sos mięsny - 4565 przepisów (strona:92/305)

Sos Grzybowy 180

dodajemy podgotowane grzyby, lekko solimy i pieprzymy . Dusimy, podlewając co jakiś czas wodą lub wywarem warzywnym, mięsnym, czy ziemniaczanym, w połowie czasu (ok.10 min.)dorzucamy posiekany czosnek.  Po jakiś 20 minutach wlewamy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.  Podajemy z ziemniakami koperkiem lub jako dodatek do sztuki mięsa lub kotleta mielonego. Do tego

Pasje Jolki
Zapiekanka z szynki i ziemniakami z piekarnika 196

Pyszne takie danie wszystko w jednym- mięso, ziemniaki i warzywa. Lubię takie kombinacje. To jest duża porcja wystarczy na 4-5 osób. Jak robię takie danie

Kuchnia Pokoleń
Żeberka w sosie pomidorowym 226

Bardzo prosty i pyszny obiad. Kupiłam bardzo ładne żeberka, dużo mięsa mało tłuszczu, marzenie Nadmiar tłuszczu usunąć, ale jeśli lubicie bardziej tłuste można oczywiście zostawić. Pokroić

Kuchnia Pokoleń
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 160

papryka olej słonecznikowy i masło klarowane do smażenia Kroimy drobniutko seler, korniszony, boczek, łączymy z mięsem, musztardą, sosem, żółtkami i dosmaczamy wg upodobań pieprzem i papryką. Następnie wyrównujemy przygotowane mięso. Aby kotleciki były zbliżonej wielkości rysuję na nich ślady dzieląc masę mięsną na pożądaną liczbę części, najpierw dzielę zawartość miski na pół, na cztery itd. Nabieram mięso łyżką,formuję kotlety(...)ułożyć na stole i pozwolić dzieciom samodzielnie składać bułki. My na przekrojoną ciepłą bułkę kładziemy sałatę, pomidor, następnie kotlecik, krążek cebuli i zamykamy górną częścią bułki. Można stosować różne sosy, ale my tego nie robimy, mięso jest wystarczająco soczyste, co czyni takim całego burgera. Smacznego! #hamburger #mielone #bułkidoburgerów #bułki #drożdże  #maślane

I tu będę miała takie te
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 344

manny 2 marchewki bulion puszka pomidorów w sosie własnym słodka papryka śmietana 18% koperek Wykonanie:  Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane

Walijskie Pichcenie
Prosta zapiekanka ziemniaczana 143

podprażamy na nim mąkę. Następnie dodajemy zimną wodę i dokładnie mieszając czekamy, aż wszystko zgęstnieje. Biały sos mączny łączymy z mięsem mielonym, doprawiamy do smaku według uznania i dusimy jeszcze kilka minut. Na warstwę cebuli ułożonej w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsną. Następnie znowu plasterki ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki układane na przemian z pomidorami

Kuchenna Kontrrewolucya
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 350

sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Wraps z kurczakiem Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Patatas alioli Pieczone pierożki z ciasta filo(...)wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wędliny Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce

Kulinarne przygody Gatity
Karkówka zapiekana, aromatyczna i rozpadająca się w ustach 175

Można to mięso upiec w piekarniku lub jak ja w garnku do wolnego gotowania. Mięso z takiego garnka gotuje się bardzo wolno nawet do 4-5

Kuchnia Pokoleń
Chutney z czerwonych porzeczek 204

Chutney , czatnej- to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany w kuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą gąszcze, zapiski na jego temat sięgają XVII w. Bazą tego polskiego odpowiednika było wino zagęszczone ugotowaną i przetartą bułką, jabłkiem i cebulą, doprawiony był ostrymi przyprawami: pieprzem, imbirem, szafranem i kardamonem, oraz wzbogacony o słodycz cukru(...)czosnku, cebuli, musztardy, octu, sporej ilości przypraw itp. Chutney to doskonały dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich. Chutney może być bardzo pikantny, przechodzący do łagodnego, a nawet słodkiego. Postanowiłam sporządzić chutney z czerwonych porzeczek, gdyż te sezonowe owoce doskonale się nadają się na przygotowanie sosu ze względu na swoją kwasowość. Wszystkie przyprawy jakie zastosowałam do sosu chutney dostałam od firmy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepisy na Sylwestra - kulinarne inspiracje 289

kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Tortilla española de patatas Sałatka z ryżem kurczakiem i ananasem Sałatka ziemniaczana Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa(...)wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna w wersji light Twarożek zwany bryndzą Pasta twarożkowa z pstrągiem Pate z drobiowych wątróbek Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Domowy majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Tarta z dynią i szpinakiem Pieczone pierożki z ciasta filo

Kulinarne przygody Gatity
Krucho-drożdżowe rożki z mięsnym nadzieniem teriyaki 148

Sylwester lada dzień, prezentuję więc propozycję pysznej przekąski. :-) Pyszne, mięciutkie rożki z nadzieniem, z posmakiem sosu teriyaki zrobią furorę na każdej imprezie. Smakują dobrze na gorąco

Szefowa kuchni
Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek 170

Przez ostatnie dwa tygodnie na moim blogu widniała ankieta dotycząca Waszej ulubionej kuchni. W związku z tym, że większość z Was wybrała kuchnię włoską, dziś na

My Culinary Art
Cannelloni nadziewane białym serem i warzywami 164

Zazwyczaj cannelloni nadziewam mięsem mielonym z grzybami w sosie pomidorowym. tym razem postanowiłam odrobinę poeksperymentować i przygotowałam nadzienie na bazie białego sera, szynki i warzyw. Wyszło bardzo smacznie i zdecydowanie mniej kaloryczne niż wersja mięsna :)    Składniki:   400g makaronu cannelloni,  250g białego sera,  250g pieczarek,  cebula,  60g szynki np. konserwowej,  1 czerwona papryka(...)serem. Doprawić do smaku ziołami oraz solą i pieprzem.  Tak przygotowanym farszem nadziać makaron i od razu ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać startym serem.  Przygotować sos. Świeże pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i wraz z powstałym sokiem przełożyć na patelnię. Jeśli używamy pomidorów z puszki wlać całą zawartość na patelnię. Dodać

Z miłości do słodkości
Pieczony indyk z orientalną nutą na pak choi 176

Pak choi to inaczej kapusta chińska. Smakuje trochę jak kapusta, trochę jak sałata rzymska, coś po środku. Można ją jeść smażoną, gotowaną, blanszowaną, ale i na

Pichceniomania
KNEDELKI Z KASZY JAGLANEJ Z MIĘSEM 206

mąką i urywamy po kawałku ciasta lepimy kulkę,spłaszczamy w rękach jak placek na środek kładziemy trochę farszu mięsnego i zalepiamy tworząc kulę. Knedle gotujemy we wrzącej osolonej wodzie od wypłynięcia około 6-7 minut. Po wyjęciu podajemy z ulubionym sosem. Ja podałam z SOSEM KURKOWYM . Smacznego

Mała w garnku miesza

Proponowane wyszukiwania