sos curry - 2998 przepisów (strona:57/200)

Kurczak na obiad z dymką i groszkiem 132

dymką i groszkiem pojawia się u nas często. To tani i szybki obiad . Mięso z kurczaka można przyrządzić na wiele sposobów. Jednym z nich jest kurczak curry . Bardzo lubię mięso w sosie. Jeszcze lepiej kiedy sos jest ostry. Smakuje wtedy wyśmienicie. Lubię jeść na ostro, nie żeby wypaliło dziurę w przełyku, ale tak ze smakiem, umiarkowanie. Taki właśnie jest kurczak

codojedzenia
Bakłażan z ryżem i pieczarkami 128

Składniki: bakłażan (1 szt.) pieczarki (20 dag) ryż (1/2 szklanki) sos czosnkowy  (1/2 szt.) sól curry woda olej Czas przygotowania: 50 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Pieczarko obieramy, kroimy i dusimy na patelni. Bakłażana przecinamy wzdłuż i wydrążamy środek tworząc coś w rodzaju podłużnych miseczek. Solimy i pozostawiamy na chwilę. Część bakłażana wyjętą ze środka kroimy w kosteczkę(...)trochę soli. Ryż gotujemy z 1 szklanką wody. W trakcie gotowania dodajemy trochę curry. Półmiękki ryż, który jeszcze nie wchłonął całej wody mieszamy z pieczarkami. Napełniamy nim bakłażana i wkładamy do posmarowanej olejem brytfanki. Pieczemy ok. 20-25 min. Ten czas możemy wykorzystać na przygotowanie sosu. Kiedy bakłażan będzie upieczony (czyli uznamy, że jest wystarczająco miękki) wykładamy go na talerz

Weganka gotuje
Czerwone curry mango z kurczakiem 206

filetu z kurczaka -3 ząbki czosnku -1 łyżeczka startego świeżeo imbiru -1 łyżeczka papryczki chilli -1 cebula -4-5 łyżeczek czerwonej pasty curry -1 puszka mleczka kokosowego -1/2 szkl. bulionu -1 dojrzałe mango -1 łyżeczka sosu rybnego -1 łyżka oleju -sól, pieprz -listki limonki lub kolendry Przygotowanie Mango obrać ze skórki i pokroić w kawałki. Zblendować na puree. Kurczaka(...)imbir, chilli, chwilę przesmażyć. Na patelnię wyłożyć mięso i usmażyć. Dodać pastę curry i smażyć razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalać mleczkiem kokosowym i bulionem i dusić na małym ogniu mieszając od czasu do czasu.  Gdy pasta curry się rozpuści dodać puree z mango, sos rybny i 2-3 listki limonki lub kolendry. Dusić około 15 minut. Podawać

Zielona Kuchnia
Spaghetti z wołowiny i warzyw 150

roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka, frytek, pizzy. To najpopularniejszy sos na świecie pasujący do steków  Remulada duńska - gęsty majonezowy sos z warzywami o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, żółtego sera, grillowanych warzyw.   Oferta firmy Folwark jest większa niż te trzy sosy co dostałam,  zapraszam do sklepu . Przygotowałam spaghetti

Różowa kuchnia
Prosta tajska zupa rybna 259

curry (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Do garnka wlewamy mleko kokosowe i wodę; doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, dodajemy pastę Tom Yum, sos rybny, cukier, imbir w proszku, liście curry i wiórki kokosowe.  Gotujemy 5 minut.  2. Rybę kroimy w 1-2 cm kostkę. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Dodajemy

Tajskie smaki
Gulasz z warzywami 119

cukinii 500 g pomidorów 4 dymki ze szczypiorkiem 1 papryka żółta 3 młode marchewki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka zielonej pasty curry 700 ml gorącej wody 5 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dymki(...)siekamy ,razem z pokrojonym w dużą kostkę mięsem podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Oprószamy solą i pieprzem ,wlewamy sos sojowy. Następnie dodajemy pokrojone na talarki marchewki ,paprykę (paski) ,cukinię (kostka) ,pomidory (obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) ,smażymy 5 min z pastą curry. Całość zalewamy gorącą wodą ,wrzucamy ziele i liść laurowy ,gotujemy na wolnym ogniu

