sos mięsny - 4565 przepisów (strona:104/305)

Muszle z mięsem mielonym 143

Niby zwykła zapiekanka makaronowa, a jednak nie aż tak. Od zwykłej zapiekanki różni się lekkością, jaką daje sos pomidorowy, pozbawiony gęstych dodatków. Nawet ten ser jakiś

Kucharzyca
Kurczak w sosie poblano mole z puree z kukurydzy 141

Meksykański kurczak w paprykowo-czekoladowym sosie poblano mole – ostry i słodki. Ten przepis powstał na konkurs BlogerChef jako danie z 

To co kocham
Makaron z dynią i indykiem 171

Dynia lubi curry. Jeśli Wy również, i jeśli lubicie dynię, koniecznie musicie spróbować tego dania! Bardzo aromatyczny sos z dyni, twarogu, cebuli i czosnku doskonale pasuje

Trzeci talerz
Burrito z mięsem mielonym i warzywami 154

Bardzo smaczne i pożywne danie kuchni meksykańskiej, przyrządziłam je z mięsa wieprzowego z dodatkiem pieczarek, papryki oraz sosu słodkie chili od firmy Fanex . Składniki: 8-10

Bajeczna Kuchnia
Pulpety w sosie koperkowym 167

łyżka "jarzynki" Sos: pęczek posiekanego koperku 1 szkl mleka 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki maki pszennej pieprz do smaku Kajzerkę namoczyć w wodzie lub mleku, odcisnąć i dodać do mięsa. Dodać jajko, majeranek, posiekany czosnek i tyle bułki tartej aby łatwo można formować pulpeciki. Masę wyrobić ręką, doprawić solą i pieprzem do smaku. Formować nieduże mięsne kuleczki i obtaczać

Smakołyki Asi
Grill nie musi być nudny! Mięsno-owocowe rarytasy 211

ruszt – poprzerywane włókna sprawią, że mięso będzie bardziej delikatne. Szaszłyki z polędwiczek wieprzowych Świetnym owocowo-mięsnym połączeniem są polędwiczki z ananasem i sokiem z limonki. Bardzo ważne jest moczenie mięsa przez minimum godzinę w marynacie zrobionej z soku ananasowego, soku z limonki, sosu ostrygowego, startego imbiru i czosnku. Później wystarczy nabijać na przemian mięso i ananasa, ułożyć na grillu

Kuchcik gotuje
Spaghetti pomidorowe 139

Pomidory w szklarni dojrzewają na potęgę, nie mówiąc o ogórkach, cukinii. Dzisiaj przedstawiam spaghetti z sosem ze świeżych pomidorów. Oczywiście najważniejszym elementem w tym przepisie jest

Smaki Ewy
Drobiowe placuszki z pieczarkami i serem 350

naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Wyglądają jak placuszki, a w smaku są bardzo mięsne :) Ponieważ mięso stanowi tutaj główny składnik, a pozostałe składniki tylko podkreślają jego smak. Na zimno świetnie smakują w kanapce z dużą ilością sałaty, pomidora i ulubionego sosu. Pycha! SKŁADNIKI ( około 10 sztuk) 1 podwójna pierś z kurczaka 200 g tartej mozarelli lub żółtego sera

DefinicjaSmaku
Tortellini z kurczakiem i pieczarkami 201

Tortellini to małe pierożki z różnym rodzajem nadzienia. Ja miałam z farszem serowym. Podałam je z sosem śmietanowym , pieczarkami i kurczakiem. Składniki: 250 g tortellini z nadzieniem serowym 250 ml śmietany 18% 1 podwójna pierś z kurczaka 250 g pieczarek 3 szklanki bulionu mięsnego 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula 2 łyżki startego  parmezanu

O kuchni z uczuciem
Łosoś na słodko, w glazurze z cydru i miodu 187

Połączenie ryby z cydrem i miodem, może być szokujące, ale dla osób, które lubią dania mięsne na słodko - polecam z czystym sumieniem. Karmelizowany cydr dodaje smaku rybie. Łososia robi się w max 20 minut i obiad gotowy. Do tego sałata z prostym sosem vinaigrette i tylko się zajadać. Do dania potrzebujemy, aż 6 składników - łososia, cydru, miodu, oliwy, soli

