sos mięsny - 4565 przepisów (strona:86/305)

Hreczanyki, czyli mielone z kaszą gryczaną -Hreczanyki, o terra con grano saraceno 165

nich ani grama bułki. Kasza gryczana sprawia, że są bardzo sycące, a jednocześnie zdrowe. Sos, który do nich przygotowałam nie był tradycyjnym składnikiem dania, najczęściej podawano sos czosnkowy z koperkiem. Kaszę przebrać  Kaszę liczymy na szklanki – powinno wyjść około 1,5 szklanki. Wrzucić ją do garnka i zalać dwukrotną ilością wody, w tym wypadku trzema szklankami. Można dosypać odrobinę(...)dużym garnku wymieszać mięso z jajkami, drobno posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem, dodać kaszę i wymieszać aż uzyskamy gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać oliwę, z masy mięsnej formować kulki i układać je na patelni lekko dociskając, żeby się spłaszczyły. Smażyć z dwóch stron, około 4 minuty z każdej. Skórka ma być zarumieniona, dzięki kaszy robi się chrupiąca

w mojej kuchni
Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs 260

czasu do czasu. Następnie przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj do uzyskania gładkiego sosu, dopraw solą i pieprzem do smaku. Wyjmij żeberka z lodówki i pozwól im poleżeć w temperaturze pokojowej przez około 30 minut. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Umieść żeberka mięsną stroną do góry na ruszcie umieszczonym nad blaszką (będzie wytapiał się tłuszcz), przykryj folią

karmelowy
Sałatka z buncem i truskawkami 156

wymieszaj łyżkę miodu, sok z połówki cytryny , szczyptę soli, szczyptę białego pieprzu i 2 łyżki oleju rzepakowego. Wymieszaj energicznie sos i dopraw go do smaku jeśli trzeba - polej nim sałatkę.  Podawaj sałatkę jako przystawkę lub dodatek do dania mięsnego lub ryby

Gotuj Sam!
Wegetariańskie kotlety z kalafiora 206

kotlecie jest bardzo subtelnie wyczuwalny, zaś dodatek papryki wędzonej nadał mu kapitalnego smaku, który delikatnie przypomina 'coś' mięsnego! Lekko pikantny, chrupiący z zewnątrz, mięsisty w środku i...  ... z askakująco pyszny! Dziś zaserwowałam go na obiad (z sosem jogurtowym i kolorową surówką), a jutro wyląduje w bułce na kolację- jako wypasiony wege burger :) 8 sztuk (o średnicy bułki): * kalafior

Kraina Miodem Płynąca
Kiełbaski z szybką sałatką z kiszonych ogórków i pomidora. 236

sklepie małe kiełbaski bankietowe. Lubie mieć je w lodówce, wystarczy je podgrzać lub zapiec w piekarniku i mamy smaczny mięsny akcent. Takie kiełbaski doskonale smakują z szybką sałatką z kiszonych ogórków, a całość tego szybkiego dania zwieńcza pyszny sos madziarów. Spróbujcie. Czasem można przygotować coś sycącego i co najważniejsze smacznego dosłownie w kilka chwil. Składniki: (na 1 porcję, ilość można

Słodkie okruszki
Pieczeń rzymska 151

mięsa (wielkości łyżeczki) i podsmażcie. Foremkę keksówkę (ja używam wielkości 23×12) delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć przygotowaną masą mięsną. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 40-60 minut. Podawać na ciepło lub zimno, np. z sosem tatarskim .   Post Pieczeń rzymska pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Zrazy z bakłażana 156

Zrazy mogą być nie tylko mięsne, warzywa też doskonale się sprawdzają :)   Składniki 2 duże bakłażany 200 g szynki gotowanej 150 g sera Dziugas pomidorowy sos z bazylią sól pieprz Przygotowanie   Bakłażana umyłem, pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Posoliłem, a po tym jak puściły sok, osączyłem. Plastry bakłażana usmażyłem na patelni gilowej. Na bakłażanach ułożyłem plastry szynki

R'n'G Kitchen
Szaszłyki z cukinią, papryką i szalotką 169

Warzywne szaszłyki to danie idealne dla osób, które mają już dość mięsnych potraw. Połączenie cukinii, kolorowej papryki i słodkiej szalotki - trio doskonałe. Całość zamarynowałam w marynacie z dodatkiem ketchupu i sosu balsamicznego, dzięki temu warzywa nie były mdłe.  Składniki: 1 średniej wielkości cukinia połowa papryki czerwonej, zielonej i żółtej kilka szalotek sól, pieprz patyki szaszłykowe marynata 5 łyżek oleju

Ugotować
Indyjski sos (chutney) do słoików na zimę 127

Chutney jest to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany z owoców i warzyw, z rodzynkami,czosnkiem, owocami, czosnkiem itp. Używany do potraw mięsnych i wegetariańskich. W zależności od upodobań można przyrządzić łagodny lub pikantny. Składniki: 1 puszka ananasa ( 250 gram) 2 jabłka 2 gruszki 2 ząbki czosnku 5 dag rodzynek 2 szklanki cukru ¾ szklanki octu 1 łyżeczka soli szczypta

Tradycyjna Kuchnia
Fondue mięsne po burgundzku 223

wiosennych również) wieczorów lub kolacji we dwoje. Może być w formie deseru, daniem głównym lub przystawką. Ja dzisiaj proponuję Wam mięsną odmianę, w której w garnku rozgrzewa się tłuszcz, a w nim smaży kawałki wołowiny. Do mięsa obowiązkowo podajemy sosy, ale można również podać korniszony, marynowane pieczarki lub cebulki. Na koniec jeszcze krótka uwaga. Smażenie w garnku z gorącym tłuszczem

Pełny talerz
Surówka colesław 206

domu smakuje inaczej. Polecam dzisiaj swoją, wielokrotnie wypróbowaną wersję. Świetnie pasuje jako dodatek praktycznie do każdego obiadu mięsnego, rybnego, jajek, wędlin czy kanapek. Składniki: 4 szklanki startej na szatkownicy kapusty 1  duża marchewka  1 mała cebula  Sos: 2-3 łyżki majonezu 1 ł yżka kwaśnej śmietany 1 łyżka octu  2 łyżki soku z cytryny

Gosia gotuje
Naleśniki z pastą z kurczaka 395

pieczarki zmielić za pomocą blendera. Dodać serek naturalny, cebulę z czosnkiem, wymieszać. Paprykę, suszone pomidory, ser pokroić w paski. Farsz mięsny nabierać łyżką i rozsmarowywać na placku. Dodać ulubione warzywa i ser, zawinąć. Podawać na zimno lub zgrillowane z sosem jogurtowo - pietruszkowym

cooklife
gołąbki ziemniaczane 114

liści. Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu (w zależności od wielkości liścia). Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . uwagi: Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco

w mojej kuchni
Pulpety w kremowym sosie pieczarkowym 171

łyżka bułki tartej sól pieprz mąka do oprószenia 2 łyżki masła klarowanego sos 250 g pieczarek 200 ml śmietany 18% sól pieprz liść laurowy 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie) koperek Mięso, cebulę drobno posiekaną, namoczony i odciśnięty chleb oraz pozostałe składniki dokładni wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć w mące i delikatnie obsmażyć na rozgrzanym maśle

O kuchni z uczuciem
Ossobuco cielęce w rozmarynie 206

Cielęcina to świetne chude mięso o bogatych walorach odżywczych. Oprócz multum białka znajdziemy w nim zestaw witamin z grupy B oraz cynk i żelazo.  Sama

Kuchnia PROzdrowotna