naturalnego; - 2 łyżki posiekanej bazylii lub suszonej; - szczypta soli morskiej; - szczypta pieprzu czarnego; - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka soku z cytryny; - 1 łyżka oregano. Sosy doskonale smakują w połączeniu z warzywnymi sałatkami oraz daniami mięsnymi. SMACZNEGO
MintTasteNie przepadam za grzybami. Może dlatego, że ich zbieranie nie należy do moich ulubionych zajęć. Kocham las, ale chodzenie poza ścieżkami, wśród małych mieszkańców lasu trochę
Kucharzycapomysł aby dodać do niego odrobinę tymianku. To był starzał w 10! Zapach ziół roznosił się w całej kuchni. W połączeniu z warzywno-mięsnym farszem stworzyły sycący pełnowartościowy obiad. Ponadto naleśniki podałam z sosem tatarskim - oczywiście tym przygotowanym samodzielnie. P.s Od dzisiaj moje przepisy będą zawierały ilość wartości odżywczych z myślą o tych, którzy liczą swoje kalorie:) Składniki
Health-Fit-LifeUwielbiam wszelkiego rodzaju makarony i dania włoskiej. Dzisiaj po raz kolejny zrobiłam makaron cannelloni, czyli nadziewane grube rurki. Ostatnio była wersja mięsna z porem (przepis) Dzisiaj wersja bez mięsa i z sosem pomidorowym dla odmiany. Równie pyszna, choć ta z porem trochę lepsza ;) Składniki 150 g świeżego szpinaku 300 ml passaty pomidorowej 250 g ricotty 1/4 szklanki startego parmezanu
Delusional TrineGdy upał odbiera chęć jedzenia warto przygotować coś lekkiego. Sałatka z grillowanym kurczakiem będzie strzałem w dziesiątkę. Ja grillowałam na patelni, ale przyznaję, że wolałabym na
Kucharzycachińskiej czuję się najpewniej i z wielką przyjemnością zajadam to, co wyczaruję w moich garach! Dziś zabieram Was w kierunku Indonezji, gdzie kusić będę mięsnymi szaszłykami zwanymi Satay, podanymi z obłędnym, ale zarazem ostrym sosem na bazie pasty curry, mleka kokosowego i orzeszków ziemnych. Tak tak, wiem, że już na samą myśl cieknie Wam ślinka! Z pomocą w moich kulinarnych
Ostra na Słodkoblendera liście, masło roztopić w rondlu, dodać ząbki czosnku, wlać szpinak, dodać mąkę, kucharka, pieprz mieszając rózgą zagotować, dodać gęstą śmietanę i mieszając krótko zagotować sos szpinakowy jest pyszny do różnych dań: makarony, kotleciki mięsne-warzywne, kluski, pierogi, nawet do frytek czy placków, naleśników, smakuje na ciepło i na zimno...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędrobną kostkę i dokładamy do mieszanki. Serek kroimy w kostkę ok. 0,5 cm i również dodajemy do sałaty. Całość polewamy przygotowanym wcześniej sosem, mieszamy i przekładamy do salaterki. Podajemy np. do potraw mięsnych z grilla. Życzę smacznego
Kulinarne życiebędzie królowała na blogu, ponieważ należy ona do moich ulubionych kuchni świata i odkąd mieszkam na Wyspach zgłębiam jej tajniki. Dziś w związku z "Mięsnym Wtorkiem" chciałabym zaproponować przepis na pysznego, kremowego kurczaka w sosie z dodatkiem migdałów. Danie pochodzi z północnych Indii i Pakistanu. "Pasande" w języku urdu oznacza "ulubiony", co odnosi się to do dobrej jakości mięsa wykorzystanego
Codzienne Gotowanieskładniki: 300 g filetów z kurczaka 150 g cebuli 20 g czosnku szczypta ostrej papryki 3 łyżki śmietany 250 ml bulionu 2 łyżki curry 125 ml
Domowy Smak JedzeniaTakie małe mięsne kuleczki sprawdza się na rodzinnych imprezach. Idealnie smakują z sosem meksykańskim. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki zasmażonych warzyw Orzech ( klik) Sól Pieprz 3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Sos salsa meksykańska jako dip - Folwark (klik) Cebule kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Czosnek przeciskamy
VioletoweKucharzenieW ramach Food Revolution Day przełamywałam własne bariery. Przyznaję otwarcie, że mam problem z surówkami, w ogóle z warzywami liściowymi. Nawet jeśli kupuję i
Dzieje kuchennej Wiewiórypożywne, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami to idealne danie na obiad i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych.Ta smaczna i niedroga potrawa najlepiej smakuje podana z sosem i surówką. składniki na około 20 kotletów 2 szklanki kaszy gryczanej 20 dag pieczarek pęczek natki pietruszki 1 cebula 1-2 jajka 2 łyżki masła
Smakowite DaniaSkładniki: 5 średnich piersi z kurczaka 0,5 kg pieczarek 0,5 kg boczku wędzonego surowego 400 ml śmietanki 30% 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela
ClauditteMissCookingZamieszczam kilka przepisów z mojego bloga na dania mięsne. Może wykorzystacie. Domowa rolada Filet z indyka Żeberka w sosie słodko- kwaśnym Mielone z pieczarkami Pulpety z karkówki SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewykonkursie może wziąć udział każdy, kto ma ochotę i wykona zadanie konkursowe. A zadanie to polega na przesłaniu przepisu na dowolne danie z użyciem sosu Folwark wraz ze zdjęciem. Może to być sałatka, surówka, danie mięsne, rybne bądź jarskie - zostawiamy to Waszej kreatywności. Zdjęcie jak i opis przepisu musi być autorstwa osoby zgłaszającej. Osoby dopuszczające się kopiowania cudzych treści(...)same, subiektywnie, wybór nie podlega dyskusji . Liczmy na Waszą kreatywność. 5) Zgłoszenie konkursowe, czyli przepis, należy wysłać na adres: koncziiszpileczka@gmail.com, w tytule proszę wpisać: KONKURS "Schyłek lata z sosami Folwark" 6) Jedna osoba może przysłać maksymalnie trzy zgłoszenia konkursowe (każdy w osobnym mailu), ale wygrać tylko jedną nagrodę. 7) Mile widziane jest polubienie na facebooku naszego profilu oraz
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBURGERY WEGETARIAŃSKIE Z FASOLI CZERWONEJ I CIECIERZYCY - KOTLETY MIELONE BEZ MIĘSA Burgery z fasoli i ciecierzycy to fajna alternatywa dla mięsnych kotletów mielonych. Te są delikatniejsze w smaku, mocno doprawione, z wyraźną nutą orientalną. Do tego sos jogurtowy a’la tzatziki i mamy super przekąskę dla gości, lunch do pracy lub samodzielny obiad dla całej rodziny. Doskonała propozycja na obiad(...)dzieci, bo zdrowy, smaczny i sycący. Jeśli macie ochotę odejść czasem od tradycyjnych mięsnych kotletów, to proponuję właśnie te burgery z fasoli i ciecierzycy jako ich zamiennik. Smacznego! J SKŁADNIKI NA BURGERY (ok. 16 kotletów średniej wielkości) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 200 g ugotowanej ciecierzycy 1 jajo posiekany pęczek pietruszki płaska łyżeczka soli 2 łyżki mąki jaglanej ( ja zmieliłam
