pół z cielęciną ⅓ łyżeczki suszonej bazylii ⅓ łyżeczki suszonego oregano 1 duże jajo 50 g parmezanu (startego) + ewentualnie do oprószenia dania sól i pieprz 4-8 łyżek bułki tartej Sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku (obrany) 1-2 papryczki pepperoni (opcjonalnie) 680 g (1 butelka) bardzo gęstego przecieru pomidorowego (użyłam Cirio Passata Rustica klik )* 3 gałązki świeżego oregano(...)jajem. Dodać parmezan, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać bułkę tartą. Masa powinna dawać się dość łatwo formować, ale nie może być zbyt zwarta. Wydrążone cukinie nafaszerować mięsną masą. Jeżeli zostanie trochę mięsa uformować z niego niewielkie pulpety i upiec z nafaszerowanymi cukiniami. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy razem z ząbkiem czosnku i (opcjonalnie) posiekaną papryczką pepperoni
Pełny talerzjest łatwo dostępne w zupełnie przyzwoitej cenie. Chyba najbardziej znanymi w Polsce kulinarnymi sposobami na królika są te, które zakładają jego pieczenie lub duszenie we włoszczyźnie i podanie z sosem z dodatkiem śmietany. Do tego też dojdziemy, ale mimo wszystko rozpocznijmy od przepisu mającego swoje korzenie raczej na Półwyspie Iberyjskim – królika upieczemy z dodatkiem wina, pomidorów, cebuli i kilku prostych(...)żeber. Nie jest to trudne i wymaga tylko minimalnej wprawy. A to co pozostanie nam po oddzieleniu mięsa wcale nie musi się zmarnować – będzie doskonałą podstawą pod zupę czy mięsny bulion. Królik po myśliwsku 2016-03-14 00:30:19 Chudy i delikatny królik przyrządzony w prosty i niewymagający dużo czasu, umiejętności, ani wyrafinowanych składników sposób. Zapisz przepis Drukuj Składniki
Kulinarna PokusaDzisiaj pomysł na potrawkę z cielęciny. Bardzo smaczna i podkreśla naturalny smak tego wyjątkowego mięsa. Wymaga niewiele zachodu, a w efekcie otrzymujemy mięciutkie, aromatyczne mięso, w
Pichceniomaniapapierem, papier najlepiej dodatkowo natłuścić. Z masy mięsnej lepimy małe kuleczki (wielkości orzecha) i układamy na papierze. Pieczemy kuleczki ok 25 minut. Podczas pieczenia ze środka wytopi się nieco sera, tworząc sosik do klopsików, Pycha. Tak wyglądają moje kulki bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Widać że wypłynął ser. Powstał w ten sposób sos, idealny do brokułów. A tak gotowe
Marta próbujeCzy obiad musi być nudny? Oczywiście, że nie! Zwykłe podudzia z kurczaka można podać w niecodzienny sposób. U mnie w zapiekance
To co kochamjajek. Kolendrę najlepiej dodać do dań rybnych, mięsnych i z roślin strączkowych. Majeranek i tymianek to uzupełniające się wzajemnie bardzo aromatyczne zioła, które dodane do dań z kapusty oraz z roślin strączkowych nie tylko wzbogacą ich smak, ale uczynią potrawę lepiej strawną. Idealnie pasują także do ziemniaków. Liść laurowy pasuje do zup, sosów i wołowiny. Zwykłą sól kamienną lepiej zastąpić
KucharzycaDanie stare jak świat ale...każdy robi je inaczej i po swojemu chyba że jest to oryginalne spaghetti bolognese, wtedy działamy według pewnych zasad. Dziś przedstawiam
Moje Małe CzarowanieBardzo lubię piec mięsa w rękawie, mięso jest aromatyczne i wszystkie przyprawy zostają w mięsie. Bardzo łatwo jest przygotować takie mięso. Można jeść na zimno, podczas
Kuchnia PokoleńUwielbiam placki ziemniaczane. Tym razem wzbogaciłam je zapiekając z kurczakiem i żółtym serem. Połączenie to było strzałem w dziesiątkę. Placki po prostu rozpływają się w ustach
Tradycyjna kuchnia KasiBardzo smaczne, a zarazem banalnie proste danie obiadowe z nutą orientu. Polecam szczególnie tym, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowanie obiadu. Składniki: 6 pałek
Nie tylko w kuchniSKŁADNIKI 400 g fileta z indyka 1/4 papryki czerwonej, żółtej i zielonej sok z 1/2 limonki 1/2 puszki mleczka kokosowego 4 łyżki mąki z amarantusa 2
ClauditteMissCookingwewnętrznej stronie skóry układamy wyrobiony mięsny farsz uformowany w kształt walca owijamy go kaczą skórą a następnie obwiązujemy nicią (w sposób identyczny jak przy baleronach czy szynkach). Zwiniętą sznurkiem galantynę smarujemy drugą połową masła ( rozpuszczoną) i zawijamy ją w aluminiową folię. Całość kładziemy na blasze (w niej będzie się zbierał sos z pieczenia) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Miód i pieprzliść nakładać po jednej czubatej łyżce farszu mięsnego i zawinąć najpierw boki a następnie końce zawinąć pod spód. Przygotować drugi garnek z wrzątkiem. Na dnie poukładać resztki liści żeby nam się gołąbki nie przypaliły a następnie na nie układać gotowe gołąbki. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 40 min. Składniki na sos pomidorowy 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego woda
Na słodko lub wytrawnie