sos curry - 2998 przepisów (strona:55/200)

TAGLIATELLE Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY 198

bulionu, 3 łyżeczki curry, sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne, 2 łyżki oleju, garść posiekanej natki pietruszki, łyżeczka mąki + odrobina zimnej wody do zagęszczenia sosu. Przygotowanie: Olej mieszam z 2 łyżeczkami curry, 1/2 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu. Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam. Kurczaka kroję w większą kostkę, dokładnie mieszam z przyprawionym olejem. Podsmażam na rozgrzanej patelni(...)bulion i dodaję serek mascarpone, gotuję na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy serek się rozpuści, dodaję łyżeczkę curry i szczyptę pieprzu cayenne, dokładnie mieszam. Gotuję (bez przykrycia) jeszcze przez 8 minut. Mąkę dokładnie rozrabiam z wodą, dodaję do sosu. Gotuję jeszcze przez około 3 minuty, aż sos zgęstnieje, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Sos łączę z makaronem

JejKuchnia
łosoś w czerwonym sosie kokosowym z jagodami goji 152

mrozony-wczesniej rozmrozic)400 ml mleka kokosowego2 lyzki czerwonej curry pastysol,cukiertymianek cytrynowy,ewentualnie skorka z limonkijagody gojiWykonanie:Mleko kokosowe wlac do garnuszka dodac paste curry  i zagotowac.Zmniejszyc moc palnika i odparowac sos do uzyskania kremowej konsystencji.Do sosu dolozyc filety fososia.Dusic je w zaleznosci jak duze kawalki dolozylismy ,od 3-8 minut.Na koncu doprawic sola i cukrem.Dodac skorke(...)limonki , tymianek cytrynowy i jagody goji.Do sosu dolozyc ugotowany makaron i calosc wymieszac.Podalam z makaronem i brukselka.Zycze smacznego!Uwaga:Z zolta lub zielona pasta curry danie nabierze innego koloru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pikantna tajska zupa z kurczakiem i papryką 179

fileta z piersi kurczaka 200 g ryżu 150 g papryki czerwonej 50 g cebuli 20 g świeżego imbiru 1 papryczka chilli 1 limonka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka pasty curry, zielonej lub czerwonej 1 łyżeczka trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku Szczypiorek Sól Pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Pierś z kurczaka pokrój w cienkie plastry, skrop niewielką ilością soku(...)świeżo mielonego pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj startą skórkę z limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj i nadal gotuj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć pokrojoną cebulę

ale Pysznie
Schab w sosie musztardowym z warzywami 166

sosem musztardowym i puree ziemniaczanym z szafranem. składniki: kilka plastrów pieczonego schabu kilka ziemniaków 1 mała cukinia 1 mała papryka pół szklanki mleka szczypta szafranu (opcjonalnie curry) sól 50 gr. masła sos: łyżka sosu spod pieczonego schabu łyżeczka masła 1 łyżka musztardy Djon 1 łyżka musztardy Francuskiej 2 łyżki śmietany łyżeczka mąki 100 ml. wody wykonanie: W niewielkiej ilości wody

Sezonowy Garnek
Zapiekanka kurczak w egzotycznym raju 159

oraz rodzynki idealnie współgrają z nutą ostrości, którą daje mieszanka przypraw curry. Składniki: 200g makaronu pełnoziarnistego Penne 700g fileta z kurczaka 5 mandarynek bez pestek (najlepiej słodkich) 1 puszka ananasa w kawałkach 100g rodzynek 3 łyżeczki mieszanki przypraw curry 80g żółtego sera sól pieprz 2 łyżki klarowanego masła Sos: 150g śmietankowego sera topionego 1 duża cebula 1 kostka rosołowa(...)łyżka mąki pszennej 150ml mleka 200ml śmietany kremówki 2 łyżki masła 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry sól pieprz Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. 2. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem i curry. Odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na klarowanym maśle. 3. Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie przez około

Szalona Kuchnia Eweliny
Karkówka z grilla + film 181

wyjątkowo smacznie, będzie prawdziwym rarytasem dla miłośników dań z rusztu.  składniki na 3 porcje 6 plastrów karkówki 1/2 szklanki oleju 5 łyżek sosu sojowego 4 ząbki czosnku szczypta słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta curry czarny pieprz przepis Plastry karkówki delikatnie rozbijamy pięścią. Do miski wlewamy olej oraz sos sojowy, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, ostrą i słodką

Smakowite Dania
Zupa dyniowa po tajsku z krewetkami 127

Czerwona papryka – 100 g Czerwona cebula – 50 g Imbir – 20 g Papryczka chilli – 1 szt. Limonka – 1 szt. Sos sojowy – 1 łyżka Pasta curry, zielona lub czerwona – 1 łyżka Czosnek – 2 ząbki Trawa cytrynowa Cynamon Sól Pieprz Oliwa z oliwek Przygotowanie Dynię obierz, oczyść i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i pokrój(...)pieprzu. Dodaj posiekaną papryczkę chili razem z pestkami, posiekany świeży imbir, łyżeczkę cynamonu oraz łyżkę pasty curry. Całość wymieszaj i podgotuj. Dodaj wyciśnięty sok z połowy limonki i łyżeczkę trawy cytrynowej. Wymieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj posiekany ząbek czosnku i łyżkę sosu sojowego. Zblenduj zupę, wymieszaj i nadal gotuj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek, wrzuć

ale Pysznie
Faszerowana papryka 181

duża papryka czerwona 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak 1/3 szklanki pomidorów krojonych z czosnkiem 75 g tofu 2 ząbki czosnku 3 łyżki mleczka kokosowego 3 łyżki sosu teriyaki świeży tymianek 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki chili  kiełki Przygotowanie: - odciąć górę papryki i pozbyć się białych części ze środka - wymieszać kaszę z pomidorami, czosnkiem, tofu (pokrojonym w kostkę), mlekiem kokosowym

Pora na pora i pomidora
Cukinia faszerowana kuskusem, marchewką i kurczakiem 174

wyluzowane udka z kurczaka (bez kości i skóry) 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 pomidor malinowy 1 marchewka 1-2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz curry ewentualnie posiekana, zielona pietruszka sos pomidorowy (lub ketchup) Do garnka wsypać kaszę kuskus, szczyptę soli i wlać wrzącą wodę (powinna być 5 cm ponad kaszą). Przygotowaną kaszę przykryć pokrywką i poczekać, aż cała(...)kaszę kuskus, warzywa z patelni oraz przesmażone mięso. Całość doprawić solą, pieprzem oraz curry. Wymieszać. Cukinie nafaszerować przygotowaną masą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na dno wlać odrobinę wody i piec bez przykrycia około 30-40 minut. Przed podaniem posypać posiekaną, zieloną pietruszkę. Podawać z sosem, np. pomidorowym

Ugotować
Kolorowa i wyrazista kuchnia tajska – co warto o niej wiedzieć? 149

sposób szczególny upodobali sobie owoce morza – przede wszystkim skorupiaki takie jak krewetki czy homary. W najbardziej popularnych potrawach nie może zabraknąć ponadto ryb i sosów rybnych, ryżu, makaronu, grzybów, fasoli i oczywiście curry. Smaki kuchni tajskiej Kuchnia tajska jest bardzo aromatyczna, ale co istotne, wyjątkowo pikantna. Powszechnie uważa się, że to jedna z najbardziej ostrych kuchni azjatyckich. W związku(...)kurczaka, jak i np. krewetka (prosty przepis na pad thai z krewetkami i tofu znajduje się tutaj ). Innym popularnym daniem jest curry. Można je przyrządzać na bardzo wiele różnych sposobów, z rozmaitymi dodatkami. Podstawą jest tutaj oczywiście gęsty sos stworzony na bazie takich przypraw jak m.in. kolendra, imbir, kurkuma, pieprz, chili, gorczyca. Godną uwagi propozycją jest np. curry z mięsem

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ryba w mleczku kokosowym 171

woku lub szerokiej patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący wlewamy bazę (pastę curry) i smażymy ciągle mieszając przez ok. 1 minutę. Wlewamy mleko kokosowe. Mieszamy, aż połączy się z pastą. Górne kawałki trawy cytrynowej zbijamy, aby uwolnić olejki eteryczne i wrzucamy w całości do sosu. Dodajemy także sos sojowy oraz liść kaffiru (lub ścieramy skórkę z limonki). Zagotowujemy. Na gotujący(...)Gotujemy przez 3 minuty. Po tym czasie wyławiamy łodygi trawy cytrynowej i listek kaffiru, a dodajemy uprażone i zmiksowane wcześniej wiórki kokosowe. Delikatnie mieszamy. Próbujemy czy sos należy doprawić solą lub ewentualnie curry w proszku czy chili jeśli lubimy. Gotujemy nie dłużej niż 2-3 minuty. Curry podajemy razem z ryżem, posypane świeżą kolendrą lub szczypiorkiem. Ja dodatkowo pokroiłam świeże

