Specjalnie dla fanów makaronu gryczanego. Oto on! Z kurczakiem w pomidorach i serem feta. Uwaga! Uzależnia! 2 porcje: 120 g makaronu gryczanego 2 piersi kurczaka 1/2
KucharzycaMięsna masa z ryżem lub kaszą i dodatkami, zawinięta w liść kapusty. Któż by ich nie znał. Tradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście
mojewypiekiinietylkomożemy zetrzeć na tarce. Dodajemy sól, pieprz, posiekany pęczek, prażoną cebulkę i bułkę tartą. Wyrabiamy farsz mięsny. Gotujemy wodę w w wąskim ale wysokim garnku z dodatkiem soli, liścia i ziela. Wrzucamy uformowane kulki drobiowe i gotujemy do 10 minut. Składniki na sos ajvar: Składniki: 3 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka
Życie zaczyna się w kuchnimięso , które po dotknięciu widelcem się rozchodzi , jest najlepsze i najsmaczniejsze , a do tego jeszcze pyszny sos na bazie warzyw to jest dopełnienie wspaniałego , domowego posiłku.Danie troszkę babcine , ale najpyszniejsze. 4 grube plastry łopatki 1op.mrożonki groszku z marchewką 0.5 l.bulionu mięsnego 1 łyżka masła Cebulka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 mała śmietana kremówka 30% Sól i pieprz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJest to mięsna potrawa z bakłażanem. Jest ona nazwana zapiekanką arabską, ponieważ zawiera harissę – ostrą pastę używana w Tunezji z dodatkiem indyjskiej przyprawy garam masala. Ciekawe połączenie ostrego sosu z lekko słodkawym mięsem. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g bakłażana (2 sztuki) 125 g sera mozzarella
KuchniaWeDwoje.plmaśle oraz przyprawy i zioła. Dodatek startego sera żółtego bardzo poprawia smak farszu. Naleśniki z farszem mięsnym 4 naleśniki (tutaj przepis) mięso z rosołu dowolne (około 500g) 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 100 g żółtego sera pieprz ziołowy i czarny sos sojowy i chili do smaku 1 łyżka masła (sklarowanego) Zmiel mięso. Na maśle przesmaż drobno posiekaną
Gotuj Sam!Pyszne danie, smaki super się ze sobą łączą. Można podać to danie z ziemniakami, makaronem lub ryżem. Zdjąć skórę z pałek, wyciąć kości. Lekko rozbić, doprawić
Kuchnia PokoleńBogracz Danie bardzooooo mięsne, więc wegetarianom nie polecam :)))) Ja zrobiłam to w formie gęstej zupy ale szukając przepisu w internecie natknęłam się na przeróżne formy bogracza. Od konsystencji wręcz sosu aż po bardzo rzadką zupę. Można go zrobić troszkę ostrym ( ja tak zrobiłam) albo łagodnie jeśli ktoś nie gustuję w ostrych przyprawach. To danie zajmuje troszkę czasu ale w sumie
Tanio smacznie i prostoziemniakami mojego przepisu. Myślę, że każdy powinien być zadowolony. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsnych żeberek wieprzowych, 3 średnich cebul, 1 kg kiszonej kapusty, 750 gram ziemniaków, 500 ml jasnego piwa, 2 ząbków czosnku, 3 łyżeczek mielonego kminku, 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżeczek miodu, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 2 łyżeczek suszonego cząbru, 2 łyżeczek suszonego tymianku, 3 liści
Wyprawy kulinarnejarzynkę i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Odstawiani na około 30 minut do lodówki. Następnie dodajemy sos chili i wyrabiamy. Ziemniaki i marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Na długie patyczki do szaszłyków nabijamy ziemniaki oraz marchew i małe kuleczki z farszu mięsnego. Całość przyprószamy przyprawą do grilla, wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy przez około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizróbmy tylko grilla" - rzekł jubilat. Ale urodziny bez tortu? Hmmm. Tak właśnie narodził się pomysł na mięsny tort grillowany ;) Tort zrobiliśmy z białych i śląskich kiełbasek oraz szaszłyków z nawiniętych plastrów boczku. Udekorowany został kielichami kwiatów wyciętymi z mini papryczek, które wypełnia sos majonezowy z bazylią i rozmarynem lub ketchup. R olę babeczek odgrywają roladki z piersi kurczaka
