sos mięsny - 4565 przepisów (strona:62/305)

Quesadilla z czerwoną fasolą i jalapeno 191

umyć, drobno pokroić, dołożyć do czosnku, smażyć ok. minuty. Dołożyć mięso i doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż się zetnie. Dodać keczup i ostry sos, dokładnie wymieszać. Fasolę odsączyć z zalewy, przepłukać wodą. Dodać do mięsnego farszu, podsmażyć razem 3-4 minuty. Tortillę posypać startym serem. Na wierzch rozłożyć równomiernie połowę farszu. Posypać serem, przykryć drugą tortillą. Czynność powtórzyć

Zielona Kuchnia
GOŁĄBKI Z KASZĄ ORKISZOWĄ W BIAŁYM SOSIE 163

Młoda kapusta już coraz większa, w sam raz na przygotowanie gołąbków. Jeśli jesteście tradycjonalistami i farsz musi być mięsny to niech tak będzie. Zastąpmy jednak ryż kasza orkiszową, a sos zamiast pomidorowego przygotujmy śmietanowo koperkowy. Nasze gołąbki zyskają zupełnie nowy smak. Polecam!  Składniki: główka młodej kapusty 600 g mięsa mielonego z indyka 200 g kaszy orkiszowej sól , pieprz, ostra

Z Majeczką w kuchni
Chaczapuri megruli 248

najpierw podpiekam je na patelce, a dopiero później wkładam je do piekarnika. Możne je podawać jako przystawkę, jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Doskonale komponuje się także z różnymi dipami i sosami np. z sosem czosnkowym , tzatzikami lub raitą miętową . Chaczapuri megruli Składniki: 400 g mąki 15g świeżych drożdży 3 łyżki gęstego jogurtu (najlepiej typu bałkańskiego

PatiGotuje
DOLMY - TURECKIE GOŁĄBKI 176

się wszelkie warzywa jak Paprykę,pomidory, bakłażany czy liście winogrona.Nadziewa się je mięsem lub tylko ryżem i ziołami.Moje zawierają to i  to.Dolmas mięsny podaje się zazwyczaj na ciepło ,a bezmięsny na zimno z sosem tzatzyki lub tylko z jogurtem.Zwane tez sa powszecnnie "falszywymi gołąbkami ".Dolme Turcy podają przy wszelkich okazjach jak :spotkania rodzinne,wesela i inne ważne uroczystości

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Domowe wywary bez dodatku chemii ! 198

Warzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek

Menu Zdrowia
Wywary to podstawa - domowe wywary bez dodatku chemii ! 180

Warzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek

Menu Zdrowia
Warsztaty - czyli dlaczego mnie zawsze ciągnie do kuchni 134

przygotowane przez szefa dania zapowiadały się bardzo interesująco, mnie i Natalii z " Raju Podniebienia " - notabene bardzo dziękuje za przemiłe wspólne gotowanie ;) przypadły dwa najbardziej mięsne dania tj. Antrykot z karmelizowanymi młodymi marchewkami, ziemniaczanym gratin i sosem bearnaise oraz polędwica wieprzowa ala Wellington z ziemniaczana pralina i karmelizowanymi burakami. Dania w naszym wykonaniu pojawią się na blogu wraz z gotowym

Słodki Kompromis
Szynka duszona w sosie 188

Dzisiaj był wreszcie przedsmak lata. Cieplutko i przyjemnie, a ja zapraszam na kolejne mięsne danie, które  pojawiło się na moim blogu. Szynka duszona w sosie. Idealne do ryżu, makaronu, kaszy  lub ziemniaków. Do tego polecam surówkę z ogórków małosolnych i kukurydzy I obiad gotowy. Prosto, klasycznie i bardzo smacznie. 600 g szynki wieprzowej 2 średnie cebule 2 szklanki

O kuchni z uczuciem
żeberka cielęce duszone w warzywach 183

żeberka duszone Pora roku jest  odpowiednia, by na obiad zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli delikatne cielęce żeberka, podamy w aromatycznym warzywnym sosie, to zwykły posiłek zmieni się w prawdziwą ucztę. składniki dla czterech osób mięso i marynata 4  ładnie spore kawałki żeberek cielących każdy o wadze  około 300 g sól, pieprz 2 łyżki octu jabłkowego

Miód i pieprz
Gulasz wołowy z makaronem. 182

Masło również wlewamy do garnka zalewamy wszystko wodą, dodajemy liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego i paprykę ostrą mieloną. Do smaku dodajemy kostkę mięsną i gotujemy około 2 godz. do miękkości mięsa.  Aby zagęścić sos wlewamy go trochę do szklanki (pół szklanki) wsypujemy do niej mąkę w zależności jak gęsty chcemy uzyskać sos tyle sypiemy (uważać żeby nie zrobiły

Moje-pitraszenie
Żeberka pieczone w coli a'la barbecue + rumiane ziemniaczki i surówka z pekińskiej. Idealny obiad na weekend 174

pewno nie będzie opcja z torebki. W zeszły weekend w końcu nadszedł dzień zmierzenia się z pomysłem. Składniki: 1/2 kg chudych i mięsnych żeberek wieprzowych   100-150 ml coca-coli 2 łyżeczki sosu sojowego 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki keczupu sól, pieprz chili (może być sporo) cząber, tymianek, rozmaryn Przygotowanie: Umyte żeberka pokroiłam na paski

Kuchnia po mojemu
Potrawka z kurczakiem, oliwkami i porem + film 192

Przedstawiam Wam dzisiaj danie na które skusi się zarówno amator nowości jak również miłośnik potraw mięsnych. Będzie to smaczna potrawka z kurczakiem oliwkami i porem w sosie śmietanowym. Danie nie wymagające specjalnych umiejętności kulinarnych, sycące i bardzo proste w przygotowaniu. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub ziemniakami . składniki na 3 porcje 60 dag piersi z kurczaka garść czarnych oliwek

Smakowite Dania
Zapiekane ziemniaczki- odchudzone frytki 203

jest strzałem w 10;) Ziemniaczki są pyszne, bardzo aromatyczne i idealnie chrupkie, takie jak lubimy, często do nich wracamy. Mogą stanowić dodatek do dań mięsnych a także wybornie smakują jako samodzielna przekąska podana np. z sosem czosnkowym.  Ciekawe czy i Wam posmakują?? Składniki: 1 kg ziemniaków 3 łyżki przyprawy do ziemniaków, można wymieszać swoją kompozycję ziół ale ja użyłam

Krakowskie smaki Ani
Leczo 116

się znakomicie! Pełne soczystej papryki i aromatycznych ziół , z pajdą świeżego , chrupiącego chleba jest świetnym pomysłem nie tylko na letni obiad. Papryka , kiełbaska , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu . SKŁADNIKI * Papryka czerwona – 3 szt * Cukinia – 1 szt * Kiełbasa cienka np. śląska / zwyczajna – 3 szt * Czosnek – 2 ząbki * Ogórek kiszony – 2 szt * Natka

Ostra na Słodko
Leczo 211

Leczo jak zapewne wiecie to węgierska potrawa, przyrządzona z pokrojonych w cząstki składników w gęstym pomidorowym sosie. Może być daniem tylko z warzyw, a może mieć elementy mięsne jak kiełbasa, boczek a nawet klopsiki z mięsa mielonego. Ja leczo jadam jako samoistne danie z dodatkiem chleba czy bułki, szczególnie latem i jesienią, kiedy warzywa są w przystępnej cenie. Tak przyrządzone

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żeberka rozkosznie cebulowe 183

choćby najbardziej podstawową ściągawkę dla Pichceniomaniaków- mięsożerców. Trzymajcie kciuki i wypatrujcie takiego tematu już niebawem. Tymczasem chciałabym Wam zaproponować żeberka duszone w cebulowym sosie, klasyczny smak w nieco zmodyfikowanej odsłonie. Do przygotowania około 0,5 kg mięsnych żeberek wieprzowych potrzebujecie: ok. 700 ml bulionu/rosołu, najlepiej jak będzie warzywno-mięsny, ale na samych warzywach też może być 2 dużych cebul(...)nieco rozbełtanej w niewielkiej ilości wody mąki uprzednio przypalonej na suchej patelni. Żeberka podałam z kaszą pęczak oraz kiszonym ogórkiem żeby przełamać, ale jednocześnie także podkreślić słodkawy smak cebulowego sosu

Pichceniomania
Szwedzkie pulpeciki w sosie śmietanowym 155

Szwedzkie pulpeciki w sosie śmietanowym Pracując dawno temu w Szwecji, często jadałam Köttbullar czyli takie małe mięsne pulpeciki. Jadałam nie dlatego że mi smakowały, ale dlatego, że było to szybkie i tanie danie, ławo dostępne w sklepie. Dziś po latach z sentymentem wracam do tych małych szwedzkich kuleczek, modyfikując je tak by smakowały i mnie i mojej rodzinie. Składniki(...)zmielonego mięsa wołowo-wieprzowego 6 łyżek bułki tartej szklanka mleka 1 jajo 1 cebula sól pieprz pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego pół łyżeczki zmielonych goździków olej do smażenia sos: 0,5 litra bulionu 300 ml śmietany kremówki 30% pól łyżeczki gałki muszkatałowej pieprz sól ewentualnie łyżka mąki do zagęszczenia Sposób przygotowania: Bułkę tartą zalać mlekiem, wymieszać i poczekać aż napęcznieje

na moim stole...
Szaszłyki z mięsnymi kulkami 179

Szaszłyki z mięsnymi kulkami. Idealne na przekąski, na imprezy. Smakują na zimno jak i na ciepło. Podałam z sosem czosnkowym i ketchupem. Po więcej przepisów na małe co nieco zapraszam na bloga do zakładki PRZEKĄSKI. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to podzielcie się proszę swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia Waszych potraw mile widziane. Mięsne kulki 3 pojedyncze piersi

O kuchni z uczuciem
SMAŻONE KOPYTKA Z SOSEM Z KIEŁBASY MOJE SMAKI DZIECIŃSTWA 201

pokroić w większą kostkę lub plasterki.Podsmazamy czosnek,cebulę i kiełbasę na oleju.Dodajemy listek laurowe i ziele angielskie.Podlewamy bulionem z kury lub mięsnym.Przyprawiamy do smaku.Dusimy 5 minut.Ze zloconà mąkę na suchej patelni rozrabiamy z odrobiną wywaru z sosu i wlewamy do potrawy,mieszamy.Zagotowujemy z 5 minut ,aż nam się zagęści.Kopytka obsmazamy na złoty kolor,polewamy sosem i posypujemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Schab w Sosie Pomidorowym (Bitki Wieprzowe w Sosie Pomidorowym) 195

De likatne, rozpływające się w ustach bitki wieprzowe w so sie pomidorowym to idealny pomysł na codzienny, pożywny i pyszny obiad.  Sos pomidorowy idealnie komponuje

Słodka Strona
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym z białą gorczycą 217

Najprostsze dania to najsmaczniejsze dania, wie o tym każdy gotujący. :-) Taka właśnie jest dzisiejsza propozycja. Czy jest tu ktoś, kto nie kocha śmietanowych sosów? Ja raz

Szefowa kuchni
Domowy sos barbecue 242

Wariacja na temat sosu BBQ.  Świetnie sprawdza się do mięs grillowanych, pieczonych -np. żeberek, chrupiących kurczaków ,mięsnych kanapek czy wreszcie tak modnych ostatnio burgerów. SKŁADNIKI 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 6 łyżek octu balsamicznego 4 łyżki keczupu 4 łyżki musztardy  4 łyżeczki miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki papryki wędzonej szczypta chili oliwa z oliwek(...)szklimy w rondlu na rozgrzanej oliwie. Dodajemy miód, keczup, musztardę, ocet  i przyprawy. Na małym ogniu gotujemy przez pół godziny często mieszając.  Jeśli nie zużyjemy naraz  sosu możemy przełożyć go do słoiczka i przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Smacznego :)   Świetnie sprawdzi się do  kurczaków w chrupiącej panierce

Moje Kuchenne Rewelacje
Paprykowe penne z boczkiem 184

Sos paprykowy idealnie pasuje do makaronu, ale będzie też świetnym dodatkiem do mięsnych bitek czy pieczonej polędwicy. Przepis jest prosty i nie zajmuje dużo czasu, bo u mnie go ostatnio za wiele nie ma;) Zapraszam na obiad;) Składniki: 200 gram makaronu penne 2 papryki czerwone 1 cebula natka pietruszki sól, pieprz 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku kawałek(...)przekładamy na patelnię. Dodajemy cebulę, czosnek i koncentrat pomidorowy. Dodajemy natkę pietruszki (taką większą szczyptę) i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podgrzewamy. Następnie miksujemy na gładki krem. Sos mieszamy z boczkiem i ugotowanym makaronem, natką pietruszki ewentualnie innymi ulubionymi ziołami

Życie zaczyna się w kuchni
Rafaello cielęce w sosie kaparowym 123

niedzielny obiad. Składniki: Pulpety • 500 g mielonej cielęciny • 1 kajzerka • 1 cebula • 1 łyżka masła • starta skórka z 1 cytryny • 1 jajko • gałka muszkatałowa, sól, biały pieprz Sos śmietanowo-kokosowy • 1 puszka mleczka kokosowego • 2 łyżki masła • 2/3 szklanki śmietanki 30% • 1 łyżka soku z cytryny • 2 łyżki kaparów • sól, biały pieprz Brukselka: • 10 dużych brukselek • 5 pomidorów suszonych(...)masła. • Do mięsa dodać bułkę, cebulę, jajko, skórkę z cytryny i przyprawy. • Z masy mięsnej uformować małe kulki. • Klopsiki wkładać do osolonego wrzątku i gotować ok. 5 minut po wypłynięciu na wierzch, odcedzić. Sos śmietanowo-kokosowy • Masło stopić, zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. • Zalać mleczkiem kokosowym, gotować ok. 10 minut

To co kocham
Kurczak z cukinią w sosie śmietanowym 176

Potrawa jest bardzo łatwa i szybka do wykonania. Polecam dla wszystkich cierpiących na syndrom braku czasu i nie tylko. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 czerwonej

IMPRESJA SMAKU