sos mięsny - 4565 przepisów (strona:64/305)

Zapiekanka pasterska - brytyjska królowa comfort foodu 331

bulionu wołowego 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżki sosu worcester (ewentualnie maggi) 2 duże szczypty soli 1 szczypta pieprzu Puree ziemniaczane: 1kg ziemniaków 2 łyżki masła 4 łyżki mleka 30g parmezanu/ regio piatto 1 duża łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Mięsna podstawa: 1. Cebulę, marchewki i seler pokrój w kostkę i podsmażaj na oleju(...)przyprawy. 5. Wymieszaj wszystko dokładnie, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 30-40 min, aż płyn się zredukuje i stanie się dość gęstym sosem. Ziemniaczane puree: 1. Ziemniaki obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. 2. Gotowe ziemniaki odcedź, dodaj do nich masło, mleko i starty ser - całość dokładnie ubij tak, żeby stały się

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jeżeli musztarda wydawała Ci się banalnym składnikiem, teraz spojrzysz na nią inaczej 209

przyprawy . Ziarna gorczycy białej, będącej głównym składnikiem musztardy, były tłuczone na proszek używany do przyprawiania mięs. Później zaczęto je ucierać z octem lub oliwą i ziołami, aby powstały sos nie tylko dodawał smaku potrawom, ale też ułatwiał trawienie. Średniowiecze to dla musztardy renesans . Wtedy rozkwitła jej popularność, a na dworze papieskim we Włoszech powstał zawód musztardnika. Dopiero w XIII wieku(...)pikantno-słodkim smaku. Jest w czym wybierać! Przepisy z musztardą, które warto znać Musztarda jest nie tylko składnikiem tradycyjnych rolad schabowych i pieczeni mięsnych (np. comberu jagnięcego, pieczonych żeberek, udek miodowo-musztardowych, polędwiczek w sosie). Musztardę możemy też spotkać w przepisach na sałatkę z kaszą czy ryżem, w których jest składnikiem dressingu. Jak zrobić dressing z musztardą? Wystarczy wymieszać

Codogara
Marokańska pastilla w wersji wege - z cukinią, marchewką i kuskusem 124

Dziś przedstawiam Wam kolejną po koftach z cukinii i ciecierzycy wegetariańską wariację na temat tradycyjnego arabskiego dania. Pastilla lub inaczej bastilla to marokański wytrawny placek z mięsnym nadzieniem zawiniętym w chrupiące ciasto warka przypominające filo. W mojej wersji znajdziecie cukinię, marchewkę i kaszę kuskus doprawione aromatycznymi przyprawami, fetą oraz pietruszką.  Pastillę podpatrzyłam w jednym z programów Jamiego Olivera(...)obiad, ale też jako imprezowa przekąska czy danie na piknik. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Polecam podać ją z jakimś sosem, np. jogurtem naturalnym wymieszanym z harissą, pomidorową salsą a nawet ketchupem. Tradycyjną mięsną pastillę posypuję się z wierzchu cukrem pudrem. Ja zrezygnowałam z jego dodatku, ale jeśli lubicie słodycz w wytrawnych daniach, to nie omijajcie tego

Chilli Czosnek i Oliwa
Piersi kurze nadziewane w sosie pomidorowym 194

Piersi kurze nadziewane bakłażanem, pomidorami i serem, polane pysznym sosem pomidorowym. Bakłażana pokroić w plasterki i posypać delikatnie solą. Wyłożyć je na papierowych ręczniczkach kuchennych i

Kuchnia Pokoleń
Zapiekanka z kaszy gryczanej i mięsa mielonego 149

mielonym, pieczarkami i sosem pomidorowym?  Uwierzcie, że połączenie jest rewelacyjne! Zapiekanka posmakuje miłośnikom kaszy oraz tym, którzy za nią nie przepadają. Taka wersja na pewno do nich przemówi, bo d anie jest naprawdę bardzo smaczne i niezwykle sycące! Spróbujcie!   (U mnie naczynie o wymiarach 16 x 20 cm) 180g kaszy gryczanej (użyłam niepalonej) Warstwa mięsna:  250 mięsa(...)końcu dodać pomidory w puszce oraz bazylię. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku i poddusić dodatkowe kilka minut - do momentu, aż sos odrobinę zgęstnieje. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na jego dnie ułożyć połowę kaszy i kolejno: warstwę mięsną oraz pozostałą kaszę. (Wszystko powinno być układane równomiernie.) Zapiekać (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 180 stopniach. Pod koniec