głodny alergikfrancuskien rozwijamy,każdy płat kroimy na 8 równych kwadratów.Na każdy nakładamy po ok.2 łyżki farszu mięsnego.Zwijamyw rolun,końce zaciskamy. Gotowe ruloniki układamy na papierze na blasze do pieczenia,smarujemy odrobiną rozkłóconego jajka,zapiekamy ok.15 minut w 170 st. Podajemy polane sosem czosnkowym i posypane natką pietruszki
Z Majeczką w kuchnisola i pieprzem. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Cukinie i ser feta pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Uformuj małe okrągłe kotleciki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i układamy kotleciki. Smażymy z każdej strony, aż będą rumiane. Posiekaną cebulę i czosnek dodajemy do kotletów. Pomidory przelewamy na patelnię. Sos przyprawiamy 2 płaskimi łyżeczkami cukru i dodajemy
Kredowe Menusztuk 500 g mielonego mięsa 1/2 małej główki białej kapusty 2 cebule 150 g suchego ryżu 5-6 łyżek bułki tartej olej do smażenia 3 jajka czarny pieprz sól sos 500 g przecieru pomidorowego ( nie koncentratu) 1/2 litra bulionu 4-5 łyżek śmietany 18% 2-3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich czarny pieprz sól przepis Kapustę szatkujemy(...)solą oraz czarnym pieprzem i starannie wyrabiamy dłonią. Z masy mięsnej lekko zwilżonymi formujemy duże owalne gołąbki. Uformowane gołąbki smażymy na rozgrzanym oleju po ok. 4 minuty z każdej strony a następnie układamy w dużym garnku wyłożonym liśćmi kapusty. W misce łączymy bulion oraz przecier pomidorowy. Tak przygotowanym sosem zalewamy gołąbki i gotujemy na małym ogniu około 40 minut
Smakowite DaniaMożna zrobić wołowinę w ten sam sposób jeśli nie lubicie jagnięciny. Do woka wlać olej, rozgrzać go. Następnie wrzucić posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć tak długo
Kuchnia Pokoleńszklanek wody i wrzucamy pojedynczo mięsne kulki. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. 2. Ryż jaśminowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Odcedzamy (nie przelewamy zimną wodą!), wkładamy do misy blendera i miksujemy na gładką masę z kilkoma łyżkami bulionu wieprzowego. Przelewamy do zupy i gotujemy jeszcze 10 - 15 minut. 3. Zupę doprawiamy (u mnie sosem sojowym i mieloną kolendrą), dokładnie
Tajskie smakiudźca indyka 1 żółtko spora garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki utartego sera żółtego 1 duża cebula drobno posiekana 0,5 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie) sól, pieprz Składniki sosu: 1 liść laurowy i 1 ziele angielskie 500g przecieru pomidorowego 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka ostrej papryki (opcjonalnie) 2 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Mięso mielone włożyć(...)angielskie. Zagotować. Do gotującej się wody włożyć uformowane mięsne kulki (woda będzie sięgać do połowy ich wysokości), przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie wlać przecier pomidorowy, wsypać oregano, ostrą paprykę. Doprawić dobrze solą i pieprzem. Jeśli planujemy podawać klopsiki z kaszą, makaronem lub ryżem, należy sos odpowiednio zagęścić: 1 czubatą łyżkę mąki wsypać
Moja Delicjakolację. Quiche można przyrządzić zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę z roszpunką lub rukolą, pomidorami, koprem włoskim ze słonecznikiem. Oczywiście do tego sos miodowo-musztardowy . Przepis tutaj . Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko(...)widelcem i podpiekamy przez ok. 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC. Farsz: 1 duża cukinia 1 mały por 1 mała czerwona papryka 50 g szynki (w wersji mięsnej) lub 100 g fety lub sera gorgonzola (w wersji wegetariańskiej) pomidory do dekoracji 3 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki śmietany świeża bazylia i koperek pół łyżeczki ostrej papryki garść
Calzonella.comDzisiaj pierwszy przepis z testowanym makaronem . Proste pulpeciki z mielonego mięsa z indyka w sosie pomidorowym podane na świderkach. Makaron pyszny, nie skleja się i nie łamie podczas gotowania. składniki: 1 opakowanie makaronu Czaniecki a'la italiana świderek 500 g mielonego mięsa z indyka 1,5 szklanki wody 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii Kamis 1 łyżeczka(...)smaku solą ziołową. Ręce zwilżyć we wodzie i formować z mięsnej masy małe kulki, wrzucać je na wrzątek. Dodać bazylię i słodką paprykę, doprawić do smaku solą z pieprzem. Wszystko dusić 10 minut. W pozostałej wodzie rozmieszać mąkę i wlać do garnka, wymieszać i zagotować aby sos zgęstniał. Makaron ugotować al'dente, osączyć i podawać polany sosem, można też
Monia miesza i gotujeurok tego sezonu, tutaj tak nieobecnego. Nie mogłam się powstrzymać przed wprowadzeniem do kuchni jesiennego "combo", czyli grzybów i dyni za jednym razem. Tak też powstały lekkie pulpeciki w sosie z kurkami i dynią. I przyznam, że to połączenie skradło moje podniebienie :) Składniki (4 porcje) -500 g mielonego mięsa drobiowego -1 jajko -4-5 łyżek bułki tartej -1 łyżka ziół(...)solą i pieprzem. W razie potrzeby dodać trochę więcej bułki tartej. Z masy mięsnej formować pulpeciki. Wrzucać na gotujący się bulion. Gotować około 20-30 minut aż pulpety dojdą w środku. Dynia powinna się rozgotować, jeśli nie - można delikatnie rozdrobnić kawałki widelcem. Według gustu można sos zagęścić dodając wymieszaną mąkę pszenną z zimną wodą i gotując jeszcze kilka minut ciągle
Zielona Kuchniakalafiory w pełnia, a pomysły już się kończą? Klops z mielonego mięsa z farszem z kalafiora to nie tylko pomysł na smaczny obiad. Podany z salsą albo czosnkowym sosem jogurtowym jest też świetną zimną przystawką. Dzięki kapuście włoskiej, którą klops jest owinięty, danie prezentuje się na stole bardzo apetycznie. Składniki: 6 liści kapusty włoskiem obgotowanych w posolonej wodzie Farsz(...)kalafior 1 cebula drobno posiekana 1 łyżka masła 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 jajko sól i pieprz Masa mięsna: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 1 cebula drobno posiekana 1 łyżka masła 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżeczki czerwonego pesto (można
Trzeci talerzmyślę iż nie tylko one... U mnie makarony lubi cała rodzinka, same, z dodatkiem sosu, w formie zapiekarnki. Grunt to makaron. Dzisiaj u mnie makaron w wersji bezmięsnej, wege bolognese. Dla niewtajemniczonych może uchodzić za oryginalne bolognese z mięsem, jest nawet ciut smaczniejsze od wersji mięsnej. Bajeczne i trochę zdrowsze, choć zdania na temat soi są podzielone. U nas soja(...)świeże listki bazylii. Podawać z makaronem, ryżem, ziemniakami,pyzami, itp. ale pyszne jest również samo... mniam... ;-) U mnie z makaronem orkiszowym. Można także posypać parmezanem (wegańskim). Na drugi dzień sos jest jeszcze smaczniejszy. :-) Smacznego
Smaczne Zdroweżeberka mięsne pyszne aromatyczne, z młodymi ziemniakami i marchewką...i sałatka. Tak przygotowane jedzonko, na pewno wydobędzie max smaku i żadna witaminka się nie zmarnuje. Składniki -żebrka mięsne – ilość to zależy od apetytu -młode ziemniaki -marchewka -dużo koperku -zielona sałata, pomidor, ogórek , itd. -jogurt naturalny -sól, pieprz,oliwa z oliwek, czosnek -liść kapusty- genialny Najpierw żeberka solimy(...)elegancko. Wkładamy do piekarnika na 200-220 stopni i pieczemy do miękkości żeberek. Podajemy z sałatką jaką chcemy. Obiad ma genialny smak , który zachowal się dzięki duszeniu w sosie własnym i pod liściem kapusty, który zobaczcie co się z nim stało! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniMięso mielone można podawać na bardzo wiele sposobów. Miałam zrobić roladę z pieczarkami (przepis) , ale stwierdziłam , że na blogu nie mam jeszcze pulpetów w sosie koperkowym, a są takie dobre. Podaję je z ryżem, albo z ziemniakami. Łudziłam się, że będę miała na dwa dni, jednak jutro muszę gotować, bo nic nie zostało. Moje łakomczuchy wszystko zjedli. Miałam dzisiaj upiec(...)sól i pieprz .Wszystko dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu włożyć je do garnka z wrzącym bulionem. Dodać liśc laurowy, ziele angielskie i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20-30 minut. Powstały sos w razie potrzeby zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie
O kuchni z uczuciemKlasyczne ciasto na pizze z dodatkami typowymi dla znanego tureckiego fast food'a. Kiedyś nie wyobrażałam sobie pizzy z innymi składnikami jak pieczarki, ser, ewentualnie
Słodka Strona