Wielkanoc z przepisami Eat me Fit me oraz przepis na kokosowo-orzechowy bezglutenowy mazurek bez cukru 299których główną rolę ogrywa jajko – wypróbuj jajka z sosem miętowo-czosnkowym na bazie jogurtu lub jajka w gniazdach z kiełków z szynką i chrzanem . A może zamiast żurku zrobisz w tym roku krem szpinakowo – czosnkowy z jajkiem i rzeżuchą? Możesz skorzystać również z propozycji na dania mięsne, w tym oprócz bardzo prostego przepisu na kaczkę pieczoną w rękawie znajdziesz
Eat me! Fit me!
Tajska zupa z wieprzowiną, ryżem i kolendrą 200przecieramy przez sito 2. Bulion zagotowujemy, dodajemy sos rybny 3. W misce mieszamy zmieloną łopatkę, dojadamy sól, pieprz, mieloną kolendrę, roztarte w moździerzu chilli, mieszamy dłonią, mięso należy mocno zbić żeby wytworzyć żelatynę, która sklei mięso 4. Z mięsa formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, wrzucamy mięsne kulki do gorącego rosołu i gotujemy
Słodki Kompromis
Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem 333odciąć górną część, wyciąć gniazda nasienne. Tak przygotowane papryki nadziać mięsnym farszem i ciasno ułożyć w garnku. Sok pomidorowy wymieszać z gorącą wodą 1:1 wraz z kostką bulionową, zalać papryki do max ¾ wysokości papryki. Tak przygotowane papryki gotować ok 40 minut. Po tym czasie wyjąć papryki i zagęścić sos wzbogacając go drobno posiekanym koperkiem
W garach u Gosi
Musaka po mojemu 210masy. Potem znowu ułozyc wartwę bakłażanów a na nich resztę mięsnej masy. Na wierzch dać ostatnią częśc bakłażanów. Przygotować beszamel. Na patelni rozpuścic masło, dodać mąkę i dokładnie wymieszac aby nie było grudek. Następnie wlać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż masa zgęstnieje cały czas mieszając. Gotowym sosem polać zawartośc naczynia. Na wierzch posypać odobiną mielonej słodkiej papryki
Monia miesza i gotuje
Pulpety z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie warzywnym 201Chciałam coś zrobić dietetycznego z piersi kurczaka. Jak wiadomo pierś z kurczaka ma tendencję do wysuszania podczas obróbki. Doszłam do wniosku, że zrobię mielone w sosie
Smaki Ewy
Kurczak z warzywami po chińsku 263Kurczak przyrządzony z warzywami chińskimi z ryżem jest bardzo pożywnym i sycącym daniem . Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej 2 łyżki sosu
Bajeczna Kuchnia
Paprykowe pulpety 189Przedstawiam kolejne danie z mięsa mielonego, ale oczywiście inne w smaku, bo o smaku papryki. Niech nikogo nie zmyli kolor - w tych pulpetach i
Smaki Ewy
pieczeń z łopatki wieprzowej 167Polecam przepis na pieczeń z łopatki wieprzowej: Produkty: 1.5 kg łopatki bez kości 5 ząbków czosnku papryka ostra i słodka,pieprz świeżo zmielony.,tymianek sól sos
Ugotujmy Coś
Klopsiki a'la gołąbki 259buka tarta oraz przyprawami. Dodajemy posiekaną kapustę. Z masy mięsnej formujemy kulki nieco większe od orzecha włoskiego. Przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym
Pyry na Gaz
Perliczka w warzywach i śmietanie 256To już kolejny nasz przepis na perliczkę – coraz popularniejszy, delikatny w smaku gatunek drobiu. Tym razem mięso będzie duszone, z włoszczyzną, a ostatecznie podane z sosem
Kulinarna Pokusa
Lazania z quinoa i 4 serami 333Lazania to moje ulubione danie włoskie. Kombinacji na lazanię tyle ile osób gotujących, zasada główna jednak to plastry makaronu przekładane i polewane sosem. Oto moja wersja
Moje Małe Czarowanie
Wieprzowina w karmelowym mleczku kokosowym 292Składniki dla 3 osób: 600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę 1 łyżka oleju 300 ml mleka kokosowego 1-2 łyżki sosu
Tajskie smaki
MIĘSO W PIERNIKOWYM SOSIE Z SAŁATKĄ Z KOPRU WŁOSKIEGO 225http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/04/mieso-w-piernikowym-sosie-z-saatka-z.html Składniki, • 500 g mięsa np. szynki cielęcej, udźca cielęcego • 2 łyżki oliwy • około 500 ml bulionu lub wody wymieszanej z 2 łyżkami
w mojej kuchni
Gołąbki po ukraińsku 209Przepis na gołąbki mam od Loni, która by mnie udusiła jakbym o niej nie wspomniała:-) Wydaje mi się, że gołąbki można zapiekać od razu z sosem
IMPRESJA SMAKU
Szaszłyki drobiowe z morelami 227ruszcie, pod którym jest blaszka (będzie na nią kapał sos). Skrapiamy je oliwką w sprayu. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C i pieczemy przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia, szaszłyki obracamy. Z powyższych proporcji wyszło mi 11 szaszłyków. Ilość zależy od doboru składników. Możemy zrobić bardziej „mięsne” lub bardziej „warzywne. Moje były raczej „zrównoważone” – wszystkiego było
mojewypiekiinietylko
Karkówka w sosie pieczarkowym 189Od czasu do czasu dobrze jest zrobić jakieś mięso w sosiku….do ziemniaczków, ryżu czy kaszy gryczanej… Najczęściej wtedy kupuję karkówkę i przygotowuję ją
UgotujmyTo.pl
Pieczeń z nadzieniem 187gotujemy al dente. Gotowy makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy drobno posiekany szczypiorek, czosnek, paprykę, rzodkiewki oraz jajka. Mase doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy dobrze. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy masę miesą (3/4 objętości) na to nakładamy masę makaronową a następnie resztę masy mięsnej. Pieczemy w 180 C 1 godzinę
Zainspirowana w kuchni
Młode gołąbki w śmietanowym sosie 262mąki do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy w misce razem z ryżem ( nie ugotowanym ! ) , koncentratem pomidorowym , gałką muszkatołową , solą i pieprzem do smaku . Liście pozbawiamy grubego ogonka i zanurzamy we wrzątku na dosłownie kilka sekund , żeby się sparzyły i zmiękły . W tak przygotowane i oczywiście przestudzone liście wkładamy po dużej, łyżce farszu mięsnego i zawijamy(...)razie potrzeby można dolać jeszcze z pół szklanki wody , jeśli zbytnio odparuje . Na koniec mąkę rozrabiamy ze śmietaną i zagęszczamy nią , powstały przy pieczeniu wywar. Żeby sobie ułatwić zagęszczenie sosu i nie rozwalić gołąbków lub nie narobić klusek , ja zdejmuję na chwilę brytfankę z ognia , jak przestanie bulgotać , dodaję śmietanę wymieszaną z mąką i energicznie , ale nie na tyle ,żeby
Ogrodnik w podróży
Klopsy zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym 194Polecam to danie, podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pure ziemniaczanym. Przygotowanie klopsów – do mięsa mielonego dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, majeranek, vegetę, słodką paprykę i
Kuchnia Pokoleń
Risotto z indykiem, jarmużem i delikatną pianką mleczną 325cukier pół szklanki mleka Przygotowanie: Sos sojowy, olej lub oliwę, ocet oraz cukier mieszamy, przygotowując w ten sposób marynatę. Do przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki z indyka, dokładnie obtaczamy je w zalewie i chowamy do lodówki. Zamiast polędwiczki z indyka można użyć polędwiczki z kurczaka, piersi z kurczaka, lub dostępnych już chyba w większości sklepów mięsnych tzw. gulaszowego z indyka
Jacob Tastes