Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami,czosnkiem, owocami, czosnkiem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W zależności od upodobań można przyrządzić łagodny lub pikantny. Składniki: 1 puszka ananasa ( 250 gram) 2 jabłka 2 gruszki 2 ząbki czosnku 5 dag rodzynek 2 szklanki cukru ¾ szklanki octu 1 łyżeczka soli szczypta
Tradycyjna Kuchniawiosennych również) wieczorów lub kolacji we dwoje. Może być w formie deseru, daniem głównym lub przystawką. Ja dzisiaj proponuję Wam mięsną odmianę, w której w garnku rozgrzewa się tłuszcz, a w nim smaży kawałki wołowiny. Do mięsa obowiązkowo podajemy sosy, ale można również podać korniszony, marynowane pieczarki lub cebulki. Na koniec jeszcze krótka uwaga. Smażenie w garnku z gorącym tłuszczem
Pełny talerzdomu smakuje inaczej. Polecam dzisiaj swoją, wielokrotnie wypróbowaną wersję. Świetnie pasuje jako dodatek praktycznie do każdego obiadu mięsnego, rybnego, jajek, wędlin czy kanapek. Składniki: 4 szklanki startej na szatkownicy kapusty 1 duża marchewka 1 mała cebula Sos: 2-3 łyżki majonezu 1 ł yżka kwaśnej śmietany 1 łyżka octu 2 łyżki soku z cytryny
Gosia gotujepieczarki zmielić za pomocą blendera. Dodać serek naturalny, cebulę z czosnkiem, wymieszać. Paprykę, suszone pomidory, ser pokroić w paski. Farsz mięsny nabierać łyżką i rozsmarowywać na placku. Dodać ulubione warzywa i ser, zawinąć. Podawać na zimno lub zgrillowane z sosem jogurtowo - pietruszkowym
cooklifeliści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco
w mojej kuchniłyżka bułki tartej sól pieprz mąka do oprószenia 2 łyżki masła klarowanego sos 250 g pieczarek 200 ml śmietany 18% sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie) koperek Mięso, cebulę drobno posiekaną, namoczony i odciśnięty chleb oraz pozostałe składniki dokładni wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i delikatnie obsmażyć na rozgrzanym maśle
O kuchni z uczuciemCielęcina to świetne chude mięso o bogatych walorach odżywczych. Oprócz multum białka znajdziemy w nim zestaw witamin z grupy B oraz cynk i żelazo. Sama
Kuchnia PROzdrowotnaKolejna wersja znanego i lubianego zielonego curry :) Składniki na 4 porcje: 2 łyżki oleju 2 cebule cukrowe, pokrojone w piórka 4 cm imbiru, startego na tarce
Tajskie smakikapusta mało modra w sosie, to pyszna i ona, i mięsko w niej duszone. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych (chudych), 1/4 główki czerwonej kapusty, 3 cebule (użyłam czerwonych), 5 - 6 ząbków czosnku, 2 suszone grzyby, 1 łyżeczka octu balsamicznego, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, kostka mięsna (można pominąć), olej do smażenia(...)niewielką ilość oleju i podsmażyć na nim żeberka z obu stron. Przełożyć do sporego garnka i zalać wodą (ma je przykryć). Dodać ziele angielskie, liść laurowy, majeranek i kostkę mięsną. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 40 minut. W międzyczasie poszatkować kapustę i pokroić cebulę w piórka. Obrane ząbki czosnku przekroić na pół. Wrzucić na patelnię
Nie tylko w kuchnirazem mięso z rosołu zostało przerobione na super smaczne kotleciki. Możemy podać je z ulubionym sosem i/lub surówką. Składniki na około 8 kotletów 2 ćwiartki z kurczaka marchew + pietruszka + cebula z rosołu 1/2 zeszklonej cebuli 1 jajko sól , pieprz do smaku szczypta kurkumy bułka tarta do obtoczenia kotletów 1. Mięso oddzielamy od kości i siekamy nożem na desce do krojenia(...)warzywami z rosołu. Całość przekładamy do miski, dodajemy wcześniej zeszklona cebulkę, przyprawy oraz jedno całe jajko. Mieszamy widelcem starając się jakby nim rozgniatać całość do uzyskania takiej pasty mięsnej. 2. Formujemy małe kotlety i panierujemy je w bułce tartej. Obsmażamy na oleju na złotą pamiętając by po usmażeniu odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Smacznego
Gotowanie...to proste !mamy ochotę – mięsne lub wegetariańskie. Jeżeli jesteście zainteresowani co tym razem wysmyczyłam to zapraszam Was do dalszej lektury. Do przygotowania 4 porcji (20 pulpecików) potrzebujemy: – 1 szklankę kaszy gryczanej – 1 pierś z kurczaka – puszkę czarnej fasoli – 2 jajka – sól, pieprz – curry, bazylię, kozieradkę – domowy sos pomidorowy Kaszę gryczaną wrzucić do wrzącej
Szybko Tanio SmacznieSmaczny obiadek, no i gotowane mięsko. Zdrowo i smacznie. Jest to dosyć duża porcja, rodzinka pięcioosobowa spokojnie się naje Do garnka wlać wodę lub wywar, jeśli
Kuchnia Pokoleńserkiem ricotta i boczkiem. Jeśli macie w domu krajalnicę lub uda Wam się wyprosić u Pani w mięsnym, aby pokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka i owińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie, że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego
W kuchni KatieByły pyszne i szybko poszły. Tak mogę nazwać to danie. Smakowały wybornie. Jedno co mogę powiedzieć, to są bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam zrobić. Co do sosu, można podawać jaki tylko macie ochotę. Przypominam, że wyniki konkursu, można znaleźć w aktualizacji wpisu o nim [ KLIKNIJ ] Pulpety z tuńczykiem 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym 500g mięsa wieprzowego mielonego(...)dodać jeszcze pod koniec 3-4 łyżki bułki tartej. Całość dokładnie wymieszać, a następnie tworzyć kuleczki z powstałej mięsnej masy. Panierować w bułce tartej, a następnie smażyć na oleju ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia wyłożyć na talerz i polać dowolnym sosem
Gotuję Testujętrzecie, poprawione i rozszerzone wydanie z 2011. Książkę podzielono na jedenaście rozdziałów oznaczonych kolorami. I tak znajdziemy tu sosy, marynaty i smakowe masła, przystawki, przekąski i pizze, główne dania, potrawy z jaj, potrawy z warzyw, dania z ryb i skorupiaków, dania mięsne, przepisy na drób, dziczyznę, sery i desery. Nowe wydanie dodatkowo przed każdym rozdziałem i podrozdziałem zawiera obszerny wstęp(...)pasta fresca. Prosto z włoskiej biblii smaków. Wydawnictwo Phaidon wydało również osobną książkę „The Silver Spoon- PASTA”, tylko i wyłącznie o przeróżnych typach makaronu, o jego doborze do poszczególnych sosów, z 350 przepisami na jego wariacje Odważcie potrzebną ilość mąki (pszennej lub pszennej pomieszanej z semoliną, ciasto z samej semoliny sprawi, że makaron będzie dużo twardszy i trochę bardziej chropowaty
Karo in the Kitchen