CookYourself
Francuskie paszteciki 169

Kolejna propozycja (wcześniej pokazałam Wam przepis na  smażone kulki mięsne ) na wykorzystanie mięsnych (ugotowanych lub upieczonych) pozostałości po obiedzie, czyli paszteciki z dodatkiem smażonych pieczarek w cieście francuskim. Szybka, prosta i smaczna przekąska, która wyjątkowo dobrze komponuje się z sosem (polecam  bbq ), może być również potraktowana jako dodatek- tradycyjnie- do barszczu czerwonego lub jako danie obiadowe

Kraina Miodem Płynąca
Conchiglione z mięsem pod serową kołderką 216

Mięso podpiekamy razem z posiekaną drobno cebulą, dodajemy zioła prowansalskie, oregano, jarzynkę, paprykę oraz pomidory i sos chili - wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez około 7 - 8 minut. Następnie dodajemy kukurydzę, mieszamy i wyłączamy grzanie. Formę do zapiekania smarujemy masłem, muszle faszerujemy mięsnym farszem i układamy w formie. Na wierzch muszli ścieramy mozzarellę. Zapiekamy przez około 20 - 25 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety mielone z wołowiny i szynki 159

kaszki do masy. Wszystko wyrobić ręką na gładką masę. Na patelni rozgrzać oliwę. Z masy mięsnej uformować kotlety. Każdy obtoczyć w kaszce kukurydzianej Usmażyć na rumiano.Do tego salata na salacie pokrojonre pomidorki i wrzucone oliwki ,wszystko doprawione solą i pieprzem ,oraz polane sosem czosnkowym

w mojej kuchni
Zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio 236

Kolejna obiadowa prpopozycja to zapiekanka pomidorowa z ekologicznym orkiszowym makaronem razowym Symbio . Zapiekanka, w składzie której jest sos kojarzy się raczej daniem wysokokalorycznym. A sos pomidorowy

Szefowa kuchni
Kurczak w sosie pieczarkowym z kaszą jaglaną i ratatuj z bakłażana i papryki 156

Czas przygotowania: 40 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI na kurczaka w sosie pieczarkowym: 500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek

kulinarnyJa
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 197

   Delikatne cielęce mięso (u mnie udziec), z dodatkiem tymianku, w pysznym śmietanowym sosie (bez dodatku mąki), z aromatem białego wina. Niby niewiele a smak

Smaczne Zdrowe
Sos śmietanowo-grzybowy, czyli wspomnienie jesieni z Nasza Chata :-) 211

Zima już się zaczęła, oknem mróz a ja podczas obiadu miałam okazję powspominać tegoroczną ciepłą, kolorową jesień. :-) Sos z podgrzybkami Nasza Chata wyszedł pyszny, właściwie taki

Szefowa kuchni
Bułki bezglutenowe z masełkiem czosnkowym i suszonymi pomidorami 194

innej beczki, czasami zastanawiam dlaczego mój organizm domaga sie w upały tłustych mięsnych dań, zazwyczaj normalni ludzie maja takie zachcianki w okresie zimowym. Natomiast u mnie im większy upał tym większa ochota na np. surowe mięso, dania z tłustymi sosami... Ciekawe nigdy sie w to nie zagłębiałam, ale chyba warto by bylo się temu przyjrzeć dziś np zjadlam ogromniasty kebab

NaKońcuJęzyka
Warsztaty w TODZE - OFDS, 11.08.2012. 208

opinia? O sałatce już pisałam, pęczotto smaczne, ale ser mało wyczuwalny. Polędwiczki zbyt słabo doprawione. Sos jednak smakował bardzo dobrze. Pierwsza jednak była zupa. EINTOPF, czyli RUMPUĆ   na bulionie z żeberek, z fasolką szparagową, kalarepką, itd. Smaczna, ale nie jadam zup na mięsnych bulionach, więc to nie mój smak. Natomiast z żeberek z bulionu powstało danie drugie. ŻEBERKA