R'n'G Kitchen
Tajskie czerwone curry z warzywami/ Thai red curry with vegetables 199

kostkę       - 3 marchewki, obrane i pokrojone w cienkie długie paski lub w większą kostkę   - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 1 puszka / 250g mleka kokosowego - 1 ½ łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki sosu sojowego  - 1 ½ łyżeczki octu ryżowego     Dodatkowo: parę pestek dyni do przyozdobenia + sos Hoisin do smaku (dostępny też w Biedronce(...)minuty. Dokładamy warzywa: marchew, papryki, delikatnie solimy i podsmażamy ok 5 minut. Dodajemy ćwierć szklanki wody i podduszamy 5 minut. Po tym czasie dorzucamy pastę curry oraz mleczko kokosowe i doprawiamy brązowym cukrem + sosem sojowym + octem ryżowym. Podgotowujemy wszystko kolejne 5 minut. Podajemy z ryżem (akurat w tym przypadku zbudowałam z ryżu babki aby dodać daniu efektywności) Posypujemy całość pestkami

upichcona
Chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii 161

schaby z wieprzowinymrożona mieszanka chińska z (marchewką, cebulą kiełkami fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, papryką, porem)przyprawy po 1 szczypcie: imbir, kurkuma, curry,  papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól i pieprzCukinię myjemy i kroimy cieńcie plastry obieraczką do warzyw. Układamy na przemian w kratkę na talerzu. Cukinię solimy, pieprzymy(...)kostkę i smażymy na oliwie. Dodajemy mieszankę chińską i zalewamy odrobiną wody, dusimy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy przyprawami wg uznania: imbir, kurkuma, curry,  papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki sosu sojowego,sól i pieprz. Ryż podajemy z wieprzowiną i warzywami. Smacznego! chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczone falafele szpinakowe 129

primavika wymieszanym z jogurtem i bazylią, świetnie smakują również z sosem tzatziki. Składniki :  - paczka ugotowanej ciecierzycy  - paczka szpinaku  - 2 ząbki czosnku  - przyprawy ( curry, słodka papryka, czosnek, pieprz, sól) Na sos  - humus paprykowy primavika - kilka łyżek jogurtu - kilka listków posiekanej bazylii - kilka łyżek sezamu Przygotowanie :  Szpinak podsmażyć z czosnkiem, zmielić (blenderem, maszynką do mięsa) razem

zdrowa vege kuchnia
Dynia w Tajskim Curry Faceta w Kuchni 77

łyżki sosu rybnego ✅ 2-3 łodygi trawy cytrynowej ✅ 5 suszonych liści kaffiru ✅ 1-3 łyżeczki tajskiego curry w proszku 🛠️ Przygotowanie 🛠️ Rozgrzej dużą nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę. 🛠️ Dodaj pasty curry i cytrynowe, smaż ok. 2-3 minuty, dodaj cukier i grzej, aż sos stanie się gęsty i lepki. 🛠️ Wrzuć kawałki dyni, wymieszaj i smaż 3-5 minuty. 🛠️ Teraz wlej mleko(...)kokosowe, dodaj trawę cytrynową, liście kaffiru i dopraw sosem rybnym. 🛠️ Wymieszaj, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj, aż dynia będzie miękkie, ale nie rozgotowana. 🛠️ Nałóż kawałki dyni i posyp lekko suszonym curry. 👍 Gotowe Smacznego Rok temu założyłem grupę kulinarną na Facebook  „Facet w kuchni-gotowanie pod wpływem”  nie sądziłem, że po roku będzie to najlepsza grupa

RafalCook
Azjatycka zupa z czerwoną pastą curry 163

bulionu drobiowego * 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego zielonego groszku 8 kolb mini kukurydzy 160 g makaronu ryżowego 2-3 łyżeczki pasty curry 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki oliwy Instrukcje Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Makaron przygotować według(...)przepisu na opakowaniu. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szalotkę i czosnek. Chwilę podsmażamy, aby cebulka się zeszkliła. Dodajemy pastę curry, mieszamy i podsmażamy około 2 minut na średnim ogniu. Wlewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy sok z limonki, sos rybny, cukier brązowy oraz kurczaka. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Następnie dodajemy groszek i kolby kukurydzy. Gotujemy jeszcze przez około

Wędrówki po kuchni
Czerwone curry z ziemniakami, kalafiorem i białą rybą 166

szklimy. Dorzucamy chili, czosnek, imbir, kolendrę i Kormę lub curry. Mieszamy i chwilkę razem smażymy. Wlewamy do garnka 200ml wody, mieszamy dokładnie zawartość, wrzucamy pokrojone ziemniaki. Zmniejszamy ogień, gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą prawie miękkie, około 10-15 minut. Do garnka dorzucamy czerwoną soczewicę – porozpada się i zagęści całość sosu, w smaku nie jest w ogóle wyczuwalna. Wlewamy mleko(...)marynata zamieni się w zarumienioną skórkę ale ryba zostanie soczysta. Rozkładamy na talerze porcje ryżu (tu jest porcja dla 2 osób na jeden posiłek), na nie porcje sosu (z tego przepisu wystarczy curry dla 4 osób) a na wierzch kawałki usmażonej ryby. Posypujemy grubo posiekaną kolendrą, pietruszką i szczypiorem, od razu podajemy. SKŁADNIKI - RYBA 700-900g mrożonych filetów

Karo in the Kitchen
SOS CURRY 90

Składniki: 4 łyżeczki śmietany lub jogurtu naturalnego, 4 łyżeczki majonezu, łyżeczka curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz. Przygotowanie: Majonez i śmietanę przekładam do miski, dodaję curry i ostrą paprykę. Mieszam. Sos doprawiam do smaku solą i pieprzem. Odstawiam do lodówki na 1-2 godziny, aby nabrał lepszego smaku

JejKuchnia
Omal curry Oscara 151

mała niespodzianka. A właściwie duża… Spiżarnia przepastna jak ta z Master Chefa! I zadanie, żeby wymyślić coś razem. No i wymyśliliśmy. Wiemy, że dodanie curry do duszonych warzyw w sosie własnym nie czyni z nich jeszcze sztandarowej potrawy Półwyspu Indyjskiego, że rzadko, o ile w ogóle, pojawia się w ich mieszance marchew czy pietruszka, że je się je częściej

GRUBY WAŁEK
Tajskie zielone curry z kurczakiem. Thai green curry with chicken. 244

cukini 10 pomidorków koktajlowych 1/2 puszki przekrojonych na pól grzybów słomianych  pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra  1 paprychka chilli 3 łyżki pasty green curry ( jedna mała saszetka wystarczy ) 2-4 łyżki sosu rybnego 1-2 łyżeczki brązowego cukru 2/3 szklanki ryżu jaśminowego Wszystkie składniki przygotować wcześniej tak aby od razu jeden po drugim wrzucać do garnka. Pierś(...)House of Asia, podgrzewać mieszając do momentu zgęstnienia ( ma to wyglądać tak jakby olej oddzielił się od mleka ) i dodać pastę curry. Połączyć na jednolitą masę. Dodać pokrojoną pierś z kurczaka. Chwilę podsmażyć. Wlać resztę mleka. Dodać połowę sosu rybnego, łyżeczkę cukru, liście limonki kafir i doprowadzić do wrzenia. Dodać warzywa kolejno wg ich twardości pamiętając, że mają one pozostać

Jemy Pijemy