Była już szynka w sosie z suszonych śliwek, a dzisiaj polecam schab w sosie z suszonych moreli. Sos słodki, u mnie doprawiony na ostro curry i kurkumą. Danie szybkie i proste, najlepiej skomponuje się z ryżem. Zamiast schabu można użyć piersi z kurczaka lub indyka. Schab w sosie morelowym Składniki na 3 porcje: 6 plastrów(...)schabu pół szklanki suszonych moreli łyżka miodu łyżeczka musztardy szklanka bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka majeranku, czosnek granulowany, kurkuma, curry 3 łyżki oliwy 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Morele zalewamy wrzątkiem, odstawiamy do namoczenia na pół godziny. Odsączamy i kroimy w paseczki. Plastry mięsa lekko rozbijamy. Oliwę mieszamy z majerankiem, pieprzem, i czosnkiem. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy
Smak mojej kuchniŹdźbła trawy cytrynowej rozbijamy nieco np. rękojeścią noża lub tłuczkiem do mięsa. Na dużej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy pastę curry, aż zacznie wydzielać swój aromat i lekko parować. Wówczas dodajemy mleczko kokosowe, bulion, sok z limonki oraz sos rybny, a także trawę cytrynową i papryczkę chili. Mieszamy na gładką masę i gotujemy na niezbyt dużym ogniu pod przykryciem przez(...)gallery-56 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-56 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Mięso z kaczki po upieczeniu Najpierw przygotowujemy sos Dodajemy mięso, liczi, pędy bambusa i bazylię Kaczka po tajsku z czerwonym curry Post Kaczka po tajsku z czerwonym curry pojawił się poraz pierwszy w Kulinarna Pokusa
Kulinarna Pokusaporcje: duży dojrzały pomidor mała czerwona papryka mała żółta papryka główka czosnku 2 łyżki mleka kokosowego 1/2 czerwonej cebuli sok z 1/2 cytryny łyżka sosu tamari 1/2 kostki tofu przyprawy: curry, pieprz czarny, słodka papryka, kozieradka, wędzona słodka papryka, wędzona ostra papryka, chili + kasza jaglana ugotowana z kurkumą do podania * marynowane tofu WYKONANIE: Tofu kroimy w kosteczkę, umieszczamy
healthy dreamsMięso warto obłożyć warzywami, które upieką się wraz z nim. Wyrazistym dodatkiem smakowym do warzyw i mięsa jest sos bazyliowy. Składniki: 500 g piersi indyka 4 marchewki 1 szkl. różyczek z brokuła 1 szkl. różyczek kalafiora do posypania indyka: curry w proszku, papryka mielona słodka lub wędzona, sól, pieprz czarny mielony(...)Sos bazyliowy: 1 szklanka listków bazylii 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka mozzarelli 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sól, pieprz do smaku Przygotowanie sosu bazyliowego: Zmiksować składniki na gładki sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Przygotowanie: Mięso opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym. Obsypać równomiernie solą, a następnie curry
Codziennik KuchennySkładniki: 2 główki sałaty rzymskiej garść pomidorów koktajlowych polędwiczki z kurczaka w ulubionych przyprawach sos po łyżce majonezu i jogurtu greckiego łyżeczka lub dwie startego twardego sera sól i pieprz do smaku Przygotowanie: kurczaka przyprawić wcześniej (natarłam sosem sojowym, ostrą maggi, słodką papryką, i curry), następnie podsmażyć na patelni sałatę umyć, wysuszyć i pokroić przygotować sos - wszystko dokładnie wymieszać
Gotowanie z pasjąkapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży przyprawa kebab shoarma Sos: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz koperek lub czosnek lub przyprawa curry Sposób przygotowania: 1. Składniki na sos wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki
Na Ciasteczkowych PapierachDzisiaj danie, które ma pogodzić wegetarian z mięsożercami Jeśli z przepisu wykreślimy łopatkę, to dostaniemy danie wege. Można też na odwrót, ale my nie zrezygnowaliśmy ani
slodkokwasnaplgorącej wody do ugotowania kaszy 1 marchewka 2 cebule 1,5 łyżki mielonego siemienia lnianego + 100 ml gorącej wody przyprawy i zioła (sól, pieprz, curry, majeranek, przyprawa do mięsa, papryka) Składniki – sos: ok. 800 g obranej cukinii (2 duże cukinie) 400 ml wody 3 łyżki koperku 2 łyżki oliwy sól, pieprz, tymianek, sos sojowy Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną opłucz(...)gorącą wodą. Dodaj też startą na tarce marchewkę oraz sól, curry i majeranek. Kaszę z marchewką gotuj do czasu wsiąknięcia wody (około 10 minut), a następnie przykryj i odstaw na co najmniej 20 minut. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju z dodatkiem soli. Ja dodaję również trochę sosu chilli. Siemię lniane zalej gorącą wodą i wymieszaj. Odstaw