Poezja smaku
SAŁATKA ZE SZPINAKIEM FETĄ I PIERSIĄ KURCZAKA 105

Składniki: 100 gram świeżego szpinaku 1 pojedyncza pierś drobiowa pomidor 1/4 świeżej czerwonej papryki pół opakowania sera feta przyprawy: sól, pieprz, oregano, curry, olej, 1 - 2 ząbki czosnku  sos: 6 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki musztardy dion kilka kropel octu balsamicznego sól, pieprz, oregano do smaku Sposób wykonania: Z w/w składników zrobiłam sos. ( Należy wszystko(...)przez praskę czosnek, curry, oregano, sól, pieprz i olej, wymieszałam, pozostawiłam na pół godziny. Pierś podsmażyłam na oleju, lekko podlałam wodą, chwilę dusiłam.  Szpinak umyłam, osuszyłam, włożyłam do miski. Pomidor i paprykę umyłam , pokroiłam w paski ( z pomidora wydrążyłam pestki, których nie dodawałam do sałatki ), fetę pokroiłam w kostkę. Składniki wymieszałam z wcześniej przygotowanym sosem. Bardzo fajnie smakuje

Darcia w kuchni
Butter chicken – indyjskie curry z kurczaka krok po kroku 2347

Butter chicken, czyli kurczak w maśle to rodzaj indyjskiego czerwonego curry z kurczaka. Swój smak zawdzięcza korzennym przyprawom smażonym na klarowanym masełku. Pomidorowo-maślany sos zawiera zmiksowane orzechy nerkowca, które sprawiają, że ten rodzaj curry jest bardzo delikatny. Indyjskie przyprawy mam zawsze w domu – gdy najdzie nas duży głód robię curry i mam najbardziej aromatyczny obiad świata(...)należy mieszać). Teraz możemy dodać śmietanę i sól do smaku (ok. jednej łyżeczki). Mieszamy i wrzucamy kawałki kurczaka. Gotujemy go w sosie ok. 10 minut. Przed podaniem wyławiamy kardamon. Danie możemy zabarwić na żółto dodając odrobinę kurkumy. Gotowe curry posypujemy listkami kolendry lub pietruszki (ja nie miałam, więc użyłam suszonej kolendry). Butter chicken, jak większość indyjskich curry podajemy z ugotowanym

Poezja smaku
Schab w sosie morelowym 234

Była już szynka w sosie z suszonych śliwek, a dzisiaj polecam schab w sosie z suszonych moreli. Sos słodki, u mnie doprawiony na ostro curry i kurkumą. Danie szybkie i proste, najlepiej skomponuje się z ryżem.  Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka lub indyka.     Schab w sosie morelowym   Składniki na 3 porcje:   6 plastrów(...)schabu pół szklanki suszonych moreli łyżka miodu łyżeczka musztardy szklanka bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka majeranku, czosnek granulowany, kurkuma, curry 3 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej   Wykonanie: Morele zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Odsączamy i kroimy w paseczki. Plastry mięsa lekko rozbijamy. Oliwę mieszamy z majerankiem, pieprzem, i czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy

Smak mojej kuchni
Kaczka po tajsku z czerwonym curry 169

Źdźbła trawy cytrynowej rozbijamy nieco np. rękojeścią noża lub tłuczkiem do mięsa. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy pastę curry, aż zacznie wydzielać swój aromat i lekko parować. Wówczas dodajemy mleczko kokosowe, bulion, sok z limonki oraz sos rybny, a także trawę cytrynową i papryczkę chili. Mieszamy na gładką masę i gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez(...)gallery-56 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-56 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Mięso z kaczki po upieczeniu Najpierw przygotowujemy sos Dodajemy mięso, liczi, pędy bambusa i bazylię Kaczka po tajsku z czerwonym curry Post Kaczka po tajsku z czerwonym curry pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa

Kulinarna Pokusa