Jako że został mi wywar z przygotowania japońskiej zupy RAMEN , postanowiłam zrobić rosół na trawie cytrynowej. Od dziś wchodzi on na listę moich ulubionych dań! Polecam
Tajskie smakispokojnie w miseczce i naprawdę nic więcej nie trzeba było robić, jak już tylko nakładać na talerze, polewać śmietano-sosem i zajadać ze smakiem. Spostrzeżenia - robiłam kiedyś takie gołąbki bez zawijania z normalnej kapusty poszatkowanej. To było zresztą ostatnie mięsne danie jakie popełniłam w życiu... Te dzisiejsze były o wiele lepsze - jarmuż zachowuje smak kapusty ale jest o niebo lżejszy(...)można sobie pozwolić na takie szaleństwo. Zresztą, cóż to za wielka robota - ugotować kaszę, podsmażyć pieczarki, poszatkować jarmuż, zmielić fasolę, wymieszać wszystko, a potem tylko formować, obtaczać, smażyć, polewać sosem i... SMACZNEGO KOCHANI
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEMoi drodzy. Miałam przyjemność już jeść cannelloni w wersji z beszamelem ale z ricottą jedliśmy po raz pierwszy.Muszę przyznać , że ta wersja odpowiada mi
Słodkości i nie tylkoMakaron z łososiem i szpinakiem i sosem gorgonzola – to był obiad w stylu „co zostało w lodówce” więc dodaliśmy do niego jeszcze resztę
Pociąg Do KuchniBardzo dobre danie, ale warunek musi bardzo długo się gotować. To jest sukces dobrego smaku sosu. Mięso wołowe pokroić i plastry o grubości 1 cm, lekko
Kuchnia PokoleńDzisiaj kolej na danie mięsne, to jest coś co tygryski lubią najbardziej. Moja rodzinka wychodzi z założenia, że obiad bez mięsa to nie obiad. Jednak nie zawsze taki może być. Prawda? Jak na niedzielę przystało i mięso się przygotowało. No dobra, nie samo, ale za pomocą moich rąk. :) Możecie je podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kluseczkami i z czym(...)łyżki mąki do panierowania 2 łyżki masła klarowanego sól pieprz sos 200 ml śmietany kremówki 2 łyzki mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól pieprz Do miski wkładamy mięso,wbijamy całe jajko,bułkę tartą namoczoną w mleku i doprawiamy majerankiem , solą i pieprzem. Wszystko wyrabiamy na gładką masę mięsną. Formujemy z mięsa zrazy. (mi wyszło 8 sztuka). Każdy oprószamy mąką
O kuchni z uczuciemRoladki drobiowe z mozzarellą w sosie śliwkowym zawinięte w plastry suszonej szynki, cudownie doprawione ziołami – tymiankiem, rozmarynem i oregano. To takie połączenie włoskiej kuchni (mozzarella
Pociąg Do Kuchniprosto z Mexyku! Świetne, pikantne, z dowolnym nadzieniem. Doskonałe na ciepło jak i na zimno. Pyszne z sosami i same. Sprawdzą się na każdej imprezie lub jako danie obiadowe. Ja przygotowałam je w dwóch wersjach z nadzieniem z brokuła i mięsnym, ale nie z wołowiny a delikatniejszym, z kurczaka. Zapraszam! Przepisów na ciasto na empanadas jest wiele. Nie chciałam jedynie
Mieszam w Garnkusojowy jest słony. Wszystko dokładnie mieszamy na pulchną jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron i gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Robimy sos: Drugą cebulę również kroimy w drobną kostkę, podsmażamy delikatnie na maśle, do zeszklenia. Obie śmietany łączymy trzepaczką, dodajemy posiekany koperek i pomału, cały czas mieszając, wlewamy(...)Wyciągamy mięso z lodówki. Mokrymi rękami formujemy małe wrzeciona, które nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Każde mięsne wrzeciono delikatnie oprószamy mąką i smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Ugotowany makaron wrzucamy do gorącego sosu. Mieszamy, wykładamy na talerz i układamy na nim usmażone mięso. W sumie nie potrzebne
