Danie pachnące pomidorami i curry przełamanym lubczykiem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Do tego niespodzianka;) – ogórek konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak
Zasmakuj KuchniPieczone faszerowane bakłażany. Zazwyczaj faszeruję je mięsem mielonym, pomidorami, generalnie passatą z dodatkami cebuli, chili, pieczarek. Raczej tradycyjnie, bez wyszukanych dodatków. Dziś nieco inna wersja –
Zasmakuj KuchniTeraz tak sobie myślę, że to trochę przypomina leczo z mięsną wstawką 😂 Znajdziesz tu dużo warzyw, dużo małych kulek z kurczaka, a całość łączy naturalnie gęsty sos pomidorowy. To danie smakuje przepysznie! Z dodatkiem kaszy lub ziemniaków jest świetną propozycją na rodzinny, zdrowy i pełnowartościowy obiad. Składniki (3-4 porcje): 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 jajko
Zdrowie na języku :Pmiski włożyć mięso, pokrojoną drobno cebulę, wbić jajko. Dodać posiekany szczypiorek, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Wszystko wyrobić na jednolitą masę mięsną. Formować małe kulki, obtoczyć je w mące i lekko obsmażyć na oliwie z dwóch stron. Sos 1 puszka pomidorów 200 g kwaśnej śmietany (dałam 18%) 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano sól pieprz Dodatkowo 200 g sera mozzarella
O kuchni z uczuciemprzygotowania prawdziwie grillowej uczty! Specjalnie dla Was zebrałam ciekawe inspiracje z polskich blogów kulinarnych. Pamiętajcie, że grill to nie tylko dania mięsne, jak kiełbaska, karkówka czy kurczak, ale także różnorodne sałatki z sezonowych warzyw, grillowane warzywa czy sosy o różnych smakach! Bierzcie z tego lata jak najwięcej – miłego grillowania Ja na pewno z poniższego zestawienia skorzystam. Kofty z kurczaka
Kuchnia Bazyliikolejna super pyszna propozycja dla wielbicieli obiadowych kulek, nie tylko mięsnych :) Przepis znalazłam na blogu Kornik w kuchni. Jedyne co bym w nim zmieniła to ilość sosu. Sos jest dość pikantny ale jest go zbyt mało by pokrył kaszę. A może po prostu ugotować kaszę jako pilaw by nie była sucha? dodatki są do przemyślenia. Same pulpeciki z sosem polecam
Dzieje kuchennej WiewióryPięknie pachną klarowanym masłem, przyprawami i świeżą papryką. Idealne na mięsny obiad z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich, kopytek czy ryżu w towarzystwie surówek, marchewki, buraczków lub sosu grzybowego. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 3 mniejsze cebulki 1 czerwona papryka masło klarowane do smażenia olej 2 jajka 0,5 szklanki gazowanej wody do smaku: sól, pieprz, słodka papryka
Zasmakuj KuchniMięsny wtorek Nadal pozostaje w klimatach arabskich i w związku z tym przygotowałam pulpeciki cynamonowe w sosie pomidorowym wywodzące się z kuchni libańskiej. Cynamon idealnie komponuje się z pomidorami, a jego dodatek jest zarówno w klopsikach jak i w sosie. Danie jest pyszne, aromatyczne, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Polecam na smaczny, orientalny obiad. Składniki : Na pulpeciki : 500g mięsa mielonego
Codzienne GotowanieKlasyczne purée ziemniaczane to dodatek do wielu dań, zarówno mięsnych, rybnych jak i np. duszonych warzyw. Jego kremowa konsystencja doskonale pasuje do mięs duszonych w sosie czy pieczeni. Dobrze zrobione puree ziemniaczane to nie są zwykłe tłuczone ziemniaki. Purée najczęściej robi się z ziemniaków, ale inne warzywa też doskonale się do tego nadają. Można zrobić puree z marchewki , selera, bobu
Smaczna PyzaMałe, okrągłe cukinie na połowę przekroiłam, następnie środek wydrążyłam, farsz mięsny do nich dodałam i na grillu zapiekałam. Pod koniec ser żółty na wierzch poukładałam i sos na bazie majonezu, ketchupu i musztardy przygotowałam. Można ją jako przystawkę podawać, lub jako główne danie zajadać. Składniki: 300 mielonej wołowiny, ½ łyżeczki soli, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczki papryki
Moniki SmakołykiNajlepsze smaki kryją się w przyprawach indyjskich ponieważ są mieszanką samych ziół a ich aromat podczas przygotowywania unosi się po całym domu.Ten kurczak należy właśnie do
harrisaSzybki pyszny obiad, sosik smaczny. Wystarczy kilka minut i gotowe. Cebula nadaje super smaku, danie jest bardzo bardzo dobre. Można podawać z makaronem lub ryżem. Piersi
Kuchnia Pokoleńpodaję. Do przygotowania sałatki wykorzystałam sos do mięs i sałat miodowo- musztardowy, który otrzymałam do testowania od firmy Roleski . Sos ma idealną konsystencję i ciekawy smak. Doskonale nadaje się jako dodatek do sałatek i potraw mięsnych. Oceniam go bardzo pozytywnie
Tradycyjna kuchnia KasiSchab tak podany jest pyszny i aromatyczny, delikatny i soczysty. Można go podać do obiadu ale także do kanapek na zimno, tak czy tak jest smakowity
Moje Małe CzarowanieMasło również wlewamy do garnka zalewamy wszystko wodą, dodajemy 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego. Do smaku dodajemy kostkę mięsną oraz doprawiamy przyprawą do gulaszu i gotujemy około 2 godz. do miękkości mięsa. Aby zagęścić sos wlewamy go trochę do szklanki (pół szklanki) wsypujemy do niej mąkę w zależności jak gęsty chcemy uzyskać sos tyle sypiemy (uważać
Moje-pitraszenie