sos mięsny - 4565 przepisów (strona:76/305)

Potrawka z makaronu w aromatycznym sosie z mięsem wołowym 141

sojowy jest słony. Wszystko dokładnie mieszamy na pulchną jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Robimy sos: Drugą cebulę również kroimy w drobną kostkę, podsmażamy delikatnie na maśle, do zeszklenia. Obie śmietany łączymy trzepaczką, dodajemy posiekany koperek i pomału, cały czas mieszając, wlewamy(...)Wyciągamy mięso z lodówki. Mokrymi rękami formujemy małe wrzeciona, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Każde mięsne wrzeciono delikatnie oprószamy  mąką i smażymy z obu stron na dobrze  rozgrzanym oleju.  Ugotowany makaron wrzucamy do gorącego sosu. Mieszamy, wykładamy na talerz i układamy na nim usmażone mięso.  W sumie nie potrzebne

Kulinarne przemyslenia
Dyniowe placki ziemniaczane z gulaszem wołowym 163

Całość dusimy. Mięso i warzywa zalewamy wodą (gorącą) do ich przykrycia. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz przyprawy i opcjonalnie kostkę mięsną. Dusimy całość przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas mieszamy i dolewamy wody (szybko wyparowuje). Sos zagęszczamy mąką, którą rozprowadzamy w zimnej wodzie (ok 1/3 szklanki). Gotujemy jeszcze kilka minut do zgęstnienia. W czasie gotowania sosu obieramy

ChilliJemy
Pikantne gołąbki w gładkim sosie pomidorowym 223

dzisiaj pokazać na nieco inną wersję tego kultowego dania. Nasze pikantne gołąbki nie będą formą różnić się od tych tradycyjnych. Pokażemy Wam ciekawy sposób na przygotowanie smacznego farszu i sosu pomidorowego z nutą kaparów i karczochów. Pikantne gołąbki nie z przypadku Pikantnego smaku naszym gołąbkom dodają dwa składniki – kiełbasa chorizo oraz świeżo mielony pieprz. Kiełbasę kupicie niemalże w każdym(...)być na prawdę ostro decyduje ilość pieprzu. Tutaj zgrajcie się z Waszymi podniebieniami Farsz, z mocno pokreślonym mięsnym charakterem jest wyrazisty w smaku. Stanowi połączenie mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, kiełbasy chorizo, kaszy gryczanej i suszonych pomidorów. Sos do gołąbków nieco inny niż zawsze Smak gołąbków podkręca sos pomidorowy. Jego bazą stanowią świeże pomidory malinowe. Pomidory uduszone wraz z oliwkami, kaparami

Ciasna Kuchnia
Klopsiki w sosie pieczarkowym 142

pieprz do smaku • bułka tarta ewentualnie • olej do smażenia • 1 kostka rosołowa • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego Sos pieczarkowy • 500 g pieczarek • 1 cebula • 3 łyżki sosu sojowego • 250 ml śmietany 30% • natka pietruszki • 1/2 łyżeczki rozmarynu Wykonanie: Klopsiki • Cebulę pokroić w kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju. • Suche bułki namoczyć w ciepłej wodzie(...)dodać 2 łyżki bułki tartej. • Z masy mięsnej formować mokrymi rękoma okrągłe pulpeciki. Z tej porcji wychodzi 18 sztuk. • Obsmażyć je na oleju i włożyć do rondla. Podlać szklanką wody, dołożyć kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. • Dusić pod przykryciem 10 minut. Sos pieczarkowy • Drugą cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć

To co kocham
93.Obiadowe, małe eksperymenty: czyli polędwiczki wieprzowe w sosie czekoladowo - winnym, mini kluseczki śląskie i pieczone 167

choć chłodny, ale słoneczny dzień chciałybyśmy zaprosić Was na bardzo przyjemną propozycję obiadową. Dawno nie serwowałyśmy tutaj dań typowo mięsnych, ale jesień to bardzo dobra pora roku, by to nadrobić. Dlatego nadrabianie zaległości rozpoczynamy dziś od polędwiczek wieprzowych w sosie czekoladowo - winnym !  O tak, doskonale wiemy, że ta propozycja nie jest taka typowa i dla niektórych może brzmieć abstrakycjnie

Symfonia Smaków
FASZEROWANE KALAREPKI 158

mielone mieszamy z ryżem, drobno startym serem, jajkiem i przyprawami: tymiankiem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Masą mięsną faszerujemy kalarepy. Pomidory blendujemy wraz z posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy (do smaku), jeśli pomidory są mało słodkie dodajemy szczyptę cukru i słodkiej papryki. Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim nasze kalarepy.  Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Walijskie Pichcenie
Jak nie zmarnować jedzenia podczas Świąt? 255

resztek wina Przelej napoczęte wino do pojemników na kostki lodu i zamroź. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek(...)bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże). 12. Zamrażamy zupy i sosy Zostało zbyt dużo zupy grzybowej, grochówki czy sosów? Śmiało możemy je zamrozić w mniejszych pojemniczkach i wykorzystać na obiad w inne dni :) 13. Na ratunek rybce Karp, pstrąg, łosoś... Ryba

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z pomidora i ogórka w kremowym sosie 923

