zrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie się podsmaża i dusi z cebulą, można je zabielić śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie. Naturalny sos w zrazach jest najlepszy, mają pyszny, niepowtarzalny smak pieczeniowy. W moim rodzinnym domy najczęściej na Święta jadało się rolady wołowe zawijane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękajzerkę, wyciśnięty czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, poszatkowaną kolendrę, sól i pieprz. Wszystko razem wyrabiamy, do momentu aż masa mięsna będzie jednolita i sprężysta. W dużym szerokim garnku smażymy na maśle pokrojoną w paski kapustę. Dodajemy do niej sos ostrygowy sól i pieprz a na koniec smażenia podlewamy przecierem pomidorowym. Z mięsa formujemy kulki mniej więcej wielkości orzechów włoskich
Qchnia po prostuswoim rodzinnym gronie wielu zwolenników na ten charakterystyczny zimny sos z dodatkiem marynowanych w occie warzyw. Już zawitał wcześniej na moim blogu, ale mam w głowie kilka przepisów - w zależności jakie są przekąski, kto co lubi, urozmaicam ilości i przyprawy. Choć sporządza się go jedynie na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych warzyw marynowanych, dobrze doprawiony ziołami, ten przepis będzie(...)idealnym dodatkiem do jajek na twardo, potraw mięsnych, wytrawnych przekąsek z ciasta francuskiego, roladek z szynki lub serowych, także do mięsnych tortilli na ciepło lub zimno. Po prostu dopełnienie domowych imprezowych przekąsek. Zawsze przygotowuję go do uzupełnienia innych sosów: pomidorowego i ajoli - stanowią razem trio, czasem z bonusem ajvaru jak mamy więcej gości. Coś innego? Zamiast ogórków konserwowych dodajcie kiszone
Zasmakuj Kuchniklarowanym maśle. Gdy mięso wystygnie przekręcić przez maszynkę razem z przesmażoną cebulką. Następnie do mięsnej masy wlać tyle bulionu ( z gotowanego mięsa) by farsz nie był suchy - masa powinna być jednolita i dobrze zbita. Doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem,czubrycą oraz sosem sojowym.Masa musi być dosyć wyrazista w smaku. Ciasto: 300 g przesianej mąki wysypać na stolnicę,dodać pokrojone(...)śmietany.Jeśli ciasto będzie kleiste dosypać trochę mąki - ciasto ma być miękkie i sprężyste ale nie lepkie. Gotowe ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i wzdłuż dłuższego boku układać mięsną masę. Ciasto zawinąć raz tak by masa mięsna była w środku. Tak powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na ok 2 cm kawałki. Gotowe paszteciki wykładać na blachę
Niespełnione zdolności kulinarneczosnku -4 łyżki oleju rzepakowego -1 puszka pomidorów -300ml passaty pomidorowej -1 łyżeczka słodkiej papryki -1/2 łyżeczki ostrej papryki -szczypta mielonego oregano -zioła prowansalskie -200 g makaronu -sos tabasco lub inny ostry -150g startego sera żółtego -sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Połowę cebuli drobno posiekać, włożyć do miski. Dodać mięso(...)całość razem wyrobić. Jeśli mięso się zbyt klei można dodać więcej bułki tartej. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Z mięsnej masy formować pulpeciki i delikatnie obsmażyć. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Do passaty pomidorowej dodać 1/2 łyżeczki sosu tabasco i wymieszać. Tak powstałym sosem zalać pulpeciki. piec ok 20-30 minut w temperaturze 180st. W trakcie pieczenia można
Zielona KuchniaJeśli macie ochotę na inne niż zazwyczaj przygotowanie filetów czy polędwiczek z kurczaka, to polecam ten sposób. Mięso dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu, później grilowaniu i na końcu
Kuchnia z widokiem na ogródMowa o piyaz , wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli , z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i sycący posiłek. Gdy macie ugotowaną fasolę, jego przygotowanie zajmie Wam tylko kilka chwil. Smak(...)pietruszki, pomidor, papryka, marchewka czy oliwki. Częstym składnikiem sałatki są również pokrojone na ćwiartki jajka na twardo , jednak ja po Wielkanocy nie miałam na nie ochoty:) Sałatkę doprawia się sosem na bazie oliwy i octu winnego oraz sumakiem. Piyaz przygotowałam w ramach kolejnej odsłony wspólnego pichcenia potraw kuchni tureckiej razem z Emilią i Panną Malwinną . Zajrzyjcie do dziewczyn, znajdziecie
Chilli Czosnek i OliwaPulled pork to metoda gotowania wieprzowiny długo i namiętnie. Zwłaszcza jak pachnie w całym domu to jest bardzo namiętnie aby nie otworzyć piekarnika i zjeść chociaż
