sos mięsny - 4565 przepisów (strona:99/305)

Indyjski kurczak Mughlai 104

początku budził moje obawy z uwagi na dużą ilość składników z pozoru nie pasujących do dań mięsnych. Ale ciekawość zwyciężyła i postanowiłam spróbować modyfikując nieco przepis na swoje potrzeby. Danie okazało się strzałem w dziesiątkę. Udka kurczaka duszone w orientalnym sosie były soczyste a nad garnkiem roznosił się przyjemny migdałowo-kardamonowy aromat. Do tego dania koniecznie ugotujcie też ryż

Milion Smaków
Domowy gulasz wołowy - tradycyjny jak u Mamy (a raczej Taty) 195

warzywa zalewamy wodą (gorącą) do ich przykrycia. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz przyprawy i opcjonalnie kostkę mięsną. Dusimy pod przykryciem minimum godzinę (optymalnie jest dusić na małym ogniu ok 2 godzin). Co jakiś czas mieszamy i dolewamy wody (szybko wyparowuje). Sos zagęszczamy mąką, którą rozprowadzamy w zimnej wodzie (ok 1/3 szklanki). Gotujemy jeszcze kilka minut do zgęstnienia. Podajemy

ChilliJemy
Serowa sałatka z tortellini 328

smak, polecam zostać przy tortellini z tym właśnie nadzieniem, bo w tym tkwi cały jej urok. Wersja mięsna też jest pyszna... ale o tym wkrótce! ;-) 250g makaronu tortellini (suchego) z serem 1 ogórek 1 czerwona papryka 1 mała czerwona cebula 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy (w proszku) 100g żółtego sera w kawałku 3 gałązki zielonej pietruszki 3 łyżki majonezu

Szefowa kuchni
Baba Ziemniaczana 242

Baba ziemniaczana jest świetną alternatywą dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można ją podawać ze śmietaną, ulubionym sosem lub po prostu samą. Wymaga trochę pracy ponieważ trzeba zetrzeć

Mama Gotuje
Scotch egg - jajka w mięsie 141

masy formujemy w dłoniach małe placki, na ich środku umieszczamy jajko a następnie dokładnie zalepić masą mięsną formując kulki. Każdą z nich obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rumiano ze wszystkich stron na maśle klarowanym. Podawać z dodatkiem pikantnego sosu pomidorowego lub sosu czosnkowego

Pyry na Gaz
Rurki z pesto z rukoli i pulled pork 226

Jak już nabraliśmy się różnych specyfików na grypę to powiem Wam szczerze że jeść nam się nie chciało dlatego stworzyłam potrawę która jest ostra, wyrazista w

Moje Małe Czarowanie
Kiełbasa z indyka na sposób tajski 181

świeżej kolendry 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty 2 łyżeczki posiekanego czosnku 2 łyżeczki utartego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka tajskiej zielonej pasty curry 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 łyżka soku z cytryny przygotowanie Przygotować jelita *   Przygotować farsz mięsny.  Zmielić mięso wraz ze skórą w maszynce z drobnym sitkiem

Stare Gary
'Kaszotto' z grzybami i polędwiczką wieprzową 147

Dzisiaj zapraszam na risotto z kaszą, czyli kaszotto ;) z pysznym grzybowym sosem i duszoną polędwiczką wieprzową. Zapraszam do gotowania! Składniki dla 3 osób: polędwiczka wieprzowa o

My Culinary Art
Kartoflak czyli babka ziemniaczana 234

Z wierzchu chrupiąca a w środku mięciutka. Zawsze serwuję ją z sosem pieczarkowym. Nie jest to drogie danie dlatego bardzo często je robię. Najbardziej lubię z

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz szynkowo-pieczarkowy 104

smaczne. 750 g świeżej szynki wieprzowej 300 g pieczarek ( dojrzałych ) 1 duża cebula 500 ml bulionu mięsnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego sól do smaku pieprz kolorowy do smaku ostra papryka do smaku 1 łyżka mąki ( do zagęszczenia sosu ) 3 łyżki oleju 100 ml słodkiej śmietany 18%   Na patelni rozgrzać olej. Szynkę umyć, osuszyć i pokroić

Ewa w kuchni
Cannelloni w dwóch smakach 191

cannelloni na około 1,5 minuty. Po tym czasie wyłowiłem go z wody. Rurki makaronu nadziewałem farszem mięsnym i szpinakiem z mozzarellą (po 5 sztuk każdego rodzaju), a następnie ułożyłem na przemian w posmarowanym oliwą szklanym naczyniu żaroodpornym. Na wierzch wylałem sos pomidorowy, a następnie 150 gram pokrojonej w cienkie plastry mozzarelli. Posypałem około 20 kaparami i umieściłem w nagrzanym

Wyprawy kulinarne
Kurczak Tikka Masala 136

Brytyjskie danie oparte na kuchni indyjskiej. Smażone marynowane kawałki kurczaka podane w gęstym i kremowym sosie pomidorowo-jogurtowym. Wyrazistego smaku nadaje mu indyjska przyprawa garam masala

wyzwania kuchenne
Gulasz mięsny z dzika 142

gulaszu z wołowiny jest gotowy już po godzinie. Podałam gulasz z kopytkami . Nie wiem jak Wy ale moja rodzinka lubi gulasz mięsny z kopytkami lub innymi kluskami. Gulasz mięsny Składniki: 4-6 porcji Marynata 600 g szynki z dzika, bez kości 4 ząbki czosnku 1 cebula szczypta utartej gałki muszkatałowej 6 nasion jałowca 6 nasion czarnego pieprzu 1 laska cynamonu(...)patelni zrumień mąkę po czym dodaj masło. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj szklankę sosu energicznie mieszając. Dobrze rozprowadzoną zasmażkę dodaj do gulaszu, wymieszaj i zagotuj. Gotowy gulasz posyp natką pietruszki i podaj z kopytkami, ziemniakami lub kaszą.       The post Gulasz mięsny z dzika appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Konfitura żurawinowa 126

temu dopinguje mnie to do robienia swoich potraw i dań w domu. Stąd dziś przepis na sos żurawinowy ,który nie dość, że ma szeroka gamę zastosowań to jest po prostu smaczny i zdrowy. Lekko kwaskowa nuta zgra się nie tylko z daniami mięsnymi ale tak że z serami czy po prostu kanapką. Zapraszam... Skala smaku 10/10 mrożoną żurawinę nie jest(...)pozostałą białą częścią. Cytrynę pokroić na mniejsze kawałki. Do średniej wielkości garnka wlać sok z pomarańczy i wsypać żurawinę. Na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia. Dodać pozostałe składniki sosu, zmniejszyć gaz do średniego i gotować pod przykryciem przez około 5 minut aż żurawina nie pęknie (ten odgłos jest cudowny!) . Zdjąć pokrywkę i gotować przez następne 4-5 minut

Kubki smaku