sos mięsny - 4565 przepisów (strona:109/305)

Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym 312

faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Dziś z kolei prezentuję drożdżowe bułki z mieszaniny mąk pszennej i żytniej , nadziane aromatycznym farszem pieczarkowo-paprykowym z dodatkiem suszonych pomidorów . Wyrazistości dodaje im sos ostry kebab-gyros firmy FOLWARK , którego użyłam do doprawienia całości. A wszystko to w towarzystwie sycącej

Grunt to przepis!
Burek meso czyli bałkański przysmak z mięsem 195

solą, pieprzem, tymiankiem i posiekanym świeżym koperkiem. Na rozłożone ciasto francuskie nałożyć jedną warstwę farszu mięsnego i zawinąć ciasto. Ciasto posmarować roztopionym masłem. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez 25-30 minut do pięknego zarumienienia się. Burka można zjeść samego lub z sosem jogurtowo-ziołowym. Najlepszego Burka jedliśmy w Albanii i Czarnogórze, nasz wyszedł bardzo fajnie

MarciochaKucharzy
Papryki faszerowane - z mięsem i z brokułami 217

Dodać ryż, wymieszać. Papryki umyć, osuszyć. Ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki wypełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać papryki. Przykryć, piec 35 min w temperaturze 180’ C. Papryki wyjąć. Do sosu z pieczenia dodać koncentrat pomidorowy i ewentualnie niewielka ilość wody. Zagotować i przyprawić. Papryki podawać

Stare Gary
Zupa serowa z kuleczkami mięsnymi 209

Zupę serowa z mięsnymi kuleczkami naprawdę warto spróbować. Smak doskonały , a mięsko uzupełnia białko w  diecie. Polecam. SKŁADNIKI: 2 marchewki 1/4 pora 1/2 pietruszki kawałeczek selera 100 ml śmietany  do zup i sosów 15 dag  serka topionego śmietankowego 35 dag mięsa mielonego drobiowego 1 jajko 1 łyżka bułki tartej  liść laurowy sól pieprz do smaku

W kuchennym oknie Ewy
ryżowe kotlety z cukinią,kalafiorem,marchewką,chilli... 200

zwarta /mi wyszło ok.1,5 szklanki/, wsypać koperek i wszystko dobrze wyrobić jak na mielone mięsne kotlety na gorącym mocno oleju smażyć na rumiano kotlety i odkładać na ręcznik papierowy są pyszne takie kotlety i na ciepło ale też i na zimno np. z sosem czosnkowym...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Piersi kurze z dodatkami 142

Szybki i prosty obiad. Trzeba tylko kupić pastę ajvar. Ja zawsze mam kilka słoiczków w zapasie. Nadaje potrawie przepyszny smak. Polecam gorąco. jak chcecie możecie zmienić

Kuchnia Pokoleń
Klopsiki zapiekane z makaronem w sosie pomidorowym 434

też być drobiowe)* 1 mała grahamka (ok. 50g) 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 1 jajo 2-4 łyżek zimnej wody Sos 1 cebula 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki suszonej bazylii 1 szklanka przecieru pomidorowego 1 puszka pomidorów (400 g) ½ szklanki mleka zagęszczonego 2 ząbki czosnku(...)całkowicie połączy się z mięsem. Dobrze wyrobiona masa mięsna nie powinna kleić się ani do miski, ani do rąk. Na koniec dodać odpowiednią ilość wody. Mięso przy ugniataniu powinno wydawać się pulchne. Zwilżyć dłonie, uformować kulki (ok. 22-24 szt.), układać na desce do krojenia. Schłodzić w lodówce na czas przygotowania sosu. Jeżeli mięso będzie przechowywane dłużej, lepiej je przykryć

Pełny talerz
Bitki wołowe w sosie własnym 250

pewną taką nieśmiałością dałam się ostatnio namówić w mięsnym, w którym stale robię zakupy, na wołowinę a dokładniej ligawę. Wołowina już dawno nie gościła na naszym stole bo… często pomimo długiej obróbki i tak była twarda. Przyrządzenie miękkiej wołowiny w dużej mierze zależy od jakości mięsa. Tym razem mi się udało. W tym miejscu dziękuję Paniom ze stoiska Sokołów(...)podlać wrzątkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i dusić godzinę. Gdy woda wyparuje dolewać wrzątek. Kiedy mięso zmięknie dorzucić kostkę rosołową. Chwilkę podgotować a na koniec doprawić i zagęścić sos mąką ziemniaczaną. Gotowe! Można podawać z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty

Mama z miasta
Polędwiczki w sosie marsala 236

prowadzić do nowatorskich pomysłów jak polędwiczki w sosie marsala. Jak to się mówi idea powinna dojrzeć jak wino. Polędwiczki marsala Składniki: 600 g polędwiczki wieprzowej 3 szalotki 1 mały czosnek solo 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka świeżego tymianku 1 łyżka masła 250 g pieczarek 125 ml marsala 200 ml mięsnego bulionu 100 ml śmietanki sól do smaku 1 łyżeczka(...)tymiankiem. Smaż przez 3 minuty. Wlej sherry i smaż jeszcze przez 2 minuty. Dodaj bulion, zagotuj, a następnie dodaj mięso. Gotuj przez 8 minut. Przed końcem gotowania dopraw sos śmietaną, ewentualnie solą i pieprzem. To danie idealnie pasuje do kaszy. Moje dzieci mają długie zęby na kaszę. Za to ziemniaki mogą jeść codziennie. Ale surówka z brokułu , którą tu niedawno

