niej jajka czy bułki tartej. Następnie masę mięsną odstawia się na godzinę do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Bardzo podoba mi się taki sposób przygotowywania mięsa - wiadomo, gdy sami mielimy/miksujemy, to wiemy, co się w naszym mięsku znajduje:) Kefty możecie zaserwować na wykałaczkach, z dodatkiem jakiegoś pieczywa i sosu lub też wykorzystać do przygotowania kanapek. Wystarczy zdjąć keftę(...)namocz je wcześniej w wodzie. Uformuj z masy mięsnej owalne pulpety i nadziej je na wykałaczki lub szpadki. Pomaga zwilżenie dłoni wodą lub olejem. Grilluj kefty na grillu ogrodowym, w piekarniku pod górną grzałką lub na patelni grillowej, odwracając, aby usmażyły się z każdej strony. Podawaj z sosem miętowym i chlebem. Możesz je też włożyć do podgrzanych chlebków
Chilli Czosnek i Oliwawiele możliwości, bo nikogo w niczym nie ogranicza zupełnie jak dieta mięsna. Można kombinować, wymyślać, próbować i w większości przypadków wychodzi coś naprawdę pysznego. I nie, nie, nie kończy się tylko na sałatkach czy zupach. Zresztą, co ja będę wielce tłumaczyć - sprawdźcie sami! KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM /własny; współpraca z Winiary; / na 8-10 kotlecików(...)rozpadające się ciasto (jak na mięsne mielone). W tym przypadku ilość bułki tartej jest względna, stąd tego nie podaję. Z masy formuję kotleciki, które obtaczam tylko w bułce tartej, co zapobiegnie rozpadnięciu się podczas smażenia. Na patelni rozgrzewam olej i smażę kotlety na złoto z obu stron. Osączam z tłuszczu na ręczniczkach papierowych. sos: Grzyby moczę przez około kwadrans
W kuchni Karmel-itkiZapiekanki, któż ich nie lubi? Wystarczy do naczynia do zapiekania włożyć ulubione półprodukty, zalać ciekawym smakowo sosem i do piekarnika. Po około godzinie mamy pyszny obiad
Moje Małe Czarowaniełopatki lub karkówki 2-3 cebule przyprawy: łyżeczka soli, po 2 łyżki ziarenek smaku i przyprawy do karkówki, pieprz, trochę mielonego kminku SOS : 1 kg pomidorów mały słoiczek przecieru 2 cebule 1-1,5 wywaru warzywnego lub mięsnego śmietana lub jogurt naturalny, mąka do zagęszczenia przyprawy: słodka i ostra papryka, sól, pieprz, bazylia WYKONANIE : Gotujemy ryż w lekko osolonej wodzie(...)pieczemy należy wcześniej nagrzać piekarnik na ok 180 stopni C. Pieczemy ok 1-1,5 godziny przykrywając folią aluminiową. Gołąbki sprawdzamy, są gotowe gdy listki są miękkie. SOS : Cebulę kroimy w małą kostkę, podsmażamy aż będzie lśniąca, dodajemy umyte i pokrojone pomidory. Smażymy a następnie przykrywamy. Pomidory mają się rozpaść. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy przecier, dodajemy
Pani na deserSkładniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka - 14 zł za 1 kg 5 g* przyprawy curry 0.10 zł 5 g przyprawy oregano 0.10 zł 5 g
ClauditteMissCookingCzasem trafiam na przepisy, które muszę zmienić całkowicie, żeby nam smakowały. Są też takie, w których nie zmieniam zupełnie nic, albo tylko odrobinę - ten przepis właśnie
chwile dla mniejest niczym dziwnym. Ja nawet pokusiłam się kiedyś i zawijałam w pekińską :) Wyszły takie malutkie, na jeden kęs :) Zwieńczeniem gołąbka jest sos. Tutaj też możemy zaszaleć i podać pomidorowy, koperkowy, śmietanowy (lub zwyczajną dobrą, gęstą śmietanę), grzybowy, mięsny (z pieczonego mięsa) i tak dalej... Gołąbki dają pole do popisu naszej kreatywności :) Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami takim moim najprostszym(...)jeszcze na chwilę do wrzątku. Kiedy liście są już gotowe, wtedy biorę się za zawijanie. Każdy liść rozkładam na płasko i nakładam na niego łyżkę lub dwie masy mięsnej. Boczne brzegi zakładam do środka i zwijam w rulonik. Dzisiejsze gołąbki postanowiłam upiec w glinianym rzymskim garnku. Taki garnek trzeba namoczyć w wodzie na około 20-25 minut przez użyciem
Codzienna kuchnia niecodziennaJeżeli zastanawiacie się co przygotować na obiad to polecamy te pyszne klopsiki w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Składniki na klopsiki: - 1 czerwona cebula -
Kuchenne WariacjeTen przepis powinien pojawić się tu w czasie kiedy jeszcze byłam nieświadomym mięsożercą... Teraz ,kiedy zrozumiałam, jak bardzo wzrosło na świecie zapotrzebowanie na mięso, i w
Bon Appetit MałgorzatyWolnowar czy z angielska slow cooker, to jeszcze do niedawna sprzęt przeze mnie nie doceniany. Kawa zakupił go głównie z myślą o robieniu pulled pork’
gotować!Rating: Wczoraj na późny obiad miałam podać schabowe…. i tak też się stało, tyle tylko że pozwijałam je w roladki schabowe i zapiekałam w sosie
Magiczny GarnekPyszna propozycja na syty obiad. Pierwszy raz jadłam w takim wydaniu i nie ostatni. Polecam wypróbowac przepis bo naprawdę warto. Składniki: dla 4 osób 4 cukinie
Słodkości i nie tylkojuż n-ty raz z rzędu i nie możemy się nimi najeść. Upieczone w piekarniku z dodatkiem pachnącego oregano podane z ulubionym sosem (u mnie jogurtowy z czosnkiem) są świetną przekąską lub dodatkiem do każdego dania mięsnego, rybnego, czy wegetariańskiego. Zdrowe frytki to nie abstrakcja, zapraszam zatem do przepisu na genialne frytki z cukinii! Składniki na 1 blaszkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Hej! Teraz czas na polędwiczkę. Prawdę mówiąc możecie tak przyrządzić również karkówkę, też będzie smaczna. A moja wersja jest w marynacie z czarnej porzeczki. Wyszło pysznie
Tylko pysznie