Sałatka z pomidora i ogórka w kremowym sosie jest idealnym dodatkiem do śniadań, obiadów, czy kolacji. Równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych z grilla. Poprzez dodanie octu jabłkowego (lub zakwaszenie w inny sposób) nie musicie się martwić, że askorbinaza z ogórka będzie rozkładała witaminę C z pomidora ;) Więcej przepisów na sałatki i surówki znajdziecie tutaj: Sałatki(...)media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z pomidora i ogórka w kremowym sosie – Składniki: 2 średnie ogórki zielone (ok. 400g) 3 pomidory (ok. g) 1 mały ząbek czosnku pół średniej cebuli (ok. 65g) 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu jabłkowego

Kulinarne Przeboje
DOMOWE HAMBURGERY 111

pokroić w kostkę również dodać do mięsa. Następnie kukurydzę.    Wsypać przyprawy i wyrobić masę mięsną. Z mięsa uformować kotlety, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Czerwoną cebulę pokroić w krążki i lekko podsmażyć na oleju. Pomidory również pokroić w krążki. Bułki przekroić, posmarować sosem hamburgerowym. Położyć sałatę, burgera, plaster cebuli i pomidora.  Na koniec polać majonezem, ketchupem i przykryć

Prosto i Smacznie z Anetą
KARKÓWKA PIKANTNA 175

Najwspanialsze mięso do wszelkich duszonych potraw .Świetnie się komponuje z różnymi sosami i smak tego mięso każdego potrafi zniewolić.Ja uwielbiam po prostu karkówkę czy duszoną czy grillowaną,zawsze spełnia moje oczekiwania.Dziś mam dla Was fantastyczny ,smakowity przepis na duszoną karkóweczkę.Zapraszam!. 12 steków z karkówki 1.4 litra keczupu 1 szkl.maślanki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki(...)cytryny , curry , rozmarynu i pieprzu ,  przykryć.Włożyć do lodówki na noc.Kotlety osączyć  z marynaty po tym czasie i obsmażamy na oliwie na silnym ogniu steki , podlewamy bulionem mięsnym , dolewamy marynatę z kotletów , pokrojoną cebulką i dusimy mięso do miękkośći.Zagęszczamy jak potrzeba mąką ziemniaczaną 1 łyżeczka z odrobiną wody.Podajemy z ziemniakami,surówkami i śmietaną.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Palcem po mapie: Ostróda, Trattoria La Riva 190

Lasagne - dobre, ale... mam wrażenie, że było w nim mało, jak na tę potrawę, mięsa. No chyba, że było za dużo makaronu? ;) Spaghetti z parmezanem w delikatnym sosie pomidorowym - potrawa z karty dziecięcej, jedzącemu smakowała bardzo! Ryby Smażony sandacz z masłem czosnkowo-ziołowym podawany na chrupiącym groszku cukrowym - kolejna kompletnie niedoprawiona potrawa... Brak soli, brak pieprzu... Bardzo szkoda, bardzo!; koszt(...)czuć, że były wędzone, ale smak ryby sprawiał, że ten szczegół można było pominąć ;); koszt: 36 zł   Dania mięsne  Krwisty sycylijski burger z wołowiny podany z serem Lazur, soczystym pomidorem, rukolą, kaparami, suszonymi pomidorami, parmezanem, anchois i sosem Cesar - o ile w paru przypadkach można było powiedzieć, że potrawy są niedoprawione, to w tym przypadku przesadzono w drugą

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Królik w przyprawach Dalekiego Wschodu 149

Ostatnio sporo u mnie dań doprawianych na wschodnią modłę, więc postanowiłam upiec królika w podobnych smakach. Wyszedł świetnie 😋 , więc na pewno powtórzę nie jeden raz. A

Weekendy w domu i ogrodzie
Pulpety w sosie curry 190

dodać odciśniętą bułkę, jajko, sól i pieprz oraz cebulę. Wyrobić dobrze  masę mięsną. Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące.  Wodę wlać do garnka, zagotować. Do wody włożyć pulpety, gotować ok.20 minut na wolnym ogniu. Następnie włożyć sos curry ze słoiczka, dodać wegetę sól i pieprz, podgotować. Mąkę rozmieszać w odrobinie zimnej wody, wlać

Kuchnia Danusi
Gołąbki z mielonym, kaszą jęczmienną, pieczoną papryką i buraczkiem w sosie pomidorowym 119

zawijane. Dlatego zaczęłam od kapusty włoskiej (ponoć lepiej się zawija). Do farszu, który z założenia miał być mięsny, bo akurat mięso rozmroziłam, postanowiłam wykorzystać mrożone buraczki, a skoro buraczki to i paprykę, bo lubię to połączenie. Wyszło pyszne, sycące danie. Podane z sosem pomidorowym - doskonała propozycja obiadowa. I choć tradycyjnym gołąbkom nadal mówię głośne TAK ;)  to te także bardzo(...)duże ząbki czosnku 1 jajko 1 szkl. kaszy jęczmiennej perłowej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 szczypty papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka soli Sos: 3 pomidory 1 pieczona papryka (bez skórki) 1 mała cebula 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki posiekanej

Kolorowy Przepisownik
Wątróbka smażona z dodatkiem malin i sosu malinowego 147

Żeby zrobić to danie czekałam kilka lat. Dziwne, ale prawdziwe. Mój brat „niejadek” opowiadał mi o pewnym daniu które jadł w Warszawie w restauracji

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania