Jeśli śledzicie mój Instagram, to pewnie wiecie, że jadłam niedawno w Katowicach w Hurry Curry. Restauracja znajduje się w bardzo dogodnej lokalizacji blisko dworca PKP i hali "Spodek", więc jak będziecie przejazdem w tych okolicach, to gorąco polecam. Hurry Curry należy do programu "Menu bez Glutenu". W przeciwieństwie do innych restauracji, wiedzą w czym rzecz i jak karmić bezpiecznie(...)moździerzu kuminu, dolewamy odrobinę wody, żeby warzywa się poddusiły. Gdy są prawie miękkie, dorzucamy posiekany liść buraka liściastego i ostrą papryczkę, chwilę dusimy i dodajemy pastę curry rozmieszaną w mleku kokosowym. Zagotowujemy,redukujemy sos o 1/3, dodajemy krewetki, czekamy, aż się zetną, doprawiamy solą i dodajemy trochę kurkumy dla koloru i smaku. Gotowe danie podajemy z ugotowaną quinoą i posypujemy
Quinoa Raz!podana do obiadu. Proste połączenia składników z sosem jogurtowym i koperkiem świetnie smakuje. Kalafior jest bardzo delikatny i łatwo nadmiarem dodatków ukryć jego smak. Dodatek ogórków i koperku wspaniale podkreśla jego przyjemny smak. Składniki połączył sos z jogurtu z odrobiną czosnku. Czosnek, aby nie był zbyt intensywny, polałam oliwą. Czosnku do sosu dawać nie więcej niż 1 - 2 ząbki, gdyż(...)wszystko dokładnie wymieszać. Do pokrojonych składników dodać sos, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem i solą. Składniki mieszać z sosem tuż przed podaniem, gdyż po pewnym czasie smak czosnku nieco wietrzeje. Ilość sosu dopasować do swoich upodobań. U mnie sałatka jest z umiarkowaną ilością sosu, gdyż tak właśnie lubimy. Zobacz również: curry z kalafiora
Kuchcik gotujekurczaka ( przepis tutaj ) . Mięso można smażyć na grillu, patelni grillowej albo zwykłej. Aby wzbogacić smak mięsa dodajemy do niego różne aromatyczne zioła i przyprawy. Świetne jest curry, przyprawa do gyrosa, tymianek, oregano. Do sosu dodajcie posiekaną bazylię, a będzie on jeszcze lepszy. Domowe hamburgery, pełne warzyw i chrupiącego kurczaka - przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI
Moja Książka Kucharskapoczekaj aż alkohol wyparuje, a do sosu przejdzie smak wina. Podlej 2 szklankami wody, dodaj 1/4 świeżej, posiekanej w kosteczkę, papryki czerwonej, przykryj pokrywką i duś godzinę, do miękkości mięsa. Musi być idealnie miękkie. Dodaj wodę z ogórków, zaostrzy ona smak sosu zagotuj. Mąkę pszenną wymieszaj z 1/4 szklanki wody, wlej do sosu i zagotuj, dopraw solą i pieprzem wedle(...)Dodatkowo: polej sosem czosnkowym SOS CZOSNKOWY: - 4 łyżki majonezu - 2 łyżki śmietnay - 1 łyżka jogurtu lub kefiru - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy Sos musi minimum 5 -6 godzin stać w lodówce. EXPRESOWY SOS CZOSNKOWY: - 3 łyżki smietany - 1 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki majonezu - 1 - 2 łyżeczki przyprawy do sosu tzatziki - sól
SMYKWKUCHNIdorsza. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - ok. 250 g filetu z dorsza - 3-4 łyżki mąki pszennej - 1 łyżkę sosu rybnego - 1 łyżkę sosu sojowego - 1 czubatą łyżeczkę czerwonej pasty curry - 1 małą papryczkę chili bez pestek - garść posiekanej kolendry - sok z połowy cytryny - szczyptę pieprzu - olej do smażenia 1. Rybę drobno siekamy i przekładamy do miski
Bez Cebuliłyżki oliwy z oliwek 1 /4 łyżeczki soli 1 /4 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 0,5 łyżeczki curry 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki sosu sojowego Wykonanie jest banalnie proste :) Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i nacieramy nią piersi. Ja podzieliłam pojedynczą pierś na pół. Odstawiamy do lodowki na 2h a najlepiej
Mamuśka wraca do formyłyżki majonezu 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka soli W miseczce mieszamy pół szklanki zalewy z ananasa z dwoma łyżkami majonezu, 2 łyżeczkami sproszkowanego curry oraz łyżeczką soli. Do tak powstałego sosu dodajemy tofu pokrojone w drobną kostkę (im mniejsze kawałki, tym szybciej tofu się nam zamarynuje). Odstawiamy na co najmniej godzinę, tak by tofu przeszło smakiem sosu. Po tym czasie
Dieta bez mlekaćwiartki, paprykę w dużą kostkę i dodajemy do kurczaka, smażymy przez około 3 minuty, dodajemy bulion, passatę, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię, sos sojowy, sos worcestershire, doprawiay słodką i ostrą papryką, curry i pieprzem. Dusimy przez 5 minut pod przykryciem. Dodajemy creme fraiche, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy. I gotowe
Delusional Trinenadzienie: ok 150 g wędzonego boczku ok 500 g miąższu dyni cebula po łyżce siekanej szałwii i oregano (ew. innych, ulubionych ziół) sól, pieprz, mielona papryka, curry do smaku ew. oliwa 3 łyżki sosu pomidorowego ( domowego keczupu ) ponadto: jajko Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier i łyżeczkę mąki, odstawić na około 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać, dodać pure dyniowe
6niebosię z daniami kuchni chińskiej, jednak w Indiach jest równie popularny, a połączenie kwaśnych pomidorów ze słodkim chatneyem z mango jest po prostu fantastyczne! To indyjskie curry z kurczaka , ma wspaniały, delikatny, kremowy sos, który według upodobań możecie doprawić, aby pozostał słodki i delikatny, albo dodać nieco więcej chilli, aby był bardziej wyrazisty. Polecam! Składniki : 4 łyżki jogurtu greckiego
Codzienne Gotowaniepomidorów bez skóry 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego lub wody 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku' 1 łyżeczka curry ( lub pasta curry ) 1/3 łyżeczki chili lub łyżeczka ostrego sosu paprykowego sól, pieprz oliwa do smażenia Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek
kolorowotorcikowonaszych pomysłów :) Nuggetsy z kalafiora Przepis na ok 10-12 nuggetsów Potrzebujemy: pół średniej wielkości kalafiora 1 ząbek czosnku 3 łyżeczki płatków drożdżowych 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżka mąki pieprz, sól Panierka: płatki kukurydziane np. cornflakes (lub mąka kukurydziana) Przygotowanie: Potrzebną część kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie
Bananowe Poleprzy tym nie ma, a zawsze to jakaś odmiana dla tradycyjnych kotletów. Składniki : Podwójna pierś z kurczaka Ulubione Przyprawy Ja użyłam: 2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki curry pół łyżeczki mielonej ostrej papryki łyżkę sosu sojowego( możecie dodać soli) Pierś z kurczaka warto najpierw zamarynować, gdyż samo ciasto naleśnikowe nie nada naszemu daniu smaku. Pierś należy opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym
Niebieski kubek z kawazdobywa coraz większą rzeszę fanów na całym świecie. Również w Polsce nie obce są nam składniki stosowane w tradycyjnych potrawach azjatyckich. Chętnie sięgamy po czerwone chilli, sos sojowy czy eksperymentujemy z popularną przyprawą curry. Te dodatki, które kupisz w każdym dużym hipermarkecie takim jak http://intermarche.pl/ , już na stałe zagościły w naszych domowych kuchniach. Polacy coraz częściej wybierają się także
Moja smaczna kuchniawymieszałam, posoliłam, popieprzyłam i już. Bardzo polecam! Zróbcie takie szaszłyki z kaszą i sami zobaczycie ,że są super. Smacznego!! Polecam również inne szaszłyki: GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z WARZYWAMI I KASZĄ
potrawyregionalnekoperku, 2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Wymieszałam wszystko z jogurtem greckim i majonezem. SMACZNEGO! Polecam inne rodzaje szaszłyków: GRILLOWANE SZASZŁYKI W CURRY GRILLOWANE MIELONE SZASZŁYKI Z KAPARAMI I SOSEM CZOSNKOWO ZIOŁOWYM SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ
potrawyregionalneżółtej świeżej papryki cebula kawałek świeżego korzenia imbiru 3-4 ząbki czosnku łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ziaren kminku łyżeczka zmielonej kolendry łyżeczka sproszkowanego chili łyżeczka curry łyżeczka kurkumy sól olej 2 łyżki sosu rybnego pół szklanki przecieru pomidorowego dymka (opcjonalnie) Użyłam trzy filety rybne. Pokroiłam je na małe kawałki. Pokroiłam również paluszki krabowe. Dodałam do nich starty imbir
potrawyregionalnenietypowo je wykorzystać. Piekąc schab pomyślałam, że fajnie byłoby do marynaty dodać remuladę duńską. I muszę przyznać, że to był dobry pomysł. Remulada duńska to sos majonezowy z warzywami o lekkim smaku curry. Schab podałam na Evolution White Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipewno pozostaję wyznawcą wyłącznie normalnej, nie wegańskiej wersji. TOFUCZNICA / "JAJECZNICA" Z TOFU /inspiracja: klik ;/ 2 porcje 1 kostka naturalnego tofu 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka sosu sojowego świeżo mielony pieprz 1 mała czerwona cebula 1 duży pomidor (lub 2 małe) 1/2 pęczka natki pietruszki olej z pestek winogron do smażenia Tofu rozdrabniam
W kuchni Karmel-itkiśliwki, żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyża sosu ostrygowego 3 ogórki kiszone 1 łyżeczka curry szczypta papryki słodkiej wędzonej sól. pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy przyprawiamy, następnie odstawiamy na 1 godzinę. W rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy przyprawione udka, obsmażamy
kgwjanczewostołowe posiekanej świeżej bazylii 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej kolendry 1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty 2 łyżeczki posiekanego czosnku 2 łyżeczki utartego imbiru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka tajskiej zielonej pasty curry 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny 1 łyżka soku z cytryny przygotowanie Przygotować jelita * Przygotować farsz mięsny. Zmielić mięso wraz ze skórą w maszynce
Stare Garywcześniej rozmrozić przez 12 godz. w lodówce), 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego, 500 ml bulionu, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 1-2 czerwonej pasty curry, 1 trawa cytrynowa (opcjonalnie), pieprz, sok z cytryny, sos rybny lub jasnego sosu sojowego, zielenina (koperek, kolendra, bazylia itp.), czarny sezam do posypania. 1 łyżka oleju arachidowego lub oliwy. Do podania cząstki cytryny. Przygotowanie(...)kostkę. Cebulę, czosnek i grubszą część trawy (ok. 10 cm) drobno posiekać. Na oleju, w rondlu na zupę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać trawę cytrynową (obie części) i pastę curry, smażyć kilkanaście sekund. Dodać połowę mleka, smażyć ok. minutę. Dodać posiekane bataty i topinambur, zalać bulionem, gotować na małym ogniu do miękkości batatów (ok. 10 minut, im drobniej są posiekane
SzczyptaSmaQprzyrządza się z wołowiną, ale możecie z powodzeniem zastąpić ją kurczakiem (tak jak ja) lub wieprzowiną.Na Panang Curry składa się mięso pocięte w paski lub plastry, pasta Panang na bazie pasty krewetkowej, chilli, trawy cytrynowej i galangalu, liście limonki kafir, sos rybny i mleko kokosowe. Istnieje również wersja dla wegetarian i wegan - pastę Panang przygotowuje się wówczas na specjalnym(...)gęsty sos. 2. Do sosu dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, aby pokrył każdy kawałek. Doprawiamy sosem rybnym, cukrem i poszarpanymi liśćmi limonki. Mieszamy, dolewamy resztę mleka kokosowego i gotujemy tylko do momentu, aż mięso nie będzie surowe. Zdejmujemy z ognia.3. Panang Curry przekładamy do miseczek, polewamy po jednej łyżce mleka kokosowego, posypujemy liśćmi kafiru i papryczką chilli. Podajemy
Tajskie smakiswoje ulubione mięso, warzywa, przyprawy i obiad gotowy! 1 podwójna pierś z kurczaka Przyprawa do kurczaka 2 cebule 1/2 czerwonej papryki 7 pieczarek 520 g sosu słodko-kwaśnego JAMAR 0,5 łyżeczki curry 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku Sól Pieprz 150 g ryżu Cebulę oraz paprykę kroimy w drobna kosteczkę. Szklimy
VioletoweKucharzeniekompletu postanowiłam przygotować jeszcze cukinię w curry. W tym roku przeżywam istny obłęd związany z cukinią w moim ogródeczku. Przygotowałam już z niej sos do makaronów a teraz zdecydowałam się na połączenie jej z zalewą curry. A wy przygotowujecie cukinię w ten sposób? Składniki: 2,5 kg młodych cukinii biała cebula pokrojona w grube plastry liście selera nasiona gorczycy białej
Życie ze smakiemteraz dla mnie najwygodniejsze rozwiązania- wrzucić wszystko co mam w lodówce do miski, dodać sos i gotowe, a trzy można to potem zjeść na zimno co przy tym upale bardzo pomocne. Wczoraj zrobiłam tę ziemniaczaną sałatkę z jajkami, selerem i kukurydzą. Dodałam do niej sos na bazie jogurtu i majonezu. Smak raczej klasyczny, wszystko tu do siebie pasuje. 5.0 from(...)jajkiem z dodatkiem selera i ciecierzycy w sosie na bazie jogurtu i majonezu Ingredients 1 kg ziemniakow 4 jajka ½ czerwonej cebuli 1 kukurydza (albo pół puszki konserwowej) 2 łodygi selera naciowego pół pęczka koperku SOS opakowanie jogurtu naturalnego 200 g 3 łyżki majonezu sos z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy ½ łyżeczki curry sol, pieprz Instructions Ziemniaki ugotować w mundurkach (ważne
Cooking for Emilyteraz dla mnie najwygodniejsze rozwiązania- wrzucić wszystko co mam w lodówce do miski, dodać sos i gotowe, a trzy można to potem zjeść na zimno co przy tym upale bardzo pomocne. Wczoraj zrobiłam tę ziemniaczaną sałatkę z jajkami, selerem i kukurydzą. Dodałam do niej sos na bazie jogurtu i majonezu. Smak raczej klasyczny, wszystko tu do siebie pasuje. Ziemniaczana sałatka(...)jajkiem z dodatkiem selera i ciecierzycy w sosie na bazie jogurtu i majonezu Ingredients 1 kg ziemniakow 4 jajka ½ czerwonej cebuli 1 kukurydza (albo pół puszki konserwowej) 2 łodygi selera naciowego pół pęczka koperku SOS opakowanie jogurtu naturalnego 200 g 3 łyżki majonezu sos z połowy cytryny 2 łyżeczki musztardy ½ łyżeczki curry sol, pieprz Instructions Ziemniaki ugotować w mundurkach (ważne
Cooking for Emilymięsa mielonego wieprzowego np. łopatka, 1 litr mleka kokosowego, 3 trawy cytrynowe posiekane, 2 łyżki sosu rybnego, 1 sałata lodowa pokrojona w paseczki, 200 g kiełków sojowych, 100 g makaronu wermicelle ryżowego sparzonego, 2 liście kafiru, 1 łyżka pasty curry czerwonej, 1 marchewka pokrojona w paseczki julienne, 2 cebule posiekane, 2 pomidory pokrojone w ćwiartki, 250 ml wrzątku, 4 łyżki(...)olej w garnku, podsmażyć cebulę aż będzie szklista. Dodać mięso i podsmażać około 5 min. Cały czas mieszając drewnianą łyżką dodać pastę curry, pomidory, trawę cytrynową, mleko kokosowe, szklankę ciepłej wody i sos rybny. Zmniejszyć ogień i gotować 20 min. 5 minut przed podaniem dodaj liście kafiru w całości. Do miseczek nałożyć sałatę, kiełki
królestwo garówPodoba mi się ta nazwa po angielsku "pumpkin curry", a tak po prostu jest to mięso w sosie z dynią. Oczywiście jest to moja wersja i najpierw to ugotowałem, a potem szukałem nazwy :) Wieprzowe mięso w sosie z warzywami i puree z dyni... Pokrojone mięso smażymy i dusimy,podlewając lekko wodą, aż do miękkości. Włoszczyznę i zamrożone puree gotujemy... Nastawiamy
chleba naszegolimonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki) masło lub oliwa z oliwek do smażenia Marynata: sok z 1/2 limonki 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala (ja używam przyprawy(...)ostrości jaką chcecie uzyskać, im więcej tym danie bardziej ostre. Jeśli wolicie aby wasza potrawa była łagodna polecam dodać więcej przyprawy curry w proszku a mniej samej pasty. Gotujemy danie na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuję i bataty będą miękkie.Jeśli sos nie będzie miał satysfakcjonującej konsystencji możemy dodać do niego odrobinę mąki
Mania Gotowaniapyszny placek tortilli to idealne połączenie. Ryż doprawimy delikatnie curry, dzięki temu całość zyska wyrazisty smak. Zobacz przepis na: Tortille z kurczakiem i awokado Składniki placki tortilli 2 pojedyncze piersi z kurczaka 100g ryżu (1 torebka) czerwona papryka cebula 1 łyżeczka curry oliwa sól pieprz Szybki przepis na: Jogurtowy sos czosnkowy Tortilla z kurczakiem i ryżem – przepis Kurczaka myjemy(...)według przepisu na opakowaniu. Paprykę i cebulę kroimy w dość dużą kostkę. Warzywa podsmażamy przez 3 minuty na odrobinie oliwy. Zdejmujemy z patelni. Na patelnie dodajemy odcedzony ryż, dosypujemy curry i całość mieszamy smażąc przez ok.2 minuty. Dodajemy do podsmażonych warzyw. Grillowanego kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i ryżu i delikatnie mieszamy. Placki tortilli wkładamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżki sosu barbecue Fanex 1/2 łyżeczka chili sól dodatkowo: 1 mała cukinia 2-3 małe cebulki 1 czerwona papryka kilka pieczarek curry, sól, pieprz, słodka papryka, … Czytaj dalej Szaszłyki z kurczakiem w sosie barbecue
czarrna od kuchniząbków czosnku 1 duża cebula 1 cytryna 2 opakowania zupki chińskiej VIFON Kurczak Curry 3 łyżki przyprawy do dań Curry 2 łyżeczki przyprawy - ostra papryka sól i pieprz do smaku 1.5 szklanki wody natka pietruszki 3 łyżki bardzo ostrego sosu piri piri - lub tabasco Przygotowanie: Papryki dokładnie myjemy i oczyszczamy z pestek. Następnie kroimy na kawałki, mogą(...)przyprawami i zalewamy wrzątkiem tak aby makaron wchłonął całą wodę. do makaronu dodajemy 2 łyżeczki ostrej papryki i i 3 łyżki sosu piri piri. Do duszących się papryk dodajemy 3 łyżki przyprawy Curry i mieszamy. Następnie wyciskamy sok z cytryny do naszych papryk. Do papryk dodajemy napęczniały makaron i mieszamy. Gdy składniki ładnie nam się
ClauditteMissCooking