sos mięsny - 4565 przepisów (strona:126/305)

Klopsy zapiekane w piekarniku w sosie pomidorowym 137

Polecam to danie, podawać z ugotowanymi ziemniakami lub pure ziemniaczanym. Przygotowanie klopsów – do mięsa mielonego dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, majeranek, vegetę, słodką paprykę i

Kuchnia Pokoleń
Risotto z indykiem, jarmużem i delikatną pianką mleczną 201

cukier pół szklanki mleka Przygotowanie: Sos sojowy, olej lub oliwę, ocet oraz cukier mieszamy, przygotowując w ten sposób marynatę. Do przygotowanej marynaty wkładamy polędwiczki z indyka, dokładnie obtaczamy je w zalewie i chowamy do lodówki. Zamiast polędwiczki z indyka można użyć polędwiczki z kurczaka, piersi z kurczaka, lub dostępnych już chyba w większości sklepów mięsnych tzw. gulaszowego z indyka

Jacob Tastes
Wegańskie sajgonki Tomka 197

moją nową wizję żywieniową, bo nie będą to tradycyjne mięsne sajgonki. Zawijaski są bezmięsne. Zobaczcie zresztą sami. Przepis na 16 sajgonek: 16 arkuszy papieru ryżowego 1/2 niewielkiej kapusty pekińskiej 2 średnie marchewki jedna pietruszka kawałek selera korzeniowego 100g komosy ryżowej 50g makaronu ryżowego lub sojowego czubata łyżka ziaren sezamu sos sojowy (ilość wedle uznania i własnego gustu/smaku, u mnie jakieś

Dietolog
Roladki po wysocku – kuchnia podkarpacka 176

roztrzepane jajka, przyprawy i dokładnie wyrabiamy. Następnie z masy mięsnej robimy „kwadratowe” płaskie kotleciki wielkości dłoni, nakładamy farsz z grzybów, zwijamy w rulonik, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu. Po usmażeniu układamy w rondlu, zalewamy wywarem z ugotowanych grzybów i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Sos przyprawiamy według uznania. Przepis pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-strzyżowska kraina

Trzeci talerz
Surówka Colesław babci Basi 106

popularna surówka na bazie białej kapusty, doskonała da dań mięsnych, również jako dodatek do kanapek na ciepło i do domowych kebabów. Surówka ta zdobyła popularność dzięki wprowadzeniu jej do sieci restauracji KFC oraz McDonald’s. Składniki podstawowe: 1 kg kapusty białej , 2 duże marchewki, 1 duża cebula, Składniki na sos : pół szklanki (125 ml ) majonezu, pół szklanki

Pysznosci Babci Basi
Nieco zmodernizowane sznycle:) 165

Tradycyjne sznycle w nowym wydaniu:) Coś na ząb dla miłośników tradycyjnej kuchni, jednakże lubiących eksperymenty kulinarne. Składniki: ziemniaki, pierś z kurczaka, 2 pomidory, mozarella, 1-2

Kuchnia Pełna Pasji
Pierś z kurczaka z masłem czosnkowym serem i zapiekanymi ziemniakami 181

Smaczne, wyraziste, a zarazem rozpływają się w ustach. Składniki: 1duża podwójna pierś z kurczaka, bułka tarta, jajko, mąka, ser żółty, 3 duże łyżki masła, 2 ząbki

Kuchnia Pełna Pasji
Domowa pieczeń rzymska 382

wszystkich mięsożerców. Taką pieczeń można jeść zarówno na ciepło jak i na zimno, jako na przykład dodatek do kanapek. Pokrojona na gorąco w grube plastry i podana z ciemnym sosem będzie idealna jako danie obiadowe, natomiast po wystygnięciu, doskonale sprawdzi się jako obkład do chleba w postaci cieniutkich plasterków. Podczas pieczenia z mięsa wytapia się tłuszcz (ponieważ w składzie jest(...)napęczniała. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, napęczniałą bułkę tartą i przyprawy do smaku *** *** Masę mięsną dobrze wyrabiamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia lub keksówki *** *** Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 1 godzinę (piekłam z termoobiegiem) *** *** Pieczeń możemy serwować zarówno

Blog z Apetytem
Klopsiki z kurkami. 149

Klopsiki  z sosem kurkowym. Składniki  na 4 porcje :                                      1porcja =  730 kcal 1 czerstwa bułka 1 cebula(...)kawałki ( nie obieramy ze skórki ). Kurki osączyć,pieczarki pokroić na połówki. Mięso mielone zagnieść z odciśniętą bułką,posiekaną cebulą i jajkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować nie duże klopsiki,usmażyć je na teflonowej patelni na 4 łyżkach oleju ( około 7 minut ). Zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem.  Do tłuszczu ze smażenia dodać resztę

Przepisy i porady kulinarne
Kurczak w sosie musztardowym 177

Prosty obiad wcale nie musi być zwyczajny. Wystarczy chwila, kilka produktów i można wyczarować coś na prawdę smacznego i niepowtarzalnego. Taką właśnie potrawą jest kurczak w

Pobite gary Barbary
schab pieczony nadziany morelą 146

składniki: 1000 g schabu 250 – 300 g suszonych moreli 2 cebule 5 ząbków czosnku 60 ml oleju sól, pieprz opcjonalnie: sproszkowana papryka składniki na sos

Domowy Smak Jedzenia
Wieprzowina w sosie kurkowym 146

W tym roku w lasach jest mnóstwo kurek więc można je wykorzystać w swoich daniach. U mnie pierwsze kurki wylądowały tradycyjnie w jajecznicy a kolejne w

Kolorowa kuchnia Elki
Zapiekanka z piersi indyka, ziemniaków i cukini 163

Pyszne danie, uwielbiam takie zapiekanki. Wszystko w jednym, zarówna warzywa jak i mięsko. Użyjcie trochę wyższego naczynia do zapiekania, ponieważ podczas pieczenia wytworzy się dosyć dużo

Kuchnia Pokoleń
Pierś kurczaka w delikatnym sosie 154

Dzisiaj nietypowo, a to dlatego, że zazwyczaj królują u nas pikantne dania. Tym razem postanowiłam ugotować coś delikatnego. Efekt -  s maczne mięsko oraz aksamitny

Nie tylko w kuchni
DROBIOWE ROLADKI Z BAZYLIĄ 116

SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka garść bazylii zielonej garść bazylii fioletowej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano pieprz sól SOS: 1/2

harrisa