podwójny filet z kurczaka 1 papryka czerwona 20 g grzybów mun 1 łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej 1/2 łyżeczkai papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili 1 łyżeczka curry 1-2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz 2-3 łyżki oliwy z oliwek 200 g makaronu ryżowego 5mm natka pietruszki Wykonanie: Grzyby mun zalewamy gorącą wodą i odstawiamy(...)kroimy w kostkę. Wrzucamy na patelnię. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, curry oraz pieprzem i solą. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do kurczaka na patelni. Smażymy do momentu aż kurczak nie będzie surowy. Następnie wlewamy sok z limonki oraz sos sojowy i dodajemy grzyby mun. Chwilę smażymy i podlewamy całość niewielką ilością wody około
Kuchnia MagdaLenyprzetestowanej, a do tego przepysznej :) Składniki: - podwójna pierś kurczaka - 200 g ryżu, najlepiej jaśminowego - 300 g wybranych warzyw, świeżych lub mrożonych - 3 jajka - sos sojowy jasny i ciemny - przyprawy: imbir, curry, słodka papryka, czosnek - sól, pieprz - olej do smażenia Choć samo przyrządzanie dania jest szybkie, to wymagać będzie od nas pewnych przygotowań. Pierwszym z nich jest ugotowanie ryżu(...)następnie przestudzenie go tak, by był co najwyżej letni. Drugi punkt to mięso, które kroimy w kostkę i marynujemy z użyciem sosu sojowego, odrobiny oleju, soli, pieprzu, imbiru, szczypty curry, papryki i czosnku, według uznania można dodać również chilli. Jeśli używamy świeżych warzyw, to kroimy je w słupki podobnej wielkości, ja użyłam warzyw mrożonych - mieszanki brokuła, marchewki, papryki, fasolki szparagowej
Kulinarne zapędy Kokosaktórym będziemy mieć dużo energii żeby od razu zabrać się do pracy. Składniki: 4 udka kurczaka 1 łyżka masła 1 łyżka sosu sojowego 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina odrobina curry, kurkumy, pieprzu 1 łyżka miodu z facelii 50 g rodzynek ( można dodać suszone śliwki i morele) Składniki znajdziecie(...)tutaj Przygotowanie: Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy. Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i na nim podsmażamy kurczaka, tak aby skórka się lekko zarumieniła. Następnie przyprawiamy curry, kurkumą i pieprzem i dodajemy sos sojowy. Wszystko smażymy na małym ogniu ok 5 minut. Po tym czasie dodajemy rodzynki i wino wszystko smażymy jeszcze ok 10 minut, aż wino
Niezły Młynekfiletów z łososia Pęczek zielonych szparagów Pół paczki młodego szpinaku (2-3 garście) 200g zielonej fasolki szparagowej puszka mleczka kokosowego łyżka sosu sojowego łyżka sosu rybnego łyżka cukru trzcinowego sok z połowy cytryny łyżka curry w proszku 2 ząbki czosnku płaska łyżka klarowanego masła łyżeczka sezamu Przygotowanie Fasolkę należy obgotować przez kilka minut "al dente". Twarde końce szparagów obciąć(...)przekroić na pół. Szpinak opłukać i wysuszyć. Łososia pokroić na kawałki (3-4 cm). W miseczce rozmieszać składniki marynaty: sos rybny, sos sojowy, mleczko kokosowe, cukier trzcinowy, curry. Na patelni rozgrzać klarowane masło i zeszklić na nim posiekany czosnek. Dodać pokrojone szparagi i obgotowaną fasolkę. Podsmażać na wolnym ogniu często mieszając, aż fasolka trochę zmięknie, a szparagi będą
Kulinarne Inspiracjepropozycja to cukinia faszerowana ryżem i przebojowymi letnimi grzybami - kurkami. A clou całego nadzienia to pikantny beszamelowy sos kokosowy który łączy ryż grzybami. Nadzienie jest aksamitne i rozpływa się w ustach. Jesten pewna, że posmakuje każdemu. Pikanterii dodaje mu dodatek pasty curry. Kto woli cukinie z mięsem, na przepis zapraszam: tutaj , tutaj . Składniki: 4 okrągłe lub tradycyjne cukinie(...)wlać powoli wrzącą wodę, następnie mleko kokosowe z puszki. Doprowadzić do zagotowania. Cały czas mieszać, aż sos zgestnieje. Dodać sól, pieprz, posiekane zioła i pastę curry odcedzony, odsączony ryż połączyć z kurkami i sosem beszamelowym i odczekać chwilę, aż masa zgęstnieje przygotowanym farszem napełnić połowki cukinii, posypać startym parmezanem, ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 200`C około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ogórki konserwowe kroimy w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach na tarce. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Majonez mieszamy z solą, pieprzem, curry i tak przygotowany sos łączymy z sałatką. Przed podaniem warto sałatkę wstawić na 2-3 godziny do lodówki, będzie smakowała jeszcze lepiej :) Sprawdźcie :) Smacznego! Post Sałatka z ryżem i serem żółtym pojawił
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ostre i aromatyczne :) Składniki 1 filet z kurczaka 1 puszka mleka kokosowego 2 dymki 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżeczki garam masali 2 łyżki sosu sojowego 2 papryczki … Czytaj dalej Ogniste curry z kurczaka
czarrna od kuchnisól, pieprz, curry, łyżka oleju. Przygotowanie: Ryż gotuję, odcedzam. Polędwiczkę oczyszczam z błon, myję i osuszam. Kroję w półplasterki, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - soli, pieprzu i curry (przez 2-3 minuty). Do mięsa dodaję warzywa wraz z dołączoną do nich przyprawą, smażę na dość dużym ogniu około 8 minut. Na koniec dodaję ugotowany ryż i sos chili, mieszam
JejKuchniamnie koleżanki, które również dopadł mój kulinarny atakJ Ciężko było rozmawiać podczas ciągłego kaszlenia i psikania. Dodam, że nawet woda nie pomagała… Mimo wszystko miałyśmy ubawJReasumując strzeżcie się pasty curry !!! Następnym razem użyję jej już po dodaniu mleka kokosowego (może nie wydzieli się wtedy ta ostrość z pasty) albo zakupie jakąś inną, mniej zabójcząJ Kurczak tikka masala(...)również dodać do smażącego się kurczaka. Kiedy kurczak lekko się zarumieni dodajemy pomidory w puszce oraz przecier. Dusimy kilka minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Do sosu dolewamy mleczko kokosowe i pastę curry. Zagotowujemy i doprawiamy ewentualnie do smaku solą. Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go z ½ łyżki mąki. Ozdabiamy danie łyżką jogurtu oraz posypujemy dymką
Mania Gotowaniahokkaido lub mniejszy butternut* 3 średniej wielkości marchewki* 1 cebula* nieduży kawałek selera* 700-800 ml wody* 200 ml mleczka kokosowego * 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* 1 łyżeczka sosu chilli* 1 łyżeczka przyprawy curry* sok z 1/2 limonki* sól* oliwa z oliwek* migdały w płatkachWykonanie:Warzywa umyć, osuszyć. Dynię obrać ze skóry, wydrążyć nasiona i pokroić w kawałki. Skropić oliwą(...)warzywa zaczną się delikatnie rumienić.Podsmażone warzywa zalać wodą - gotować do miękkości. Kiedy warzywa się ugotują, dodać upieczoną dynię, koncentrat pomidorowy, sos chilli i mleczko kokosowe - zagotować.Zupę zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą, curry i sokiem z limonki.Jeśli wolicie bardziej pikantną zupę, możecie dodać chilli w proszku. Do zupy z dyni pasują także inne przyprawy: kumin
kolorowotorcikowocebulek* 1/2 puszki kukurydzy* 1 ostra papryczka* 1 dojrzały pomidor* 4 łyżeczki czerwonej pasty curry* 2 łyżeczki przyprawy curry* kilka gałązek tymianku* 1/2 kminku mielonego* 1/4 imbiru mielonego* 1/2 łyżeczki przyprawy pięć smaków* 2 łyżeczki ostrego sosu piri piri* sól* 2 woreczki białego ryżuSposób wykonaniaMięso umyć, osuszyć, usunąć tłuszcz, pokroić w grubszą kostkę i obsmażyć na oleju w garnku(...)doprowadzić do wrzenia i dusić ok. 10 min. Następnie dodać paprykę, ostrą papryczkę, cukinię, zmiksowanego pomidora z papryką, szczypior, dolać nieco wody, doprowadzić do wrzenia, dodać sos piri piri, posolić, doprawić przyprawą curry i dusić na delikatnym ogniu jeszcze 15 min.W tym czasie ugotować ryż.Po 15 min. sprawdzić czy curry nie wymaga jeszcze dosolenia i czy jest odpowiednio pikantne
Mix smakumięs i jako dodatek do obiadu! Zapraszam ! Składniki: 250 g pieczarek 1 cebula 150 ml wody oliwa sól pieprz czarny mielony czosnek granulowany papryka słodka papryka ostra curry 1 esencja do sosu pieczarkowa KNORR Przygotowanie: Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na pół plasterki. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Na rozgrzanej oliwie w garnuszku wrzucamy cebulę i doprowadzamy do zeszklenia
Gotuj z Mąkąmleka kokosowego 80 g liści szpinaku 1 papryka czerwona 1 mała papryczka chili 2 cebule dymki 2 ząbki czosnku 5 cm imbiru 1 łyżka czerwonej pasty curry 3 liście kafiru *** 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka pasty tamaryndowej 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego 2-3 łyżki oliwy Dodatkowo 200 g makaronu ryżowego nitki 1 łyżka czarnego sezamu 4 plasterki limonki(...)oczkach. Z czerwonej papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, chili,imbir, liście kafiru i pastę curry. Chwilę podsmażamy, mieszając. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, cukier i pastę tamaryndową. Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut. Dodajemy krewetki, mieszamy, zdejmujemy garnek z ognia i pozostawiamy tak przez 3 minuty
Wędrówki po kuchniprzypalił. Dodajemy przyprawę curry, kurkumę, koncentrat pomidorowy i mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy bulion, miód oraz ocet i gotujemy przez kilka minut, aż sos się trochę zredukuje. Potem blendujemy wszystko na gładką masę i redukujemy dopóki sos nie osiągnie pożądanej konsystencji. Mięso na kotlety rozbijamy (lub prosimy w sklepie mięsnym, by zrobili to za nas w maszynie zwanej steaker). Pomysł(...)warzywa posypane przyprawą curry. Jeżeli chcemy możemy je równie dobrze usmażyć zamiast upiec. Kotleta kroimy w paski. Podajemy z klejącym ryżem i pieczonymi warzywami. Polewamy sosem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. The post Katsu Curry appeared first on Oslov
Oslov.