osączeniu ściąć twarde części głąbów.Tak przygotowane liście nadziewać ziemniaczanym farszem, nakładać 1-2 łyżki farszu . Zawijac jak gołąbki mięsne Gotowe gołąbki układać ciasno w garnku.Polac bulionem i dusić około 40 minut pod przykryciem . Można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym. Gołąbki nie przywrą do dna rondla, kiedy na dnie umieścimy liście kapusty. Do nadzienia można dodac nieco startego żółtego
w mojej kuchniTortilla z warzywami i kurczakiem - Z sosem czosnkowym (hiszpańskie pyszne jedzonko) Święta święta i po świętach. Czas przygotować się na sylwestra. Idealne danie jakie
Gotuj Z MuzykąThe post Kremowy makaron. Makaron w kremowym sosie. appeared first on KulinarnePrzeboje.pl .
Kulinarne PrzebojeMalutkie mielone z piersi kurczaka robię w wielu wersjach. Dodaję do masy mięsnej różne przyprawy by nadać im smaki rodem z innych kuchni. Z reguły podaję je potem w jakimś sosem i ryżem lub makaronem. Dziś na szybko usmażone , uduszone w śmietanie, a potem dodany groszek. Do tego makaron- pół godziny i obiad gotowy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniPierś z kaczki marynowana w imbirze i pomarańczach z dodatkiem sosu sojowego i rybnego z sezamem to klasyka kuchni azjatyckiej. Aromatyczna, soczysta, rozpływa się w ustach
Pociąg Do Kuchnibitki że schabu lub wołowiny , ale żeberka w tym SOSIE wyszły wyśmienite.Polecam bardzo ten przepis na wspólne , rodzinne spotkania przy stole. 1 kg.żeberek 2 łyżki mąki do obsypania mięsa 2 cebule sól, pieprz ostra i słodka papryka mielona szczypta czosnku granulowanego przyprawa uniwersalna bulion mięsny ************************************* Żeberka umyć ,osuszyć i natrzeć przyprawami.Zostawić na noc w lodówce
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJak są kurki, musi być takie oto mięsko...Palce lizać ! Składniki: 7 plastrów polędwicy wieprzowej 250 g kurek leśnych pól szklanki smietany 30 3 szklanki bulionu
Z Majeczką w kuchniMakarony są świetną bazą do różnorakich dań. Wystarczy przygotować dowolny sos (np. pomidorowy, grzybowy, pesto, itp.) i wrzucić do makaronu. Danie gotowe. Dzięki makaronom przygotowuje się różne zapiekanki, te mięsne, rybne, warzywne. Podstawą jest dobry makaron. Makarony świetnie komponują się także z zupami. Ugotowany rosół czy pomidorowa bez cienkich makaronowych niteczek smakował by chyba inaczej:) Makaron można przygotować samemu(...)farsz wypłynie ze środka. Mam nadzieję, że domowy makaron wyjdzie Wam pyszny i chętnie będziecie poświęcać mu czas, by zaimponować swoim bliskim. Teraz już tylko zostało przygotować jakiś dobry sos i.... zajadać się makaronowym szaleństwem! Życzę Wam smacznego
Zasmakuj Kuchnizupełnie inną stronę. I tak powstał niezwykle aromatyczny i pełen głębokiego smaku chutney mirabelkowy, inspirowany kuchnią indyjską. Gęsty sos owocowy przygotowywany na bazie czosnku, cebuli, imbiru i octu, do tego cukier i przyprawy. Przepyszny smak będzie wspaniale dopełniać potrawy mięsne i warzywne. Do białego twarogu też świetnie się sprawdzi! :D Chutney można przygotować właściwie z każdego rodzaju owoców dodając ulubione(...)dodaj przyprawy i ocet i duś pod przykryciem przez kolejne 5-7min. 5. Zdejmij pokrywkę i pozwól chutneyowi zgęstnieć - powinien mieć konsystencję dość gęstego dżemu. 6. Przelewaj gorący sos do wyparzonych słoików, szczelnie je zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszny sos cacık, popularny zarówno w kuchni tureckiej jak i greckiej, w Polsce bardziej znany pod grecką nazwą „tzatziki”. Sprawdza się jako szczególnie jako dodatek do potraw mięsnych. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 1 paczka jogurtu naturalnego (gęsty jak jogurt bałkański) 1 szklanka wody 1 świeży ogórek 1 ząbek czosnku sól mięta oliwa z oliwek Przygotowanie Zetrzeć umyty(...)ogórek. Dodać wyciśnięty czosnek i jogurt. Dokładnie mieszać i wlać wodę. Dalej mieszać. Potem nalać do miseczek. Udekorować każdą najpierw z oliwą, a potem z miętą. Artykuł CACIK, czyli sos tzatziki pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisydość gładką masę. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek przeznaczone do sosu obieramy i również drobno siekamy W misce umieszczamy wszystkie składniki klopsików – wołowinę, boczek, zółtko, szalotkę i przyprawy, po czym wyrabiamy starannie na gładką masę, najlepiej ręką. Z gotowej masy mięsnej formujemy nieduże, kształtne klopsiki o możliwie gładkiej powierzchni. Z tej ilości składników powinno ich wyjść(...)ewentualnie słodką paprykę. Solimy nieco do smaku (ostrożnie, więcej soli można dodać później) i wkładamy ponownie klopsiki. Dusimy wszystko powoli pod przykryciem przez 1 godzinę, czasami mieszając. Na koniec sos należy nieco odparować aby się zredukował i zgęstniał. Podajemy na ciepło ze spaghetti ugotowanym al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy, posypując tartym parmezanem oraz posiekanymi
Kulinarna PokusaDzisiaj mamy dla Was pyszny przepis na klopsiki z bazylią w karmelizowanych pomidorach. Klopsiki wyszły soczyste z posmakiem bazylii w lekko słodkim sosie z karmelizowanych pomidorów
Kuchenne WariacjeLubię ten sos, bo jest smaczny, aksamitny i delikatny. Doskonale nadaje się do kopytek, klusek i makaronów. Świetnie sprawdzi się w daniach zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych Składniki: 250 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 2 cebula drobno posiekana 300 ml bulionu z warzyw 150 ml słodkiej śmietanki (18 %) natka pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku (użyłam mrożonego koperku(...)dodawałam stopniowo sok z cytryny, około 1 do 2 łyżeczek. Koniecznie trzeba próbować, żeby nie popsuć smaku. Teraz już tylko wystarczyło obsypać natką pietruszki i koperkiem. Wymieszałam i... sos gotowy. Sos udał się znakomicie. Pyszny.... Mam nadzieję, że ten sos również Wam zasmakuje. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysimnie drobiowe); 200 g pieczarek; 5 czubatych łyżek bułki tartej; 1 średnia cebula; 2 jaja; 1/4 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów; Olej do smażenia. Sos: 300 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 łyżka masła; 1 łyżka mąki pszennej + 100 ml zimnej wody; 600 ml bulionu (u mnie 600 ml wrzątku + 1 kostka bulionowa o smaku(...)miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą, wodę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać w mące pszennej i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Pieczarki do sosu umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę do sosu obrać, pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzane na patelni masło
Gospodyni Miejskadokładną ilość kapusty, ale ja odmierzam ją objętościowo, na oko ;) kapusty powinno być 2/3 masy mięsnej. Formujemy dowolnej wielkości klopsy lekko zwilżonymi wodą dłońmi. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka i zalewamy sosem. Składniki sosu: 4 średnie mocno dojrzałe pomidory , 1 średnia cebula , 3 ząbki czosnku , 2 łyżeczki zielonego pieprzu
Codzienna kuchnia niecodzienna