sos mięsny - 4565 przepisów (strona:66/305)

Gołąbki w sosie beszamelowym 177

bardzo szybko zniknęły. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 100 g masła 100 ml oliwy 100 bulionu mięsnego 500 g chudej mielonej wołowiny 200 g ryżu mieszanego (ja dałam paraboliczny z dzikim) 1 jajo 4 łyżki tartego parmezanu sól pieprz Sos beszamel 50 g mąki 50 g masła 500 ml mleka gałka muszkatołowa sól pieprz Wykonanie: Z kapusty usunąć głąb

Pysznie & Pięknie
Sos Ragout bolognese 154

mięsa mielonego wołowego - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego - 200 g koncentraty pomidorowego - 1 litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają - pół litra wywaru mięsnego lub wody - 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek selera i pora - duża cebula - olej do smażenia - przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnek Warzywa myjemy(...)minutę. Dodajemy wino, raz jedną szklankę, po kilku minutach drugą. Znowu mieszamy i dusimy ok.20 minut, aż odparuje mięso. DOPRAWIAMY solą, pieprzem, rozmarynem, pokrojonym czosnkiem.Wlewamy wywar lub wodę i sos pomidorowy.Jeżeli masz całe pomidory, to sparz je, ok. 1 kg i pokrój w kostkę, dodaj do mięsa.  I znowu na małym ogniu dusimy ok. 1-1,5 godziny

Pasje Jolki
Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka 232

się sprawdzi. Kuleczki powinny być naprawdę malutkie, mniejsze od orzecha włoskiego, tak by po dodaniu zatopiły się w sosie. Dodajemy je wtedy do sosu w połowie duszenia i mieszając uważamy by nie rozpadły się. Do masy mięsnej można dla spoistości dodać białko jaja a samo żółtko wbić na samym końcu w całości. Ja wykorzystałam do mojej Shakshuki smalec ze skwarkami(...)cebulka jest zrumieniona dodać pomidory i na wolnym ogniu podsmażać je do odparowania nadmiaru płynu. W połowie duszenia pomidorów dodać pokrojoną w kostkę paprykę (czerwoną i zieloną). Powstający sos posolić i popieprzyć. Nic nie przeszkadza by dodać szczyptę przyprawy vegeta. Dodać też suszony koperek. Powód dlaczego dodaje suszony a nie świeży jest taki, że chciałam zachować ładny czerwony kolor sosu

Sztuka gotowania w/g Samiry
Gulasz wieprzowy z piekarnika 244

Gulasz wieprzowy z piekarnika Dziś polecam gulasz, który praktycznie robi się sam, wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w foliowym rękawie do pieczenia i włożyć do piekarnika

Blog z Apetytem
Greckie wakacje cz. 1 - Kulinarny pamiętnik z wyjazdu na Kos 141

Talerz różnych meze Specjalne danie podawane w każdą niedzielę w naszej hotelowej tawernie. Składały się na nie: gigantes plaki ( patrz niżej ), tzatziki, grillowane bakłażany i cukinie, faszerowany bakłażan, klopsiki mięsne i rodzaj gulaszu warzywnego z grecką kiełbasą. Grillowana ośmiornica ( χταπόδι σχάρας - czyt chtapodi scharas) Ulubione danie mojego Męża. Grillowane macki ośmiornicy, podawane z limonką i sałatką lub też, w innej(...)Dostępne na wynos w chlebie pita lub jako kompletne danie. W naszej tawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem.  Giouvetsi ( γιουβέτσι - czyt. juwetsi) Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista  ( γεμιστά - czyt. jemista ) Gemista to pomidory i papryki faszerowane

Chilli Czosnek i Oliwa
Pulpety z pieczarkami w sosie śmietankowym 166

Pulpety z mielonego mięsa to klasyczne danie, które znają pewnie wszyscy. Robimy je w różnych odsłonach, z różnego rodzaju mięsa i z różnymi sosami. Tym razem

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona polędwica wieprzowa w sezamie 159

Wieprzowina potrafi być niewdzięczna jeśli chodzi o przygotowanie. Zazwyczaj wychodzi zbyt sucha i gumowa. Tak przygotowana jest naprawdę soczysta, a słono-słodka marynata smakuje wyśmienicie. Żeby

Tajskie smaki
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 187

Pyszny, aromatyczny tajski gulasz wołowy z anyżem, goździkami i cynamonem. Przypomina bardziej zupę, dlatego do jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest

Tajskie smaki
Nadziewane pory zapiekane w sosie holenderskim 189

zapiekamy w piekarniku Na takie danie naszło mnie znienacka :) pełna improwizacja, która zaspokoiła moje podniebienie :) Składniki na 2 porcje 2 duże, grube pory 4 parówki (u

Bon Appetit Małgorzaty
Ozory wieprzowe w sosie chrzanowym 167

Lubię ozory czy to wieprzowe czy wołowe jednakże jest z nimi trochę zabawy i nieczęsto je robię. Jednak jak już zrobię to smak i aromat roznosi

Moje Małe Czarowanie
Żeberka wieprzowe z coca colą z wolnowaru 187

żebra w coli zrobię jeszcze nie raz i się poprawię. A tymczasem i tak polecam coca colowe mięcho! składniki 1 kg żeberek wieprzowych 1 puszka coca-coli sos Barbecue - użyłam domowego z  tego  przepisu przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.  Żeberka umyć, osuszyć, obsypać ze wszystkich stron pieprzem i solą. Żeberka zwinąć(...)aluminiową żeliwna patelnię albo inne dowolne naczynie które możemy wstawić do piekarnika.  Ostrożnie przenieść upieczone żeberka z wolnowara na przygotowana patelnię, mięsną stroną do góry. Mięso będzie odchodziło od kości, trzeba więc przenosić bardzo uważnie. Podlać sosem powstałym podczas pieczenia, nie za dużo, a wierzch żeberek obłożyć sosem barbecue. Wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill

Stare Gary
Pulpety mięsno-szpinakowe w sosie pomidorowym 188

Pulpety to dobry sposób na przemycenie do dania obiadowego czegoś zdrowego. Można dodać do nich marchewkę, pietruszkę, kukurydzę. Dziś na moim stole goszczą pulpety mięsno-szpinakowe

Szefowa kuchni
Zapiekanka z makaronem i kurczakiem 252

wielu, które przygotowuję w naszym domu. Bardzo aromatyczna, z parmezanem i sosem beszamelowym z makaronem penne oraz kurczakiem. Mama Ela tak zasmakowała w podanej przeze mnie zapiekance, że przepis – wręcz musiał, musi! – być z dedykacją (to i jest ;), oczywiście dla Mamy i wszystkich smakoszy mięsnych chrupiących z zewnątrz gorących zapiekanek makaronowych ♥♥♥ Zapiekankę można podawać z dowolnym makaronem krótkim(...)umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy fasolę. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, jednak krócej o 3 minuty. Przygotować sos: w rondlu rozgrzać masło, włożyć czosnek, smażyć minutę, mieszając. Oprószyć mąką, zasmażyć na jasny kolor, około minuty. Powoli, stale mieszając wlewać mleko, potem bulion. Zmniejszyć ogień i gotować sos około 10 minut

Zasmakuj Kuchni
Lazania zwijana szpinakowo-mięsna 169

Na ten makaron długo polowałam, w końcu udało mi się go kupić. Służy do robienia lazanii, ale nietypowej bo zawijanej, rolowanej. Wykorzystałam do niej dwa rodzaje

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania