już n-ty raz z rzędu i nie możemy się nimi najeść. Upieczone w piekarniku z dodatkiem pachnącego oregano podane z ulubionym sosem (u mnie jogurtowy z czosnkiem) są świetną przekąską lub dodatkiem do każdego dania mięsnego, rybnego, czy wegetariańskiego. Zdrowe frytki to nie abstrakcja, zapraszam zatem do przepisu na genialne frytki z cukinii! Składniki na 1 blaszkę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Hej! Teraz czas na polędwiczkę. Prawdę mówiąc możecie tak przyrządzić również karkówkę, też będzie smaczna. A moja wersja jest w marynacie z czarnej porzeczki. Wyszło pysznie
Tylko pysznieDziś na obiad były pulpety w sosie chrzanowym. Przepis jak zawsze banalnie prosty i szybki do wykonania. Moje małe kulki mięsne podałam z białą kaszą gryczaną i sałatką z kapusty . Składniki: 700 g mięsa mielonego wołowego 3 szklanki bulionu warzywnego 1 duża cebula 1 bułka czerstwa 2 jajka 3 łyżki śmietany
magiczna kuchnia Kasicałej powierzchni. Następnie układamy pokrojone warzywa, polewamy sosem a następnie układamy mięso. Na nie układamy pokrojoną cebulę. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni. Taką warzywno-mięsną zapiekankę podałam z pieczonymi ćwiartkami ziemniaków. To idealne wiosenne połącznie, które smakuje wspaniale:) Smacznego
Health-Fit-Lifezazwyczaj układam zewnętrzne liście kapusty, niezależnie jaka jest to kapusta. Gołąbki nie przypalą się, przejdą także dodatkowo pięknym aromatem kapusty. Dziś mięsne gołąbki z dodatkiem pysznej i zdrowej kaszy jaglanej. Takie gołąbki zawsze podaję z sosem pomidorowym, w którym znajdę kawałki świeżego pomidora (czasem dodaję także sparzone kawałki papryki), posypuję koperkiem i podaję tradycyjnie z ziemniakami. Już dziś życzę
Zasmakuj KuchniWarzywne gołąbki z kapusty włoskiej z sosem. Edyta Guhl. Klasyczne, niemieckie gołąbki, czyli Kohlrouladen, robione są z białej kapusty i mięsnego nadzienia. Nie znajdziecie w nich ryżu. Kształtem również różnią się od polskich, sa mniejsze i bardziej owalne. Serwowane są z na obiad gotowanymi ziemniakami. Czy są smaczniejsze? No cóż, każda pliszka swój ogonek chwali, chociaż Niemcom bardzo
dolcevitainmykitchenWiosenna sałatka z roszpunki, awokado i pomarańczy z sosem winegret Ta sałatka powstała w mojej głowie spontanicznie. Doskonale nadaje się do dań mięsnych, albo jako samodzielna przekąska na lunch, bądź kolację. Z dodatkiem sera koziego lub feta, sałatka smakuje jeszcze lepiej! Jest naprawdę lekka i wyborna w smaku, dzięki dressingowi i pomarańczy. SKŁADNIKI: 1 opakowanie sałaty roszpunka 1 dojrzałe
Calzonella.comwykorzystałam SOS KIELECKI CYGAŃSKI od firmy WSP SPOŁEM . Sos swój niepowtarzalny smak zawdzięcza specjalnie opracowanej kompozycji ziół i warzyw. C harakterystyczne dla sosu są kawałki papryki i cebuli. I de al nie komponuje się do potraw mięsnych, makaronów, ryżu. Polecam!!!! SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąspinając brzegi wykałaczkami. Tak przygotowane mięso smażymy z każdej strony na rumiany, złocisty kolor, następnie dolewamy pół szklanki wody, rosołu lub innego mięsnego wywaru i dusimy około 15 minut. Na bazie płynów z patelni możemy przygotować sos. SOS: kilka plasterków gotowanej szynki 100 ml śmietany 30% 1 łyżeczka mąki 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Gotowe
Rozpustne gotowaniełyżeczki soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżka oregano 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżka sosu sweet chilli 100 ml chłodnej, przegotowanej wody Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, napełniamy masą mięsną jelita wieprzowe i formujemy 6 kiełbasek. Zagotowujemy wodę i parzymy kiełbasę ok. 15 minut. Studzimy i wykorzystujemy do powyższego przepisu. The post Domowa kiełbasa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwietny jako dodatek do dań mięsnych lub warzywnych. doskonale sprawdza się również jako marynata do żeberek czy kurczaka. Spróbujcie sos jest naprawdę łatwy w przygotowaniu a efekt jest wprost rewelacyjny. Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki czerwonego wytrawnego wina ( lub półwytrawnego wg uznania) 4 łyżki soku pomarańczowego 4 łyżki keczupu 2 łyżki miodu 3 łyżki sosu jasnego sojowego
