tłuszczem zwierzęcym np. kaczym smalcem lub zmiksować ugotowany, tłusty kawałek wołowiny czy kurczaka aby otrzymać bulionowe kostki mięsne. Domowa kostka rosołowa: 1 pęczek lubczyku (liście i łodygi z jednej doniczki) 1 mały pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 duże marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 mała pietruszka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku
Poezja smakuBitki wieprzowe z karkówki. Pamiętam jak robiła je moja mama i zawsze przygotowywała je z różnym sosem. Jednak największym specjalistą od sosów był mój tata. Zawsze jak przychodził weekend, właśnie On przygotowywał obiady i zawsze to były dania mięsne. Do dzisiaj pamiętam ich smak. Pycha. Składniki: 700 g karkówki wieprzowej bez kości 2 łyżki mąki 1 cebula 2 łyżki masła(...)laurowy i ziele angielskie. Podlać wszystko 1 szklanką wody i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny. Doprawić solą i pieprzem. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Sos można zagęścić 1 łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. bitki wieprzowe z karkówki
O kuchni z uczuciemjest wbrew pozorom skomplikowane. Ja nie luzowałam całych skrzydełek – tylko ich najgrubszą część, którą wypełniłam prostym, mięsnym farszem. Jak już zrobicie jedno skrzydełko, następne zajmie wam dwie minuty. No i godzina pieczenia. W tym czasie można zrobić szybki sos pieczarkowy z mascarpone. Ja podałam danie z kaszą gryczaną niepaloną – pasowała idealnie, ale można też podać z ziemniakami. Skrzydełka
Poezja smakuMięsny wtorek Dziś postanowiłam zaproponować Wam regionalne danie kuchni łódzkiej. Kuchnia ta jest dość specyficzna i niezbyt wyrafinowana. Łódź była bowiem biednym miastem robotniczym, składającym się głównie z ludności napływowej z obszarów wiejskich. To sprawiło, że jadło się tu prosto i tanio, wykorzystując najbardziej podstawowe składniki. Wśród łódzkich potraw jest jednak kilka "perełek", które smakują wspaniale nawet osobom z wysublimowanym(...)kurczaka, wpadły mi w oko żołądki drobiowe. Nie zastanawiając się długo poprosiłam o pełną garść tychże, gdyż od razu wiedziałam co z nich przygotuje - łódzka potrawę - żołądki drobiowe w sosie chrzanowym . Jak widzicie ta łódzka potrawa miała u mnie dość skomplikowaną historię - polskie danie, ugotowane na brytyjskiej ziemi, z mięsa kupionego u arabskiego rzeźnika ;) Czasami trzeba się sporo nakombinować
Codzienne GotowanieUlubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Postanowiłam dodać ten przepis jeszcze raz, ponieważ na początku zdjęcia były kiepskie
Tajskie smakiDziś w mojej kuchni delikatne klopsiki z indyka przygotowane na parze z sosem pieczarkowym z mleka kokosowego. Właściwości zakwaszające mięsa równoważą alkalizujące dodatki: kasza jaglana, marchewka
Book of spellsLasagna z sosem bolońskim i beszamelem czyli najbardziej klasyczna jej wersja. Sama lasagna to po prostu specyficzny rodzaj makaronu – prostokątne duże płaty, które przekłada się
Pociąg Do KuchniDziś na obiad klopsiki z mięsa indyczego przyprawione sporą ilością majeranku i przypraw. Pachną czosnkiem z delikatną nutką suszonych pomidorów. Wszystko to, razem z marchewką i
Zasmakuj KuchniTortilla z Stripsami to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań "fast food". Przepyszne, soczyste kąski kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem warzyw w znakomitej tortilli, a
Słodka Stronajarzynowa 13. Knedle z serem 14. Zupa ziemniaczana z grzybami 15. Knedle z mięsem i porem podane z szafranowym sosem 16. Sałatka "Grzybowa polana" 17. Ruskie pierogi 18. Poznański gzik 19. Placki ziemniaczane 20. Shepherd's Pie, zapiekanka ziemniaczano-mięsna 21. Ruskie naleśniki 22. Tymiankowe gnocchi z ricottą i groszkiem Smacznego
Przepisy Aleksandrytrochę nie na miejscu. W każdym razie, jedną z najlepszych odpowiedzi na te pytania są właśnie frikasy, czyli potraktowanie kury aksamitnym sosem o lekko kwaskowatym i wyraźnie słodkim smaku. Jest to coś zupełnie wyjątkowego i niezwykle smacznego. Potrawy mięsne ze słodkimi akcentami wielu osobom wydają się pewnie kontrowersyjne, ale zapewniam - nie ma się czego bać. No, może zaborska (czyli(...)czas doprowadzić do konsystencji gęstej śmietany. Dodać śmietanę, sok z cytryny, namoczone w wodzie rodzynki i cukier. Wymieszać dokładnie. Do żółtek dodać łyżeczkę gorącego rosołu. Wymieszać i wlać do sosu cały czas mieszając. Sos zdjąć zaraz z ognia. Dodać sól do smaku (cukier i sok cytrynowy w razie potrzeby). Ugotować ryż. Kurczaka wyjąć z rosołu, zdjąć skórkę i podzielić
zadanie-gotowanieWarzywne i smaczne danie. Kurczak przyprawiony ziołami w pachnącym sosie pomidorowym z dodatkiem śmietankowego puszystego serka to idealne połączenie z pieczonymi bakłażanami i serem. Wszystko zapiekane
Zasmakuj KuchniNa dzisiaj proponuję roladki z kurczaka na ostro z sosem paprykowym i pikantnymi ogórka chili. Przygotowanie ich jest proste i trwa krótko. Jeżeli nie macie pomysłu
Smaki EwyKrólowa jesiennych warzyw - dynia wkracza do akcji. Połączona aromatycznym sosem z podgrzybkami i żurawiną może stanowić samodziele danie lub być pysznym dodatkiem do każdego mięsnego lub rybnego posiłku. Jeszcze jeden smaczny przepis na wykorzystanie grzybów. Wspaniałe aromatyczne podgrzybki, delikatna, słodkawa dynia i kwaskowate, czerwone kulki żurawiny - tak smakuje jesień! Polecam wypróbowanie przepisu! Składniki: 250-300 g podgrzybków 1 kubek żurawiny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Taki obiad pasuje nie tylko w chłodne dni, koperkowy sos zwłaszcza ze świeżego koperku jest rewelacyjny, a całość przygotowania tego obiadu zajmie wam kilka chwil. Składniki
Gotowanie...to proste !Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym, tak przygotowana wieprzowina idealnie nadaje się do podania z ryżem, kaszą gryczaną lub inną
Uwaga Babcia GotujeDanie prawie wrosło w tradycję, podobnie jak pulpety w sosie pomidorowym. U mnie bywają od czasu do czasu, szczególnie wtedy gdy muszę zrobić coś w miarę
Smaki Ewygarami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś z kurczaka. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami
karmelowyTradycyjne węgierskie danie z warzywami i kiełbasą w sosie pomidorowym. Jest bardzo smaczne i sycące, idealne do pieczywa lub ryżu. Składniki: 1 duża cukinia 250 g
Bajeczna KuchniaZrobiłam go dzisiaj na obiad, tym razem z warzywami. Sos który się wytworzył podczas gotowania jest pyszny, bardzo polecam. Smakowało wybornie Żołądki dokładnie oczyścić i pokroić
Kuchnia PokoleńDzisiaj na blogu rarytas a mianowicie polędwica wołowa z sosem pieprzowym. Wiem, że cena polędwicy wołowej może odstraszać, ale trzeba przyznać, że jest tego warta. Dodatkowo
Smaki EwyJeszcze raz placki ziemniaczane. Tym razem z gyrosem i sosem czosnkowym
Praktyczna plsalsie można moczyć kawałki chleba lub bagietki, można też nią posmarować kanapki. Nadaje się też jako sos do mięs i ryb z grilla. Składniki: 1 jajko 3 ząbki czosnku 1 szalotka pęczek pietruszki 50ml oliwy sól 50ml bulionu warzywnego lub mięsnego Sposób przygotowania: Jajko gotujemy przez 10 minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy
Smakowity Blog Kulinarnyminut al dente uwazajac by nie przegotowac. To makaron a nie klej do tapet ;-) Makaron odcedzamy, dodajemy oliwe z oliwek, troszke sosu- mieszamy.Wykladamy do miseczek lub na glebkie talerze i polewamy ,a raczej wykladamy nasz gesty miesny sos.Dodajemy duzo bazylii i... Smacznego! Muszelki MALMA spod Etny- gotowe
Z Kuchni Do Kuchni