Makarony są świetną bazą do różnorakich dań. Wystarczy przygotować dowolny sos (np. pomidorowy, grzybowy, pesto, itp.) i wrzucić do makaronu. Danie gotowe. Dzięki makaronom przygotowuje się różne zapiekanki, te mięsne, rybne, warzywne. Podstawą jest dobry makaron. Makarony świetnie komponują się także z zupami. Ugotowany rosół czy pomidorowa bez cienkich makaronowych niteczek smakował by chyba inaczej:) Makaron można przygotować samemu(...)farsz wypłynie ze środka. Mam nadzieję, że domowy makaron wyjdzie Wam pyszny i chętnie będziecie poświęcać mu czas, by zaimponować swoim bliskim. Teraz już tylko zostało przygotować jakiś dobry sos i.... zajadać się makaronowym szaleństwem! Życzę Wam smacznego
Zasmakuj Kuchnizupełnie inną stronę. I tak powstał niezwykle aromatyczny i pełen głębokiego smaku chutney mirabelkowy, inspirowany kuchnią indyjską. Gęsty sos owocowy przygotowywany na bazie czosnku, cebuli, imbiru i octu, do tego cukier i przyprawy. Przepyszny smak będzie wspaniale dopełniać potrawy mięsne i warzywne. Do białego twarogu też świetnie się sprawdzi! :D Chutney można przygotować właściwie z każdego rodzaju owoców dodając ulubione(...)dodaj przyprawy i ocet i duś pod przykryciem przez kolejne 5-7min. 5. Zdejmij pokrywkę i pozwól chutneyowi zgęstnieć - powinien mieć konsystencję dość gęstego dżemu. 6. Przelewaj gorący sos do wyparzonych słoików, szczelnie je zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPyszny sos cacık, popularny zarówno w kuchni tureckiej jak i greckiej, w Polsce bardziej znany pod grecką nazwą „tzatziki”. Sprawdza się jako szczególnie jako dodatek do potraw mięsnych. Porcja dla 2 osób. Smacznego! Składniki 1 paczka jogurtu naturalnego (gęsty jak jogurt bałkański) 1 szklanka wody 1 świeży ogórek 1 ząbek czosnku sól mięta oliwa z oliwek Przygotowanie Zetrzeć umyty(...)ogórek. Dodać wyciśnięty czosnek i jogurt. Dokładnie mieszać i wlać wodę. Dalej mieszać. Potem nalać do miseczek. Udekorować każdą najpierw z oliwą, a potem z miętą. Artykuł CACIK, czyli sos tzatziki pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisydość gładką masę. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek przeznaczone do sosu obieramy i również drobno siekamy W misce umieszczamy wszystkie składniki klopsików – wołowinę, boczek, zółtko, szalotkę i przyprawy, po czym wyrabiamy starannie na gładką masę, najlepiej ręką. Z gotowej masy mięsnej formujemy nieduże, kształtne klopsiki o możliwie gładkiej powierzchni. Z tej ilości składników powinno ich wyjść(...)ewentualnie słodką paprykę. Solimy nieco do smaku (ostrożnie, więcej soli można dodać później) i wkładamy ponownie klopsiki. Dusimy wszystko powoli pod przykryciem przez 1 godzinę, czasami mieszając. Na koniec sos należy nieco odparować aby się zredukował i zgęstniał. Podajemy na ciepło ze spaghetti ugotowanym al dente w dużej ilości osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy, posypując tartym parmezanem oraz posiekanymi
Kulinarna PokusaDzisiaj mamy dla Was pyszny przepis na klopsiki z bazylią w karmelizowanych pomidorach. Klopsiki wyszły soczyste z posmakiem bazylii w lekko słodkim sosie z karmelizowanych pomidorów
Kuchenne WariacjeLubię ten sos, bo jest smaczny, aksamitny i delikatny. Doskonale nadaje się do kopytek, klusek i makaronów. Świetnie sprawdzi się w daniach zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych Składniki: 250 g pieczarek pokrojonych w cienkie plasterki 2 cebula drobno posiekana 300 ml bulionu z warzyw 150 ml słodkiej śmietanki (18 %) natka pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku (użyłam mrożonego koperku(...)dodawałam stopniowo sok z cytryny, około 1 do 2 łyżeczek. Koniecznie trzeba próbować, żeby nie popsuć smaku. Teraz już tylko wystarczyło obsypać natką pietruszki i koperkiem. Wymieszałam i... sos gotowy. Sos udał się znakomicie. Pyszny.... Mam nadzieję, że ten sos również Wam zasmakuje. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysimnie drobiowe); 200 g pieczarek; 5 czubatych łyżek bułki tartej; 1 średnia cebula; 2 jaja; 1/4 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów; Olej do smażenia. Sos: 300 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 łyżka masła; 1 łyżka mąki pszennej + 100 ml zimnej wody; 600 ml bulionu (u mnie 600 ml wrzątku + 1 kostka bulionowa o smaku(...)miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą, wodę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać w mące pszennej i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Pieczarki do sosu umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Cebulę do sosu obrać, pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzane na patelni masło
Gospodyni Miejskadokładną ilość kapusty, ale ja odmierzam ją objętościowo, na oko ;) kapusty powinno być 2/3 masy mięsnej. Formujemy dowolnej wielkości klopsy lekko zwilżonymi wodą dłońmi. Obsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i przekładamy do garnka i zalewamy sosem. Składniki sosu: 4 średnie mocno dojrzałe pomidory , 1 średnia cebula , 3 ząbki czosnku , 2 łyżeczki zielonego pieprzu
Codzienna kuchnia niecodziennarazem na wywar, a pozostałe pieczone czy duszone mięso lądowało w gęstym, ciemnym sosie i było zapiekane pod warstwą utłuczonych ziemniaków. Oszczędnie, tanio i do syta! Rewolucja przemysłowa doprowadziła między innymi do powstania maszynki do mielenia mięsa – i zakończyła przy okazji korzystanie z mięsnych resztek w wyspiarskich zapiekankach. Zmielone mięso dało się gotować i smażyć prędzej, wydajniej, posiłek był gotowy
Karo in the KitchenPrzepiórcze jajka po indyjsku w mięsnej skorupce Jajka po indyjsku , tym razem nie są moim pomysłem , tylko efektem poszukiwań czegoś nowego Przepióry mi się niosą obłędnie , więc trzeba było znaleźć sposób, na to jak je wykorzystać . Siadłam więc przed półką z książkami kuchennymi i wertowałam jedną po drugiej …Przepis znalazłam w książce ” Kuchnia Indyjska ” autorstwa Shehzad Husan(...)układamy na papierowym ręczniku ,żeby odprowadzić nadmiar tłuszczu . Podajemy na gorąco lub na zimno , obie wersje smaczne Doskonałe z sosami , dipami , różnego rodzaju , do piwka , czy winka a także jako danie obiadowe Smacznego ! Artykuł Przepiórcze jajka po indyjsku w mięsnej skorupce pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyzmielonego mięsa wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i dokładnie wyrabiamy, ewentualnie solimy do smaku. Z masy mięsnej formujemy okrągłe klopsiki i obtaczamy w bułce tartej, wyszło mi 16 sztuk. 2. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki do miękkości i zrumienienia. 3. Do garnka przekładamy sos meksykański, dodajemy klopsiki i gotujmy jeszcze przez kilka minut cały czas mieszając. 4. W między
IzabelawkuchniTakie proste danie, a jakie smaczne. Uwielbiam placki ziemniaczane. Mogę je jeść z cukrem, ale dzisiaj polecam placki z sosem pieczarkowym. Składniki: Placki ziemniaczane: 1
Salonik smakówsmakami Azji postanowiłam urozmaicić danie o sos mango-chutney. Efekt smakowy - zniewalający i niedościgniony! Sos idealnie skomponował się z mleczkiem kokosowym oraz mieszanką przypraw curry, czosnkiem i kurkumą. Mango-chutney to taka forma słodko-pikantnej konfitury przeznaczona głównie do podkreślania smaku dań mięsnych oraz owoców morza. Jego głównymi składnikami są: mango, rodzynki, chilli, imbir oraz cebula. Poniżej przepis na wyśmienitą
upichconaSmażenie na oleju rzepakowym stało się znowu modne. Pamiętajmy, że taki olej ma wyższą temperaturę wrzenia, zawiera kwasy omega 3 i jest polecany przez dietetyków. Składniki
IMPRESJA SMAKUwięcej, do smaku) 1 łyżka octu balsamicznego (lub więcej, do smaku) 1 – 2 łyżki sosu sojowego tamari 1 łyżeczka sosu rybnego (opcjonalnie) 1/2 łyżki oleju (np. ryżowego, z pestek winogron)** Tabasco do smaku 500 ml rosołu/bulionu grzybowego, warzywnego lub mięsnego w wersji niewegańskiej (wołowego w oryginale) 1/2 małego pęczka natki pietruszki nierafinowana sól i pieprz do smaku Połowę pomidorków(...)mieszając. Wlać rosół/bulion, doprowadzić do wrzenia pod przykryciem, po czym gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać fasolkę i gotować dalsze 5 minut. Zdjąć z ognia, doprawić sosem sojowym i rybnym, Tabasco i ewentualnie pieprzem do smaku. Zupa najlepiej smakuje w ostrzejszej wersji. Podawać z upieczonymi pomidorkami, obficie posypaną posiekaną natką pietruszki. Smacznego! * W wersji bezglutenowej należy użyć
Even Better Food