Via Gustodymką i groszkiem pojawia się u nas często. To tani i szybki obiad . Mięso z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest kurczak curry . Bardzo lubię mięso w sosie. Jeszcze lepiej kiedy sos jest ostry. Smakuje wtedy wyśmienicie. Lubię jeść na ostro, nie żeby wypaliło dziurę w przełyku, ale tak ze smakiem, umiarkowanie. Taki właśnie jest kurczak
codojedzeniaSkładniki: bakłażan (1 szt.) pieczarki (20 dag) ryż (1/2 szklanki) sos czosnkowy (1/2 szt.) sól curry woda olej Czas przygotowania: 50 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Pieczarko obieramy, kroimy i dusimy na patelni. Bakłażana przecinamy wzdłuż i wydrążamy środek tworząc coś w rodzaju podłużnych miseczek. Solimy i pozostawiamy na chwilę. Część bakłażana wyjętą ze środka kroimy w kosteczkę(...)trochę soli. Ryż gotujemy z 1 szklanką wody. W trakcie gotowania dodajemy trochę curry. Półmiękki ryż, który jeszcze nie wchłonął całej wody mieszamy z pieczarkami. Napełniamy nim bakłażana i wkładamy do posmarowanej olejem brytfanki. Pieczemy ok. 20-25 min. Ten czas możemy wykorzystać na przygotowanie sosu. Kiedy bakłażan będzie upieczony (czyli uznamy, że jest wystarczająco miękki) wykładamy go na talerz
Weganka gotujefiletu z kurczaka -3 ząbki czosnku -1 łyżeczka startego świeżeo imbiru -1 łyżeczka papryczki chilli -1 cebula -4-5 łyżeczek czerwonej pasty curry -1 puszka mleczka kokosowego -1/2 szkl. bulionu -1 dojrzałe mango -1 łyżeczka sosu rybnego -1 łyżka oleju -sól, pieprz -listki limonki lub kolendry Przygotowanie Mango obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Zblendować na puree. Kurczaka(...)imbir, chilli, chwilę przesmażyć. Na patelnię wyłożyć mięso i usmażyć. Dodać pastę curry i smażyć razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalać mleczkiem kokosowym i bulionem i dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy pasta curry się rozpuści dodać puree z mango, sos rybny i 2-3 listki limonki lub kolendry. Dusić około 15 minut. Podawać
Zielona Kuchniacurry (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i wodę; doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny, cukier, imbir w proszku, liście curry i wiórki kokosowe. Gotujemy 5 minut. 2. Rybę kroimy w 1-2 cm kostkę. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy
Tajskie smakicukinii 500 g pomidorów 4 dymki ze szczypiorkiem 1 papryka żółta 3 młode marchewki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka zielonej pasty curry 700 ml gorącej wody 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dymki(...)siekamy ,razem z pokrojonym w dużą kostkę mięsem podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Oprószamy solą i pieprzem ,wlewamy sos sojowy. Następnie dodajemy pokrojone na talarki marchewki ,paprykę (paski) ,cukinię (kostka) ,pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) ,smażymy 5 min z pastą curry. Całość zalewamy gorącą wodą ,wrzucamy ziele i liść laurowy ,gotujemy na wolnym ogniu
R'n'G Kitchenkostkę - 3 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie długie paski lub w większą kostkę - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 1 puszka / 250g mleka kokosowego - 1 ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki sosu sojowego - 1 ½ łyżeczki octu ryżowego Dodatkowo: parę pestek dyni do przyozdobenia + sos Hoisin do smaku (dostępny też w Biedronce(...)minuty. Dokładamy warzywa: marchew, papryki, delikatnie solimy i podsmażamy ok 5 minut. Dodajemy ćwierć szklanki wody i podduszamy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pastę curry oraz mleczko kokosowe i doprawiamy brązowym cukrem + sosem sojowym + octem ryżowym. Podgotowujemy wszystko kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem (akurat w tym przypadku zbudowałam z ryżu babki aby dodać daniu efektywności) Posypujemy całość pestkami
upichconaschaby z wieprzowinymrożona mieszanka chińska z (marchewką, cebulą kiełkami fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, papryką, porem)przyprawy po 1 szczypcie: imbir, kurkuma, curry, papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól i pieprzCukinię myjemy i kroimy cieńcie plastry obieraczką do warzyw. Układamy na przemian w kratkę na talerzu. Cukinię solimy, pieprzymy(...)kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mieszankę chińską i zalewamy odrobiną wody, dusimy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami wg uznania: imbir, kurkuma, curry, papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki sosu sojowego,sól i pieprz. Ryż podajemy z wieprzowiną i warzywami. Smacznego! chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii
Bon Appetit Małgorzaty