podsmażyć. Połowę makaronu wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na makaron wykładamy połowę farszu mięsnego, posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem, papryką. Powtarzamy warstwy jeszcze raz. Pomidory oraz cukinię kroimy w krążki. Warzywa układamy na przemian na wierzchu zapiekanki, doprawiamy. W misce mieszamy śmietanę, jajka, sól, pieprz, zioła. Sos równomiernie wylewamy na warzywa. Piec
Gotuj z Agnescoś znajdzie: Fenkuł z burakiem i Karmelizowana gruszka. Do też aż 6 rodzajów sosów – jest czym wybierać! Nie będę ukrywać, że spróbowałam większości rolek ( obżarciuch straszny ze mnie! :D ). Faworytami zarówno dla mnie, jak i dla mojego kolegi, który smakował razem ze mną są te mięsne i z krewetką, ale tak naprawdę po każdej oblizywałam się ze smakiem! SUTO
Ostra na Słodkosię dynią jako dodatkiem do dań mięsnych! Polecam - dynia genialnie podkręca smak mięsa! Mięsna tarta z dynią Składniki: ok pół szklanki dyni startej na dużych oczkach pół kilograma mięsa mielonego drobiowego blat gotowego ciasta francuskiego jedna mała papryka jedna cebula zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku Sos ok szklanka śmietany 1 jajko kulka sera mozzarella Do dzieła!!! Cebulę kroimy
sierotka maRysia w kuchniDynia to jest takie warzywo, że można z nią robić masę smacznych potraw. Zrobiłam zapiekankę z puree z dyni, które robiłam niedawno. Wyszła bardzo dobra, polecam
Kuchnia PokoleńOliwę z oliwek mieszam z sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przygotowanym sosem polewam sałatkę. Do przygotowania sałatki wykorzystałam Quinoa- komosę ryżową, którą otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Komosa ryżowa to roślina o niezwykłych właściwościach odżywczych, zawiera w sobie pełnowartościowe białko. Sprzyja budowaniu mięśni i spalaniu tkanki tłuszczowej. Dodatkowo zmniejsza ryzyko występowania nowotworów oraz opóźnia proces
Tradycyjna kuchnia KasiJest to mój eksperymentalny obiad, wyszedł super. Klopsy delikatne a sosik pyszny. Przygotowanie klopsów – Cukinię umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Delikatnie obsypać
Kuchnia PokoleńRewelacyjne danie, smak jak gołąbki a mniej pracy. Bardzo nam smakowało, mogę bez obawy polecić to danie. Przygotowanie klopsów – w małym garnuszku ugotować ryż. Woda
Kuchnia PokoleńNastał czas grilla, pogoda dopisuje dlatego nie siedźmy w domu ale wykorzystajmy ten czas na pikniki, wspólne grillowanie i pyszne jedzenie. A że grill nie zawsze
Bernika - moj kulinarny pamietnikDla mnie ta zapiekanka wyszła wyśmienita, dokładnie trafiła w moje kubki smakowe. Po prostu pycha. Gotując dla dzieci nie dodawać brandy. Przygotowanie warzyw – marchew oskrobać
Kuchnia PokoleńLepszy smak . Sezon grillowy w pełni, pogoda słoneczna, więc grillujmy :-). Kiełbaski możemy podać z grillowanymi warzywami lub z mixem sałat z pomidorkami i fetą . I koniecznie z sosem tzatziki :-) Kiełbaski na grilla Składniki na 12 sztuk: 1,5 kg mielonej wieprzowej karkówki 4 czubate łyżki czerwonej greckiej przyprawy 2-3 łyżki zimnej wody 4 łyżki oliwy(...)miarka suszonego tymianku 1 miarka płatów chilli Wykonanie: Mielone mięso mieszamy z oliwą, octem, wodą, czosnkiem i czerwoną przyprawą ziołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej formujemy kiełbaski i nadziewamy je na patyki. Pieczemy na grillu, najwygodniej będzie na aluminiowych tackach
Kulinarne przygody Gatitypodaję zapiekane ziemniaki. Zapiekanka ziemniaczana lub ziemniaki z patelni to chyba również jedno z tych dań, które każdy kiedyś choć raz zrobił w życiu. Fakt zapiekankę posypię serem, ale sos beszamelowy będzie lekki i prosty: na bulionie i chudym mleku odciąży kaloryczność tych pysznych ziemniaczków. To właśnie dzięki mleku staną się pulchne i aksamitne w ustach. Bo zazwyczaj dodawana śmietana(...)rozpadać się po prostu. Taki ziemniaki nadają się najlepiej na puree czyli tzw. tłuczone. Takie zapiekane ziemniaki podawać jako bezmięsną przekąskę np. do zapiekanych warzyw lub jako dodatek do mięsnego dania głównego. Nadają się do wszystkich mięs i ryb. SKŁADNIKI na zapiekankę dla 2 osób: 4-5 dużych ziemniaków z gatunku niemączystych (jeśli są to młode ziemniaczki pozostawić po dokładnym
Sztuka gotowania w/g Samirycebula 1 łyżka masła 100 g pieczarek 1 łyżka bułki tartej sól pieprz Farsz II: 100 g wydrylowanych suszonych śliwek 1 łyżka masła 1 łyżeczka bułki tartej Sos: 15 g suszonych grzybów 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka masła sól pieprz 0,5 szklanki śmietany Mięso łączymy z odciśniętą z mleka bułką, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną (1 łyżka), wbijamy(...)samo. Lepimy takie mięsne rulony aż nam farszu wystarczy. Bierzemy dwa rulony (z różnymi farszami) ściskamy lekko ze sobą i oba na raz obtaczamy w mące, tak żeby się skleiły i stanowiły jedną całość. Możemy je lekko ścisnąć żeby się lepiej skleiły. Smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym smalcu. Przekładamy do rondla. Teraz robimy sos: umyte grzyby zalewamy wodą
Marder&Marder ManufactureUżywam go zamiast śmietany, której mój organizm nie trawi, do sosów, do zabielania zupy, jako dodatek do ziemniaków i warzyw - nieoceniony! cebula/czosnek Podstawowe warzywa, które zawsze mam pod ręką, kocham kuchnię włoską, a ta nie może się obyć bez cebuli i czosnku, te 2 warzywa są podstawą niemal wszystkich mięsnych dań, które pojawiły się na tym blogu chilli, zioła prowansalskie(...)mlekiem wyssałam miłość do nich, zawsze mam je pod ręką, gdyż są idealnym dodatkiem do masła orzechowego, placków, ciast i innych deserów masło orzechowe Świetny dodatek do sosów, deserów, kanapek czy naleśników dżem/marmolada Najlepiej, by były domowej roboty, a jeśli nie macie ręki do przetworów, to warto wybrać te z największą ilością owoców w składzie, świetnie przydają się
Cooking MonsterBardzo dobry obiadek, ja go zrobiłam w thermomix, ale można również normalnie w garnku. Formowanie klopsów – do miski wrzucić mięso mielone drobiowe,posiekaną drobno cebulkę
Kuchnia Pokoleńśredniej wielkości cebule 1 jajko sól pieprz majeranek bułka tarta 1/2 szklanki zimnej wody 1/2 kg pieczarek mąka do obtoczenia pulpetów olej do smażenia kotletów masło do podduszenia pieczarek Sos pomidorowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2-3 łyżki śmietany 18% ok 1 litr wywaru z jarzyn 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz gałka muszkatołowa Wykonanie: Cebule(...)Przykrywam pozostałymi placuszkami mięsnymi i delikatnie formuje kulki. Gotowe obtaczam w mące i smażę na rumiano na gorącym oleju. Usmażone pulpety przekładam do naczynia żaroodpornego i zabezpieczam przed wystygnięciem. Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję mąkę i chwilę zasmażam. Dodaję śmietanę, mieszam by nie było grudek i rozcieńczam wywarem jarzynowym do konsystencji gęstej śmietany.Do sosu dodaję koncentrat pomidorowy oraz doprawiam
Bea(u)ty kitchensmażenia sos: 2 duże cebule 1 łyżka oleju 1 kostka bulionowa wołowa 70 ml śmietany 1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy bazę na sos. Cebulę obieramy, kroimy w plastry. W szerokim i dużym rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule, zarumieniamy ją, wlewamy 600 ml wody, wrzucamy kostkę i zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem(...)miseczki, zalewamy wodą i namaczamy. Do miski przekładamy mięso mielone, wbijamy jajko, dodajemy przyprawę, sól pieprz i odciśniętą bułkę. Całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą tyle by masa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy. Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy. Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkistole zagościła gęsina. Przyrządzona w wersji slow food i w staropolskim stylu - czyli ciemna w środku. W tej wersji skórka jest chrupiąca, a środek miękki. Gęsi na stole towarzyszył sos śliwkowy, pieczarki faszerowane kaszą gryczaną i glazurowane buraczki. Niestety konieczność szybkiego nakarmienia pustych żołądków ograniczyła możliwości fotografowania. Mimo to mam nadzieję, że zachęcę kogoś do przygotowania gęsiny. Składniki: Gęś(...)pozbawionej już tłuszczu) patelni, tym razem czerwoną (mięsną) stroną do dołu. Obsmażyć,żeby mięso się zamknęło. Mięso przełożyć do przykrywanego żaroodpornego naczynia skórą do góry. Na patelnię wlać 2 łyżki tłuszczu wytopionego z gęsi. Dodać śliwki, łyżkę miodu i wodę. Zagotować razem, dodać wino, cynamon i gałkę muszkatołową. Gotować około minuty. Sosem zalać mięso. Naczynie przykryć. Piec
Pełny talerzmoim blogu przepis na pyszne dufinki z mięsem. Dufinki są łatwe i szybkie do przygotowania. Możemy je zrobić z ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Podajemy je z ulubionym sosem. SKŁADNIKI: Ciasto: ½ kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki. 1 jajko, sól, Farsz: 300 g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa, Dodatkowo: olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Farsz: Cebulę(...)obiadu. Ziemniaki przekładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto. 3. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środek ciasta kładę porcję farszu mięsnego. Brzegi zlepiam formując kulkę. 4. Kuleczki wrzucam na rozgrzany olej i smażę na rumiano. Po wyjęciu odsączam tłuszcz na papierowym ręczniku
Tradycyjna kuchnia Kasi