W kuchni Karmel-itki
Gulasz wieprzowy 160

300g mięsa wołowego, najlepiej pręgi, ew. udźca lub goleni 3 duże cebule 1 średnia marchewka 500ml bulionu wołowego 250ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego koncentrat można zastapić sosem pomidorowym wg tego przepisu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pół łyżeczki mielonego chili, lub pół niewielkiej papryczki chili 4 ząbki czosnku mąka do zagęszczenia olej do smażenia przyprawy: ziele angielskie(...)też obyć bez dodawania wcześniej koncentratu pomidorowego i papryczki chili- gulasz będzie miął typowo "mięsny", klasyczny smak. Jeśli natomiast lubimy klimaty kuchni węgierskiej- nie żałujemy koncentratu (albo i dodatkowo rozbitych widelcem pomidorów z puszki), chili lub ostrej papryki, a na koniec, zamiast mąki, zagęszczamy sos śmietaną 18%, oczywiście uprzednio go ostudzając, i po wymieszaniu podgrzewając jeszcze raz. Co kto lubi

Aromatyczne Podróże
Gołąbki z ananasami. 127

bułki tartej 1 puszka krążków ananasa ( 450 ml ) przyprawa chińska 3 łyżki oleju 10 dkg mrożonego groszku 1/2 szklanki bulionu warzywnego 4 łyżki sosu sojowego 150 ml słodko-kwaśnego sosu azjatyckiego 3 łyżki ketchupu Sposób wykonania : Oddzielić 24 liście kapusty pekińskiej,umyć,osuszyć. Płasko ściąć zgrubiałe nerwy. Liście obgotować 2 minuty w osolonej wodzie,wyjąć i na krótko zanurzyć(...)zachodziły na siebie. Na liściach układać porcję masy mięsnej,ściśle zwijać,formując nie duże zgrabne gołąbki. Każdy spiąć wykałaczką. Ananasy osączyć,sok zebrać w miseczce. Połowę krążków pokroić na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzać olej,podsmażyć na nim gołąbki. Dodać mrożony groszek,zalać bulionem warzywnym ,sokiem ananasowym i 4 łyżkami sosu sojowego. Przykryć ,gotować około 8 minut. Dodać krążki

Przepisy i porady kulinarne
Kurczak w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami 206

Szybki w przygotowaniu i pyszny obiadek. Można go podać z makaronem, ryżem lub ziemniakami. Pałki kurze umyć i zdjąć skórę i wyrzucić. Na patelni dodać odrobinę

Kuchnia Pokoleń
klopsiki z twarogiem w sosie pieczarkowym 182

nadaje mu lekkości i niecodziennego smaku. Sos pieczarkowy pasuje znakomicie, podkreśla charakter całości. Uwielbiam pieczarki, szkoda tylko, że w moim domu ja jedyna...dlatego w ostatniej chwili, ale na szczęście zdążyłam z przepisem do pieczarkowej akcji na durszlaku:) U nas z ziemniakami i surówką, myślę, że świetnie smakowałyby również z kaszą. składniki: masa mięsna: 500 g mięsa mielonego czerstwa bułka(...)pieczarek ok 3 łyżek mąki oliwa do smażenia Bułkę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć, cebulę pokroić w kostkę, wraz z pozostałymi składnikami dodać do mięsa, wyrobić rękoma mięsną masę. Twaróg pokruszyć, dodać posiekany szczypiorek i przyprawy, wymieszać. Nabierać porcje mięsa, spłaszczać na dłoni, nakładać na środek porcję twarogu, sklejać formując w kształt wałeczka. Obtaczać w mące. W głębokiej patelni rozgrzać

6niebo
Makaron z Sosem Śmietanowym i Klopsikami 353

muszkatołowa 3 łyżki kwaśnej śmietany Makaron z Sosem Śmietanowym i Klopsikami - Sposób przygotowania: Klopsiki: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso.  Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami malutkie kuleczki o średnicy(...)niedużym gazie, tak aby mięso miało czas podsmażyć się w środku, a z zewnątrz było złociste i chrupkie. W tym samym czasie w osolonej wodzie gotujemy makaron - al dente. Sos Śmietanow y : Cebulkę kroimy w drobn ą kosteczkę i podsmażamy na maśle . Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek . Gdy się zrumieni wlewamy kremówkę , sok z cytryny, doprawiamy pieprzem, solą i szczypt

Słodka Strona