Calzonella.comkryje w sobie najwięcej smaku. Żaden wegetariański rosół nie może się obyć bez opalonej cebuli, selera, marchewki oraz łodyg natki pietruszki. Sosu sojowego – umożliwi on nadanie potrawie smaku umami, którego nośnikiem są mięsne produktu. Dzięki niemu, rosół nabierze specyficznego, głębokiego posmaku. Kropli oleju – pozwoli on na lepsze rozprowadzenie się smaków poszczególnych produktów znajdujących się w garnku(...)Łodyżki świeżego lubczyku (możemy ją zastąpić 1 łyżeczką zioła w suszonej postaci) 1 łyżki oleju 10 liści laurowych 4 ziaren ziela angielskiego 2 goździków 2 ząbków czosnku 2 łyżek sosu sojowego ½ łyżeczki kurkumy Kawałka imbiru o długości 3 centymetrów (można pominąć) Soli Warzywa dokładnie szorujemy, nie obieramy i przekrojone wkładamy do dużego garnka. Umytą cebulę obieramy, łupiny przekładamy do garnka
Moja smaczna kuchniasosem smakuje o dużo lepiej. Dziś przedstawiam Wam przepis na sos pieczarkowy . Jest gęsty, kremowy, jasny i bardzo smaczny! Taki sos idealnie gra z makaronem , zwłaszcza najlepiej z domowym. Dobrze pasuje do mięs np.: wołowiny (do niej z dań mięsnych pasuje najlepiej), wieprzowiny lub drobiu. Można go także zmiksować na gładką konsystencję i podać jako dip do chipsów. Przepisy
Kuchnia ŁukaszaTakie mięsko super będzie smakowało na zimno z sosem tatarskim, chrzanowym czy czosnkowym. Dodatkowe zdjęcia wstawię później, ponieważ dopiero jest peklowane mięso.Jeszcze dzisiaj możecie to
Kuchnia PokoleńPolędwiczki wieprzowe w sosie własnym wraz z dodatkiem sosu sojowego oraz słodkiej śmietany to pomysł na proste i bardzo smaczne danie mięsne :) Polędwiczki przygotowane w poniższy sposób idealnie smakują podane z młodymi ziemniakami lub ugotowanym ryżem oraz ulubioną surówką, np. z młodej kapusty wraz z dodatkiem marchewki, jabłka oraz rzodkiewek . Składniki na porcję dla 4 osób: 1 polędwiczka wieprzowa
UgotowaćNazwałam to danie gulaszem, ponieważ całość dania to: mięso mielone z indyka, marchewka, groszek, cebula i sos słodko-kwaśny. Gulasz, a nawet warzywno-mięsny kociołek podaję
Zasmakuj KuchniNuggetsy, inaczej nazywane kęskami z kurczaka po dawane z różnymi sosami to pyszna przekąska na każ dą imprezę, ale również, jako mięsny do datek do obia du. Rozchwytywane na spotkaniach ze znajomymi zawsze w pierwszej kolejności ;) Płatki owsiane po przygotowaniu z maślanką miękną i tworzą smaczną skorupkę dla kurczaka. Spróbujcie :) Skła dniki: 0,7 kg piersi z kurczaka(...)zarumienieniu z je dnej strony przewracamy je na drugą (smażymy kęski po około 2 minuty z każ dej strony). O dsączamy na papierowym ręczniku. Po dajemy z ulubionymi sosami ( u mnie z decy dowanie czosnkowy). Smacznego
ChilliJemyplecień poprzeplata...", to według kalendarza mamy już wiosnę. Na moim talerzu królują zielone barwy. Dziś zapraszam Was na wiosenna lekką sałatkę w jogurtowym sosie musztardowo-czosnkowym *. Idealna jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięsnych przysmaków. Myślę, że po świątecznych potrawach, tak jak i mi, tak i Wam bardzo zasmakuje. * przepis własny Składniki: kilka liści sałaty lodowej i czerwonej(...)pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Mieszamy z rucolą. Nakładamy na talerze. W szklance przygotowujemy sos. Jogurt naturalny łączymy z musztardą i przyprawami. Próbujemy, polewamy sałatkę. Smacznego
Słodkie okruszkiSos pieczarkowy na bazie pieczarek jest pysznym dodatkiem do wielu dań. Doskonale pasuje do przeróżnych klusek, kotlecików mięsnych i bezmięsnych oraz placków ziemniaczanych. Ja robie go najczęściej z małych pieczarek, które kroje na pół lub ewentualnie na trzy grubsze plasterki. Gdy sosik doprawimy sosem sojowym nabiera on ciemnejszej barwy. składniki: 500 g małych pieczarek 1 łyżka masła
Monia miesza i gotuje