Polędwiczki wieprzowe to bardzo wdzięczne w obróbce mięso. Można je przygotować błyskawicznie lub powoli. Powolny (no względnie) sposób pokazywałam w przepisie na polędwiczki w sosie grejpfrutowym
Eksperyment sobotniRaz lub dwa razy w miesiącu pojawia się u nas taki obiad i jest on prawie zawsze w niedziele. roladki podaje zazwyczaj z ziemniakami, sosem i
Gotowanie...to proste !Sznycle drobiowe są delikatne z same z siebie, a po dodaniu batatów zyskują nietypowy kolor i lekko słodkawy smak. Świetnie pasuje do nich najprostszy sos pomidorowy
Eksperyment sobotniKrólik duszony z cebulą i selerem - kuchnia podkarpacka Kawałki królika duszone w cebuli z dodatkiem selera to sposób na podanie królika w gęstym warzywnym sosie. Przypadnie
Trzeci talerzNa dzisiejszy obiad polecam pyszne gotowane roladki z buraczkami. W kilkanaście minut możemy zrobić smaczny obiad dla całej rodziny. Roladki podałam z ryżem i sosem serowym
Tradycyjna kuchnia KasiPasztet pewnie robimy z różnego mięsa, jednak mięso z królika chyba najbardziej pasuje do tego typu potrawy. Doskonale smakuje z dodatkiem żurawiny, sosu tatarskiego
W kuchennym oknie EwyZima trwa w najlepsze a ja znowu jadłam pyszne grzyby choć nie robiłam jesienią zapasów. :-) Miałam je na wyciągnięcie ręki dzięki Nasza Chata . Do sosu dodałam
Szefowa kuchniSezon na kurki w pełni. Czyli dary lasu na talerzu. Pora przygotować świeże danie z kurkami w roli głównej. Kurki idealnie komponują się w sosach
kulinarnyJaParę dni temu pojawił się na blogu przepis na kluski śląskie . A skoro są kluski śląskie, to nie może zabraknąć przecież gulaszu z gęstym sosem
Kulinarne przygody GatitySmażone żeberka to mój kolejny powrót do czasów dzieciństwa :) Zamykam oczy i widzę Babcię krzątającą się przy kuchni. Właśnie nakłada obiad: smażone żeberka, ziemniaki
Walijskie PichcenieMoja propozycja na dobry obiadek. Dużo warzyw i mięsko, mniam. Schab lekko rozbić, jeśli ma tłuszczyk na bokach to ponacinać. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni
Kuchnia PokoleńMiałam schab, nie bardzo miałam pomysłu co to zrobić. Powoli dodawałam różne składniki i powstał pyszny obiad. Jestem ryzykantka bo miałam gości na obiedzie, a nie
Kuchnia PokoleńAdżika to ostry warzywny sos, który wywodzi się z kuchni kaukaskiej. Dziś można go spotka przede wszystkim w kuchni gruzińskiej, rosyjskiej i arabskiej. Odmian adżiki jest wiele, moją dzisiejszą wersję zaczerpnęłam od Elki . Bakłażany możemy przygotować do zjedzenia od razu, ale doskonale przechowują(...)się w słoikach, więc kiedy zaczyna się sezon na te warzywa zawsze robię większą porcję i zamykam je w słoikach na zimę. Doskonale smakują z makaronem, ryżem, albo w daniach mięsnych z kurczakiem czy wieprzowiną. Bakłażany w adżice Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 g pomidorów 500 g czerwonej papryki 1 główka czosnku 1 ostra papryczka 50 g octu
Kulinarne przygody Gatityodrobinę soli, pieprz, cząber i majeranek). Na sam koniec wlać sos sojowy i dodać miękką (ewentualnie odsączoną z nadmiaru wody) bułkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Ewentualnie za pomocą blendera mocniej rozdrobnić. Rozwinąć ciasto francuskie. Za pomocą noża przeciąć je wzdłuż na 3 części. Na środek każdego paska nałożyć mięsnym farsz. Następnie złączyć ze sobą kawałki ciasta (spójrz na zdjęcia poniżej
Ugotowaćskładniki: ok. 250 – 400 g makaronu Lubella Wstążki długie nr 11, Tagliatelle Rigate ok. 500 g mięsa (dziczyzny lub wieprzowiny) 200 g świeżych grzybów leśnych
Domowy Smak JedzeniaZrobiłam to danie na urodziny mojego wnuczka. Danie super, łatwo się je serwuje i odgrzewa. Było bardzo dobre. Tutaj potrzebne nam będą pałki kurze bez kości
Kuchnia PokoleńZiołowa zupa naleśnikowa) * Sosy i dipy (np. Dip z ciecierzycy, Sos beszamelowy) * Sałatki i marynaty (np. Sałatka z selera, Marynata pelargoniowa) * Przekąski i smarowidła do chleba (np. Bruschetta z fenkułem, Pasta z owczego sera) * Dania główne : Potrawy warzywne (np. Grecki placek ze szpinakiem) Tarty (np. Tarta warzywna) Potrawy mięsne (np. Szaszłyki ze strusia) Potrawy rybne (np. Sandacz z cukinią) Potrawy
Z miłości do słodkościJuż nie wiem jak mam pisać, znowu pycha ??? Nic innego nie mogę powiedzieć, ponieważ to jest naprawdę dobre. Przygotowanie niezwykle proste, a smak super. Piersi indycze
Kuchnia PokoleńTo danie jest idealne na imprezy czy świąteczną kolację czy obiad. Można podać z makaronem, ryżem lub jak ja z bułeczkami. Smak bardzo fajny lekko słodkawy
Kuchnia PokoleńByłam na imprez u koleżanki i bardzo mi smakowała ta karkówka. Zaraz poprosiłam o przepis. Dziękuję Wiesia, pozdrawiam. takie danie super pasuje na różne imprezy lub
Kuchnia Pokoleńgładką masę. Do formy keksówki wyłożonej folią aluminiową wyłożyć masę mięsną, ubijając ją w formie. Piec w 180 stopniach C do momentu aż z wierzchu mięso będzie rumiane. U mnie trwało to około 45 minut. Po wyjęciu posypać natką pietruszki. Podawać na ciepło lub zimno ze swoim ulubionym sosem. pieczeń z kapustą pekińską
O kuchni z uczuciemmojej kuchni pod różnymi postaciami. W ciastach, deserach, napojach, daniach mięsnych… i nie tylko. Świeży ananas wprowadza do potraw całe bogactwo smaków, zapachów i wydobywa z nich nowe aromaty, np. w szaszłykach drobiowych z ananasem. Składniki: - 2 duże piersi drobiowe Składniki marynaty: - 3 łyżki oleju sezamowego - 3 łyżki sosu sojowego - 2 łyżki marynaty teryiaki - sok z cytryny - pieprz syczuański
mojewypiekiinietylko