Moje Małe Czarowaniepikantny w tubie Kamis Grill klasyczny w tubie Kamis Przyprawa do karkówki z grilla Kamis Przyprawa do skrzydełek ognistych Kamis Przyprawa do sosu tzatziki Kamis Nugetsy z parówek Kamis Przekąska kibica Tosty z narożnika Kamis Przekąska kibica Mięsne kuleczki Kamis Przekąska kibica Ziemniaczki na medal Kamis Nagrodzone przepisy: KAMIL: Cukinia marynowana w czosnku 2 średnie cukinie 6 łyżek oliwy(...)gotujemy kaszę z warzywami. która idealnie się sprawdza w tego typu daniach i podobnych.. Kasza nadaje się do wszelkiego rodzaju nadzienia jak również do spożywania jako dodatek do sosu. Ugotowaną kaszę według instrukcji która znajduje się na opakowaniu zostawiamy do ostygnięcia. Jeden woreczek wystarcza dla dwóch osób. Gotujemy brokuła następnie robimy z niego mus. Do wysokiego naczynia wkładamy brokuł
Wielki apetytKolejny przepis na moim blogu z mini pulpecikami z mięsa indyczego, pieczonymi w piekarniku i podanymi z makaronem spaghetti. Zakochaliśmy się w tych małych puplecikach z
Kuchnia MagdaLenyselera 1 pietruszka 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe 4 łyżeczki chrzanu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka masła szczypta pieprzu sól PRZYGOTOWANIE pulpetów w kremowym sosie chrzanowym: W pierwszej kolejności wstawiamy bulion. Marchewkę, selera, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na średnie kawałki. Do garnka nalewamy wody ok. 1,5 litra. i wrzucamy warzywa, natkę pietruszki(...)Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Z mięsnej masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w mące. Zagotowujemy bulion i zanurzamy w nim pulpety, Gotujemy na średnik ogniu ok. 25 min. Ugotowane pulpety wyjmujemy z bulionu. Zwiększamy ogień, dodajemy chrzan i masło. Zmniejszamy ogień i dolewamy śmietanki. Gotujemy sos, często mieszając, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą i szczyptą pieprzu
kulinarnyJaZłociste mięsne kuleczki z orzeźwiającym dipem ogórkowym to dobry pomysł na kolację, czy też jako danie na imprezę. Wystarczy wbić w nie wykałaczki, a łatwiej będzie je zanurzać w sosie. Składniki Mięso wołowo-wieprzowe 500g Bułka tarta Olej Ogórek 1 świeży ogórek Gęsty jogurt 300ml Czosnek 2 ząbki Sól szczypta Mięta kilka listków świeżej mięty Wykonanie: […] The post Mięsne
Kulinarne Przebojeprzecież chodzi w tym daniu… Miękkość i właściwą konsystencję klopsikom zapewnia również masło, na którym podsmaża się cebulkę. Tak przygotowane mięso po ugotowaniu i dodaniu sosu staje się ulubionym daniem dzieci i dorosłych. Przy okazji chciałabym zadedykować to domowe polskie danie osobie z Kenii, która wg blogowych statystyk często gości na moim blogu. Pozdrawiam! :) Składniki na około 24 klopsiki(...)jajko, podsmażoną cebulkę z masłem ,doprawiamy całość solą oraz pieprzem i całość wyrabiamy na jednolitą masę. Do płytkiej miseczki wsypujemy kilka łyżek mąki. Zwilżonymi wodą dłońmi nabieramy po łyżce mięsnej masy i formujemy klopsiki wielkości piłeczki do ping-ponga. Każdy klopsik obtaczamy w mące i jeszcze raz formujemy w dłoniach. Bulion zagotowujemy, zmniejszamy płomień pod garnkiem i delikatnie wrzucamy
Trzeci talerzdodajemy odciśniętą bułkę, posiekane warzywa, wbija jajko, dodajemy 2-3 łyżki kaszy manny i doprawiamy - mieszamy. Z masy mięsnej formujemy pulpeciki które obtaczamy w bułce tartej. Do szerokiego rondla wlewamy bulion i passatę, doprawiamy do smaku i zagotowujemy, kiedy sos wrze wrzucamy pulpeciki gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzień dobry! Zakupy warzywno-owocowo-mięsne robię zazwyczaj na Starym Kleparzu. Może nie mam tam blisko, bliżej mi do Placu Nowowiejskiego przy Lea, jednak nic nie szkodzi poświęcić kilka minut, aby się przejechać rowerem do centrum na zakupy. Mięso kupuję na jednym, sprawdzonym przeze mnie stoisku czyli u Gugulskiego. Można tam znaleźć świeżą wołowinę, wieprzowinę, królika, mięso mielone, a także(...)gulaszach lub jako nadzienie do krokietów, polubiłam smak takiego mięsa, więc skusiłam się na to serce i to już nie pierwszy raz :-) . Za jakiś czas znajdziecie kolejny przepis na sos z jego użyciem. Dzisiejsze danie jest dość esencjonalne, z wyraźnymi leśnymi aromatami delikatnych kurek i jałowca. Całkiem dobrze wypada w połączeniu z makaronem (np. czarnym jak na zdjęciu), ale też
Pora coś zjeść