sos mięsny - 4565 przepisów (strona:111/305)

Polędwiczki wieprzowe z jabłkami 148

Mięsne wtorki Od dłuższego czasu miałam ochotę na jakiś porządne mięso. Tak się złożyło, że K. kupił polędwiczki wieprzowe i musiałam coś z  nich zrobić;)  Postanowiłam przygotować je z jabłkami i sosie na bazie cydru. Danie jest proste i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, smakuje wybornie, tak powiedziałabym - jesiennie ;) Polecam! Składniki :  polędwiczka wieprzowa pokrojona na plastry grubości około

Codzienne Gotowanie
Pasztet chlebowo-mięsny z pesto 165

się go nie marnować. Tym razem kilka kromek czerstwego chleba wykorzystałam do pasztetu chlebowo-mięsnego zapieczonego w formie muffinów. Takie porcje łatwo serwować domownikom, a każdy sam decyduje, czy chce je rozsmarować na chlebie, czy może zjeść widelcem. Tak naprawdę ten specyficzny pasztet podany z sosem doskonale sprawdziłby się również jako danie obiadowe podane z ziemniaczkami i surówką. Mój pasztet

Trzeci talerz
Pasztet z wątróbek drobiowych 177

Zestawiam i studzę do temperatury pokojowej. Wszystko przekładam łącznie  z sosem z duszenia i miksuję na gładką masę. Dodaję  miękkie masło i ponownie miksuję. Dodaję majonez, w razie konieczności doprawiam do smaku i mieszam. Foremkę wykładam folią do żywności, nakładam masę mięsną, wyrównuję wierzch i wstawiam do lodówki na całą noc.  Smarowidło na chleb mam gotowe :) SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Pomidory z mięsem zapiekane w sosie własnym 171

Sezon pomidorowy w pełni, a co za tym idzie mnogość pomysłów, jak je przygotować. Na zimno, na ciepło. Zapiekane, gotowane w zupie i jako sosy do makaronu. Keczupy, przeciery i sałatki. Hulaj dusza :)  Zimą brakuje mi pomidorów, więc staram się najeść ich "na zapas" teraz. Bo te zimowe to takie nie-pomidory. Napompowane chemią, bez ich pięknego zapachu - tego(...)Wszystko razem połączyć.  Pomidory napełnić masą pomidorowo - mięsną.  Na wierzchu ułożyć wiórki masła.  Pomidory ułożyć w naczyniu do zapiekania wraz z resztą wydrążonego pomidora i kawałeczkami masła. Naczynie przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na około pół godziny. Podczas pieczenia powstaje pyszny, aromatyczny sos.  Taki pomidor smakuje z wieloma dodatkami, nawet

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka makaronowa z mięsem, serem i warzywami 169

Powiem tylko pyszny obiad, nie mogliśmy skończyć jeść, a to jest niebezpieczne Makaron ugotować na pół twardo. Odcedzić. Wykonanie – na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną

Kuchnia Pokoleń
Klopsiki w sosie pomidorowym 243

sosu poprawi jego konsystencję ;) Teraz kładziemy patelnię (najlepiej nieprzywierającą) na gazie i wrzucamy na nią olej kokosowy. Jest go dość dużo, żeby klopsiki miały na czym się usmażyć ;) Na rozgrzany olej kładziemy delikatnie klopsiki. UWAGA: ogień nie może być za duży ani olej za bardzo rozgrzany, bo klopsiki zaczną przywierać i się porozlatują! Smażymy nasze kuleczki mięsne do zarumienienia(...)się gotować i zmniejszyć ogień do minimum. Niech się pyrkocze na małym ogniu jeszcze 15-20min, a my od czasu do czasu go mieszamy, żeby klopsiki oblepiły się sosem, a wszystkie składniki sosu dobrze się wymieszały. I już – gotowe do jedzenia! Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
Klopsiki w sosie koperkowym 159

mięsa. 2. Namoczyć bułkę. Odcisnąć i rozdrobnioną dodać do mięsnej masy. 3. Wbić jajko, dodać mąkę ziemniaczaną, doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Uformować klopsiki, obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. 5. Przygotować wywar, przełożyć do niego klopsiki, zagotować, dusić pod przykryciem przez kilkanaście minut. Sos koperkowy Składniki: 30 g masła 30 g mąki 375 ml rosołu

Pasja Smaku
Skrzydełka w sosie barbecue 420

Skrzydełka w sosie barbecue – czy może być bardziej amerykańska przekąska? Pewnie może (choćby kanapki z masłem orzechowym i dżemem :)), ale z nie mamy wątpliwości, że

Pociąg Do Kuchni
SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO PIECZARKOWYM 172

Święta tuż za rogiem, pomału trzeba szykować układaniem menu na te radosne dni. Bardzo lubię mięsa zatopione w sosach, które pysznie smakują, ale tez dzięki nim

Z Majeczką w kuchni
Grillowany filet z sarniny z sosem żurawinowym 124

Pierwszy raz w życiu jadłam i gotowałam sarninę! Mięso w smaku wyborne, dodatkowo smak dziczyzny podkreślony został sosem z żurawiny i 

To co kocham
Podudzia kurczaka w sosie sojowym 145

Obiad w 20 minut? Tak, jest to możliwe! Szybkie mięsko z kurczaka, najlepiej podudzia bez kości duszone z sosem sojowym, o 

To co kocham
Soczysta karkówka duszona w miodzie 205

Soczysta karkówka na moim wielkanocnym stole w tym roku wylądowała. Karkówka tak pieczona jest aromatyczna i bardzo soczysta a kremowy sos pomidorowo - miodowy nadaje mięsu charakteru

Moje Małe Czarowanie
SCHAB PARZONY PODANY Z SOSEM Z ZIELONEGO PIEPRZU 189

Macie ochotę na danie, które zrobi się samo? Ten schab wychodzi niezwykle soczysty i kruchy. Jego delikatny smak świetnie podkręca sos z zielonego pieprzu. polecam ! Składniki

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania