sos mięsny - 4565 przepisów (strona:128/305)

Curry z indykiem, brukselką i kalafiorem 150

Jeżeli zastanawiacie się jeszcze co zrobić dzisiaj na obiad to zapraszamy na pyszne i rozgrzewające curry z indykiem, brukselką i kalafiorem :) Składniki na curry z indykiem

Kuchenne Wariacje
Nut roast – wegańska pieczeń z orzechami 206

suszonych owoców. Tym jednak, co łączy wszystkie niemięsne pieczenie są zioła i przyprawy, nadające im głęboki i wyrazisty smak. Nut roast w moim wydaniu uzupełniłam kasztanami oraz płatkami gryczanymi, które posłużyły za spoiwo dla masy, wzmacniające jeszcze orzechowy smak całości. Pieczeń z takimi dodatkami będzie pełna smaku, a polana sosem stanie się już prawdziwym punktem kulminacyjnym każdego obiadu – nie tylko

Even Better Food
Mięsne kulki z niespodzianką 127

Hej! Mięso mielone to żadna nowość, ale jeśli są to smażone pulpeciki z niespodzianką w środku, to już coś innego. A jeśli jeszcze zapieczemy w sosie

Tylko pysznie
Medaliony wieprzowe w sosie z suszonych grzybów 141

Jakiś czas temu dostałam od mojego taty zmielone suszone grzybki, w związku z tym staram się je jakoś smacznie wykorzystać i na wczorajszy obiad zrobiłam mięsko

kulinarne odsłony pati
CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM, CUKINIĄ I PIECZARKAMI 162

Sycące mięsne danie makaronowe doskonałe na codzienny obiad lub romantyczną kolację.   SKŁADNIKI Nadzienie: 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, ½ małej cukinii, 6 pieczarek, przyprawa do mięsa mielonego , 1 łyżka pomidorów w płatkach, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, bazylia , pomidory w płatkach sól, pieprz, olej Sos pomidorowy: puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 250 ml bulionu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz

słodki bratek
Gołąbki na dwa sposoby 225

wcześniej ugotowanym i wystudzonym ryżem oraz przyprawami. Wyrobić mięsną masę. Porcjami układać farsz na każdy liść lekko go spłaszczyć po czym zawinąć boki kapusty do środka i zawinąć gołąbka.   Następnie ułożyć gołąbki dość ciasno w garnku. Ja na dnie układam jeszcze pozostałe liście które razem z gołąbkami duszą się w sosie.    Ale może się też tak zdarzyć

W garach u Gosi
Boczek pieczony w piwie 168

Publikując przepisy na boczek pieczony w winie oraz boczek z grilla obiecywaliśmy, że będzie go więcej. A więc jest – tym razem upieczony w domowym piekarniku w

Kulinarna Pokusa
Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą 260

przykrywamy pokrywką. Nasz farsz nie ma mieć formy sosu (nie może być zbyt płynny). Zostawiamy na małym ogniu, aby mięso w pełni doszło. Na jedną tortillę, która będzie stanowić spód, wykładamy porwane liście sałaty rzymskiej. Następnie ścieramy żółty ser na dużych oczkach tarki (na całej powierzchni). Po czy wykładamy nasz mięsny farsz (bez płynnej części, jeśli taka nam zostanie

Słodkie okruszki
Mięso mielone na pomidorową nutę 124

Mało czasu na przygotowanie potrawy? Te danie przygotowałam bardzo szybko a było przepyszne. Smakuje t rochę jak spaghetti, ale nie do końca, bo nie jest to

Szefowa kuchni
Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym 169

Wołowina bavette to najlepsza część łaty wołowej. Steki z wołowiny bavette z sosem rumowym są bardzo aromatyczne, soczyste, kruche. Najlepiej podawać je wysmażone w średnim stopniu

Pociąg Do Kuchni
Szwajcarska inspiracja na 130 lecie firmy Victorinox - Black pudding w szynce parmeńskiej 104

daniu także słynną szynkę parmeńską, czyli rarytas mięsny prosto z Włoch, ser Ementaler, który nazwę swoją wziął od doliny rzeki Emme właśnie w Szwajcarii, a także jabłko, od legendy o Wilhelmie Tellu, szwajcarskim bohaterze narodowym. Efekt wyszedł ekscentrycznie tak smakowo, jak wizualnie. Najlepiej smakuje podany na gorąco, z domowym sosem czosnkowym! 4 niezbyt duże pętka kaszanki 4 duże

Kuchenna Kontrrewolucya
Wołowina w sosie teriyaki z makaronem razowym 186

  SKŁADNIKI:  800 g łopatki wołowej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyzeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz 10 pieczarek 1 duża

ClauditteMissCooking
Puleciki z mięsa i kaszy gryczanej w sosie pomidorowym. 111

bardzo różnorodne. Wszystko zależy na co mamy ochotę - mięsne lub wegetariańskie. Jeżeli jesteście zainteresowani co tym razem wysmyczyłam to zapraszam Was do dalszej lektury. Do przygotowania 4 porcji (20 pulpecików) potrzebujemy:  - 1 szklankę kaszy gryczanej - 1 pierś z kurczaka - puszkę czarnej fasoli - 2 jajka - sól, pieprz - curry, bazylię, kozierdkę - domowy sos pomidorowy Kaszę gryczaną wrzucić do wrzącej wody (gotujemy

Szybko Tanio Smacznie
Zrazy wieprzowe z suszonymi pomidorami i pesto 149

Wieprzowe zrazy, którym smaku dodają suszone pomidory, cebula i czosnek. Pesto i ser pleśniowy podczas duszenia przenikają przez mięso i razem z sokiem pomidorowym tworzą wspaniały

Trzeci talerz
Gulasz wieprzowy z dynią i czerwoną fasolą 179

Moja propozycja na dziś to gulasz wieprzowy, bardzo aromatyczny . Mięso kruche, rozpadające się w ustach a do tego przepyszne dodatki czyli dynia, fasola czerwona, pomidory utworzą

Moje Małe Czarowanie
Warzywna potrawka i w Saigonie 183

dań wege do wyboru (nie wiem, jak z mięsnymi). Ceny umiarkowane i duże porcje. Serwują też genialne tofu z różnymi dodatkami oraz pyszne wino z liczi - polecam. Saigon oferuje obiady na dowóz, organizuje przyjęcia okolicznościowe i bankiety. Saigon ul. Jana III Sobieskiego 14 godziny otwarcia: codziennie 11.00-22.00 Tofu w sosie słodko-kwaśnym Wino z liczi Kalafior z pomidorami Makaron

Qlinarnie i Qlinarnie
Jem zdrowo: Naleśniki z soczewicą i jarmużem 167

polecam dla osób, które chcą odpocząć czasami od mięsnych dań:) Jem zdrowo: Naleśniki z soczewicą i jarmużem Drukuj przepis Składniki 2 łyżki masła (klarowanego) Farsz 1,5 szklanki soczewicy 2 łyżki przecieru pomidorowego 7 liści jarmużu 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku przyprawy sól, pieprz, bazylia, papryka ostra, oregano, majeranek Sos do zapieczenia 1 opakowanie startej mozzarelli (może być parmezan

CoolinarniePL
Żeberka wieprzowe duszone z marchewką i cebulką. Smaczne i delikatne. 210

Jeśli uda się nam kupić chudziutkie żeberka, to nawet takie danie będzie lekkie, za sprawą tego, że do żeberek nie dodaję się ani grama tłuszczu, a

Kuchnia z widokiem na ogród
Lasagne z mięsem mielonym i cukinią 138

większość z nas kocha kuchnie włoską. Pasty, pizza, sery wino....To wszystko od razy wprawia mnie w dobry nastrój. Dziś zapraszam na lasagne z mięsem mielonym i cukinią w sosie beszamelowym. Składniki: 2 os 500 gram mięsa mielonego ja użyłam mięsa z indyka 10 płatów makaronu lasagne  1 cukinia olej rzepakowy do smażenia 1 mała papryczka chilli czosnek kieliszek(...)około 5 min. Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy do mięsa mieszamy. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy płat makaronu i farsz mięsny przykładamy kolejnym płatem i powtarzamy czynność do wyczerpania składników Górny płat polewamy delikatnie małą ilością przecieru pomidorowego. Pieczemy w tem 200 st około 25-30 min. W rondlu rozpuszczamy masło

NaKońcuJęzyka
Burgery wołowo-jagnięce z marchewką 155

całą gorczycą 34 g majonezu sól i pieprz do smaku Mieszamy w misce majonez z jogurtem i musztardą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem według swoich preferencji smakowych. Odstawiamy sos do lodówki na czas przygotowania burgerów. Piklowana cebula: ½ czerwonej cebuli kroimy w piórka i skrapiamy 15 ml octu jabłkowego (najlepiej domowej roboty), doprawiamy solą i pieprzem, zostawiamy aż cebula nabierze(...)miski dodajemy mielone mięso wołowo-jagnięce. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz wlewamy 50 ml zimnej wody niegazowanej, dokładnie wyrabiamy ręką wszystkie składniki aż się połączą. Z masy mięsnej formujemy dwa równej wielkości burgery, większe niż średnica bułki, gdyż podczas smażenia mięso się skurczy. Patelnię grillową smarujemy olejem. Smażymy burgery na średnim ogniu, po ok. 3-4 minut z każdej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SPAGHETTI BOLOGNESE 106

widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne kulki, podduszamy.    Dodajemy wino, gotujemy kilka minut, aby alkohol mógł odparować.  Pomidory z puszki rozdrabniamy, dodajemy je do mięsa. Całość gotujemy jeszcze kilkanaście minut.  Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Podajemy go z sosem i dekorujemy bazylią. Jeżeli przygotowałaś

Słodki Zakątek
Cukinia faszerowana kuskusem z suszonymi pomidorami 130

które są przepyszne w wersji nie tylko mięsnej. Tym razem zdecydowałam się na wegetariańską opcję. Warzywo faszerowałam kuskusem z suszonymi pomidorami  iziołami. Danie szybkie w przygotowaniu i bardzo syte, do tego naprawdę apetycznie prezentuję się na talerzu. Ci ciekawe, doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Faszerowaną cukinię podałam z sosem jogurtowym, do którego dodałam czosnek, wędzoną i ostrą

Moja smaczna kuchnia
Polędwiczki faszerowane mięsem mielonym i grzybami leśnymi 189

dużych oczkach maszynki, połączyć z farszem mięsnym, dodać jajko, dobrze wyrobić, rozłożyć prostokąty polędwiczki, nałożyć farsz, zwinąć, zamknąć wykałaczkami, folię aluminiową wysmarować olejem, włożyć zwinięte polędwiczki, zawinąć,  piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 min., otworzyć z folii i piec około 10 min, do zrumienienia, podawać z  sosem grzybowym

Kuchnia Beaty
Jajka po szkocku 165

zbyt rzadkie dodać odrobinę bułki tartej. Gotową masę mięsną podzielić na tyle części, ile mamy jajek. Z każdej części mięsa uformować kulę, rozpłaszczyć ją, włożyć do środka całe jajo i delikatnie zlepić. Tak przygotowane jajka w mięsie smażyć na patelni, albo piec w piekarnik. Podawać na ciepło lub zimno, z ulubionym sosem lub chrzanem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
KOUNOUPIDI KAPAMA czyli KALAFIOR PO GRECKU – kuchnia grecka 206

Kounoupidi Kapama czyli przepyszny kalafior duszony w aromatycznym sosie pomidorowym. Ciężko wymówić, ale gwarantuję, że smakiem każdy się zachwyci! Danie proste, szybkie, smaczne i bardzo tanie! Zapewne znajdą się tacy, którzy dziwić będą się na widok cynamonu dodawanego do potrawy z warzyw , ale gwarantuję Wam , że cynamon w potrawach warzywnych lub mięsnych nie jest w kuchni greckiej niczym dziwacznym

Ostra na Słodko
Rybne pulpeciki 150

Dziś piątek więc pora na coś niemięsnego. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone pulpeciki, jednak w środku kryją się aż dwie rybki ;). Obiad dobry, szczególnie dla dzieci, które ryby jedzą tylko w postaci smażonych paluszków rybnych z grubą panierką. Łatwo też można przemycić tam warzywa w zblendowanym sosie, polecam wszystkim bo jest pycha! Ponadto ryby są bardzo zdrowe

Idę coś wszamać
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 120

przyrządzania wielu potraw. Dodatek sherry do potraw mięsnych czy drobiowych znacznie podnosi ich walory smakowe. Może to być dodanie niewielkiej ilość sherry do wątróbki smażonej z cebulą, do pâté z wątróbki , pasztetów drobiowych, szczególnie z kaczki czy gęsi , galantyn drobiowych . Będzie również wspaniałym składnikiem marynat do mięs lub dodatkiem do sosów, do wieprzowiny i wołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako

królestwo garów
Brägele 195

Badenii charakterystyczne są właśnie Strauße . To niewielkie gospody przy lokalnych winnicach, w których serwuje się tylko i wyłącznie naturalne, lokalnie wyprodukowane produkty, począwszy od chleba i wina, na wyrobach mięsnych skończywszy. O ile sam gospodarz, właściciel takiego Strauße nie produkuje sam wieprzowiny, którą chciałby mieć w menu, zaopatruje się w nią u innego lokalnego hodowcy(...)menu z potraw znajduje się tylko kilka typowych dla okolicy potraw: Brägele, Leberle (kawałeczki wątróbki w sosie), Flammkuchen (płaski placek z kwaśną śmietaną, boczkiem i cebulą), Schlachtplatte (płyta zimnych mięs ze świeżo zabitej świni - m.in. świeża kaszanka, wędzony boczek i salceson), Bratwurst (kiełbasa na gorąco), za to spory wybór rewelacyjnych, wytwarzanych przez właściciela win. Owe wina zmieniły mój ogólny, nieprzychylny

Kuchnia Prezydentowej
Lasagne z bobem i fasolką szparagową 134

Wczoraj miałam ogromną ochotę na coś mięsnego  i niezdrowego.... Więc poszliśmy na gyrosa, i o to chodziło:) Dziś już wrócił mi zdrowy smak Lasagne z bobem i fasolką szparagową SKŁADNIKI: makaron lasagne opakowanie bobu 0,4kg żółtej fasolki szparagowej 250g pomidorków koktajlowych 1 cebula 150ml śmietany ser typu greckiego sos beszamelowy ser żółty, sól, pieprz, świeża mięta Bób

MarciochaKucharzy

Proponowane wyszukiwania