Przyznam szczerze, że do ostatniej chwili bałam się efektu tego eksperymentu. Okazało się, że niepotrzebnie. Smak sosu jest oryginalny i niepowtarzalny, z pewnością warty wypróbowania, ale
Szefowa kuchniZapiekanka ziemniaczana z kurczakiem (ziemniaki-pierś z kurczaka-pieczarki-sos beszamelowy) Składniki: (na naczynie żaroodporne o śr.ok.21 cm) - 2 kg ziemniaków - 05, kg pieczarek - 4
Gotuj Z MuzykąCzyli Poulet aux champiqnons avec un sauce au vin blanc prosto z "Małej paryskiej kuchni", bo tam znalazłam ten wspaniały przepis. W oryginale kurczak ale do
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotowałam soczysty stek z serca wołowego w bezglutenowej, niskowęglowodanowej bułce, którą sama upiekłam. Do tego garść zieleniny, grillowana pieczarka, kiełki buraka, cebulka, no i oczywiście musi być sos, a sos jest fantastyczny. Zrobiony na bazie dżemu prozdrowotnego Łowicz z czarnego bzu z dodatkiem buraczków, czarnego czosnku i oliwy z oliwek. Co zdrowego jest w tym śniadaniu? W zasadzie wszystko(...)może nie jest najpopularniejszym daniem w Polsce, ale warto czasem po nie sięgnąć, ponieważ zawiera sporo koenzymu Q10, który dotlenia komórki i jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania serca i mięśni szkieletowych. Ponadto porcja białka na śniadanie stabilizuje cukier, dzięki czemu nie podjadamy w ciągu dnia i nie mamy napadów głodu wieczorem. Bułka dzięki zawartości mąki z quinoy i mąki
Quinoa Raz!Makaron to jeden z najpopularniejszych i najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Idealnie sprawdza się jako dodatek do potraw, jak również może stanowić bazę do dania głównego. Pierwsze
Jacob Tasteskonserwowych • 1 ogórek zielony długi • 2 jajka przepiórki Marynata • sól, pieprz do smaku • 1 ziarno ziela jałowca • 1 łyżka oleju oraz • 6 kromek pieczywa tostowego bardzo cienko pokrojonych • sos balsamiczny Wykonanie: • Mięso sarny pokroić bardzo drobno, nie mielić, bo zrobi się miazga. • Ziarno jałowca spłaszczyć i posiekać, dodać olej, sól, pieprz i zamarynować w tym mięso(...)chleb tostowy, 1/4 masy mięsnej, łyżkę ogórka świeżego. Każdą warstwę mocno docisnąć. Drugi zrobić tak samo. • Wyjąć obręcz, po przeciwnych bokach przykleić skrzydełka z trójkątów chleba tostowego, na wierzch położyć jajko sadzone. • Boki talerza udekorować paskami ogórka konserwowego, pieczarek i cebuli za pomocą dwóch noży. • Na ostatnim boku krople sosu balsamicznego
To co kochamksiążkach często proponuje dania szwedzkie i różne wariacje na temat szwedzkich klopsików ( Köttbullar ). Za każdym razem przywołuje konieczność dodawania do nich kopru, za którym podobno Szwedzi przepadają, a do sosu proponuje dodatek owoców (żurawin, brusznicy itp.). U mnie borówki już "wyszły" z piwnicy, a kolejnych konfitur jeszcze zrobić nie można, więc posiłkowałam się moim kulinarnym eksperymentem - konfiturą z aronii, jabłek(...)pieprzem. Mokrymi rękoma uformować z mięsnej masy malutkie (ok. 2 cm średnicy) klopsiki. Odstawić je na ok. 15 minut do lodówki. W tym czasie można zająć się przygotowaniem surówki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć klopsiki z różnych stron tak, by nabrały koloru. Podlać klopsiki połową szklanki wrzątku, by zebrać smak z patelni. Do sosu dodać kminek, konfiturę i śmietanę
Weekendy w domu i ogrodzieszklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz masło do smażenia Sos serowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka serek topiony śmietankowy ( ja używam takiego w „kiełbasce”) 3 łyżeczki musztardy francuskiej 15dag szynki w kawałku- opcjonalnie jeśli chcecie do dania dodać trochę mięsnego akcentu ;) Kopytka: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Studzimy(...)Gotujemy partiami, w osolonej wodzie. Kopytka są gotowe gdy wypływają na wierzch. Odcedzamy na sitku i wykładamy tak aby nie stykały się ze sobą, bo inaczej się posklejają. Sos: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Dolewamy mleko, ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy serek, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z gazu i dodajemy
Czerwona PorzeczkaSzkoda, że tak rzadko jemy królicze mięso. Jest bardzo chude i zdrowe. Dawniej mój tata hodował króliki, wtedy było mi żal swoich milusińskich a dziś tęsknie
Bon Appetit MałgorzatySpecjalnie dla fanów makaronu gryczanego. Oto on! Z kurczakiem w pomidorach i serem feta. Uwaga! Uzależnia! 2 porcje: 120 g makaronu gryczanego 2 piersi kurczaka 1/2
KucharzycaMięsna masa z ryżem lub kaszą i dodatkami, zawinięta w liść kapusty. Któż by ich nie znał. Tradycyjne gołąbki mają bardzo wielu zwolenników. Gotowane, pieczone, z sosem pomidorowym, grzybowym, ze skwarkami z boczku… i nie tylko. Każdy ma swoje ulubione. Do tej listy dodam nietypowe – błyskawiczne gołąbki z czarną komosą ryżową . Aby było jeszcze ciekawiej będą zawinięte w liście
mojewypiekiinietylkomożemy zetrzeć na tarce. Dodajemy sól, pieprz, posiekany pęczek, prażoną cebulkę i bułkę tartą. Wyrabiamy farsz mięsny. Gotujemy wodę w w wąskim ale wysokim garnku z dodatkiem soli, liścia i ziela. Wrzucamy uformowane kulki drobiowe i gotujemy do 10 minut. Składniki na sos ajvar: Składniki: 3 czerwone papryki 1 bakłażan 1/2 łyżeczki chili mielonego 2 łyżki winnego octu 1 łyżeczka
Życie zaczyna się w kuchnimięso , które po dotknięciu widelcem się rozchodzi , jest najlepsze i najsmaczniejsze , a do tego jeszcze pyszny sos na bazie warzyw to jest dopełnienie wspaniałego , domowego posiłku.Danie troszkę babcine , ale najpyszniejsze. 4 grube plastry łopatki 1op.mrożonki groszku z marchewką 0.5 l.bulionu mięsnego 1 łyżka masła Cebulka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 mała śmietana kremówka 30% Sól i pieprz
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiJest to mięsna potrawa z bakłażanem. Jest ona nazwana zapiekanką arabską, ponieważ zawiera harissę – ostrą pastę używana w Tunezji z dodatkiem indyjskiej przyprawy garam masala. Ciekawe połączenie ostrego sosu z lekko słodkawym mięsem. Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 6 Składniki: 400 g bakłażana (2 sztuki) 125 g sera mozzarella
KuchniaWeDwoje.plmaśle oraz przyprawy i zioła. Dodatek startego sera żółtego bardzo poprawia smak farszu. Naleśniki z farszem mięsnym 4 naleśniki (tutaj przepis) mięso z rosołu dowolne (około 500g) 1 duża cebula 1 łodyga selera naciowego 100 g żółtego sera pieprz ziołowy i czarny sos sojowy i chili do smaku 1 łyżka masła (sklarowanego) Zmiel mięso. Na maśle przesmaż drobno posiekaną
Gotuj Sam!