sos curry - 2998 przepisów (strona:65/200)

Curry z kurczakiem, pomidorami i ogórkami konserwowymi w sosie śmietanowym 168

Danie pachnące pomidorami i curry przełamanym lubczykiem, ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Do tego niespodzianka;) – ogórek konserwowy. Zdziwieni? Smakuje naprawdę pysznie. Mam nadzieję, że tak

Zasmakuj Kuchni
Curry pomarańczowe z wołowiną, batatem i bakłażanem 193

Dzisiaj następne danie z pastą curry pomarańczową. Nasz wymysł, bo ani to pasta żółta, ani czerwona. Naprawdę jest pomarańczowa więc i nazwa adekwatna do koloru. Curry

slodkokwasnapl
KURCZAK TIKKA MASALA 189

pieczenia. Kurczak tikka nadaje się idealnie do obiadu, sałatek czy kanapek. Polecam. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka podwójny Marynata 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 3 łyżki pasty curry tikka masala Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka papryki chilli PRZYGOTOWANIE:  Filet z kurczaka myję i kroję

Gotowanie Patki
“Strączki” – recenzja 159

spaghetti z soczewicą i sosem pomidorowo-marchewkowym, naleśniki z zielonej soczewicy, pankejki z cieciorki, quesadilla i tortille, sloppy joe z czarną soczewicą, orientalny groszek z marchewką, sos z groszku, estragonu i szałwii, curry z kalafiorem, frytki z fasolki, pulled pork z czerwoną fasolą, placuszki z fasoli i tuńczyka czy chłodnik z bobu. Po tej lekturze już nie trzeba mi stręczyć

Ugotowane pozamiatane
Tajska zupa z fasolką szparagową 216

przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 spora cebula 4 ząbki czosnku 4 listki limonki kaffir 3 cm świeżego imbiru 2 łyżeczki pasty curry olej do smażenia 2 łyżki sosu rybnego 1000 ml bulionu 400 ml mleczka kokosowego 200 g cienkiej fasolki szparagowej 100 g pędów bambusa 3 łyżki posiekanego szczypiorku świeża bazylia tajska

Kulinarne przygody Gatity
Zielone curry z bakłażanem i gęsią 199

Przywieźliśmy z Wietnamu małe bakłażanki. Białe na dodatek. W smaku podobne do naszych fioletowych tylko, że inaczej wyglądają. Z małego rekonesansu po dużych sklepach spożywczych i

slodkokwasnapl
Ryż z warzywami 211

patelnię wlewamy olej i na małym ogniu podsmażamy pokrojoną w plastry cebulę i posiekane w paseczki pomidory. Po 5 minutach dolewamy 1/2 szklanki wody, posypujemy curry i mieszamy, aż utworzy się sos.  W tym czasie kalafiora podgotowujemy w garnku z wodą 5-7 minut, odcedzamy. Na patelnię dodajemy plastry cukinii, plasterki pora i koperek. Wszystko solimy. Dusimy pod przykryciem

Smakuje zdrowo
Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 197

pracy bardzo. Powstała też maślana drożdżówka z rabarbarem, klopsiki a dzisiaj bajecznie pyszna wege fasolka. Pożarłam ją w towarzystwie ryżu i młodej kapusty z nutką curry i pikanterii. Fasola w pomidorowym sosie, z ryżem i jajkiem 1 szkl. ryżu basmati (2 torebki) 2 szkl. wody sól 1 czerwona cebula, posiekana 2 ząbki czosnku, posiekany 1 łyżeczka wędzonej papryki szczypta płatków

Dzieje kuchennej Wiewióry
Współpraca z firmą FOLWARK. Sosy i majonezy. 180

potraw grillowanych. Pozycja niemal obowiązkowa na tradycyjnym, polskim stole. Remulada duńska Remulada duńska – Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Sos teriyaki Wywodzący się

Kuchnia z widokiem na ogród
Sosy Folwark - recenzja 183

Pokrótce zaprezentuję Wam propozycję firmy Folwark, które miałam możliwość osobiście poznać: Romualda duńska  Skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu. Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa.   Sos madziarów  Inspirowany

Di gotuje
Szybki makaron z woka 199

sojowy pieprz, papryka ostra, curry/garam masala 1. Gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu. 2. Schab/ kurczaka kroimy w cienkie paski. Przekładamy do miseczki, dodajemy łyżkę sosu sojowego, pieprz, paprykę w proszku, curry i dokładnie mieszamy. 3. Cebulę kroimy w kostkę, paprykę w paski smażymy na małej ilości oleju. 4. Dodajemy schab/kurczaka, mieszamy i smażymy przez kilka minut. Pod koniec dodajemy

NA MOIM TALERZU
KREWETKI NA OSTRO Z MLEKIEM KOKOSOWYM 206

No i znów uciekamy w kierunku do Indii na owoce morza. Tak jak za każdym razem będziemy zachwycać się nie tylko smakiem, wyglądem, ale i zapachem

Ostra na Słodko
Kurczak z mango i ananasem 327

ciągu króluje mango, tym razem będzie w wersji nieco pikantnej jako danie obiadowe w towarzystwie kurczaka, ananasa, papryki, marchewki, chilli i oczywiście ryżu. Wszystko przyprawione czosnkiem, sosem sojowym, świeżym imbirem i szczyptą curry. Smacznie, zdrowo, kolorowo.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Kurczak "po chińsku" 223

użyłam gotową mrożonkę) chili imbir (ja starłam suszony w kawałku, ale może być mielony) szczypta mielonej przyprawy Kaffir lime lub trawy cytrynowej szczypta suszonej mięty curry lub kurkuma sól, pieprz łyżeczka sosu sojowego Tao Tao Przygotowanie: Umyte udka solimy (delikatnie), pieprzymy i wedle uznania posypujemy z obu stron wymienionymi wyżej przyprawami. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin (ja przeważnie marynuję

Kuchnia po mojemu