Kulinarne przemysleniaCałość dusimy. Mięso i warzywa zalewamy wodą (gorącą) do ich przykrycia. Dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz przyprawy i opcjonalnie kostkę mięsną. Dusimy całość przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas mieszamy i dolewamy wody (szybko wyparowuje). Sos zagęszczamy mąką, którą rozprowadzamy w zimnej wodzie (ok 1/3 szklanki). Gotujemy jeszcze kilka minut do zgęstnienia. W czasie gotowania sosu obieramy
ChilliJemypieprz do smaku • bułka tarta ewentualnie • olej do smażenia • 1 kostka rosołowa • 2 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego Sos pieczarkowy • 500 g pieczarek • 1 cebula • 3 łyżki sosu sojowego • 250 ml śmietany 30% • natka pietruszki • 1/2 łyżeczki rozmarynu Wykonanie: Klopsiki • Cebulę pokroić w kostkę, obsmażyć na 2 łyżkach oleju. • Suche bułki namoczyć w ciepłej wodzie(...)dodać 2 łyżki bułki tartej. • Z masy mięsnej formować mokrymi rękoma okrągłe pulpeciki. Z tej porcji wychodzi 18 sztuk. • Obsmażyć je na oleju i włożyć do rondla. Podlać szklanką wody, dołożyć kostkę rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. • Dusić pod przykryciem 10 minut. Sos pieczarkowy • Drugą cebulę pokroić w kostkę, pieczarki umyć
To co kochamchoć chłodny, ale słoneczny dzień chciałybyśmy zaprosić Was na bardzo przyjemną propozycję obiadową. Dawno nie serwowałyśmy tutaj dań typowo mięsnych, ale jesień to bardzo dobra pora roku, by to nadrobić. Dlatego nadrabianie zaległości rozpoczynamy dziś od polędwiczek wieprzowych w sosie czekoladowo - winnym ! O tak, doskonale wiemy, że ta propozycja nie jest taka typowa i dla niektórych może brzmieć abstrakycjnie
Symfonia Smakówmielone mieszamy z ryżem, drobno startym serem, jajkiem i przyprawami: tymiankiem, solą, pieprzem i ostrą papryką. Masą mięsną faszerujemy kalarepy. Pomidory blendujemy wraz z posiekaną cebulą. Solimy, pieprzymy (do smaku), jeśli pomidory są mało słodkie dodajemy szczyptę cukru i słodkiej papryki. Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego i układamy w nim nasze kalarepy. Przykryte naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Walijskie Pichcenieresztek wina Przelej napoczęte wino do pojemników na kostki lodu i zamroź. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do bulionów, gulaszów, sosów itp. 7. Nie wyrzucaj mięsa Z ugotowanego wcześniej mięsa możemy przygotować również: pasztety, pasty do kanapek czy mięsny farsz do np. klusek. 8. Nie wyrzucaj ziemniaków Ziemniaki, które pozostały nam z obiadu przydadzą się do przygotowania klusek śląskich, kopytek(...)bezy i ciast z galaretką. W Święta zawsze mamy nadmiar ciast, więc zamiast zmarnować i wyrzucić najlepiej zamrozić (w odpowiednim momencie, gdy są jeszcze świeże). 12. Zamrażamy zupy i sosy Zostało zbyt dużo zupy grzybowej, grochówki czy sosów? Śmiało możemy je zamrozić w mniejszych pojemniczkach i wykorzystać na obiad w inne dni :) 13. Na ratunek rybce Karp, pstrąg, łosoś... Ryba
Tradycyjna KuchniaSałatka z pomidora i ogórka w kremowym sosie jest idealnym dodatkiem do śniadań, obiadów, czy kolacji. Równie dobrze sprawdzi się jako dodatek do potraw mięsnych z grilla. Poprzez dodanie octu jabłkowego (lub zakwaszenie w inny sposób) nie musicie się martwić, że askorbinaza z ogórka będzie rozkładała witaminę C z pomidora ;) Więcej przepisów na sałatki i surówki znajdziecie tutaj: Sałatki(...)media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z pomidora i ogórka w kremowym sosie – Składniki: 2 średnie ogórki zielone (ok. 400g) 3 pomidory (ok. g) 1 mały ząbek czosnku pół średniej cebuli (ok. 65g) 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka octu jabłkowego
Kulinarne Przeboje