go przez 15 minut. Szynkę kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Papryczki faszerowane komosą ryżową i mięsem mielonym 176

firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 6 papryk czerwonych, 50 dag łopatki wieprzowej bez kości, 1 duża cebula, 30 dag komosy ryżowej (Quinoa) MAKAR , 2 jajka, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu warzywno- mięsnego, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam 2 szklankami wody i gotuję około 20 minut cały czas mieszając. Łopatkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka(...)bulionem i duszę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Podaję z ulubionym sosem. Do przygotowania farszu wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Komosa ryżowa to roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych, zawiera w sobie pełnowartościowe białko. Sprzyja budowaniu mięśni i spalaniu tkanki tłuszczowej. Dodatkowo zmniejsza ryzyko występowania  nowotworów oraz opóźnia proces starzenia się

Tradycyjna kuchnia Kasi
Słodko-pikantna pieczeń z szynki 187

Za oknem śnieg na zmianę z deszczem. Zimno i pochmurno, chociaż bardziej jesiennie niż zimowo. Jak się rozgrzać przy takiej niesprzyjającej aurze? Najlepiej pysznym pieczystym. A

Ratunku obiad
Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami 202

urozmaicenie obiadu lub kolacji, chociaż z powodzeniem można je zabrać na wycieczkę. Bardzo smakowało mi jeszcze ciepłe z sosem czosnkowym. CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 25 g drożdży świeżych 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ MIĘSNY: 200 g pieczarek 300 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łyżeczka koncentratu

https:KKuchniaMniam
Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin 215

przedstawiam kolejną propozycję na doskonały dodatek d każdego dania głównego. Pyszna zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem w sosie śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli, zapieczona pod warstwą parmezanu. Bardzo łatwa w przygotowaniu, a na pewno posmakuje całej rodzinie. Jest świetna do dań mięsnych jak i rybnych, chociaż resztki zjadłam zupełnie bez niczego i też byłam zachwycona. Znalazłam ten przepis w jednej

karmelowy
Surówka z czerwonej kapusty 153

Uwielbiam surówki z czerwonej kapusty. Takie są najlepsze do dań obiadowych mięsnych ale również rybnych. Surówka ta jest łatwa do wykonania i nie zajmuje za dużo czasu. W dodatku potrzebujemy tylko 3 składników plus sos jogurtowo majonezowy. Nie używam śmietany, uważam, że jest zbędna. Zapraszam do przetestowania. SKŁADNIKI: 1/2 Główki Kapusty Czerwonej 1 Duże Jabłko  1 Duża Marchewka

Gotowanie Patki
41. Mini ziemniaczane lazanie 159

ogniu ok. 15 minut. Na samym końcu dodać śmietanę. Ziemniaki pokroić na 1 cm plastry, przełożyć je farszem mięsnym (3 plastry ziemniaka, dwie warstwy mięsa) na samym końcu ser. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut. Można podawać z sosem czosnkowym

Jadło i czytadło
Chinkali – gruzińskie pierożki 195

Chinkali są to gruzińskie pierożki z mięsnym farszem. ( można spotkać również z innymi nadzieniami jednak tylko te mięsne są tymi ” prawdziwymi ” ). Ich jedzenie to prawdziwa sztuka! Bierzemy w palce, za „ogonek”. A ponieważ w środku w czasie gotowania powstał naturalny sos z mięsa, trzeba ostrożnie nadgryźć brzeg i wyssać cały ten sok (a przy okazji nie oblać się

Ostra na Słodko
Szynka pieczona w ziołach 225

wielkanocne, więc powoli trzeba kompletować listę potraw, które możemy przygotować na świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w ziołach, która możemy potem wykorzystać na dwa sposoby: pokroić jak wędlinę i zjeść na zimno z chrzanem  lub sosem tatarskim, lub potraktować jak danie obiadowe i podać na ciepło polane sosem, który powstał  w trakcie pieczenia

Kulinarne przygody Gatity