puszka brzoskwiń, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, zielona papryka, czerwona papryka, 1 kostka rosołowa, łyżka estragonu, 1 łyżka ziół prowansalskich, 1 łyżka tymianku, 1 łyżka curry, 1 łyżka cynamonu, 2 łyżki sosu słodko- kwaśnego chili, sól, pieprz, łyżka mąki tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Estragon, zioła prowansalskie, tymianek i curry mieszamy w miseczce(...)się ładnie zrumieni. Dokładamy go do warzyw. Kurczaka z warzywami zalewamy zalewą pozostałą po brzoskwiniach oraz dwiema szklankami wody. Do dania wkruszamy kostkę rosołową i dodajemy 2 łyżki sosu słodko- kwaśnego. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Dodajemy brzoskwinie, łyżkę cynamonu, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze około 10 minut. Zagęszczamy łyżką mąki rozpuszczonej w małej ilości wody
Pobite gary Barbaryfiletów z kurczaka1 czerwona papryka1 cebulaolej do smażeniałyżka mąki2 ząbki czosnku2 łyżeczki sosu sojowego1/2 łyżeczki imbiru2 łyżeczki currysól, pieprz do smaku1/3 puszki ananasaCzasami potrzebujemy na obiad coś szybkiego, ale wyglądającego tak, jakbyśmy nie wiadomo ile czasu spędziły w kuchni :). Myślę, że właśnie kurczak z curry jest taką potrawą. Wygląda i smakuje bardzo dobrze... i posiada dodatkowo nutkę orientalną(...)złoty kolor. Zdjąć kurczaka z patelni, ale zostawić tłuszcz. Teraz na olej wsypać curry i imbir. Podsmażyć. Następnie dodać wszystkie warzywa i drobno poszatkowany czosnek. Smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać kurczaka, pokrojonego na kostkę ananasa i sos sojowy. Podlać niewielką ilością wody i zagęścić mąką. W dalszym ciągu wszystko razem smażyć przez kolejne
Świat Domowej Kuchnikurczakiem Drukuj przepis Ilość porcji: 2 Składniki -2 garści rukoli -4 jajka (ugotowane na twardo) -1 awokado -200 g piersi z kurczaka -sól, pieprz, ostra papryka, curry -80 g sera feta Sos: -5 łyżek jogurtu greckiego -1 łyżka majonezu -1 ząbek czosnku -koperek -łyżeczka ziół prowansalskich -sól, pieprz Przygotowanie --> Jajka kroimy wzdłuż na 4 części. Awokado kroimy na kawałki
Marta Gotujecarry, czerwona papryka i kurkuma do przyprawienia kurczaka łyżka prażonych nasion sezamu albo słonecznika Wykonanie: 1. Kurczaka myjemy, suszymy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Wlewamy sos sojowy, dodajemy paprykę, czosnek , curry, kurkumę i imbir i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut. 2. Na gorącą patelnie wlewamy olej, wrzucamy kurczaka z cała marynatą i smażymy aż mięso się zetnie. Dodajemy
Mama z miastakurczaka oliwa 1 czerwona papryka 1 mieszanka chińska 450 g (u mnie kuchnia eksperta) 1 puszka ananasa 1 mały sok pomidorowy (330 ml) przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma, chilli do zagęszczenia sosu: 1-2 łyżki mąki pszennej Wrocławskiej + nieco wody do potrawy ryż WYKONANIE Pora umyć, pokroić w krążki (tylko białą część), przełożyć do głębokiej patelni i skropić oliwą
Passions hobbies lifesosie barbecue. Zacznę od tego, że sos barbecue możecie sobie przygotować sami w domu. Całkiem niedawno pojawił się przepis na wspomniany sos tutaj na blogu. Zaznaczę tutaj, że najpierw przyrządziłem go z myślą o nadchodzącym grillu. Było go tak dużo, że cały nie został zjedzony przez gości. Stąd postanowiłem go jeszcze jakoś wykorzystać. Pierś kurczaka z ananasem w sosie barbecue(...)łyżek sosu barbecue Przepis – Pierś kurczaka z ananasem w sosie barbecue Nasz przepis zaczynamy od krojenia w drobną kostkę dwóch piersi z kurczaka. Pamiętajmy, by ją oczyścić i umyć wcześniej. Następnie w drobną kostkę kroimy także nasze ananasy. Zabieramy się teraz za pietruszkę, którą szatkujemy na drobno. Pierś z kurczaka wrzucamy na patelnię i smażymy dodając: curry, paprykę, oregano
Kuchennyviral.plryżu jaśminowego 200 g mielonej wołowiny 1 cebula 2 -3 cm imbiru 1 jajko 4 liście kapusty pekińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu ostrygowego 1/2 łyżeczki pasty curry (opcjonalnie, do zaostrzenia smaku) 3 łyżki oleju kokosowego do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w pióra, imbir ścieramy na drobnej(...)łyżeczki pasty curry). Następnie dodajemy rozmącone jajko i mieszamy z cebulą. Kiedy jajko się zetnie dodajemy mięso mielone i chwilę smażymy. Po kilku minutach dodajemy pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz kapustę pekińską (tylko białą część) pokrojoną również w małą kostkę. Smażymy mieszając. Kiedy warzywa lekko zmiękną dodajemy wymieszany w misce sos sojowy, ostrygowy. Mieszamy
Bon appetit mon amiepozagrobowe nie wieżę .:)Co będzie to będzie ,ja i tak już tego nie będę wiedzieć.A więc ryba jest w przepysznym,delikatno-kremowym sosie ,"nurzająca" się w cudownych owocach mandarynki i zielonej fasolki.A wszystkiemu winne jest Curry,które podkreśla smak całej potrawy.Zapraszam na Wasz ostatni w życiu "pocalunek śmierci"... hiiii...ale mam grobowy nastrój.Spróbujcie i "umrzyjcie " ze zgryzoty(...)dag.mrożonej fasolki zielonej drobno połamanej 4 dag.mąki sól i pieprz biały ********************************************** Na patelni Rozpuścić masło,wsypać mąkę i przygotować białą zasmażkę.Dodać pastę Curry, wlać mleko i całość energicznie mieszać.Sos gotować ok.15 minut.Fasolkę ugotować w osobnym garnuszku.Po ugotowaniu sosu odprawić go solą i pieprzem białym.Filety rybne umyć i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego,oprószyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiBłyskawiczny sos do grilla o wyraźnym smaku czosnku, curry i ziół prowansalskich, fantastyczny do mięs z rusztu, gotowy w trzy minuty. Polecam do wypróbowania. składniki na 2 porcje 150 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku szczypta soli przepis Do miski przekładamy jogurt, dodajemy przyprawę curry, zioła prowansalskie oraz odrobinę soli, przez
Smakowite Daniaazjatyckich lokali. Niesamowicie dobre. No, ja bym mogła to jeść dzień w dzień. ;) Na zdjęciach tego nie widać, bo robiłam je w sztucznym świetle, ale sos jest nieco bardziej zielonkawy. Składniki zielonej pasty curry: 6-8 zielonych papryczek chili, najlepiej tajskich 2 łodygi trawy cytrynowej 4 ząbki czosnku 2 szalotki 3-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego(...)lodówki. Może być przechowywana w lodówce ok. 2 miesięcy. Składniki zielonego curry: 50-60 g zielonej pasty curry 2 łyżki oleju kukurydzianego 250 g piersi kurczaka 400 g mleczka kokosowego 1 łyżka oleju sezamowego 2-3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 5 listków limonki kaffir 1 łyżka cukru trzcinowego kilka różyczek kalafiora kilkanaście różyczek brokuła dwie
Kuchnia Prezydentowejbrakuje mi czasu na regularne gotowanie i publikowanie receptur na pyszności! mam nadzieję, ze mi to wybaczycie. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na pyszne wegetariańskie curry. Bazą do niego jest sos z bakłażanem i papryką. Sos w duecie z pieczonymi ziemniakami tymi zwykłymi i tymi słodkimi daje rewelacyjny efekt! Przepis pochodzi z najnowszej książki Grzegorza Łapanowskiego pt. "Wzór(...)książce napisze pewnie niebawem a tymczasem przepis, z moimi zmianami. Główna zmianą było zastąpienie batatami dyni piżmowej, o tej porze roku już nie dostępnej u mnie w sklepie :( Curry z bakłażanem i papryka oraz pieczonymi ziemniakami mała dynia piżmowa lub tak jak w moim przypadku 1 średniej wielkości batat bakłażan 6 szalotek 1 kg ziemniaków do pieczenia
Dzieje kuchennej WiewióryPrzedstawiam wam dziś przepis na pierś z kurczaka w nowej odsłonie. Pierś faszerowana suszonymi pomidorami, podana również z faszerowanymi pomidorami, które nadziałam ryżem curry z warzywami. Smak ubarwił jogurtowy sos tzatziki. Wygląda smakowicie prawda? LISTA ZAKUPÓW: 2 piersi z kurczaka suszone pomidory migdały w płatkach 1 jajko 4 pomidory torebka ryżu warzywa na patelnię przyprawa curry mały jogurt typu(...)Łyżką wydążamy miąższ. 2. Gotujemy torebkę ryżu. A na paleni smażymy 3 garście warzyw na patelnię. Gdy ryż się ugotuje dodajemy do warzyw. Następnie wszystko mieszamy, dodajemy sól, pieprz, curry oraz kilka łyżek soku z pomidorów, który uzyskaliśmy po wydrążeniu. 3. Następnie faszerujemy pomidory ryżem i przykrywamy kapeluszem, który wcześniej odkroiliśmy. 4. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Zostawiamy miejsce
Mój Smak na ŻycieDziś pora na zupę niesamowicie aromatyczną i jedwabiście kremową, gdzie smak curry i gałki muszkatołowej spotyka się z olejem lnianym. SKŁADNIKI 1 kalafior curry gałka muszkatołowa kostka rosołowa /sól / sos sojowy śmietana / jogurt olej lniany WYKONANIE Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub soli. Trzeba pamiętać, aby wody nie było zbyt dużo(...)zupa nie wyszła zbyt rzadka. Gdy kalafior zmięknie, doprawiamy sporą ilością curry i gałką muszkatołową oraz dodajemy trochę śmietany lub jogurtu i miksujemy na krem. Gdy zupa jest za mało słona doprawiamy sosem sojowym lub solą. Podajemy polaną olejem lnianym. Lubicie takie połączenia? Jadacie olej lniany, czy tylko stosujecie zewnętrznie
ZofianaMałe, śliczne i efektowne. Kilka prostych technik i nadziewane jajka przestają być nudne, ale stają się prawdziwymi klejnotami na stole. Lekko pikantne od sosu chili, podane z bekonem – a leciuteńkie w smaku. Ze świeżym szczypiorem i z delikatnym serowym chipsem, który konkurować może z koniakowską koronką. I ładne, i pyszne. Jajka gotujemy na twardo, przez 8 minut od momentu zagotowania(...)jajeczną na sztorc. Do czasu podania jajka przechowujemy w lodówce. SKŁADNIKI 6-8 jajek M 3-4 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki majonezu 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry ½ łyżeczki mielonej kurkumy ½ łyżeczki sosu sriracha lub tabasco 5 pełnych łyżek pomieszanych startych twardych serów – Parmezanu, Grana Padano, cheddara 2 cieniutkie plasterki bekonu 3-4 gałązki drobnego szczypioru
Karo in the Kitchen