Wielki apetytKolejny przepis z zastosowaniem moich pomidorów to właśnie przepis na sos pomidorowo-jarzynowy pochodzący z książki Siostry Anastazji pt:,,153 Przetwory i Dani Mięsne". Rewelacyjny do kanapek, zapiekanek i wędlin Składniki: 1 kg pomidorów 25 dag jabłek 25 dag warzyw - marchew seler pietruszka 1 duża cebula 25 dag papryki 1 płaska łyżeczka musztardy 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
Bea(u)ty kitchenmagnez, fosfor, cynk, wapń i żelazo. Powyższe cechy powodują, że spożywanie nasion chia poprawia prace układu nerwowego , pokarmowego, a także strukturę mięśni i kości. JAK PODAWAĆ NASIONA CHIA? Można je używać jako dodatek zagęszczający do sosów i zup, puddingów, a także tworzyć z ich użyciem odżywcze koktajle. Może być świetnym uzupełnieniem potraw z ziemniaków, sałatek, musli i warzyw
Katsuumicebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku - nie przesolić. Pierś z kurczaka podzielić na paski, polać sosem sojowym . Odstawić na 30 min. Do kesksówki, lekko posmarowanej tłuszczem włożyć połowę masy mięsnej. Na wierzchu układać paski z piersi, lekko wcisnąć w masę. Przykryć resztą masy mięsnej i dobrze ucisnąć. Piec w piekarniku
W kuchennym oknie Ewyfolią aluminiową.) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20-25 minut. Podajemy ze śmietaną lub keczupem, albo z dowolnym sosem. Zamiast farszu, z jakim ja przygotowałam ten torcik, można go zrobić z dowolnym mięsnym nadzieniem. To zależy tylko od Waszego smaku :) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzyjęcie grillowe to nie tylko grillowanie to również sałatki i sosy. Tym razem proponuję sałatkę z białej kapusty która świetnie pasuje to wszelkiego rodzaju mięsnych wypieków grillowych. Składniki : 2 kg białej kapusty 3 kolorowe papryki 3 czerwone cebule pęczek koperku 2 łyżki soli 300 gram cukru 250 ml oleju rzepakowego 200 ml octu 1 litr wody mineralnej gazowanej Przygotowanie : Kapustę
Mechanik grillujeNa świątecznym Wielkanocnym stole nie moze zabraknąc białej kiełbasy, zarówno w żurku jak i takiej pieczonej,tak lubianej przez moją rodzinę.Dziś polecam w sosie chrzanowo
Z Majeczką w kuchnitego wydarzenia mogłam, zgłębić trochę tajników kuchni japońskiej i przygotowałam japońskie kuleczki mięsne oraz sunomono z ogórka . Pomysł na kuleczki zaczerpnęłam od Czarnej Pantery z bloga Chilli i Wanilia . Składniki na kuleczki: - 250g mięsa mielonego z kurczaka - 1 małe jajo - 2 łyżeczki cukru - 1 i ½ łyżeczki sosu sojowego - mielone sansho (pieprz syczuański) - olej arachidowy (do smażenia kuleczek, może być(...)solimy i odciskamy wodę. W małej misce szykujemy marynatę. Mieszamy ocet ryżowy z cukrem, solą, imbirem i sosem polewamy ogórki, mieszamy, aby dobrze pokryć marynatą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem skrapiamy olejem sezamowym i posypujemy sezamem. Japońskie kuleczki mięsne podałam z ryżem i sunomono z ogórka. Przyznam, że smaki kuchni japońskiej bardzo mi odpowiadają. Ich niezwykłe bogactwo
mojewypiekiinietylkozrazów zawijanych to boczek lub słonina, słupki kiszonego ogórka, ósemki cebuli, musztarda sarepska, czasami czerstwe pieczywo, również grzyby leśne. Rolady mięsne następnie się podsmaża i dusi z cebulą, można je zabielić śmietaną, lub dusić w naturalnym sosie. Naturalny sos w zrazach jest najlepszy, mają pyszny, niepowtarzalny smak pieczeniowy. W moim rodzinnym domy najczęściej na Święta jadało się rolady wołowe zawijane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękajzerkę, wyciśnięty czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, poszatkowaną kolendrę, sól i pieprz. Wszystko razem wyrabiamy, do momentu aż masa mięsna będzie jednolita i sprężysta. W dużym szerokim garnku smażymy na maśle pokrojoną w paski kapustę. Dodajemy do niej sos ostrygowy sól i pieprz a na koniec smażenia podlewamy przecierem pomidorowym. Z mięsa formujemy kulki mniej więcej wielkości orzechów włoskich
