sos mięsny - 4565 przepisów (strona:108/305)

Domowe gołąbki 136

  Składniki kapusta, 1 główka ryż, 2 woreczki mięso mielone wieprzowe, 500g jajko, 1 sztuka sól, pieprz Składniki na sos przecier pomidorowy 30%, 3 łyżki śmietana

Gotowanie moimi oczami
Zapiekana wołowina 151

SKŁADNIKI: 1 kg mielonej wołowiny 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki sałatkowego rarytasu ETERNO 2 jajka 3 łyżeczki sosu chilli czosnkowego TaoTao 2 łyżki sosu sojowego

ClauditteMissCooking
Filety z kurczaka nadziewane camembertem w sosie z pora 160

Co tu dużo powiedzieć - danie lekkie, pyszne i  smakuje każdemu a przy tym nie jest zbyt skomplikowane. Niepozorny sos nadaje  mu szczególnego smaku. Można

Smaki Ewy
Kurcze pieczone 101

Składniki: 8 ćwiartek z kurczaka - nóżki 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy sarepskiej szczypiorek 1 słoik sosu indyjskiego curry 1 cytryna 5x5 cm imbiru

ClauditteMissCooking
Pieprzowe Polędwiczki Wieprzowe z Sosem Śmietanowo-Grzybowo-Pieczarkowym 147

Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych 1 opakowanie pieprzu cytrynowego 1 opakowanie pieprzu ziarnistego 3 łyżki oliwy z oliwek Sos: 250 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów

ClauditteMissCooking
Azjatycki bulion drobiowy - baza do potraw azjatyckich 282

Nie ma nic lepszego, jak pomidorówka na rosole, wieprzowina duszona z jego dodatkiem, czy sos na bulionie. W potrawach azjatyckich jest dokładnie tak samo. Możemy oczywiście

Tajskie smaki
Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie 168

Składniki: 400-450 g polędwicy wieprzowej 1/3 szkl. wina Celebro ( czerwone, włoskie ) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego sól, pieprz olej do smażenia 1 pomidor

kolorowotorcikowo
Pulpety w sosie koperkowym + film 141

sos 3 szklanki bulionu  ( może być z kostki ) 200 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pęczek koperku przepis Cebulę drobno siekamy i rumienimy na rozgrzanym maśle . Mięso mielone wkładamy do miski , dodajemy zrumienioną cebulkę , bułkę tartą i jajko , doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Masę mięsną wyrabiamy dłonią a następnie formujemy pulpety wielkości orzecha włoskiego. Do garnka wlewamy bulion(...)rozrabiamy ze śmietaną i mąką . Do wywaru wrzucamy posiekany koperek i gotujemy około 5 minut , dodajemy śmietanę i cały czas mieszamy żeby nie zrobiły się grudki . Pulpety podgrzewamy w sosie koperkowym. Podajemy z ziemniakami i surówką

Smakowite Dania
Rolada z szynki z farszem z białej kiełbasy 134

czosnkiem sól Sos: 1 duże żółtko 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki chrzanu 150 ml oleju Kujawskiego z bazylią 2 łyżki soku z cytryny pieprz sól Opis wykonania: Szynkę kroimy w jak największe, cienkie plastry. Przyprawiamy solą, olejem z czosnkiem i marynujemy przynajmniej 60 minut w lodówce. Kiełbasę obieramy z osłonki i mieszamy, aby powstała mięsna masa. Połowę zamarynowanych plastrów szynki(...)folią spożywczą (tworząc kokon), obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowaną szynkę gotujemy około 90 minut w wodzie. Ugotowaną i ostudzoną szynkę odwijamy z folii i chłodzimy w lodówce. Wszystkie składniki sosu (poza olejem) umieszczamy w kielichu blendera i miksujemy, dolewając stopniowo olej. Sos powinien mieć konsystencję majonezu. PORADA: Białą kiełbasę możemy przygotować sami, mieląc łopatkę wieprzową, przyprawiając solą peklową, pieprzem, gorczycą, majerankiem

Smakowity Blog Kulinarny
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 174

całym kraju makaronów z sosem bolognese, arrabiata itd., ale jeżeli chcecie skosztować czegoś wyjątkowego i regionalnego, to polujcie na makaron w sosie grzybowym z truflami lub pappardele z sosem z królika. Kolejna miejscowa specjalność to pici, produkowany pod Sieną makaron z kształcie grubszego spaghetti. Możecie zamówić go w restauracji, np. Pici con le Briciole  z dodatkiem czerstwego chleba(...)okazuje się, że Toskańczycy za nimi przepadają. Pamiętam widok surowych flaków w sklepie mięsnym w Mercado Centrale we Florencji, które wyglądały niczym włochata pierzynka. Mój Mąż, wielki ich miłośnik, zamówił sobie flaki w restauracji w Montepulciano. Podano mu je arcy po włosku - zapieczone z serem i sosem pomidorowym. Desery Najsławniejszym toskańskim deserem, którego popularność daleko przekroczyła granice tego regionu, jest

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort naleśnikowy. 410

Crepe cake. Farsz mięsny. 40 dag mięso mielone wołowe 2 cebule pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku drobno pokrojone 1 marchewki starte na tarce 1 pietruszka starta na tarce 1 puszka pomidorów pellati pokrojonych ½ szklanki bulionu ½ łyżeczki tymianku i bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżka sosu chilli Sól, pieprz, cukier do smaku Masło i olej do smażenia(...)szkl. mąki przesianej 2 jajka 0,5  szkl. mleka 0,5  szkl. wody mineralnej ½  łyżeczka soli. Dodatkowo. 1 jajko 1 łyżka startego sera Wykonanie. Farsz mięsny- Na oleju przesmażyć mięso na małym ogniu do czasu uzyskania małych grudek. Przełożyć do rondla w którym będziemy przygotowywali farsz mięsny. Przesmażyć czosnek i cebulę, dodać do mięsa, podlać bulionem

Kulinarny karnet Christophera
Ogórkowa z quinoa 170

Składniki w nawiasach podałam modyfikacje, które wprowadziliśmy  2 litry klasycznego bulionu warzywnego ( dodaliśmy wywar mięsny ) 4 średnie ziemniaki ( zmniejszyłam ilość ziemniaków o połowę ) 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach 2 szklanki startych ogórków kiszonych lub podobna ilość gotowego przecieru 1 łyżka sosu sojowego ( dodaliśmy ciemny sos sojowy ) sól i pieprz świeży koperek dodatkowo ugotowany ryż pełnoziarnisty

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gołąbki 165

ugotowaniu część wywaru odejmujemy i na jego bazie robimy sos pomidorowy. Do wywaru dodajemy sos lub koncentrat pomidorowy doprawiamy do smaku i gotujemy aż zgęstnieje. Niektórzy do mięsa dodają również ugotowany ryż, ja u kogoś zjem, ale jak robię sama to wolę typowo mięsne gołąbki

Państwo Wojtczuk gotują
Lunch u Dyletantów 165

cichu troszkę się bałam, ze będzie mdły i za bardzo bakłażanowaty ;) Dorsz, fasolka szparagowa, sos tatarski. Wspomnienie dzieciństwa, panierowany filet z dorsza... nic, a nic nie zepsuty... Faszerowany pomidor, kus kus, młode listki. Danie dla tych co lubią bez mięsa, ale i tym mięsnym nic się nie stanie, jeżeli od czasu do czasu zjedzą coś bezmięsnego. Na pewno będą zadowoleni

królestwo garów
Szakszuka – gulasz marokański z kiełbaskami Merguez 224

Mocno pomidorowe, sycące i pikantne danie – bliskie szakszuce , ale bardziej mięsne, treściwe, wytrawne i ostre. Koniecznie podane z jogurtem – dla zbalansowania smaku i przygaszenia ognia na podniebieniu – i z kaszą kuskus lub chlebkami pita, żeby móc wyjeść ten pyszny sos do dna i nie zmarnować ani kropli płynnego żółtka. Zapisz Miałam problem z nazwaniem tego przepisu. Tunezyjskie kiełbaski, marokański żar

Karo in the Kitchen