sos mięsny - 4565 przepisów (strona:93/305)

Karkówka zapiekana, aromatyczna i rozpadająca się w ustach 163

Można to mięso upiec w piekarniku lub jak ja w garnku do wolnego gotowania. Mięso z takiego garnka gotuje się bardzo wolno nawet do 4-5

Kuchnia Pokoleń
Chutney z czerwonych porzeczek 193

Chutney , czatnej- to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany w kuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą gąszcze, zapiski na jego temat sięgają XVII w. Bazą tego polskiego odpowiednika było wino zagęszczone ugotowaną i przetartą bułką, jabłkiem i cebulą, doprawiony był ostrymi przyprawami: pieprzem, imbirem, szafranem i kardamonem, oraz wzbogacony o słodycz cukru(...)czosnku, cebuli, musztardy, octu, sporej ilości przypraw itp. Chutney to doskonały dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich. Chutney może być bardzo pikantny, przechodzący do łagodnego, a nawet słodkiego. Postanowiłam sporządzić chutney z czerwonych porzeczek, gdyż te sezonowe owoce doskonale się nadają się na przygotowanie sosu ze względu na swoją kwasowość. Wszystkie przyprawy jakie zastosowałam do sosu chutney dostałam od firmy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 283

kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa(...)wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo

Kulinarne przygody Gatity
Krucho-drożdżowe rożki z mięsnym nadzieniem teriyaki 134

Sylwester lada dzień, prezentuję więc propozycję pysznej przekąski. :-) Pyszne, mięciutkie rożki z nadzieniem, z posmakiem sosu teriyaki zrobią furorę na każdej imprezie. Smakują dobrze na gorąco

Szefowa kuchni
Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek 158

Przez ostatnie dwa tygodnie na moim blogu widniała ankieta dotycząca Waszej ulubionej kuchni. W związku z tym, że większość z Was wybrała kuchnię włoską, dziś na

My Culinary Art
Cannelloni nadziewane białym serem i warzywami 154

Zazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :)    Składniki:   400g makaronu cannelloni,  250g białego sera,  250g pieczarek,  cebula,  60g szynki np. konserwowej,  1 czerwona papryka(...)serem. Doprawić do smaku ziołami oraz solą i pieprzem.  Tak przygotowanym farszem nadziać makaron i od razu ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać startym serem.  Przygotować sos. Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wraz z powstałym sokiem przełożyć na patelnię. Jeśli używamy pomidorów z puszki wlać całą zawartość na patelnię. Dodać

Z miłości do słodkości
Pieczony indyk z orientalną nutą na pak choi 165

Pak choi to inaczej kapusta chińska. Smakuje trochę jak kapusta, trochę jak sałata rzymska, coś po środku. Można ją jeść smażoną, gotowaną, blanszowaną, ale i na

Pichceniomania
KNEDELKI Z KASZY JAGLANEJ Z MIĘSEM 196

mąką i urywamy po kawałku ciasta lepimy kulkę,spłaszczamy w rękach jak placek na środek kładziemy trochę farszu mięsnego i zalepiamy tworząc kulę. Knedle gotujemy we wrzącej osolonej wodzie od wypłynięcia około 6-7 minut. Po wyjęciu podajemy z ulubionym sosem. Ja podałam z SOSEM KURKOWYM . Smacznego

Mała w garnku miesza
Mini pizze na sylwestrowo 246

placuszki. W naczyniu wymieszaj pomidorowy przecier z wodą i oliwą. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Posmaruj placki pomidorowym sosem. Wszystkie pizze obłóż cebulę pokrojoną w cienkie plasterki. Część nadziej kebabem, resztę kiełbasą i krewetkami. Pizze z krewetkami posyp curry. Do mięsnych pizz dodaj pieczarki. Wszystkie pizze posyp utartym serem. Poukładaj pizze na blasze w odstępach. Wstaw do nagrzanego na 225ºC

codojedzenia
Włoskie chlebki piada z małżami i oliwkami 143

Danie szybkie, pyszne i znikające szybciej niż je zrobimy. Polecam na obiad, kolacją czy przystawkę, zawsze dobrze smakuje. Następnym razem pokuszę się sama upiec chlebki piada

Moje Małe Czarowanie
Schab pod pierzynką 165

Znowu Madziunia znalazła dla mnie ciekawą propozycję na obiad. Bardzo proste i pyszne danie. Wszyscy się zachwycają, po prostu pycha Schab lekko rozbić, doprawić slą, pieprzem

Kuchnia Pokoleń
Smażona cukinia z ziemniakami 189

dnia poprzedniego i końcówki cukinii . Wszelkie smażonki , są bardzo pyszne i idealnie zgrywają się z każdym daniem mięsnym . Można ja zaserwować zamiast ziemniaków z wody , zawsze jest to ciekawsze rozwiązanie lub podać sama , tak jak ja zrobiłam w towarzystwie sosu z ogórków i jogurtu . Pyszne , proste i bardzo szybkie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height

Ogrodnik w podróży
Szaszłyki na pożegnanie 174

karkówki, podane z... szaszłykami z letnich i jesiennych warzyw. Do tego możecie podać sos jogurtowy, keczup, lub nieśmiertelny sos czosnkowy. Jeżeli pogoda już nie sprzyja rozpalaniu grilla, szaszłyki można przyrządzić w piekarniku w 190°C. Składniki na 4 porcje: Szaszłyki mięsne 600 g karkówki QAFP 3 cebule Marynata do karkówki 3 ząbki czosnku ¾-1 łyżeczki soli 1½ łyżeczki tymianku

Pełny talerz
Pierogi z mięsem i warzywami, czyli jak wykorzystać mięso z rosołu 1721

żadnych kostkach czy mieszankach. (No chyba, że są to zupy, które nie muszą być przygotowywane na wywarach mięsnych.) W moim domu jednak nikt nie przepada za gotowanym mięsem, więc często szukam sposoby, jak je zagospodarować. Potrawki wszelkiego typu z sosami śmietanowymi, chrzanowymi czy musztardowymi, tarty oraz pierogi z farszem z gotowanego mięsa. Nic nie może się zmarnować. Pierogi uwielbiamy wszyscy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Gulasz - kurczak i dodatki 463

Cześć!  W ostatnim czasie nieco zaniedbałam bloga, ale postaram się to zmienić.  Chciałabym aby mój blog stał się bardziej popularny - bo o tym marzy

Kuchnia moimi oczami