Qchnia po prostuswoim rodzinnym gronie wielu zwolenników na ten charakterystyczny zimny sos z dodatkiem marynowanych w occie warzyw. Już zawitał wcześniej na moim blogu, ale mam w głowie kilka przepisów - w zależności jakie są przekąski, kto co lubi, urozmaicam ilości i przyprawy. Choć sporządza się go jedynie na bazie majonezu z dodatkiem drobno posiekanych warzyw marynowanych, dobrze doprawiony ziołami, ten przepis będzie(...)idealnym dodatkiem do jajek na twardo, potraw mięsnych, wytrawnych przekąsek z ciasta francuskiego, roladek z szynki lub serowych, także do mięsnych tortilli na ciepło lub zimno. Po prostu dopełnienie domowych imprezowych przekąsek. Zawsze przygotowuję go do uzupełnienia innych sosów: pomidorowego i ajoli - stanowią razem trio, czasem z bonusem ajvaru jak mamy więcej gości. Coś innego? Zamiast ogórków konserwowych dodajcie kiszone
Zasmakuj Kuchniklarowanym maśle. Gdy mięso wystygnie przekręcić przez maszynkę razem z przesmażoną cebulką. Następnie do mięsnej masy wlać tyle bulionu ( z gotowanego mięsa) by farsz nie był suchy - masa powinna być jednolita i dobrze zbita. Doprawić do smaku solą,pieprzem,czosnkiem,czubrycą oraz sosem sojowym.Masa musi być dosyć wyrazista w smaku. Ciasto: 300 g przesianej mąki wysypać na stolnicę,dodać pokrojone(...)śmietany.Jeśli ciasto będzie kleiste dosypać trochę mąki - ciasto ma być miękkie i sprężyste ale nie lepkie. Gotowe ciasto rozwałkować na kształt prostokąta i wzdłuż dłuższego boku układać mięsną masę. Ciasto zawinąć raz tak by masa mięsna była w środku. Tak powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na ok 2 cm kawałki. Gotowe paszteciki wykładać na blachę
Niespełnione zdolności kulinarneczosnku -4 łyżki oleju rzepakowego -1 puszka pomidorów -300ml passaty pomidorowej -1 łyżeczka słodkiej papryki -1/2 łyżeczki ostrej papryki -szczypta mielonego oregano -zioła prowansalskie -200 g makaronu -sos tabasco lub inny ostry -150g startego sera żółtego -sól, pieprz Przygotowanie Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Połowę cebuli drobno posiekać, włożyć do miski. Dodać mięso(...)całość razem wyrobić. Jeśli mięso się zbyt klei można dodać więcej bułki tartej. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Z mięsnej masy formować pulpeciki i delikatnie obsmażyć. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Do passaty pomidorowej dodać 1/2 łyżeczki sosu tabasco i wymieszać. Tak powstałym sosem zalać pulpeciki. piec ok 20-30 minut w temperaturze 180st. W trakcie pieczenia można
Zielona KuchniaJeśli macie ochotę na inne niż zazwyczaj przygotowanie filetów czy polędwiczek z kurczaka, to polecam ten sposób. Mięso dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu, później grilowaniu i na końcu
Kuchnia z widokiem na ogródMowa o piyaz , wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli , z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i sycący posiłek. Gdy macie ugotowaną fasolę, jego przygotowanie zajmie Wam tylko kilka chwil. Smak(...)pietruszki, pomidor, papryka, marchewka czy oliwki. Częstym składnikiem sałatki są również pokrojone na ćwiartki jajka na twardo , jednak ja po Wielkanocy nie miałam na nie ochoty:) Sałatkę doprawia się sosem na bazie oliwy i octu winnego oraz sumakiem. Piyaz przygotowałam w ramach kolejnej odsłony wspólnego pichcenia potraw kuchni tureckiej razem z Emilią i Panną Malwinną . Zajrzyjcie do dziewczyn, znajdziecie
Chilli Czosnek i OliwaPulled pork to metoda gotowania wieprzowiny długo i namiętnie. Zwłaszcza jak pachnie w całym domu to jest bardzo namiętnie aby nie otworzyć piekarnika i zjeść chociaż
Moje Małe Czarowanie