sos mięsny - 4565 przepisów (strona:96/305)

Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 253

Dzisiejszy dzień zapowiadał się niewinnie, w planie miałam tylko pójść na pocztę wysłać list, ale w drodze powrotnej wstąpiłam do mojego ulubionego sklepu mięsnego i kupiłam 1,5 kg świeżej łopatki wieprzowej, szczerze nie wiem czemu akurat łopatkę, bo nawet nie miałam pomysłu co z niej zrobić... i tak sobie wracając, zaczynałam myśleć co z ta moją łopatką dalej począć(...)ryba też zwierzę i uczucia ma...  Ja bym nie potrafiła jej zabić... :)  ), więc tak chodząc miedzy tymi straganami wymyśliłam, że moja łopatka zamieni się w roladki w sosie musztardowo-miodowym... Poza tym kupiłam jeszcze jemiołę na święta i stwierdziłam że zrobię sama stroik na świąteczny stół, oraz pokusiłam się o kupno orzechów włoskich w ŁUPINACH

Zainspiruj się kuchnią
Wieprzowina QAFP z jesiennymi warzywami w adżice 261

więc dziś do przepisu na adżikę.  Adżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotkać przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Adzika doskonale komponuje się z daniami warzywnymi czy mięsnymi,  z dodatkiem ryżu czy też makaronu. T ym razem wykorzystam ją w  daniu mięsnym(...)czosnek kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera. Zmiksowane warzywa przelewamy do garnka, dodajemy oliwę, ocet, cukier i sól. Gotujemy przez około 30 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Z fasoli odcinamy końcówki, gotujemy ją na parze przez 15 minut. Bakłażana kroimy w plastry i również parujemy go przez 15 minut. Szynkę kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Papryczki faszerowane komosą ryżową i mięsem mielonym 181

firmy MAKAR . SKŁADNIKI: 6 papryk czerwonych, 50 dag łopatki wieprzowej bez kości, 1 duża cebula, 30 dag komosy ryżowej (Quinoa) MAKAR , 2 jajka, sól, pieprz, 2 szklanki bulionu warzywno- mięsnego, oliwa do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Komosę ryżową zalewam 2 szklankami wody i gotuję około 20 minut cały czas mieszając. Łopatkę gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę kroję w piórka(...)bulionem i duszę na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut. Podaję z ulubionym sosem. Do przygotowania farszu wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Komosa ryżowa to roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych, zawiera w sobie pełnowartościowe białko. Sprzyja budowaniu mięśni i spalaniu tkanki tłuszczowej. Dodatkowo zmniejsza ryzyko występowania  nowotworów oraz opóźnia proces starzenia się

Tradycyjna kuchnia Kasi
Słodko-pikantna pieczeń z szynki 189

Za oknem śnieg na zmianę z deszczem. Zimno i pochmurno, chociaż bardziej jesiennie niż zimowo. Jak się rozgrzać przy takiej niesprzyjającej aurze? Najlepiej pysznym pieczystym. A

Ratunku obiad
Drożdżowe z wołowiną i pieczarkami 211

urozmaicenie obiadu lub kolacji, chociaż z powodzeniem można je zabrać na wycieczkę. Bardzo smakowało mi jeszcze ciepłe z sosem czosnkowym. CIASTO DROŻDŻOWE: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody 25 g drożdży świeżych 1/3 łyżeczki soli 1 łyżka oleju rzepakowego FARSZ MIĘSNY: 200 g pieczarek 300 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 łyżeczka koncentratu

https:KKuchniaMniam
Zapiekanka ziemniaczana z gorgonzolą, szpinakiem i boczkiem / Bacon, spinach and gorgonzola potato gratin 219

przedstawiam kolejną propozycję na doskonały dodatek d każdego dania głównego. Pyszna zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem w sosie śmietanowym z dodatkiem gorgonzoli, zapieczona pod warstwą parmezanu. Bardzo łatwa w przygotowaniu, a na pewno posmakuje całej rodzinie. Jest świetna do dań mięsnych jak i rybnych, chociaż resztki zjadłam zupełnie bez niczego i też byłam zachwycona. Znalazłam ten przepis w jednej

karmelowy
Surówka z czerwonej kapusty 157

Uwielbiam surówki z czerwonej kapusty. Takie są najlepsze do dań obiadowych mięsnych ale również rybnych. Surówka ta jest łatwa do wykonania i nie zajmuje za dużo czasu. W dodatku potrzebujemy tylko 3 składników plus sos jogurtowo majonezowy. Nie używam śmietany, uważam, że jest zbędna. Zapraszam do przetestowania. SKŁADNIKI: 1/2 Główki Kapusty Czerwonej 1 Duże Jabłko  1 Duża Marchewka

Gotowanie Patki
41. Mini ziemniaczane lazanie 165

ogniu ok. 15 minut. Na samym końcu dodać śmietanę. Ziemniaki pokroić na 1 cm plastry, przełożyć je farszem mięsnym (3 plastry ziemniaka, dwie warstwy mięsa) na samym końcu ser. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut. Można podawać z sosem czosnkowym

Jadło i czytadło
Chinkali – gruzińskie pierożki 205

Chinkali są to gruzińskie pierożki z mięsnym farszem. ( można spotkać również z innymi nadzieniami jednak tylko te mięsne są tymi ” prawdziwymi ” ). Ich jedzenie to prawdziwa sztuka! Bierzemy w palce, za „ogonek”. A ponieważ w środku w czasie gotowania powstał naturalny sos z mięsa, trzeba ostrożnie nadgryźć brzeg i wyssać cały ten sok (a przy okazji nie oblać się

Ostra na Słodko
Szynka pieczona w ziołach 227

wielkanocne, więc powoli trzeba kompletować listę potraw, które możemy przygotować na świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w ziołach, która możemy potem wykorzystać na dwa sposoby: pokroić jak wędlinę i zjeść na zimno z chrzanem  lub sosem tatarskim, lub potraktować jak danie obiadowe i podać na ciepło polane sosem, który powstał  w trakcie pieczenia

Kulinarne przygody Gatity
Korzenna kaczka z modrą kapustą 195

jest niezwykle delikatne. Z racji takiej a nie innej techniki przygotowania, w której bardzo ważny jest wytapiający się tłuszcz, najlepiej w tym wypadku użyć kaczki typu pekin, aniżeli wprawdzie bardziej mięsnych, ale chudszych odmian. Mięso podajemy z duszoną czerwoną kapustą. Sposób jej przygotowania można zresztą potraktować jako oddzielny i bardziej uniwersalny przepis. Jakkolwiek bowiem dopasowaliśmy go pod to konkretne danie(...)łyżeczka imbiru szczypta (1/4 łyżeczki) cynamonu 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 2 czubate łyżeczki brązowego cukru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju Kapusta 750g czerwonej kapusty (bez łyka i zewnętrznych liści) 1 nieduże kwaskowe/winne jabłko 125ml (pół)wytrawnego wina 2 łyżki octu 1 łyżeczka mielonego kminku 5 goździków sól

Kulinarna Pokusa
Gulasz z żeberek wieprzowych w sosie śmietanowo-koperkowym 102

kostka. Reszta to kawał mięcha! Od razu wiedziałam, że zrobię gulasz... Miał być najzwyklejszy w sosie własnym, ale mając w zamrażarce pokaźny zapas koperku - zdecydowałam się jednak na koperkowy ze śmietanką, którą po prostu uwielbiam. Prosto i przede wszystkim... smaaacznie! Polecam.   1 kg mięsnych żeberek wieprzowych 1 duża cebula (duża)   3 listki laurowe   4 ziarenka ziela angielskiego(...)miękkości (około 1,5 h) na małym ogniu.  Na końcu gulasz połączyć z posiekanym koperkiem oraz rzadką śmietanką. Danie doprawić do smaku i zagotować. (W razie potrzeby sos można zagęścić mąką, ewentualnie przygotować zasmażkę (*).)  (*) Na patelni rozgrzać masło i wsypać mąkę (energicznie mieszając, aby nie powstały grudki). Smażyć do nabrania złotego koloru. Zasmażkę dodać do garnka (mieszając) wraz

Di gotuje
Curry z krewetkami i ananasem 152

pastę dodawać stopniowo, według Waszego smaku. To samo tyczy się sosu rybnego, niektóre sosy są bardzo rzadkie i mało aromatyczne, więc trzeba będzie go dodać trochę więcej. Oczywiście pasta curry występuje w nierozłącznym i smakowitym duecie z mleczkiem kokosowym. Tajskie curry możemy przygotować w wersji mięsnej, na przykład z drobiem, w wersji wegetariańskiej z duża ilością warzyw, ciecierzycą i tofu(...)świeżego imbiru lub kilka plasterków galangalu ok. 1 łyżki czerwonej pasty curry* 3 listki limonki kaffir 1 łodyżka trawy cytrynowej opcjonalnie 1/3 łyżeczki pasty z suszonych krewetek 1 łyżka sosu rybnego olej kokosowy do smażenia sól do smaku * trzeba pamiętać, że każda pasta ma inną intensywność, warto więc najpierw sprawdzić, tę którą zechcecie dodać. Moja nie była zbyt ostra, więc

Kulinarne przygody Gatity
Zupa Soy Sauce Ramen Oyakata 235

obyczajami. Nie tylko sushi podbiło serca i podniebienia Polaków, pokochaliśmy też ramen, miso, sos teriyaki, a także różnego rodzaju makarony. Nazwa ramen wywodzi się nie od japońskiego , ale od chińskiego słowa, który oznacza rodzaj makaronu produkowanego z mąki pszennej. Jest to bardzo intensywny  mięsny wywar, przypominający  nieco nasz tradycyjny rosół. Jest gotowany przez kilka długich godzin, aż bulion(...)dania i o różnych  ciekawostkach na jego temat poczytacie  w  Księdze Mistrza Oyakata . Soy Sauce Ramen Oyakata  to japońska zupa z makaronem o wyrazistym smaku sosu sojowego, wzbogacona mieszanką suszonych warzyw: szczypiorku, kukurydzy, marchwi i pora. Przygotujemy ją w kilka minut, wystarczy tylko wszystkie składniki zalać wrzątkiem, wymieszać i odczekać trzy minuty. W kubku znajduje się

Kulinarne przygody Gatity
DUSZONA WOŁOWINA W SOSIE Z PLACKIEM Z CUKINII 226

SKŁADNIKI NA PLACEK Z CUKINII 1 duża cukinia 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 jajka 1 łyżka stopionego masła sól pieprz tymianek cząber Cukinię ścieramy na

harrisa
Makaron z sosem mięsno warzywnym 157

Jeżeli nie macie pomysłu na obiad to polecamy Wam nasz makaron z sosem mięsno warzywnym – szybkie i pyszne danie :) Składniki na

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania