mięsa (u mnie szynka) * , 1/2 papryki zielonej, ogórek kiszony średniej wielkości, 2 łyżki oleju, słodka papryka wędzona Cykoria , sól, papryka ostra, zioła prowansalskie, curry. * Można również użyć mięsa gotowanego z zupy. :) Dodatkowo: garść posiekanego koperku, sos czosnkowy. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, gotuję w osolonej wodzie przez 20 minut, odcedzam. Na rozgrzanym oleju podsmażam ziemniaki z dodatkiem przypraw(...)papryk, soli, ziół prowansalskich i curry. Kiedy ziemniaki lekko się przyrumienią dodaję pokrojone w kostkę mięso i paprykę (małe paseczki), smażę około 5 minut na średnim ogniu. Na koniec dodaję pokrojonego w kostkę ogórka i smażę jeszcze przez 1-2 minuty. Danie podaję z sosem czosnkowym posypane koperkiem
JejKuchniagramów żółtej lub zielonej fasolki szparagowej, papryczka chili, puszka mleka kokosowego (400 ml), łyżka czerwonej lub żółtej pasty curry lub kopiasta łyżka proszku curry, 2 dojrzałe pomidory, sok z połowy cytryny lub limonki, natka pietruszki, sól, olej. Jak zrobić wegańskie curry z tofu i fasolką Czosnek, imbir i kurkumę obierz, drobno posiekaj, oprósz solą, następnie rozetrzyj na desce za pomocą(...)wody, dopraw solą, dokładnie wymieszaj i gotuj wszystko pod przykryciem około 10 minut. Pomidory sparz we wrzątku, obierz, pokrój w ćwiartki i także dodaj do sosu, gotuj kolejne 5 minut. Na koniec do curry wyciśnij sok z cytryny oraz dodaj posiekaną natkę, ponownie dokładnie wymieszaj i od razu podawaj – na przykład z brązowym ryżem. Rada: po sezonie do przygotowania
Kulinarna Polskaskrapiam je oliwą z oliwek, doprawiam ziołami prowansalskimi i mieszam. Piekę w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Gotowe! Smacznego! Spróbuj także: aromatyczne curry z łososiem i dynią, dorsz w sosie z suszonych pomidorów. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł
Natka PietruszkiJeśli śledzicie mój Instagram, to pewnie wiecie, że jadłam niedawno w Katowicach w Hurry Curry. Restauracja znajduje się w bardzo dogodnej lokalizacji blisko dworca PKP i hali "Spodek", więc jak będziecie przejazdem w tych okolicach, to gorąco polecam. Hurry Curry należy do programu "Menu bez Glutenu". W przeciwieństwie do innych restauracji, wiedzą w czym rzecz i jak karmić bezpiecznie(...)moździerzu kuminu, dolewamy odrobinę wody, żeby warzywa się poddusiły. Gdy są prawie miękkie, dorzucamy posiekany liść buraka liściastego i ostrą papryczkę, chwilę dusimy i dodajemy pastę curry rozmieszaną w mleku kokosowym. Zagotowujemy,redukujemy sos o 1/3, dodajemy krewetki, czekamy, aż się zetną, doprawiamy solą i dodajemy trochę kurkumy dla koloru i smaku. Gotowe danie podajemy z ugotowaną quinoą i posypujemy
Quinoa Raz!podana do obiadu. Proste połączenia składników z sosem jogurtowym i koperkiem świetnie smakuje. Kalafior jest bardzo delikatny i łatwo nadmiarem dodatków ukryć jego smak. Dodatek ogórków i koperku wspaniale podkreśla jego przyjemny smak. Składniki połączył sos z jogurtu z odrobiną czosnku. Czosnek, aby nie był zbyt intensywny, polałam oliwą. Czosnku do sosu dawać nie więcej niż 1 - 2 ząbki, gdyż(...)wszystko dokładnie wymieszać. Do pokrojonych składników dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Składniki mieszać z sosem tuż przed podaniem, gdyż po pewnym czasie smak czosnku nieco wietrzeje. Ilość sosu dopasować do swoich upodobań. U mnie sałatka jest z umiarkowaną ilością sosu, gdyż tak właśnie lubimy. Zobacz również: curry z kalafiora
Kuchcik gotujekurczaka ( przepis tutaj ) . Mięso można smażyć na grillu, patelni grillowej albo zwykłej. Aby wzbogacić smak mięsa dodajemy do niego różne aromatyczne zioła i przyprawy. Świetne jest curry, przyprawa do gyrosa, tymianek, oregano. Do sosu dodajcie posiekaną bazylię, a będzie on jeszcze lepszy. Domowe hamburgery, pełne warzyw i chrupiącego kurczaka - przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI
Moja Książka Kucharskapoczekaj aż alkohol wyparuje, a do sosu przejdzie smak wina. Podlej 2 szklankami wody, dodaj 1/4 świeżej, posiekanej w kosteczkę, papryki czerwonej, przykryj pokrywką i duś godzinę, do miękkości mięsa. Musi być idealnie miękkie. Dodaj wodę z ogórków, zaostrzy ona smak sosu zagotuj. Mąkę pszenną wymieszaj z 1/4 szklanki wody, wlej do sosu i zagotuj, dopraw solą i pieprzem wedle(...)Dodatkowo: polej sosem czosnkowym SOS CZOSNKOWY: - 4 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietnay - 1 łyżka jogurtu lub kefiru - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy Sos musi minimum 5 -6 godzin stać w lodówce. EXPRESOWY SOS CZOSNKOWY: - 3 łyżki smietany - 1 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 1 - 2 łyżeczki przyprawy do sosu tzatziki - sól
SMYKWKUCHNIdorsza. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - ok. 250 g filetu z dorsza - 3-4 łyżki mąki pszennej - 1 łyżkę sosu rybnego - 1 łyżkę sosu sojowego - 1 czubatą łyżeczkę czerwonej pasty curry - 1 małą papryczkę chili bez pestek - garść posiekanej kolendry - sok z połowy cytryny - szczyptę pieprzu - olej do smażenia 1. Rybę drobno siekamy i przekładamy do miski
Bez Cebuliłyżki oliwy z oliwek 1 /4 łyżeczki soli 1 /4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego Wykonanie jest banalnie proste :) Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nacieramy nią piersi. Ja podzieliłam pojedynczą pierś na pół. Odstawiamy do lodowki na 2h a najlepiej
Mamuśka wraca do formyłyżki majonezu 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka soli W miseczce mieszamy pół szklanki zalewy z ananasa z dwoma łyżkami majonezu, 2 łyżeczkami sproszkowanego curry oraz łyżeczką soli. Do tak powstałego sosu dodajemy tofu pokrojone w drobną kostkę (im mniejsze kawałki, tym szybciej tofu się nam zamarynuje). Odstawiamy na co najmniej godzinę, tak by tofu przeszło smakiem sosu. Po tym czasie
Dieta bez mlekaćwiartki, paprykę w dużą kostkę i dodajemy do kurczaka, smażymy przez około 3 minuty, dodajemy bulion, passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię, sos sojowy, sos worcestershire, doprawiay słodką i ostrą papryką, curry i pieprzem. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem. Dodajemy creme fraiche, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. I gotowe
Delusional Trinenadzienie: ok 150 g wędzonego boczku ok 500 g miąższu dyni cebula po łyżce siekanej szałwii i oregano (ew. innych, ulubionych ziół) sól, pieprz, mielona papryka, curry do smaku ew. oliwa 3 łyżki sosu pomidorowego ( domowego keczupu ) ponadto: jajko Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i łyżeczkę mąki, odstawić na około 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać, dodać pure dyniowe
6niebosię z daniami kuchni chińskiej, jednak w Indiach jest równie popularny, a połączenie kwaśnych pomidorów ze słodkim chatneyem z mango jest po prostu fantastyczne! To indyjskie curry z kurczaka , ma wspaniały, delikatny, kremowy sos, który według upodobań możecie doprawić, aby pozostał słodki i delikatny, albo dodać nieco więcej chilli, aby był bardziej wyrazisty. Polecam! Składniki : 4 łyżki jogurtu greckiego
Codzienne Gotowaniepomidorów bez skóry 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego lub wody 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku' 1 łyżeczka curry ( lub pasta curry ) 1/3 łyżeczki chili lub łyżeczka ostrego sosu paprykowego sól, pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek
kolorowotorcikowonaszych pomysłów :) Nuggetsy z kalafiora Przepis na ok 10-12 nuggetsów Potrzebujemy: pół średniej wielkości kalafiora 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki płatków drożdżowych 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka mąki pieprz, sól Panierka: płatki kukurydziane np. cornflakes (lub mąka kukurydziana) Przygotowanie: Potrzebną część kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie
Bananowe Pole