Di gotuje
NALEŚNIKI ORKISZOWE Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM 132

Naleśniki orkiszowe, zawijane z brokułami, pieczarkami i serem. Podawane z pikantnym sosem pomidorowo-bazyliowym są fajną alternatywą dla klasycznych naleśników na słodko.  W mięsnej wersji można dodać grillowanego kurczaka, drobniutko pociętego lub pokrojony w kosteczkę przyrumieniony boczek. Gotowe naleśniki przechowujemy pod przykryciem, w lodówce. Bardzo dobrze smakują odgrzewane. Najlepiej odsmażać je na średnim ogniu, na niewielkiej ilości oleju kokosowego(...)drobną kostkę 200 g pieczarek pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny 1¹⁄₂ szklanki twardego żółtego sera / startego na tarce 20 g masła 1 łyżka oliwy SOS POMIDOROWY 400 ml passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku  garść listków świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1/5 łyżeczki chili

cool and minty
Ulubiony obiad moich dzieci 142

samym ryżu żyć jest ciężko. Co więcej widzę, że są takie dania, które Ona uwielbia i niestety dla Niej samej są to dania mięsne. Jednym z takich przysmaków moich córek są pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym z warzywami. Jak więc podjąć odpowiedzialną decyzję na temat żywienia skoro w domu czają się takie pokusy? Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Przysmaki Karolki
Kurczak w marynacie jogurtowej 154

Hej! Witam wszystkich! Dzisiaj kurczak pieczony w sosie jogurtowym. Mięso jest soczyste i bardzo aromatyczne. Godne polecenia. Potrzebuję do zrobienia marynaty : Czytaj więcej »

Tylko pysznie
Pomysł na… pierś indyka w sosie dyniowo-curry 154

Pierś indyka w curry, w sosie dyniowym. Kasza jaglana i fasolka płaskostrąkowa. Danie lekkie, smaczne i przyjemne :) 2 porcje: 300 g piersi indyka 150 g kaszy

Kucharzyca
Żeberka duszone w cebuli 148

Żeberka to rodzaj mięsa, który bardzo lubię. Sos na bazie żeberek nie ma sobie równych. Fakt, może i są kaloryczne i tłuste. Ale ich smak wynagradza

Pobite gary Barbary
Wolno duszone żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemniaków z kiszoną kapustą z boczkiem 162

To wcześniej obiecany przepis na żeberka w sosie własnym do tłuczonych ziemnaków, o których wspominałam w przepisie Tłuczone ziemniaki z podduszoną kiszona kapustą z boczkiem, jabłkami

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pierś kurczaka w occie (do wódeczki i nie tylko...) 213

Pomysł na to danie podsunęła mi znajoma, która znalazła przepis na stronie moje gotowanie. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam, bo nie byłabym sobą jakbym czegoś nie zmieniła

IMPRESJA SMAKU
Orientalne kotleciki 165

Bardzo smaczne i aromatyczne kotleciki z dodatkiem sosu słodkie chili, idealne na szybki letni obiad, najlepiej smakują z surówką oraz opiekanymi ziemniakami. Składniki: 0,5 kilograma

Bajeczna Kuchnia
Kurczak po włosku - przepis. 1507

Dziś coś mięsnego, moja wersja włoskiego kurczaka. Słodkie pomidory, ciągnąca się mozzarella, pełen aromatu sos, soczyste mięso z kurczaka. Do tego lampkę czerwonego wina, które dopełni całość dania. Nic ująć nic dodać tylko gotować . :) SKŁADNIKI

Basia w kuchni
wołowina pieczona w plastrach z cebulą 166

Wołowina jest mięsem z którego sos wychodzi według mnie najsmaczniejszy z najładniejszą barwą.

Ugotujmy Coś
Makaron po meksykańsku 161

Na dzisiejszy obiad polecam smakowity makaron z sosem a'la meksykańskim. To doskonały pomysł na szybki i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Do przygotowania

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zapiekana kapusta z mięsnym farszem 217

liści). Ostudzamy i wyjmujemy wewnętrzne liście. Passatę miksujemy z tymiankiem i ząbkiem czosnku. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do kapusty przekładamy farsz mięsny, na wierzch układamy plastry sera żółtego, przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wlewamy sos pomidorowy, pieczemy pod przykryciem 60 min w temperaturze 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen