regionu różni się składem i przyprawami. W Maroku zamiast wymienionych w przepisie przypraw dodaje się do tej zupy mieszankę ras el hanout w Japonii - makaron, sos sojowy i sos rybny, w Indiach - curry, garam masala, czasem też bataty i mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna. Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych
Cztery FajerySkładniki: 1 dynia hokkaido 1/2 kg mięsa mielonego z kurczaka 1/2 cebuli 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka curry kawałek imbiru sól z trawą cytrynową (młynek) 1 pomidor szczypiorek Przygotowanie: … Czytaj dalej Dynia hokkaido z mięsem
czarrna od kuchniJeśli chcemy przygotować szybkie ,fajne przyjęcie grillowe,to polecam te o to szaszłyki z mięsa indyka,ziemniaków i papryk.Możemy podawać z przepysznymi sosami np.czosnkowym,paprykowym oraz curry. 30 dag.piersi indyczej 4 pieczarki oliwa z oliwek 2 ziemniaki 2 cebule po 1/2 czerwonej i zielonej papryki suszony tymianek przyprawa do grilla sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Indyka myjemy,suszymy,kroimy na większe
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiróżni się składem i przyprawami. W Maroku zamiast wymienionych w przepisie przypraw dodaje się do tej zupy mieszankę ras el hanout w Japonii - makaron, sos sojowy i sos rybny, w Indiach - curry, garam masala, czasem też bataty i mleko kokosowe. Ilość wersji jest ogromna. Pikantna zupa z pieczonych warzyw to zarazem świetny sposób na wykorzystanie pozostałych po obiedzie grillowanych warzyw
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagarść suszonych glonów Wakame kilka grzybów Shitake 1/2 papryki czerwonej 1/2 ogórka zielonego 200 gram piersi kurczaka przyprawy: pieprz ziołowy, papryka słodka, curry, sól 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka syropu klonowego łyżka soku z cytryny olej do smażenia kurczaka Świetnym dodatkiem jest sos z masła orzechowego: 2 łyżki masła orzechowego
Mango Papajagodziny. por kroimy w krążki. Odrywamy kawałki folii aluminiowej. Wykładamy na nią mięso. Każdą pierś obficie posypujemy porem. Wykładamy po łyżce ananasa. Posypujemy tymiankiem (1 łyżka) i curry (1 łyżka). Polewamy sosem z ananasa (2 łyżki). Ciasno zwijamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 45 minut. źródło: przepis własny Ilość porcji: 6 Czas przygotowania
Pobite gary Barbarysię dwanaście. Arek Fusilli z boczkiem i kozim serem Marta Kurczak w sosie kurkowym Iwona Placki ziemniaczane z cukinią i sosem kurkowym Diana Kurczak curry z bananem Justyna Marynata do kurczaka Agnieszka Budyń czekoladowy z kalafiora Marzena Owsianka pieczona z karmelizowanymi jabłkami
Magiczne Życie Martyzwykle prosty i szybki w przygotowaniu przepis na mule w aromatycznym sosie. Dzisiaj z przyprawą curry, mlekiem kokosowym i świeżą kolendrą, czyli z pikantną azjatycką nutą. Składniki: 1 kg świeżych oczyszczonych małży cebula lub 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki sproszkowanego curry 1/2 łyżeczki kurkumy szklanka mleczka kokosowego papryczka chilli garść listków kolendry 2 łyżki masła limonka sól Cebulę
wyzwania kuchenneSkładniki: 1 szklanka ryżu 1 filet z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 niedużej cukinii 1 cebula 1 słoik kiełków soi w zalewie przyprawa do dań chińskich sos sojowy ocet ryżowy curry … Czytaj dalej Ryż z kurczakiem po azjatycku
czarrna od kuchnikoniec 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka ostrej papryki ( nie chilli bo będzie zbyt jadowite ) 2 łyżki gęstego greckiego jogurtu 1 łyżka majonezu 1 łyżka słodkiego sosu chili 1 łyżeczka łagodnej mieszanki curry 1 łyżeczka cukru sól do smaku Filety kroimy w średnie kostki , niezbyt duże , wsypujemy do miski . Ananasa kroimy w kawałki podobnej wielkości jak kurczaka , dokładamy do filetów(...)Wsypujemy ryż i drobniutko posiekanego pora . Doprawiamy curry , papryką ,cukrem,solą , wyciśniętym ząbkiem czosnku . Uzupełniamy składniki majonezem , jogurtem i sosem chilli , mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki , najlepiej na noc . Następnego dnia można spróbować , czy nasza sałatka sylwestrowa , nie wymaga dodatkowego doprawienia solą lub papryką , gdyż ryż mocno wciąga smaki , jeśli tak , to doprawiamy , jeśli nie to możemy podawać Smacznego
Ogrodnik w podróżyWspaniełe curry z łososia w sosie kokosowym. Proste i szybkie danie, a jednocześnie niesamowicie aromatyczne i świeże, dzieki limonce i trawie cytrynowej, ponadto wygląda wspaniale i bardzo słonecznie za sprawa kurkumy. Jest to idealne danie do przygotowania na szybko po pracy, ale jego wygląd i smak sparawia, że może także być idealną potrawą do zaserwowania na większym przyjęciu. Polecam
Codzienne Gotowaniewięcej i przesmażyłam na potrawkę - była kolacja na ostro :) bardzo szybka zresztą :) Składniki: 150 g ryżu Arborio 15 g grzybów Mun 1 marchewka 1 por 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka przyprawy do dań chińskich 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej olej do smażenia Sposób przygotowania: Ryż gotujemy na sypko. Grzyby Mun moczymy we wrzątku 20 minut
Kolorowy Przepisownikwysokiej temperaturze i przy bardzo małej ilości tłuszczu. Dzięki temu w tym daniu wołowina jest miękka a warzywa dla kontrastu są chrupiące ale nie surowe. Smak podkreśla sos sojowy na bazie curry
Milion Smakówdalszej lektury. Do przygotowania 4 porcji (20 pulpecików) potrzebujemy: - 1 szklankę kaszy gryczanej - 1 pierś z kurczaka - puszkę czarnej fasoli - 2 jajka - sól, pieprz - curry, bazylię, kozierdkę - domowy sos pomidorowy Kaszę gryczaną wrzucić do wrzącej wody (gotujemy 1:2 czyli 1 szklanka kaszy i 2 szklanki wody, chyba, że gotujecie w woreczkach). Gotować do wchłonięcia całej wody
Szybko Tanio Smaczniekilka do kilkunastu minut. Smaczna zupa pomidorowa z mlekiem kokosowym Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby zrobić miejsce na deser. Pyszne ciasto biszkoptowe z kawowym nadzieniem, mało słodkie, co akurat mi się
Qlinarnie i Qlinarniewielkanocne śniadanie, obiad czy kolację. Na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Jajka na groszku Jogurt, curry i żurawina. Ekspresowy sos (bez laktozy, bez glutenu) Mandarynkowy sos do mięs na zimno (pikantny) Szybka sałatka buraczana Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną Wielkanocna sałatka z kukurydzy i jajka Sałatka z selera Domowy sos tatarski na Wielkanoc
Szybko Tanio Smacznieoliwy 2 woreczki ryżu bulion 1 mała cebula 2 piersi z kurczaka 8 pieczarek 1 czerwona papryka 1 mały brokuł 4 łyżki kukurydzy konserwowej sos sojowy sól, pieprz,curry A jak to zrobić: Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać pokrojona w piórka cebulę i lekko zeszklić. Dosypać ryż, wymieszać i zalać bulionem.Od czasu do czasu mieszać
Kuchnia w opałachWiecie, że jesteśmy fanami boczku. Boczek na kanapce, z ryżem, zapiekany, smażony. Każdy boczek jest dobry. A że tłusty trochę, świetnym nośnikiem smaku jest. I jeśli
slodkokwasnaplPost Szaszłyki z kurczaka w jogurcie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojedalej co tylko wymyślicie: pomidorek koktajlowy, cebulka marynowana, winogrono, korniszon, pieczarki marynowane, oliwki. Wszystko symetrycznie ułożone zapewni jeszcze lepszy efekt. 3 2053 wejść Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym Czyli kolejne starcie z kuchnią lidla i po raz kolejny absolutny zachwyt przepisami Okrasy. Nic dodać nic ująć dlatego też kopiuję cały przepis, bez żadnych zmian
Brzuszki Łakomczuszkitylko od Was. Ale mogę zapewnić, że aromat świetny! Składniki: 5 porcji pałek kurczaka 5 porcji udek 200 ml jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 2 łyżki słodkiego sosu chili 3 łyżeczki curry 1 łyżeczka chili 2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz Wykonanie: Porcje kurczaka umyć i osuszyć. Udka ponacinać. Składniki marynaty połączyć dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Do marynaty
Pasja Smakuprzyprawy do mięsa wieprzowego.Dodać do mięsa i dusić na małym ogniu około 40 minut. Aż kawałki mięsa będą miękkie. Ja podałam z ryżem, który gotowałam z curry i szafranem oraz sosem czosnkowym i sosem majonezowo-pomidorowym. Dzisiejszy przepis powędrował także do konkursu o którym więcej znajdziecie tutaj
Magiczne Życie Martymocny zawodnik- kurczak curry. Czas również nie był naszym sprzymierzeńcem, mieliśmy wrażenie, że robi nam psikusa i celowo za szybko płynie. Mimo to godnie przyjęliśmy wyzwanie, założyliśmy fartuchy i z podniesioną głową zabraliśmy się do pracy, a puste talerze były oznaką, że daliśmy radę! Efekty i przepis znajdziecie poniżej. Kurczak curry z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym (Dokładnej ilości(...)proporcji nie podamy, gotujemy na "smak" i na "oko") Kurczak: Pierś z kurczaka dokładnie umyć i osuszyć. Następnie kroimy w małą kostkę, przyprawiamy przyprawą curry, dodajemy koncentrat pomidorowy, wegetę, sproszkowaną słodką paprykę oraz odrobinę oleju. Całość mieszamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Pieczone ziemniaki: Ziemniaki obieramy i przez 5minut gotujemy w osolonej wodzie. Po podgotowaniu wykładamy na wysmarowaną olejem
Sprawni w smakuRYŻEM I ANANASEM Składniki: - jedna pierś z kurczaka (około 300 gram) - woreczek białego ryżu - pół puszki kukurydzy - 4 plasterki ananasa (najlepiej świeżego) - garść rodzynek - sól, pieprz, curry - oliwa z oliwek do smażenia Sos: - 2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 płaska łyżka majonezu (opcjonalnie) Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić delikatnie solą, pieprzem i curry, smażyć na oliwie z oliwek. Ryż ugotować, ananasa
Zgrabne GotowanieSkładniki – 4 porcje: Ryż długoziarnisty z dzikim Uncle Ben’s – 2 torebki Pierś z kurczaka – 1 podwójna sztuka Jogurt naturalny gęsty- 3 łyżki Żółta pasta curry – 3 łyżki Sezam do posypania Składniki - sos orzechowy: Orzechy arachidowe nieprażone i niesolone – 1 szklanka Mleko kokosowe – 1 i ½ szklanki Sos srirracha – 1 łyżka Sos rybny – do smaku Składniki - surówka orientalna: Kapusta biała(...)Biała rzodkiew – ½ sztuki Orzechy arachidowe – 2 łyżki Kolendra – ½ pęczka Imbir – 2cm kawałek Sos: Miód – 1 łyżka Sos sojowy – 1 łyżka Olej np. sezamowy – 2 łyżki Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Następnie przygotowujemy marynatę z jogurtu i pasty curry. Mięso marynujemy przez około 2-3 godziny (minimum). Następnie posypujemy sezamem, pieczemy lub grillujemy przez
Kuchnia Bon Appetitcebule 3 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru mleko kokosowe – 1 puszka 1i ½ szklanki bulionu warzywnego 1 drobno pokrojona papryczka chilie (bez pestek) 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka pasty curry 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka pasty curry 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka brązowego nierafinowanego cukru pieprz i sól himalajska 2 łyżki oleju Przygotowanie(...)Cebulę, imbir i czosnek wkładamy do blendera, dolewamy 1/3 szklanki wody i miksujemy. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy zmiksowaną pastę, kmin rzymski i pastę curry . Podsmażamy kilka minut. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy cukier, sos sojowy, kurkumę, papryczkę chili i ziemniaki. Wszystko mieszamy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut (należy uważać, żeby nie rozgotować za bardzo ziemniaków – moje gotowały
Moja Mama GotujeUdało się! Do przygotowania wieprzowiny do chińsku niezbędny jest sos rybny oraz sos sojowe, oba nadają potrawie wyjątkowego, orientalnego aromatu. Oczywiście, możecie je pominąć, jednak nie gwarantuję, że danie będzie tak aromatyczne. Przepis ten przygotujecie w godzinę, jednak jeżeli nabierzecie ochoty na to danie, a macie mniej czasu, do sosu użyjcie kurczaka – danie będzie równie smaczne. Zapraszam(...)rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso do zrumienienia. Następnie dodajemy na patelnie posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w pióra. Podsmażamy do zeszklenia. 2 Całość zalewamy sosem sojowym, sosem rybnym oraz dodajemy chili, imbir, gałkę muszkatołową, curry oraz cukier. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aby przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa. 3 Następnie całość podlewamy wodą (1,5 szklanki) oraz przykrywamy pokrywką. Mięso powinno
Kuchnia Bazyliiłyżka rodzynek lub suszonej żurawiny 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka masła klarowanego (lub oleju koko.) 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka papryki słodkiej Sól i pieprz do smaku Kilka kropel sosu sojowego Kilka kropel oleju sezamowego Przygotowanie: Brokuła rozdrabniamy w maszynie na "ryż". Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy(...)tłuszcz cebulę, płatki migdałowe i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok. 2-3 min po czym dodajemy brokuła i rodzynki lub żurawinę. Doprawiamy papryką, curry, solą i pieprzem. Dodatkowo możemy dodać sos sojowy i olej sezamowy. Na drugiej patelni na odrobinie tłuszczu smażymy jajka. Przekładamy brokuła na talerz i kładziemy na niego jajko
CzarnawisienkaCurry pieczarkowe...Szybkie, proste i pyszne!Aromatyczny, lekko pikantny indyjski sos.Kawałki pieczarek.Idealne jako samodzielne danie lub jako dodatek.Pycha! Składniki:500 g pieczarek;1 duża, biała cebula;2 cm kawałek imbiru;2 ząbki czosnku;Puszka krojonych pomidorów (waga z zalewą 400 g);1/2 łyżeczki kuminu;1/2 łyżeczki kolendry;1/2 łyżeczki kardamonu;1 łyżeczka garam masala;1/4 łyżeczki płatków chili(...)zeszklenia cebuli.Do zeszklonej cebuli dodać pieczarki i całość posmażać, aż pieczarki przybiorą lekko złocisty kolor.Następnie dodać pomidory z puszki wraz z zalewą. Dusić, co jakiś czas mieszając, aż sos odparuje do połowy, a potrawa nieco zgęstnieje.Posolić do smaku.Na końcu dodać czubatą łyżkę jogurtu.Podawać z ryżem, plackami roti (jak u mnie), czy chlebkami naan.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu
Gospodyni Miejskakuchni - polecana przez Pascala Brodnickiego jest faktycznie taka dobra... i wysmażyliśmy dla Was soczyste kulki wołowe zatopione w aromatycznym i rozgrzewającym curry z batatów i kalafiora. Wołowinę wyrobiliśmy m.in. z sokiem z limonki, sosem rybnym i sosem sojowym, czyli płynami, które podczas smażenia powodują rewolucję na kuchence i pryskanie tłuszczu. Rama Smaż jak szef kuchni klasyczna, którą(...)jajko 1/2 cebuli posiekanej 1/2 szkl. posiekanej bazylii 2 chili posiekane 1 łyżka sezamu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 limonki 1 łyżeczka brązowego cukru 3/4 łyżeczki kurkumy 3/4 łyżeczki kuminu 3/4 łyżeczki curry w proszku pieprz i sól do smaku Rama Smaż jak szef kuchni Curry 1 batata 1 mały kalafior 3 pomidory 1/2 cebuli
SzczyptaSmaQFilet kurczaka w sosie dyniowym Filet kurczaka w sosie dyniowym poleca się na pyszny, jesienny obiad Smaczne danie, które przypadnie do gustu miłośnikom smaków dyniowych, aromatycznych przypraw i słonecznych kolorów Miękkie mięso, gęsty sos kremowy o smaku dyni i przyprawy curry. Danie bardzo łatwe w przygotowaniu i niesamowicie smaczne. Zachęcam do przygotowania Przepis na dwie porcje dania Filet kurczaka(...)mocy palnika przez około 15 minut. Wlać bulion, dodać kurkumę i curry, gotować na małej mocy palnika przez około 10 minut. Po podanym czasie dodać mięso i całość dusić około 10 minut. Doprawić do smaku solą, wlać śmietankę i zagotować. Przed podaniem filet z piersi kurczaka w sosie dyniowym oprószyć posiekaną natką pietruszki. Artykuł Filet kurczaka w sosie dyniowym pochodzi
WSZYSTKO SMACZNEpuszka kukurydzy ćwiartka małego arbuza 125 g sera sałatkowego 2 garście łuskanego słonecznika sos: 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżka soku z cytryny płaska łyżeczka curry sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać, doprawić wg uznania, odstawić w chłodne miejsce. Sałatkę umyć, poszarpać na nieduże kawałki. Jajka pokroić w dość dużą kostkę. Pomidory umyć, pokroić w półplasterki. Kukurydzę osączyć
6nieboSKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka pojedyncze 20 dag mrożonych warzyw chińskich 200 g makaronu Chow Mein 300 ml mleczka kokosowego 1 /3 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki curry 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 łyżeczka czosnku granulowanego Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia np rzepakowy PRZYGOTOWANIE: Filety z kurczaka myję. Kroję(...)kostkę. Przekładam do miski, posypuję przyprawą curry, pieprzem, papryką czerwoną oraz czosnkiem granulowanym. Mieszam. Na rozgrzaną patelnię wylewam kilka kropel oleju. Dodaję kurczaka. Smażę na rumiano. Dodaję 2 łyżki sosu sojowego. Następnie dodaję warzywa. Wlewam ok 1/3 szklanki wody oraz mleczko kokosowe. Zmniejszam ogień. Duszę aż całość będzie gęsta. Doprawiam jeszcze do smaku solą i pieprzem. Makaron przygotowuję
Gotowanie Patki