codojedzenia
Wegetariańskie spaghetti 109

ulubionym Radio Gdańsk. Gościem była blogerka z  lekkojakhel.pl  Weronika. Mięso uwielbiam, ale postanowiłam sprawdzić, czy faktycznie wegetariańskie spaghetti po bolońsku smakuje równie dobrze, jak te w wersji mięsnej.  Sprawdziłam. I smakuje inaczej, bo nie ma mięsa. Ale jest przepyszne. Inne, choć wygląda jak zwykłe spaghetti. Tutaj link do oryginału:  weganskie spaghetti po bolonsku Mój sposób wykonania(...)porcje: granulat sojowy - około pół szklanki      kostka rosołowa cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego przyprawy świeże - koperek, lubczyk, pietruszka inne przyprawy - sos chili, sól, pieprz makaron Wykonanie: 1. Wstawiamy wodę na makaron i gotujemy go. 2. Kostkę rosołową i granulat sojowy zalewamy wrzątkiem, mieszamy i czekamy, aż granulat "nabierze" wody. Możemy co jakiś

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Burrito z wołowiną, fasolą i papryką 176

Burrito, to pszenne placki wypełnione mięsnym farszem przyprawionym aromatycznymi i pikantnymi dodatkami. Moja wersja burrito nie jest zbyt pikantna, ponieważ będzie je jeść również dziecko (ale już wprawione w jedzeniu lekko pikantnych potraw). Farsz powstał z chudego mięsa wołowego z dodatkiem fasoli, papryki, kukurydzy i sosu pomidorowego, jest przepyszny i bardzo sycący. Burrito podaje się z dodatkami łagodnymi (śmietana, sałata(...)dusić składniki farszu ok. 30 minut, aż pomidory rozpadną się, a sos pomidorowy bardzo mocno się zredukuje. Farsz powinien być bardzo gęsty i nie powinien wypływać z niego sos. Jest to istotna informacja, ponieważ zbyt w wilgotny farsz, będzie rozmaczał tortillę. Następnie dodać odsączoną z zalewy i przepłukaną sicie fasolę i kukurydzę oraz pozostałe 2 ząbki czosnku drobno pokrojone. Dusić

Codziennik Kuchenny
Sos ciemny pieczeniowy domowy 185

Moja rodzinka uwielbia sosy a zwłaszcza ciemny do ziemniaków lub kaszy. Z mięsa z obiadu nie zawsze dużo zostaję, aby sobie po porcjować na kolejne obiady, kupny sos ma tak dłu....uuugą listę składników, że lepiej go omijać. Pokaże wam w jaki sposób możemy go zrobić na większą ilość. Nie koniecznie musimy też kupować mięso, użyjemy do tego kości(...)użyć morskiej) zamiast przypraw użyłam bulionetki mięsnej ( klik) jeżeli takiej nie posiadamy to dodajemy przyprawy wedle uznania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : - kości myjemy osuszamy i solimy - smażymy na patelni na brązowy kolor, między czasie nagrzewamy piekarnik na 220 stopni - jak obsmażymy kości wkładamy je jeszcze na 20 min do piekarnika, aby dopiec doda to smaku sosu ( im bardziej mięso jest brązowe

Basia w kuchni
BARSZCZ CZERNICHOWSKI 227

łopatki 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 średniej białej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 4 buraczki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym koperek 1 łyżka masła śmietana 18% liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Wykonanie:  Mięso od szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela(...)angielskiego  ok. 30 minut. Następnie  wyjmujemy i kroimy w kostkę . Kapustę szatkujemy. Ziemniaki, pietruszkę i marchewkę kroimy w słupki.  Warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, który uzupełniamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut (nie powinny być rozgotowane). Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Na maśle podsmażamy  pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dorzucamy pokrojonego

Walijskie Pichcenie
Kotlety po myśliwsku + film 121

kotletów schabowych proponuję kotlety po myśliwsku w sosie z pieczarkami i boczkiem. Danie pyszne a zarazem bardzo proste w wykonaniu. Polecam do wypróbowania. składniki na 3 porcje 3 plastry schabu bez kości 15 dag boczku (wędzonego lub gotowanego) 20 dag pieczarek 2 cebule 5 łyżek śmietany 18% szklanka bulionu warzywnego lub mięsnego ( może być z kostki ) 2 łyżki oleju(...)plastry, boczek w kostkę. Na rozgrzanej patelni krótko dusimy boczek ,cebulę i pieczarki. Bulion mieszamy ze śmietaną i wlewamy do cebuli, pieczarek i boczku,  kotlety wkładamy do sosu i dusimy do miękkości. Danie podajemy z ziemniakami lub kaszą i zestawem surówek

Smakowite Dania
Pulpety w sosie pomidorowym 265

mnie dzisiaj było klasycznie, czyli wybrałam sos pomidorowy.  Pulpety najlepiej podawać z ziemniakami oraz surówką z białej kapusty. Ja z ziemniaków zrezygnowałam ze względu na kalorie. PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM (składniki na 4 porcje) - 500 gram mięsa mielonego (najlepiej drobiowe) - 1 czerstwa bułka - mała cebulka - przecier pomidorowy - kostka rosołowa - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - zioła prowansalskie, oregano - jajko(...)połączyły. Zagotować wodę z kostką rosołową, z masy mięsnej uformować kulki i wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować około 10 min. Następnie wyjąć ugotowane pulpety, odlać część bulionu, a do reszty wlać przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami (ja użyłam prowansalskie i oregano, ale to jest kwestia gustu). Jeżeli sos będzie rzadki, można użyć mąki ziemniaczanej do zagęszczenia

Zgrabne Gotowanie